Zo maak je een LED-tv of monitor schoon

Tv schoonmaken

Je herkent het moment vast wel, je zit net even lekker onderuitgezakt op de bank omdat je van plan bent om even lekker tv te kijken. Misschien ben je ook wel van plan om juist even productief bezig te gaan met je studie of werk en heb je daarvoor je laptop of computer aangezet. Vervolgens zie je dat je beeldscherm onder de vlekken zit en juist als het licht er net even verkeerd op staat, zie je deze vlekken nog meer.

Daar irriteer je je vast enorm aan en je wil er natuurlijk zo snel mogelijk voor zorgen dat je deze vlekken weg kunt halen door je beeldscherm schoon te maken. Dat begrijpen we als geen ander. Het is alleen wel enorm belangrijk dat je dit op een juiste manier doet om je beeldscherm niet te beschadigen. Je wil de vlekken op je beeldscherm volledig verwijderen en vervelende strepen voorkomen.

 

Waar moet ik beginnen?

Mogelijk denk je dat je alles al geprobeerd hebt of durf je er niet aan te beginnen om je beeldscherm schoon te maken. Daarom hebben wij voor jou een aantal fijne tips op een rijtje gezet, zodat jij je beeldscherm goed schoon kunt maken, zonder dat je beschadigingen krijgt aan je LED-tv of monitor. Je bent zuinig op je spullen en beschadigingen wil je dan ook zeker niet krijgen. We hopen dan ook dat je echt wat aan onze tips hebt, lees daarom snel verder.

 

Zet je beeldscherm uit en laat hem afkoelen

Om te beginnen is het belangrijk je beeldscherm uit te zetten en hem eerst af te laten koelen. Als je het scherm namelijk nog aan hebt staan en je hem vervolgens schoon gaat maken, droogt het vocht waar je bijvoorbeeld mee je schoonmaakt te snel op. Hierdoor zorg je juist voor meer vlekken op je beeldscherm.

Ook zie je het stof op een uitgeschakeld beeldscherm beter, zodat je hem nog beter kan schoonmaken en voorkom je dat het beeldscherm zal beschadigen. Zodra je beeldscherm is afgekoeld, kan je beginnen met het schoonmaken van je beeldscherm. Je hebt tegenwoordig verschillende schoonmaakmiddelen om je beeldscherm mee schoon te maken, hierbij kun je denken aan onder andere:

  • Doekjes (zowel droog als vochtig);
  • Sprays (vaak geleverd met een doekje);
  • Schuim

 

Gebruik een microvezeldoekje voor zichtbare stofjes

Om je beeldscherm te beschermen tegen krassen, kun je het beste gebruik maken van een microvezeldoekje. Vlekken zijn vervelend, maar krassen zijn natuurlijk nog veel erger. Deze krassen krijg je er namelijk niet meer zo eenvoudig van af als die vervelende vlekken. Om deze reden is het belangrijk om een microvezeldoekje te gebruiken, dit is namelijk zacht genoeg om geen krassen op het beeldscherm achter te laten.

We willen daarbij dan ook gelijk meegeven dat het gebruik van andere schoonmaakdoekjes of keukenpapier wordt afgeraden, deze kunnen namelijk wel voor krassen zorgen. Je kunt het zichtbare stof op je beeldscherm afvegen met een microvezeldoekje, dit is namelijk een doekje die geen pluisjes achterlaat op het scherm.

LED-tv

Gebruik niet te veel water

Als je een microvezeldoekje wil gaan gebruiken, kun je deze gerust een beetje vochtig maken. Het is daarbij wel enorm van belang dat je het doekje niet te nat maakt. Er mag namelijk geen water tussen de randen van je LED-tv of monitor komen. Daarmee beschadig je het beeldscherm snel. Wring het doekje daarom goed uit om dit te voorkomen. Veeg ook vooral niet te hard over het beeldscherm heen, om zo zijn mogelijk met je beeldscherm om te gaan. Je kunt beter vaker wat zachtjes erover heen wrijven, dan één keer heel erg grondig.

 

Verwijder vetvlekken

De stofjes op je beeldscherm heb je wat sneller verwijderd dan de vetvlekken, dat is ook niet zo vreemd. De stofjes liggen namelijk los op je scherm en vetvlekken zitten er wat meer op, vetvlekken veeg je er dan ook niet altijd zo één, twee, drie af. Als je de vetvlekken graag wil verwijderen, wat wij enorm goed zouden snappen, dan kun je dit altijd eerst even proberen met water. Want eigenlijk is het wel zo dat minder schoonmaakmiddel beter is. Wanneer het niet alleen lukt met water, dan kun je er altijd voor kiezen om een combinatie van water en een schoonmaakmiddel te gebruiken.

 

Gebruik geen agressieve schoonmaakproducten

Als je de vlekken niet kunt verwijderen en daarom gebruik wilt maken van schoonmaakproducten. Let er dan wel op dat je geen agressieve schoonmaakproducten gaan gebruiken, maar wat verstaan we hier nou eigenlijk onder? Het is natuurlijk wel handig voor jou om te weten welke producten je het beste kunt laten staan. Als we het hebben over agressieve schoonmaakproducten, kun je onder andere denken aan een schoonmaakmiddel dat geen alcohol, ammoniak of aceton bevat, omdat deze stoffen je beeldscherm juist kunnen beschadigen.

Wees daarbij ook voorzichtig met schoonmaakmiddelen die citroen bevatten, deze middelen zijn namelijk vaak zuur en kunnen schade aanbrengen op je beeldscherm. Om deze redenen kan je het beste een reinigingsmiddel gebruiken die speciaal gemaakt is voor het schoonmaken van je monitor of LED-tv. Hierdoor weet je dat je altijd veilig zit.

 

Kies voor een juiste spray, schuim of gel

Je leest het dus goed, je kunt dus daadwerkelijk wel diverse sprays, een schuim of gel gebruiken om je beeldscherm mee schoon te maken. Alleen is het bij het gebruik van een spray goed om te weten om niet direct op je LED-tv of monitor te gaan sprayen en de juiste spray te kiezen. Je kunt namelijk het beste op het doekje sprayen, zodat er niet te veel vocht in het beeldscherm terecht zal komen.

Ditzelfde geldt voor een schuim of gel, je kunt deze ook altijd het beste eerst op je doekje doen en vervolgens je beeldscherm schoonmaken. Als je ervoor kiest om een spray, schuim of gel te gebruiken, zorg er dan dus wel echt voor dat je een goede spray hebt die echt geschikt is voor het schoonmaken van een LED-tv of monitor. Weet je niet helemaal zeker welk middel wel of niet geschikt is? Vraag dan altijd even om advies.

Tv woonkamer

Droog je monitor goed af

Als je klaar bent met het schoonmaken van je monitor of LED-tv en je alle vetvlekken en stofjes dus hebt verwijderd, kun je het beeldscherm het beste nog even droog maken. Dit kun je ook doen met een microvezeldoek. Gebruik dan niet het microvezeldoekje dat je al eerder hebt gebruikt, maar pak het liefst een nieuwe zodat je het beeldscherm grondig droog kunt krijgen en er ook geen nieuwe vlekken bij komen.

Je voorkomt met deze tip dat je vlekken van opdrogend water op je beeldscherm krijgt. Controleer altijd nog even goed of alles daadwerkelijk droog is voordat je het beeldscherm weer aanzet, hiermee voorkom je schade.

 

Je beeldscherm is weer klaar voor gebruik

Nadat je alle vlekken hebt verwijderd, je beeldscherm stofvrij hebt gemaakt en hebt afgedroogd, is het weer tijd om jouw monitor of LED-tv te gebruiken. Je ziet gelijk het gewenste resultaat wanneer je het beeldscherm weer aanzet en daardoor kun je weer met alle plezier tv kijken en gebruik maken van je computer. We weten allemaal dat we hier een stuk blijer van worden dan een smerig beeldscherm. Wij hopen dan ook dat je met onze tips weer veel fijner kijkplezier hebt of weer in alle rust aan het werk kunt gaan, want van een schoon beeldscherm wordt iedereen blij.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten