Mijn TV heeft geen beeld maar wel geluid: hoe los ik dit op?

Wat moet je doen als tv kapot is

Hartstikke vervelend: je TV laat geen beeld zien maar wel geluid horen. Je lost dit op door bijvoorbeeld de stekkers los te koppelen, de TV te resetten of door andere technische problemen te herkennen. Een ding is zeker, er is dus iets aan de hand met je televisie, waardoor het een zwart beeld laat zien en alleen maar het geluid van het programma afspeelt. Precies in het midden van je favoriete programma of op het moment dat je net een filmavondje met vrienden wilt gaan houden.

Maar, wat is het probleem? Voordat je besluit je televisie de deur uit te doen en een nieuwe te kopen, is het de moeite waard om te kijken of je televisie nog te repareren valt. In dit artikel ontdek je verschillende redenen waarom je TV geen beeld maar wel geluid laat horen en hoe je dit probleem kunt oplossen. Lees dus snel verder als je dit probleem ook hebt!

 

 

Snelle oplossingen om weer beeld op je TV te krijgen

Er zijn een aantal snelle trucjes om weer beeld te krijgen op je televisiescherm. Dit zijn simpele dingen om te doen, zodat je eerst kunt bepalen of het daadwerkelijk wel een defecte televisie is.

 1. Zet de televisie volledig uit en haal vervolgens de stekker van je televisie uit het stopcontact. Je laat de stekker er dan een hele nacht uit. De volgende ochtend steek je de stekker weer in het stopcontact. Soms is dit al de oplossing voor het probleem. Jouw televisie had dan eigenlijk even een herstart nodig. Dit komt vaker voor bij televisies die veel aanstaan, of al wat ouder zijn.
 2. Haal voor een korte periode de stekker van je televisie en alle apparaten die aangesloten zijn op de televisie, uit het stopcontact. Plaats vervolgens een voor een de stekkers van de apparaten terug. Kijk of je na het weer terugplaatsen van alle stekkers nu wel beeld hebt. Soms komt het voor dat een snoer of stekker een kortsluiting veroorzaakt, waardoor jouw TV geen beeld meer geeft. Je komt hier vrij snel achter door juist de stekkers stuk voor stuk terug te plaatsen.
 3. Sluit je televisie aan op een andere, externe stroombron. Werkt je televisie nu wel en laat het beeld zien? Dan ligt het aan het stopcontact. Je kunt dit ook testen door een ander apparaat aan te sluiten op hetzelfde stopcontact, om te zien of dit apparaat werkt op dit stopcontact.
 4. Staat de televisie wel ingesteld op de juiste ingang? Wanneer je televisie ingesteld staat op DVI- of Componentingang, terwijl de TV juist op de HDMI-ingang ingesteld moet zijn, kan dit het probleem zijn.

Als deze vier snelle oplossingen niet helpen, dan zijn er nog een aantal andere dingen die je kan controleren om het probleem met jouw TV te verhelpen.

 

 

Controleer of de afstandsbediening het probleem veroorzaakt

Als je na het aanzetten van je televisie nog geen beeld ziet en alleen geluid hoort, kijk dan of het probleem te maken heeft met je afstandsbediening. Zet de tv nog een keer uit en zet de televisie nu aan met de aan en uit knop van het scherm. Krijg je nu wel beeld te zien? Dan kan het probleem te maken hebben met je afstandsbediening.

Kijk of je met de afstandsbediening het volume van het geluid hoger kunt zetten en luister goed of dit wel lukt. Lukt dit ook niet, dan weet je zeker dat je afstandsbediening het probleem is. Vaak helpt het vervangen van de batterijen, of je kan een nieuwe aanvragen bij het merk van jouw televisie of televisie-aanbieder.

Geen beeld op tv

Je TV heeft geen beeld maar wel geluid omdat er losse of kapotte kabels zijn

Probeer je een film te kijken op je televisie via een Dvd-speler? Dan krijgt je televisie signalen door vanaf een externe informatiebron. Controleer of de kabel tussen de televisie en de Dvd-speler, of andere bron zoals een Playstation, los zit of beschadigd is.

De kabel tussen deze informatiebron en de televisie is namelijk de reden dat er wel of geen beeld op je televisie te zien is. Als de kabel los zit, kun je deze weer in de informatiebron of je televisie steken. Is de kabel beschadigd? Laat de kabel dan repareren of koop een nieuwe kabel.

 

 

Er is een probleem met het Tv-signaal

Als je uit je televisie wel geluid hoort, maar geen beeld ziet, kan het ook liggen aan een probleem met het signaal. Dit controleer je het beste door met de afstandsbediening te zappen naar een ander televisiekanaal. Geven andere televisiekanalen wel beeld, maar sommige kanalen niet? Dan ligt het probleem niet bij je televisie, maar heeft het te maken met een signaalprobleem.

Bel je provider om na te gaan of dit signaalprobleem bekend is en wanneer ze verwachten dat dit opgelost is. Soms komt dit ook door een tijdelijke storing. Dit staat dan vaak vermeldt op de website.

 

 

De instellingen van je televisie controleren

Er kan een andere oorzaak zijn voor het probleem dat je TV geen beeld heeft en wel geluid afspeelt. Zo kan het zijn dat iemand anders in je huis de instellingen van de TV heeft gewijzigd, zonder dat je dit weet. Ga hiervoor naar het menu, vervolgens naar het beeldgedeelte en check of alle instellingen goed staan.

Kijk vooral of de helderheid van het beeldscherm correct is en of de beeldinstellingen van de televisie goed staan. Staan deze instellingen niet goed? Dan weet je wat je moet doen: de helderheid en beeldinstellingen aanpassen, zodat je wel weer beelden op je televisie ziet.

 

 

Het beeldscherm van je televisie is kapot

Een andere reden waarom je televisie geen beeld laat zien, terwijl je wel geluid uit de TV hoort, is dat je televisiescherm beschadigd is. Dit kan veroorzaakt zijn door grote verschillen van temperaturen in huis en elektrische schommelingen. Dit hoef je niet fysiek te zien, er hoeft dus geen grote scheur in het beeldscherm te zitten. Gelukkig kun je een kapot beeldscherm vervangen door een nieuwe. Het repareren van je beeldscherm is bij oude televisies soms duurder dan een nieuwe televisie kopen.

 

 

Het probleem zit in de achtergrondverlichting

Veel moderne televisies zijn LCD Tv’s met achtergrondverlichting. Deze verlichting zorgt ervoor dat de beelden op het televisiescherm verlicht zijn. Om te controleren of dit het probleem is, doe je alle lichten in de kamer waar je televisie staat uit. Sluit ook de gordijnen als er nog daglicht naar binnen schijnt. De kamer moet zo donker mogelijk zijn. Pak nu een zaklamp en schijn vanuit verschillende hoeken op het beeld.

Zie je achtergrondverlichting op het beeldscherm gloeien? Dan kan het zijn dat de achtergrondverlichting weggevallen is. Dit probleem los je op met een TV backlight inverter board. Het kan zijn dat er condensatoren op de printplaat zitten niet goed werken. Zie je zelf welke condensatoren niet goed meer zijn en ben je een beetje handig? Dan kun je ervoor kiezen om dit zelf te repareren. Het kan ook zijn dat de achtergrondverlichting van je televisie doorgebrand is. In dit geval is het slim om een nieuwe televisie aan te schaffen of je televisie naar een reparateur te brengen.

Tv defect

Er is een storing in de voedingskaart

Een storing in de voedingskaart kan ervoor zorgen dat je TV geen beeld laat zien en wel geluid afspeelt. Er zijn verschillende voedingskaarten, zoals de T-con kaart. Je herkent deze als een soort grote chip met vaak een groene basis. Kijk welke voedingskaart in je televisie zit en bestel een nieuwe aan de hand van het serienummer.

Het is hiervoor belangrijk dat je tijdens de bestelling goed kijkt of het onderdelennummer op de voedingskaart precies hetzelfde is als het nummer van je oude voedingskaart. Dit is trouwens vaak niet het probleem, dus dit is de allerlaatste reddingsactie om te ondernemen wanneer je televisie geen beeld laat zien.

 

 

Andere zaken om na te kijken

Heeft je televisie een HDMI-ingang? Dan kan het probleem zijn dat je HDMI-printplaat, dit is het gedeelte van het snoer wat je in de televisie steekt, een slechte condensator heeft. Je zult dan trouwens ook geen geluid uit de televisie horen, want de HDMI-aansluiting is zowel verantwoordelijk voor het geluid als het beeld. Probeer een andere aansluiting of snoeren en bestel gelijk een nieuwe HDMI-printplaat.

Maar het kan ook te maken met een kapotte HDMI-kabel. Check of de kabel het wel doet bij een andere televisie. Doet hetzelfde probleem zich nu voor op de andere televisie? Dan weet je dat het aan de HDMI-kabel ligt en dat je een nieuwe moet bestellen.

 

 

Conclusie waarom je TV geen beeld laat zien, maar wel geluid laat horen

Wanneer je jouw televisie aan zet en je alleen geluid hoort, maar geen beeld te zien krijgt, is het verstandig om eerst simpele oplossingen te proberen. De eerste stap is dus om te controleren of het stopcontact het goed doet en de TV een korte reset te geven. Werkt het stopcontact zoals het hoort? Dan controleer je alle kabels. Zijn er kabels die misschien beschadigd zijn, of niet meer werken. Dit los je eenvoudig op door nieuwe kabels te bestellen.

Als dit allemaal nog niet heeft geholpen, dan zoek je het verder. Controleer of alle instellingen van je TV goed staan ingesteld, of de achtergrondverlichting nog wel goed werkt. Wanneer je al het bovenstaande hebt geprobeerd en je televisie werkt nog steeds niet zoals hij hoort te functioneren, breng de televisie dan naar een reparateur. Een expert heeft ervaring met het oplossen van dit soort problemen en kan je snel vertellen of het probleem te repareren is, of dat je beter een nieuwe televisie kunt kopen.

We zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen met dit probleem. Laat het ons dus vooral weten als deze tips jou verder hebben geholpen. Of, wellicht heb je nog een andere oplossing die mensen kunnen proberen als de televisie geen beeld, maar wel geluid heeft. Je doet dit gemakkelijk door een reactie achter te laten hier beneden.

Stuur dit artikel door:

11 reacties

  1. Hi Bennie,

   Als geen enkele stap werkt moet je toch serieus denken aan een defect scherm. Wanneer je nog garantie hebt kun je hier aanspraak op maken en de tv laten repareren of je zult ‘m helaas moeten vervangen.

 1. Hier ook zo tv rond gewoon aan en ging ineens op zwart geluid deed het nog wel.
  Tv uitgezet en weer aan kon zelfs het menu niet zien wel zuur als het display kapot is na drie jaar en vier maanden.
  Het gaat om een Philips 70 inch uhd smart tv 5 januari 2020 bij coolblue gekocht.

  1. Hi Bert,

   Dat zou inderdaad heel zuur zijn, maar het is ook een feit dat de kwaliteit van televisies niet meer is wat het altijd is geweest. Gemiddelde levensduur is tegenwoordig 4 tot 7 jaar.

 2. Hallo,
  Ik heb mijn Philips tv met soundbar aangesloten op een receiver. Daar zitten ook een chromecast, Ziggo Next en een blurayspeler op aangesloten via hdmi. Als ik de tv zonder receiver aanzet is het een probleem om beeld te krijgen. Pas als ik ook de receiver inschakel krijg ik beeld. Als ik die dan weer uitschakel gaat de tv over de soundbar. Nou heb ik een hdmi splitter er tussen gezet zodat de tv rechtstreeks van Niggo Next via de soundbar loopt en ik ook kan schakelen met de receiver. Maar dan krijg ik helemaal geen beeld en geluid. Wat te doen?

 3. Ik had ook geen beeld maar wel geluid via de chromecast. Menu werd wel getoond dus beeldscherm is niet stuk.

  De stekker van de tv 24 uur uit de wandcontactdoos gehad en zojuist weer aangesloten.

  Dit was voor mij DE oplossing. Nu is er weer geluid EN beeld 😃

 4. Goedenavond,
  Mijn tv heeft plots geen beeld meer. Er lijkt wel iets van licht te gloeien door het zwart heen. Tevens reageert de tv niet op de afstandsbediening. Het rode lampje knippert af en toe alsof hij zoekende is. Geluid komt soms even door als een slechte telefoon verbinding die weg valt. We hebben de stekkers er al 1 nacht uit gehad. Instellingen e.d. zoeken is niet mogelijk omdat er geen beeld zichtbaar is en dus ook geen menu opties. We hebben geen tv modem, we deden alles streamen via telefoon of vanuit apps op de tv zelf afspelen. De Samsung TV is 3 jaar oud dus buiten de garantie. Is een monteur laten komen nog raadzaam of is dit vermoedelijk einde verhaal voor onze tv? Alvast hartelijk dank voor uw reactie!

 5. Mijn moeder is waarschijnlijk tegen de afstandsbediening gaan zitten die in de stoel lag (KPN tv). Wel geluid geen beeld meer. Op afstand kan ik weinig instructie geven. Wat zou het kunnen zijn? Zal net die ene knop op de AB zijn.

  1. Hi Marc,

   Dit is inderdaad “die ene knop”, maar welke? Goede vraag. Het kan ook toeval zijn en een defect zijn, maar laten we daar voor nu nog even niet van uitgaan. Een soft reset kan het oplossen;

   1) Houdt de aan/uit knop van de tv/ab ingedrukt.
   2) Trek de stekker van de tv uit het stopcontact.
   3) Houdt de aan/uit knop nog 10 sec ingedrukt.
   4) Laat de knop los en laat de tv 10/15 minuten met rust.
   5) Steek de stekker van de tv weer in het stopcontact en kijk of het weer hersteld is.

   Succes!

   – Paul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten