De 7 beste Wi-Fi routers in 2023

WiFi router

Wi-Fi wordt alsmaar belangrijker, want we kopen ook steeds meer apparaten die draadloos met het internet verbinden. Denk dan niet alleen aan een laptop, PC en een smartphone of tablet, maar ook aan apparaten, zoals de slimme ledlampen, de smart televisie en een spelcomputer, zoals de Xbox Series S|X of de PlayStation 5. Het is dus ook belangrijk dat je een goede en stabiele internetverbinding hebt en nog belangrijker een goede Wi-Fi router. Maar wat is een Wi-Fi router, waarom heb je het nodig en welke Wi-Fi routers zijn de beste keuze?

 

De 7 beste Wi-Fi routers

Het wordt al snel duidelijk dat de ene Wi-Fi router de andere niet is. Er zijn verschillende modellen verkrijgbaar en de grote verschillen zitten voornamelijk in welke Wi-Fi standaard ze ondersteunen, hoeveel netwerkkabels je erop kunt aansluiten en wat de maximale snelheid is die ze aankunnen. Wij hebben de beste Wi-Fi routers voor je op een rijtje gezet.

 

1. TP-Link Archer AX10: de beste Wi-Fi router als je meerdere apparaten draadloos wilt verbinden

De TP-Link Archer AX10 is de beste Wi-Fi router voor thuis en als je meerdere apparaten draadloos wilt verbinden. Het is een Dual-Band Wi-Fi router die Wi-FI 6 (Wi-Fi AX) ondersteunt en je hebt de beschikking over 1 x 2,4 GHz en 2 x 5 GHz verbindingen. Je kunt dus meerdere apparaten tegelijk draadloos gebruiken zonder dat je snelheid verliest. De router heeft een maximale Wi-Fi snelheid van 1500 Mbps en ondersteunt Gigabit verbindingen wanneer je apparaten met een netwerkkabel aansluit. De router heeft namelijk 4 x Gigabit ethernet poorten.

Voordelen Nadelen 
1 x 2,4 GHz en 2 x 5 GHz bandenDekking is minder op meerdere verdiepingen
Ondersteunt Wi-Fi 6 (Wi-Fi AX)
Maximale snelheid 1500 Mbps
4 x Gigabit ethernet poorten

2. ASUS TUF-AX3000: de beste gaming router

De ASUS TUF-AX3000 is de beste gaming router die je op dit moment kunt kopen. Ben je de lag zat en wil je gewoon ongestoord kunnen gamen en kunnen communiceren met je vrienden? Dan is deze router de perfecte keuze. De Wi-Fi router ondersteunt Wi-Fi 6 (Wi-Fi AX) en biedt een maximale snelheid aan van 3500 Mbps. Het is een Dual Band router met 1 x 2,4 GHz en 1 x 5 GHz banden. De router heeft ook een optimale bescherming aan boord waarmee je veilig kunt internetten en online kunt gamen. De configuratie is zeer eenvoudig terwijl je met een versnelde ethernetpoort een spelcomputer ook met een netwerkkabel kunt koppelen.

Voordelen Nadelen 
1 x 2,4 GHz en 1 x 5 GHz bandenConfigureren neemt wat tijd in beslag
Ondersteunt Wi-Fi 6 (Wi-Fi AX)
Maximale snelheid 3500 Mbps
Versnelde ethernet poort voor consoles

 

3. TP-Link Archer AX55: de beste Wi-Fi router met geavanceerde beveiliging

De TP-Link Archer AX55 is de beste Wi-Fi router met geavanceerde beveiliging die je op dit moment kunt bestellen. De router heeft namelijk de nieuwste WPA3 versleuteling en op die manier kun je gerust online internetten en gamen. Het is een Dual Band router met 1 x 2,4 GHz en 1 x 5 GHz banden en ondersteunt een maximale snelheid van 3000 Mbps. De router ondersteunt ook Wi-Fi 6 (Wi-Fi AX) en beschikt over 4 x Gigabit ethernet poorten als je apparaten met draad wilt aansluiten.

VoordelenNadelen 
1 x 2,4 GHz en 1 x 5 GHz bandenNiet de snelste router die er is
Ondersteunt Wi-Fi 6 (Wi-Fi AX)
Maximale snelheid 3000 Mbps
Nieuwste beveiliging: WPA3

4. TP-Link Archer AX23: de beste Wi-Fi router voor huis-tuin-en-keukengebruik

De TP-Link Archer AX 23 is de beste Wi-Fi router voor huis-tuin-en-keukengebruik. De Dual Band Wi-Fi router ondersteunt Wi-Fi 6 (Wi-Fi AX) en biedt een maximale snelheid aan van 1800 Mbps. Het Wi-Fi signaal is zeer krachtig en je kunt meerdere apparaten tegelijkertijd verbinden. Te danken aan de losstaande 2,4 GHz en 5 GHz verbindingen die je met de router tot stand kunt brengen. De router is ook binnen enkele minuten te installeren en je kunt er tot 4 apparaten met een netwerkkabel op aansluiten. Ook de TP-LInk Archer AX23 beschikt over de laatste beveiligingsopties, zodat je veilig kunt internetten en gamen.

VoordelenNadelen
1 x 2,4 GHz en 1 x 5 GHz bandenNiet de beste router voor online gamen
Ondersteunt Wi-Fi 6 (Wi-Fi AX)
Maximale snelheid 1800 Mbps
Ondersteunt ook oudere Wi-Fi formaten

5. AVM FRITZ!Box WLAN 4060: De beste simultaneous tri-band router

De AVM FRITZ!Box WLAN 4060 is de beste simultaneous tri-band router die je op dit moment kunt kopen. Door de geavanceerde techniek kun je veel apparaten tegelijkertijd draadloos gebruiken zonder dat je dat merkt. De Wi-Fi router biedt een maximale snelheid van 6000 Mbps aan en je kunt maar liefst 3 apparaten met een netwerkkabel verbinden als je dat wenst. De router ondersteunt ook Wi-Fi 6 (Wi-Fi AX) en is voorzien van WPA3 beveiligingsopties.

VoordelenNadelen
1 x 2,4 GHz en 2 x 5 GHz bandenBereik kan beter
Ondersteunt Wi-Fi 6 (Wi-Fi AX)
Maximale snelheid 6000 Mbps
WPA3 beveiligingsopties

6. ASUS Rapture GT-AX11000: de beste Wi-Fi router met een groot bereik

Wil je zonder problemen online gamen en heb je een groot bereik nodig? Dan is de ASUS Rapture GT-AX1000 de beste Wi-Fi router met een groot bereik die je op dit moment kunt kopen. De tri-band Wi-Fi router biedt een maximale snelheid van 11000 Mbps en ondersteunt Wi-Fi 6 (Wi-Fi AX). Door geavanceerde technologieën, zoals AiRader, Beamforming en Rangebooster heeft de router een groot bereik en kun je zelfs meerdere verdiepingen bereiken. Perfect dus als je met je console op een slaapkamer of zolder aan het spelen bent.

VoordelenNadelen
1 x 2,4 GHz en 2 x 5 GHz bandenPrijzige Wi-Fi router
Ondersteunt Wi-Fi 6 (Wi-Fi AX)
Maximale snelheid 11000 Mbps
Groot bereik

7. Netgear Nighthawk RAXE500: de beste Wi-Fi router met ondersteuning van Wi-Fi 6E

De Netgear Nighthawk RAXE500 mag wel het neusje van de zalm worden genoemd, want het is de beste Wi-Fi router die ook Wi-Fi 6E (Wi-FI AXE) ondersteunt. De nieuwste standaard die nog sneller en stabieler is dan Wi-Fi AX. De tri-band router heeft een groot bereik en biedt een snelheid van maximaal 11000 Mbps. Te danken aan de 8 sterke ingebouwde antennes. De router beschikt ook over WPA3 beveiligingsopties en je kunt tot 6 apparaten met een netwerkkabel aansluiten.

VoordelenNadelen
1 x 2,4 GHz, 1 x 5 GHz en 1 x 6 GHz bandenPrijzige Wi-Fi router
Ondersteunt Wi-Fi 6E (Wi-Fi AXE)
Maximale snelheid 11000 Mbps
WPA3 beveiligingsopties

De verschillende tussen Wi-Fi AXE, AX en AC

Er zijn verschillende Wi-Fi standaarden en de bekendste zijn Wi-Fi AC (Wi-Fi 5), Wi-FI AX (Wi-FI 6) en Wi-FI AXE (Wi-Fi 6E). Wi-Fi AXE is de nieuwste standaard die ook het snelst en stabielst is. De snelheid van Wi-Fi AXE kan in theorie oplopen tot meer dan 9 Gbs. De routers die je op dit moment kunt kopen ondersteunen vooral Wi-Fi AX en Wi-Fi AC en de meeste routers ondersteunen ook nog oudere formaten. Wat van belang is als je ook oudere apparaten met verouderde Wi-Fi standaarden gebruikt. Denk dan bijvoorbeeld aan een smartphone of een tablet die al meerdere jaren oud is.

 

Hoe werkt Wi-Fi?

Wi-Fi is een draadloos signaal dat gebruikmaakt van radiogolven. Via die radiogolven kunnen apparaten draadloos met elkaar communiceren. Een Wi-Fi router zendt een signaal uit via de ingebouwde antennes die soms wel, maar vaker niet zichtbaar zijn terwijl de ontvanger in een draadloos apparaat, zoals een console, het signaal kan ontvangen en verwerken. Omdat Wi-Fi een draadloos signaal is, kan het ook beïnvloed worden door stoorzenders, zoals apparaten met Bluetooth, andere Wi-Fi signalen, zendmasten en muren en plafonds van beton. Daarom is het signaal van een router ook vaak beperkt tot aan de verdieping waar die staat.

 

Single Band, Dual Band of Tri-band router?

Wi-Fi kun je het beste vergelijken met een trechter. En als de trechter vol zit duurt het steeds langer voordat die leeg is. Zo werkt het ook een beetje met Wi-Fi. Hoe meer apparaten je draadloos gebruikt, des te trager het wordt. Maar daar is een oplossing voor. Single band routers hebben maar een band met meerdere kanalen, maar een dual band of tri-band router heeft meer banden en nog meer signalen die gebruikt kunnen worden. Heb je een huishouden met meerdere draadloze apparaten die ook tegelijkertijd worden gebruikt en wil je geen verlies van snelheid? Dan is het zeker de moeite waard om te investeren in een tri-band Wi-Fi router.

WiFi router groot

Het verschil tussen 2,4GHz en 5GHz

2,4 GHz en 5 GHz zijn de radiogolven die gebruikt worden voor het versturen en het ontvangen van draadloos internet. 5 GHz is sneller en stabieler dan 2,4 GHz en het snelheidsverschil kan oplopen tot enkele honderden Mbps. Vooral gamers en nieuwere draadloze apparaten werken beter en sneller als je ze verbindt met een 5 GHz internetverbinding.

 

Aantal Ethernetpoorten

Als je het Wi-Fi signaal in huis wil verbeteren en wil ontlasten, is het slim om bepaalde apparaten met een netwerkkabel aan te sluiten op de router. Veel Wi-Fi routers hebben 3 of meer ethernet poorten die een snelheid van tot wel 1000 Mbps kunnen garanderen. Je kunt bijvoorbeeld vaste apparaten bedraad aansluiten, zoals de spelcomputer, de smart tv en een PC.

 

Wi-Fi router kopen

Je hebt nu een goed beeld van de beste Wi-Fi routers, wat een goede Wi-Fi router kost en waar je op moet letten als je een Wi-Fi router wil kopen. Heb je gericht advies nodig of vragen over de producten die we hebben besproken? Of heb je vragen over Wi-Fi en routers in het algemeen? Laat dan een reactie achter voor de product specialist.

 

Veelgestelde vragen

Is Wi-Fi 6E beter dan Wi-Fi 6?

Ja. Wi-Fi 6E is beter dan Wi-Fi 6, maar de keerzijde van de medaille is dat nog niet veel apparaten Wi-Fi 6E ondersteunen. Echter zal daar snel verandering in komen.

 

Heb je een speciale gaming router nodig?

Als je online wil gamen en geen lag of andere storingen wil ervaren, is het slim om te investeren in een gaming router. Een gaming router maakt het namelijk mogelijk dat een console, laptop of een PC waarop je speelt voorrang krijgt op het beschikbare signaal. Uiteraard kun je ook gewoon internetten, je e-mail checken of andere dingen online doen met een gaming Wi-Fi router.

 

Welk merk maakt de beste Wi-Fi routers?

Er zijn een aantal merken die goede Wi-Fi routers maken, maar er is geen merk die echt met kop en schouders boven de rest uitsteekt. TP-Link en Netgear zijn bekende merken die ook zeer goede routers maken, maar ook de routers van AVM FRITZ!Box en ASUS zijn zeker de overweging waard.

Stuur dit artikel door:

Eén reactie

 1. Hallo,

  Ik raak de weg een beetje kwijt. Ik zoek die router die het meeste inbouwde beveiligingsopties heeft, belangrijker boen andere functies. Wel inclusief de Wi-FI AXE (Wi-Fi 6E) die ook de oudere formaten nog ondersteund.

  Maximaal aan te sluiten apparaten=
  6 x bedraad
  6 x wifi

  Kun je daarin adviseren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten