Chromebook verbinden met een monitor of tv

Laptop op bank

Het kan natuurlijk goed voorkomen dat je jouw Chromebook wilt verbinden met een externe monitor, tv of scherm. Bijvoorbeeld om een film te kijken, of foto’s te laten zien van een vakantie. Maar hoe verbind je een Chromebook met een monitor of tv? Dit kan op diverse manieren. In dit artikel leggen we de verschillende mogelijkheden voor je uit. Lees dus vooral verder!

 

Chromebook verbinden door middel van een HDMI-kabel

Het verbinden van een Chromebook met een monitor of tv kan onder andere door het gebruik van een HDMI-kabel. Deze kabel heb je vaak al in huis, bijvoorbeeld voor een televisiekastje wat is aangesloten op je tv. Ook kan je ze veelal online krijgen of in diverse winkels kopen. Voordat je een HDMI-kabel gaat kopen, is het wel verstandig om even te checken of jouw Chromebook beschikt over een HDMI-poort, of USB-C-poort. Een USB-C-poort wordt namelijk vaker gebruikt bij nieuwere laptops.

Zodra je de geschikte kabel hebt voor de aanwezige poort op jouw Chromebook, dan kan je deze inpluggen. Dit doe je door aan de zijkant van jouw Chromebook de kabel in de geschikte ingang te steken. Vervolgens stop je andere zijde van jouw kabel in de HDMI-poort van jouw televisie of monitor. Deze HDMI-poort bevindt zich vaak aan de achter- of onderzijde van de televisie. Soms is de HDMI-poort ook aan de zijkant van de televisie of monitor geplaatst.

In vele gevallen zal jouw Chromebook de monitor of tv direct herkennen. Als dit niet het geval is, kan het soms helpend zijn om de Chromebook en tv/monitor even opnieuw op te starten. Zeker bij het gebruik van een tv als verbindingsmogelijkheid is het belangrijk om te controleren of jouw tv wel op het goede kanaal staat ingesteld. Vaak heeft een tv namelijk verschillende HDMI-poorten, waardoor je de tv even moet wisselen van kanaal. Dit doe je via de afstandsbediening, door gebruik te maken van de knop ‘source’.

Mocht het toch voorkomen dat jouw Chromebook de externe tv of monitor niet herkent, dan zal je deze handmatig moeten instellen. Dit doe je door in de rechterhoek van de Chromebook op de klok te klikken. Vervolgens kan je naar de instellingen van de Chromebook navigeren. In het instellingsmenu kan je op ‘Apparaten’ klikken. Vervolgens selecteer je ‘Displays’ of ‘Beeldschermen’. Hier kan het zijn dat je de tv of monitor nog even moet aanklikken als apparaat waar je verbinding mee wilt maken. Op deze pagina kan je ook andere instellingen aanpassen. Hierbij kan je denken aan resolutie of de grootte van het beeld.

Laptop monitor

Chromecast of Chrome Remote Desktop voor verbinding tussen Chromebook en tv/monitor

Het is ook mogelijk om jouw Chromebook te verbinden met een tv of gaming (monitor) door gebruik te maken van een Chromecast of Chrome Remote Desktop. In het geval van Chrome Remote Desktop zal je deze extensie eerst moeten installeren op jouw Chromebook. Eenmaal geïnstalleerd kan je via Chrome Remote Desktop een code opvragen. Hiermee verbind je de monitor of tv met jouw Chromebook. Als de twee eenmaal verbonden zijn, kan je het scherm van jouw Chromebook tonen op de externe monitor of tv.

Ook een Chromecast kan goed gebruikt worden om een verbinding tussen jouw Chromebook en tv of monitor vast te stellen. Voor het gebruik van een Chromecast moet je deze wel eerst aanschaffen en instellen. Zodra dit is gebeurd, kan je zowel via jouw telefoon, als via jouw computer, verbinding maken met een tv/monitor. Via een Chromebook maak je verbinding met een Chromecast door rechts onderin het scherm op de klok te klikken.

In het menu wat geopend wordt, staat een ‘cast’ teken. Dit tekentje is een klein vierkantje, wat een tv voorstelt, met links onderin wat balkjes/golfjes. Op dit teken klik je, en selecteer je de Chromecast. Nu verbindt jouw Chromebook zich met de Chromecast, welke gelinkt is aan de tv of externe monitor.

 

Verbinding maken met een tv of monitor was nog nooit zo eenvoudig

Een verbinding vaststellen vanaf jouw Chromebook met een tv of externe monitor was met bovenstaande tips nog nooit zo makkelijk. Zo zijn er diverse mogelijkheden waarop jij verbinding kan maken met een tv of monitor vanaf jouw Chromebook. Je hoeft alleen nog maar de optie te kiezen die het beste bij jouw past. Hieronder zetten wij voor jou nog even de mogelijkheden op een rijtje. Als het aankomt op een verbinding vaststellen tussen jouw Chromebook en monitor of tv, dan heb je twee mogelijkheden:

 1. Verbind een Chromebook met een tv of monitor via een HDMI- of USB-C-kabel.
 2. Maak verbinding met een monitor of tv via Chrome Remote Desktop of een Chromecast.

Beide opties zijn erg geschikt voor een verbinding tussen een Chromebook en monitor of tv. Het is maar net welke opties voor jou binnen bereik liggen. We zijn dan ook erg benieuwd om te horen welke optie jullie vaak gebruiken. En waarom vind je deze manier zo prettig? Laat vooral een reactie achter. Zo kunnen we elkaar hopelijk verder helpen, en wordt het verbinden van een Chromebook met tv/monitor nog gemakkelijker.

Stuur dit artikel door:

2 reacties

 1. Hoi, ik heb een Acer Chromebook met een HDMI poort. Deze wil ik aansluiten op een LG UltraGear Gaming Monitor. Deze heeft ook een HDMI poort en ik verbind deze daarom met een HDMI kabel.
  De monitor wordt herkend door mijn chromebook en ik zie dus ook dat er 2 schermen zijn.
  Alleen gebeurt er niets op de monitor en geeft de monitor uiteindelijk de volgende melding aan”No signal” en vervolgens “Entering power mode shortly”.
  Hoe valt dit op te lossen, zodat ik wel met 2 schermen kan werken?

  Mvg,

  Jaco

  1. Dit is wel een bekend probleem bij externe monitors. Je kunt kijken of er software updates nodig zijn en je kunt bij beeldinstellingen kijken of de juiste configuratie voor een tweede scherm is toegepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten