Vertraging in soundbar oplossen doe je zo 

Soundbar geluid

Inmiddels is het erg gewoon geworden om een soundbar in je huis te hebben. Veel mensen gebruiken zo’n apparaat bijvoorbeeld om het geluid van hun televisie te versterken, of om hun muziek door het hele huis af te kunnen spelen. Het komt echter nog wel eens voor dat er een vertraging tussen jouw tv, telefoon of ander apparaat en de soundbar zit.

Dat is natuurlijk erg vervelend en kan zelfs als erg hinderlijk worden ervaren. Daarom willen we jou in dit artikel graag helpen met het oplossen van vertraging in een soundbar. Benieuwd naar de oplossing? Lees dan snel verder! 

 

Hoe ontstaat vertraging in een soundbar? 

Voordat we naar de oplossingen gaan voor het verhelpen van de vertraging in de soundbar, willen we je graag even uitleggen hoe het probleem zich eigenlijk voordoet. Veelal heeft de vertraging van jouw soundbar namelijk te maken met het feit dat een tv of ander apparaat audio bestanden van verschillende bronnen moet omzetten en versturen naar de soundbar.

Dit kost tijd en is onder andere afhankelijk van het programma dat je gebruikt en de snelheid van jouw internet. Soms kan het ook te maken hebben met de content van de film of muziek die je probeert te beluisteren via een soundbar. Daarom nemen we je graag stapsgewijs mee in het vinden van het problemen en het oplossen van de vertraging in jouw soundbar. 

 

Zo verhelp je vertraging in de soundbar

Hieronder nemen we je graag mee langs de acht stappen die het probleem van vertraging in jouw soundbar helpt te identificeren en vervolgens op te lossen. 

 

Stap 1: Controleer of het probleem bij de content, het kanaal of streamingservice ligt 

Zoals hierboven al even genoemd, kan het zijn dat niet jouw apparaat of soundbar het probleem is voor de vertraging in het geluid. Soms ligt dit probleem namelijk simpelweg bij de content die je kijkt, het televisiekanaal of de streamingservice waar je op dat moment gebruik van maakt.

We raden je daarom aan om allereerst de zender te verzetten, de content te veranderen of van streamingservice te wisselen. Doet de vertraging in de soundbar zich dan niet voor? Dan ligt het probleem dus niet bij jouw soundbar, maar aan het kanaal wat je probeert te kijken. 

Soundbar tv

Stap 2: Zet jouw apparaat en soundbar apart van elkaar aan 

Nadat je hebt bepaald dat het probleem zich alsnog voordoet als je wisselt van kanaal, is het handig om te kijken of het probleem zich voordoet in de soundbar, of misschien jouw apparaat. Zet de televisie of jouw telefoon daarom eens aan, zonder dat je de soundbar aansluit.

Als het geluid dan wel normaal loopt, zonder vertraging, dan valt er te concluderen dat het probleem bij de soundbar ligt. Loopt de televisie echter ook zonder verbinding met de soundbar vertraging op, dan ligt het probleem bij de televisie en kan het te maken hebben met een slechte satelliet of antenne verbinding. 

 

Stap 3: Controleer de snelheid en stabiliteit van jouw internet 

Het is ook aan te bevelen om de snelheid en stabiliteit van jouw internet even snel te controleren. Vooral streamingservices vragen om een stabiel en snel internetnetwerk. Als dit niet het geval is, dan kan dit leiden tot vertraging. Om jouw internetverbinding te controleren, kun je gebruik maken van diverse websites en applicaties. Even Googelen met ‘Internet snelheid checker’ zal je genoeg opties bieden. 

 

Stap 4: Herstarten van het apparaat en de soundbar 

Zodra je inderdaad hebt achterhaald dat het probleem zich in de soundbar bevindt, kun je de apparaten die je gebruikt volledig afsluiten. Veelal blijven de televisie, telefoon en soundbar namelijk op een slaapstand staan, wat op den duur tot problemen kan leiden. Zet de apparaten dan ook volledig uit en haal daar waar mogelijk ook het apparaat uit het stopcontact. Wacht vervolgens een minuut en herstart dan de apparaten weer. In veel gevallen zal deze truc het probleem met de vertraging in de soundbar oplossen. 

 

Stap 5: Update de soundbar, televisie of ander apparaat 

Ook software updates kunnen helpen bij het oplossen bij vertragingsproblemen. Controleer dan ook altijd even of er een software update te vinden is voor jouw soundbar en/of televisie of ander apparaat dat je gebruikt. 

Soundbar

Stap 6: Controleer de audio instellingen 

Er zijn diverse audio instellingen die de vertraging in de soundbar kunnen oplossen. Allereerst kun je controleren of het veranderen van de digitale output instellingen tot een verbetering van het geluid leidt. Ook het resetten van de audio instellingen kan het probleem verhelpen.

Controleer ook of jouw televisie of apparaat gebruik maakt van audio verbeterende instellingen, zoals een 3D-surround system. Deze instellingen zorgen er namelijk voor dat meer data omgezet moet worden, wat extra tijd kost. Hierdoor kan het goed zijn dat er een vertraging in jouw soundbar optreedt.  

 

Stap 7: Verbind de soundbar met kabels 

Als jouw soundbar normaliter met jouw televisie of ander apparaat verbindt met een Bluetooth verbinding, dan kun je proberen om de soundbar met kabels aan te sluiten. Deze kabels zijn betrouwbaarder en werken sneller dan het omzetten van data naar een Bluetoothverbinding. 

 

Stap 8: Pas de audio vertragingsinstellingen aan 

Als laatste stap kun je kijken of jouw soundbar de mogelijkheid aanbiedt om de audio vertragingsinstellingen aan te passen. Loopt jouw geluid voor op datgene wat je ziet? Dan moet de vertraging verhoogd worden.

Heb je echter last van het feit dat jouw geluid achterloopt op het visuele? Dan moet de vertraging juist verlaagd worden. Je vindt in de beschrijving of het handboek van jouw soundbar het eenvoudigst hoe je deze instellingen kunt aanpassen. 

 

De acht stappen om vertraging in soundbar op te lossen 

We hebben je in dit artikel meegenomen langs de verschillende redenen waarom jouw soundbar mogelijk last heeft van vertraging, zoals het omzetten van audiobestanden naar de soundbar. Hieronder benoemen we de acht stappen nog even kort voor je: 

  1. Controleer of het probleem bij de content, het kanaal of streamingservice ligt 
  1. Zet jouw apparaat en soundbar apart van elkaar aan 
  1. Controleer de snelheid en stabiliteit van jouw internet 
  1. Herstarten van het apparaat en de soundbar 
  1. Update de soundbar, televisie of ander apparaat 
  1. Controleer de audio instellingen 
  1. Verbind de soundbar met kabels 
  1. Pas de audio vertragingsinstellingen aan 

Laat het vooral weten als deze stappen jou geholpen hebben met het oplossen van de vertraging in de soundbar! Dit doe je eenvoudig door een reactie hieronder achter te laten. 

 

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten