10 meest voorkomende PS5 problemen; hoe los je ze op?

Vader en dochter gaming

Het is nu ongeveer een jaar geleden dat de Sony PlayStation 5 op de markt verscheen en buiten het feit om dat nog lang niet iedereen een exemplaar van de nieuwe console heeft weten te bemachtigen, klagen de gelukkige eigenaren van de PS5 over de nodige problemen. Bij de release van een nieuwe spelcomputer is er altijd sprake van ‘kinderziektes’ en dat is bij de PS5 niet anders. Maar welke problemen komen het meeste voor en hoe los je ze op? Dat leggen wij je uit in dit artikel.

 

Verbindingsproblemen

Sinds dag één klagen veel gebruikers over de verbindingsproblemen met het Internet. Waardoor het niet mogelijk is om op de PlayStation 5 in te loggen met de inloggegevens van het PlayStation Network. Met als gevolg dat je geen games kunt aanschaffen en downloaden en ook niet online kunt spelen. De klachten hebben betrekking op zowel verbindingen via de Ethernet-kabel als via Wi-Fi.

 

Verbindingsproblemen oplossen

Gelukkig zijn de verbindingsproblemen relatief simpel op te lossen. De eerste stap bij een bedrade Internetverbinding is om te controleren of andere apparaten binnen het huishouden wel een verbinding hebben. Zo ja, dan kun je controleren of je bij de instellingen van de PS5 wel de juiste configuratie hebt gekozen.

Wij adviseren om zaken, zoals het IP-adres automatisch te laten kiezen. Als het probleem nog niet opgelost is, dan is het tijd om de PS5 uit te schakelen en om een uur tot twee uur met rust te laten en de router te resetten. Vervolgens schakel je de PS5 in en probeer je opnieuw om een verbinding tot stand te brengen.

Bij een draadloze verbinding adviseren wij eveneens om de PS5 zaken, zoals het IP-adres automatisch te laten kiezen. En wees gronding met het invoeren van de inloggegevens van het draadloze netwerk. Omdat de PS5 een nieuw apparaat is, adviseren wij om een verbinding via 5GHz tot stand te brengen. Als je niet zeker weet of jouw router 5GHz ondersteunt of zodanig is ingesteld om op 5GHz uit te zenden, adviseren wij om in te loggen op de router en deze instellingen te controleren en indien nodig aan te passen.

 

Systeemcrash door rustmodus

De rustmodus op de PlayStation is een populaire tool zodat je PlayStation in een slaapstand gezet kan worden terwijl updates van spellen en apps op de achtergrond worden gedownload. Echter ontstond er een zee aan klachten na de release van de PS5 dat de rustmodus games liet crashen, opgeslagen voortgang in een game verloren ging door de rustmodus en er waren zelfs verhalen dat het systeem op slot ging bij gebruik van de rustmodus.

Vanaf dag één werd duidelijk dat het hier om een softwarematig probleem ging en dat Sony met de toekomstige firmware updates het probleem ging oplossen. Ondanks dat er al meerdere firmware updates hebben plaatsgevonden is het niet 100% zeker dat het probleem met de rustmodus is opgelost.

Sony PlayStation

Problemen met de rustmodus oplossen

Helaas kan je weinig tot niets doen om het probleem met de rustmodus op te lossen en wanneer er een crash plaatsvindt is het kwaad natuurlijk al geschied. Je kan wel voor de zekerheid de rustmodus uitschakelen als je twijfelt of het probleem wel verholpen is. Kies voor de optie ‘power saving’ bij de settings in het startscherm en selecteer ‘set time until PS5 enters rest mode’. Selecteer vervolgens ‘don’t put in rest mode’. Overigens hebben wij nu meermaals de PS5 in rustmodus gezet en wij hebben geen problemen (meer) ondervonden. Dus het probleem lijkt te zijn opgelost.

 

Download fouten

Een klacht die er al sinds het PlayStation Network regelmatig de kop opsteekt is download fouten. Wanneer je een game hebt aangeschaft in de PlayStation Store en deze vervolgens wilt downloaden, blijft de download hangen in de wachtrij. Dat is natuurlijk ontzettend vervelend, maar geen enorme spannende bug. Daarnaast is het probleem niet specifiek gekoppeld aan de PS5, want het probleem stak ook regelmatig de kop op bij de PS3 en PS4.

 

Download fouten oplossen

Wanneer een download blijft hangen is de oplossing simpel. De download verwijderen en opnieuw downloaden vanuit je bibliotheek. Je hebt immers al een licentie voor de game, dus je hebt altijd toegang tot een exemplaar via het PlayStation Network. Ook wanneer een update bevriest tijdens het downloaden kan je deze verwijderen en via de instellingen van de app opnieuw zoeken naar beschikbare updates. Wanneer een download fout niet op te lossen is, dan zit er helaas niets anders op dan contact op te nemen met de helpdesk van Sony PlayStation.

 

Disc wordt niet gelezen of onbekende disc melding

Voor de gelukkige eigenaren van een PlayStation 5 met een optische drive is er een probleem dat regelmatig de kop opsteekt. De disc, die je plaatst wordt niet gelezen of je krijgt de melding dat er een onbekende disc is. Helaas is het nu eenmaal bij optische drives een feit dat het kleinste vuiltje of de lichtste beschadiging al voor problemen kan zorgen. Terwijl een laser van de drive ook defect kan raken. Maar wij hebben een paar handige tips en trucs voor je.

 

Problemen met onbekende disc melding oplossen

Het oplossen van het probleem is lastig, maar je kan wel checken waar het probleem precies ligt. De redemie is vaak om de disc te verwijderen en opnieuw te plaatsen. In negen van de tien gevallen wordt de disc dan wel gelezen en kan je de game of film opstarten. Is dat niet geval? Pak dan een andere disc en check of deze het wel doet. Als deze ook problemen geeft heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een defecte laser en moet je de helpdesk van Sony PlayStation inschakelen. Check ook of de disc niet smerig of beschadigd is. Want vuil en krassen kunnen ervoor zorgen dat een gevoelige laser de disc niet meer kan lezen. In dat geval moet je de disc reinigen en/of vervangen.

 

PlayStation 5 bevriest

Een melding die heel vaak is verschenen en die wij helaas ook zelf hebben ondervonden, is dat de PlayStation 5 bevriest tijdens het gebruik. De controller reageert niet meer en als je in een game zit dan loopt alles vast. Zelfs het indrukken van de PS-knop op de controller of de aan-/uitschakelaar van de PlayStation 5 reageert niet. De kans is groot dan dat de paniek toeslaat, maar daar is eigenlijk geen reden toe.

Playstation controller

Bevriezing van de PS5 oplossen

De PlayStation 5 is gewoon een computer en evenals een normale desktop of laptop heeft het product soms problemen. Vooral het besturingssysteem zorgt soms voor de nodige problemen. In het geval van de PS5 kan je het beste gewoon helemaal niets doen totdat het apparaat uit zichzelf opnieuw opstart. Dit kan van 5 tot 10 minuten duren, dus geduld is wel een schone zaak. Trek onder geen beding de stekker uit het stopcontact of de console! Dat kan een permanente schade aan de PlayStation 5 veroorzaken.

 

Raar beeld na het opstarten

Je wilt lekker gaan gamen of een film kijken en je start de PS5 op. Je merkt dat er op het beeld iets vreemds aan de hand is. Je ziet felle kleuren, groene en paarse vlakken en het beeld is enorm vervormd. Geen paniek, want de oplossing is simpel!

 

Raar beeld na het opstarten van de PS5 oplossen

In de regel kan je wel de bedieningspanelen op het scherm zien en selecteer simpelweg ‘PS5 herstarten’. Dan wordt het beeld hersteld. Zie je dit niet? Druk dan de aan-/uitschakelaar van de PS5 een aantal seconden in totdat de console opnieuw opstart. Als het probleem blijft bestaan kan je een paar dingen doen. De HDMI-kabel controleren of op een andere poort van de televisie aansluiten of de helpdesk van Sony PlayStation inschakelen.

 

Gegevens overzetten

Je hebt eindelijk een PS5 in jouw bezit en nu wil je de progressie van je games en spellen van de PlayStation 4 overzetten naar de nieuwe console. De PS5 is immers backwards compatible. In de regel doe je dit via een LAN-kabel die je tussen de oude en de nieuwe spelcomputer plaatst of je slaat alles op een externe harde schijf of een USB-stick die je vervolgens aan de PS5 koppelt om de bestanden over te zetten. Helaas is al meermaals gebleken dat deze methodes niet werken!

 

Problemen met gegevens overzetten oplossen

De oplossing is simpel en vooral voor de eigenaren van een PS Plus abonnement. Al jouw data wordt namelijk opgeslagen in de cloud. Dus het enige wat je hoeft te doen is inloggen op je PS5 en onder settings bij gegevens overdracht jouw bestanden van de PS4 naar de PS5 te downloaden. De games kan je downloaden vanuit je bibliotheek. Wij hebben deze methode gebruikt en binnen een uur was alles geregeld!

 

Externe harde schijf werkt niet

De PlayStation 5 komt met een opslagcapaciteit van 1TB, maar door de grootte van de huidige games en de games van de PS4 die je nog wilt spelen, is het een feit dat een TB zeker niet voldoende is. De oplossing is om dan een externe harde schijf te gebruiken, maar er zijn veel meldingen geweest over externe harde schijven die niet op de PS5 werken en niet worden herkend.

 

Problemen met de externe harde schijf oplossen

Allereerst is het belangrijk dat de externe harde schijf wel geschikt is voor het gebruik met een PS4 of PS5. Dit staat vaak expliciet gemeld bij de specificaties van de externe SSD of in de handleiding. Daarnaast adviseren wij om de externe harde schijf aan te sluiten met een USB-C kabel, omdat dit voor de snelste en meest stabiele dataoverdracht zorgt. Wil je de harde schijf als extra opslagcapaciteit gebruiken? Zorg er dan voor dat je alleen de games en progressie in games voor de PS4 op de externe harde schijf zet. Opgeslagen voortgang van een PS5 game of een digitale PS5 game kan de console niet inlezen vanaf een externe harde schijf.

Gamen op PlayStation 5

Oververhitting voorkomen

De PlayStation 5 is een enorm krachtige console met geavanceerde chips en componenten om jou de beste game ervaring te geven. Met als resultaat dat de ventilatoren overuren draaien om de PS5 voldoende te koelen. Ten opzichte van de oudere spelcomputers is de PS5 een stuk minder luidruchtig, maar er zijn verhalen dat de PS5 oververhit kan raken en dat levert weer problemen op, zoals slecht werkende of defecte spelcomputers. Je hoort het vanzelf als de PS5 te warm wordt en oververhitting is heel simpel te voorkomen!

 

Oververhitting PS5 oplossen

Het is een kinderlijk eenvoudige oplossing, maar je PlayStation 5 moet veel vrije ruimte hebben zodat het product zijn warmte kwijt kan. Dus heb je de PS5 in een te klein kastje staan of in een kast met deurtjes geplaatst? Dan is nu het moment om de console op een andere plek neer te zetten. Dan heb je waarschijnlijk ook niet meer het idee dat er continu een stofzuiger staat te loeien.

 

Problemen met de controller

De DualSense-controllers van Sony PlayStation zijn enorm innovatief, maar de nieuwe controllers zijn niet helemaal vrij van de nodige ‘kinderziektes’. Die in de basis met software updates worden verholpen. Het is voor het eerst dat de controller regelmatig met een USB-C kabel aan de console gekoppeld moet worden om de firmware van de bediening te updaten, maar dat is wel nodig om de controller goed zijn werk te laten doen. Wanneer je de firmware updates niet uitvoert merk je dat tijdens het gamen, omdat de controller dan niet meer goed reageert. En je hebt zelfs de kans dat een controller geen verbinding wilt maken met de console.

 

Hoe los je problemen met de controller op

De PS5 geeft vaak al op het scherm weer dat de verbonden controller aangesloten moet worden voor een firmware update. Geef hier gehoor aan om problemen te voorkomen. Zo simpel is het eigenlijk. Heb je andere problemen, zoals de haptic feedback buttons die blijven hangen of die niet reageren? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een defect product en moet je aanspraak maken op de garantie of de helpdesk van Sony PlayStation.

 

Gratis tip

Nu de DualSense-controllers een witte kleur hebben zie je ook een stuk sneller hoe snel een controller smerig wordt. Het is belangrijk dat je de controller regelmatig reinigt. Wij doen dat met een wattenstaafje die we eventjes onderdompelen in een non-alcoholisch reinigingsmiddel. We halen het wattenstaafje langs de buttons en de kiertjes om weer een schone en frisse controller te gebruiken. Door het verwijderen van vuil verleng je ook zonder twijfel de levensduur van jouw controller.

 

Geen paniek!

Je hebt nu een goed beeld bij welke problemen het meeste voorkomen bij de PS5 eigenaren en je hebt ook gelezen dat vrijwel ieder probleem eenvoudig op te lossen is. Heb jij een probleem dat wij nog niet hebben behandeld? Dan horen wij dat graag! Laat hieronder een reactie achter en wij zullen dit artikel dan regelmatig updaten om andere bezitters van een PlayStation 5 te ondersteunen.

Stuur dit artikel door:

144 reacties

 1. Hallo,
  Mijn PlayStation 5 ging afgelopen nacht aan. Die wilde ik vanochtend uitzetten, maar ik krijg helemaal geen beeld op mijn tv. Voedingskabel en hdmi is niks mis. Als ik de voedingskabel eruit haal en weer in stop krijg ik even beeld dat de ps5 verkeerd is uitgeschakeld, hierna krijg ik geen beeld meer. Kan je mij helpen?

  1. Hi Sander,

   Heb je de PS5 al op een andere HDMI-poort van de tv aangesloten? Dan kunnen we uitsluiten of het aan de HDMI-poort van de televisie ligt. Overigens snap ik heel goed waarom je de voeding hebt verwijderd, maar probeer dit niet meer te doen. Het is bekend dat de PS5 beschadigd kan raken door het verwijderen van de voeding terwijl deze nog aan staat. Zelf heb ik het ook eens gedaan en toen deed de PS5 het na het initialiseren van de harde schijf het weer prima. Dat het bij jou niet werkt is voor mij wel een indicatie dat er iets goed mis is.

   Het eerst waar ik aan denk is dat er een software probleem is waardoor de PS5 niet meer wilt doorstarten en dus op het zwarte scherm blijft hangen. Hier is niets anders aan te doen dan om de PS5 een hard reset te geven. Dit doe je in de safe modus. Je zet de PS5 aan en je houdt de aan/uit knop 3 seconde ingedrukt. De indicator gaat knipperen en de console wordt uitgeschakeld. Wacht een aantal minuten en druk opnieuw de aan/uit schakelaar in en houdt deze vast. Tot je de tweede piep hoort. Dit kan ongeveer 7 seconde duren. Vervolgens sluit je de controller met de kabel aan op de PS5 en kies je in het menu voor een harde reset onder settings. Let op! Je bent dan wel alles kwijt qua geïnstalleerde games, gebruikersprofielen en save games. Mocht de kans er zijn kun je in de safe modus dit nog back-uppen door de bestanden op een externe harde schijf of een grote USB-stick te zetten.

   Mocht dit niet helpen dan vrees ik dat er niets anders opzit dan om de support desk van Sony te bellen. Dan is de kans groot dat je PS5 echt defect is en gerepareerd moet worden. Dat kan een vervanging van de HDMI-poort van de PS5 tot aan een vervanging van het moederbord of de SSD zijn.

   Heel veel succes! Hopelijk is het probleem snel verholpen.

     1. Goedenavond,

      Wij hebben sinds vandaag de ps5 en ik heb een family account gemaakt. Als ik nu switch vanaf mijn zoon zijn account naar de mijne dan hoef ik niet in te loggen maar al wil ik weer terug naar zijn account dan moet ik hem weer opnieuw inloggen met email adres en wachtwoord. Hoe kan ik ervoor zorgen dat we ook zo makkelijk weer naar zijn account kunnen switched als die van mij ?

     2. Hi Kelly,

      Ik denk dat dit een accountinstelling is die je via de website van PSN kunt veranderen. Ik duik er even in en dan kom ik erop terug.

  1. Hi Justis,

   Je hebt het over trailers die je in de PlayStation Store wilt afspelen? Deze trailers zijn in de regel niet enorm goed en je hebt echt een onwijs snelle verbinding nodig om dit stabiel af te spelen.

 2. Beste,

  Vanmorgen start ik mijn playstation 5 op, ik verwissel de disc om een ander spel te spelen. Vervolgens zie ik dat al het gespeelde verloren is gegaan.. ik doe er een ander spel in ter controle en ook hier zijn alle spel uren verloren gegaan. Hoe kan dit? En hoe kan ik dit oplossen?

  1. Hoi Lisanne,

   Gebruik je wel auto save in je games? Op zich mag het verwisselen van een disc daar geen invloed op hebben. Dan lijkt het eerder op een corrupte/defecte harde schijf.

 3. Beste.
  Mijn playstation digitale valt vanzelf uit gaat niet meer aan. Tenzij ik de voedingstekker eruit trek.en dan gaat die weer direct. Ma soms gebeurt ook als die hele nacht heeft uitgestaan. En wil die aan zetten dag erna. Dat hij niet aan wilt en 1ls k voeding eruit trek weer in steek. Dan gaat hij direct dit gebeurt bijna dagelijks sinds 2 a 3 wk. We hebben de ps 5 pas van november. Wat moet k doen

  1. Hi Jamie,

   Dat is heel vreemd! Probeer de stekkers nog eens goed aan te drukken of neem contact op met de Sony helpdesk. Dit klinkt verdacht veel op een voedingsprobleem.

   1. Goede middag, als je eventueel een voedingsprobleem heb. Moet ik dan een nieuwe stroomkabel halen of wat moet ik hieraan doen?

    Mvg jeffrey

    1. Hi Jeffrey,

     Je kunt een nieuwe stroomkabel gebruiken of proberen om de PS5 op een ander stopcontact aan te sluiten. Misschien is het stopcontact dat je gebruikt niet goed en komt er te weinig stroom vrij. Wanneer het stopcontact en de kabel het probleem niet zijn, kan de voeding van de PS5 zelf defect zijn en zul je helaas de helpdesk van Sony moeten contacteren om de PS5 te laten repareren.

     1. Hallo als ik op mijn ps5 een ander account der op zet en vervolgens weer naar mijn hoofdaccount ga is het andere account ineens weg hoe los ik dit op

     2. Hoi Pieter,

      Lukt het om het account via playstation.com toe te voegen, zodat de PS5 ‘m wel herkend als je ‘m opstart?

   2. Hey Paul

    Dat heeft mijn kleine neefje ook. Wanneer hij fortnite speelt komt dat meer voor. Ps5 valt in een keer tijdens de spel uit en dan moet je de stekker uit halen zo da hij terug aan gaat. Wat kan de reden zijn? Het gaat 2de ps5 zijn die zo doet.

    1. Hi Zemci,

     Oh, dat is wel heel zuur. Een tip is om de PS5 altijd via de aan-/uitknop te resetten i.p.v. de stekker eruit te trekken. Dat kan namelijk schade toebrengen aan de SSD en dan kun je de console in de prullenmand gooien. Dat is zonde. Een uitvallende PS5 is in ieder geval geen goed teken en het advies is om contact op te nemen met Sony, zodat het product gerepareerd of omgeruild kan worden.

     1. Hallo
      Heb een vraag heb sinds vandaag een ps5 disc maar kreeg bij de ps5 call of duty moest een 13 cijferige code invoeren dat is gelukt maar nu duurt het downloaden 29 uur kan dat kloppen heb de ps5 verbonden met WiFi en die geeft 5 ghz aan

     2. Hi Richard,

      Doe even een speedtest om te kijken hoeveel mbps je kunt downloaden met je huidige lijn. Grotere games kunnen er lang over doen als de internetverbinding traag is. Schakel ook andere Wi-Fi apparaten uit om je snelheid te vergroten.

 4. Hi,

  Even een vraag omtrent mijn ps5. Als ik hem aanzet, dmv controller of via de playstation zelf terwijl mijn tv aan staat, maakt het niet uit op welk knopje ik druk van m’n controller, maar daar gaat mijn ps5 áltijd in rustmodus. Ik snap er niks van. Hiervoor deed ie dat niet. Weet jij wat ik eraan kan doen?

  1. Hi Robert,

   Een vreemd probleem dat ons niet bekend voorkomt, maar het lijkt een software matig probleem. Je kunt eventueel de PS5 proberen om in de veilige modus op te starten;

   Je zet de PS5 aan en je houdt de aan/uit knop 3 seconde ingedrukt. De indicator gaat knipperen en de console wordt uitgeschakeld. Wacht een aantal minuten en druk opnieuw de aan/uit schakelaar in en houdt deze vast. Tot je de tweede piep hoort. Dit kan ongeveer 7 seconde duren. Vervolgens sluit je de controller met de kabel aan op de PS5 en kies je in het menu voor een harde reset onder settings. Let op! Je bent dan wel alles kwijt qua geïnstalleerde games, gebruikersprofielen en save games. Mocht de kans er zijn kun je in de safe modus dit nog back-uppen door de bestanden op een externe harde schijf of een grote USB-stick te zetten.

 5. Hi,

  Mijn ps5 verbreekt telkens de wifi als ik een spel opstart waar ik best veel wifi voor nodig heb, zoals bv. Call of Duty.
  Ik heb dit op meerdere routers voor.
  Enig idee wat ik kan doen om dit te verhelpen?
  Thanks!

 6. Hi,

  Mijn PS5 crasht iedere keer bij het opstarten en vervolgens blijft hij dit doen bij het keuze menu voor de speler en in het home-scherm. Er verschijnen de hele tijd pixels in beeld, als een soort storing. Het beeld bevriest dan, gaat op zwart en herlaadt weer. Dit kan hij blijven doen, totdat ik een spel opstart, dan is er niets aan de hand. Betekent wel dat ik soms 10 minuten bezig ben om überhaupt bij een spel te komen. Bekend probleem? Hoe los ik dit op? Alle updates zijn automatisch gedaan en de rustmodus is reeds uitgeschakeld.

  1. Dit is een bekend probleem en lijkt een softwarematige glitch te zijn. Het kan ook aan een verkeerde HDMI of defecte HDMI-kabel liggen. Misschien is het goed om eerst de HDMI-kabel te vervangen en dan kijken of het probleem weg is.

  2. Dit is een bekend probleem en lijkt een software matige glitch te zijn. Het kan ook aan een verkeerde HDMI of defecte HDMI-kabel liggen. Misschien is het goed om eerst de HDMI-kabel te vervangen en dan kijken of het probleem weg is.

 7. Hallo,

  Ik heb de gegevens overdragen van de ps4 naar de ps5. De ps5 is klaar en gereed voor gebruik, alleen blijft het beeld op de ps4 hangen op bezig met gegevens overdragen. Ik heb de ps4 al eens opnieuw opgestart alleen als de ps4 aan gaat zie je het zelfde blauwe beeld met bezig met gegevens overdragen.

  Wat kan ik doen???

  1. Hi Giovanni,

   Je kunt het beste proberen om de PS4 in de veilige modus op te starten en dan weer te herstarten zodat de melding weggaat. En vervolgens kun je alsnog proberen om de overdracht te voltooien. Je zult wel weer opnieuw moeten beginnen vrees ik.

 8. Goedenavond,

  Wij hebben vandaag eindelijk een ps5 gehaald
  Maar het lijkt wel of de controller het niet doet 🤷🏼‍♀️
  We hebben hem wel kunnen verbinden maar we komen niet verder de controller doet niks meer we krijgen het maar niet voor elkaar.
  Enig idee wat er mis zou kunnen zijn?!? Help

  1. Hi Angelique,

   Klinkt als een defecte controller. Dan zou ik met de controller terug gaan naar de winkel. Doet de controller ook niets als je deze met de bijgeleverde kabel op de PS5 aansluit?

 9. Beste lezers,

  Ik heb een probleem met mijn PS5.
  Zodra ik deze volledig uitschakel kan start hij soms gewoon na een paar minuten weer automatisch op.
  De ene keer doet hij dat wel en soms na 10x uitschakelen ook weer niet. Er zit totaal geen lijn in wanneer dit optreedt.
  Het is wel knijter irritant want vanuit het niks kan hij dus na uitschakelen gewoon weer aan gaan. Kan iemand mij helpen???

  1. Hi Herman,

   heb je toevallig de officiële afstandsbediening van de PS5? Zo ja, dan kun je het beste de batterijen vervangen. Lege of bijna lege batterijen in de media remote van de PS5 zorgen er namelijk voor dat het apparaat te pas en te onpas in- of uitschakelt.

   1. Hallo Paul,

    Bedankt voor je reactie.
    Er is geen officiële afstandsbediening meegeleverd. Ik snap je verhaal en zal eens googelen of er meer van zulke vreemde storingen bekend zijn. Nogmaals dank.
    Groet Herman

     1. Hallo Paul,

      Ja ik heb een Sony Bravia TV.
      Wat zou daarmee te maken kunnen hebben??

      Groet Herman

     2. Hoi Herman,

      Het probleem is dat de Sony Bravia TV de PS5 aanstuurt. Dat doet die van mij namelijk ook. Op het moment dat je overschakelt naar externe ingangen en niet snel genoeg naar de juist ingang schakelt, krijgt de PS5 al een signaaltje dat hij aan moet. Daarnaast reageert de PS5 ook op de afstandsbedieningen van de Sony Bravia TV’s. Helaas is hier heel weinig aan te doen.

 10. Hi

  Ik heb een vraag omtrent mijn ps5 elke keer als ik een ps4 spel wil spelen op mijn ps5 slaat die na een bepaalde tijd uit en als ik hem dan terug opstart krijg ik de melding dat ik hem verkeerd heb afgesloten of sat er een probleem is met mijn externe harde schijf dus nu heb ik mijn externe harde schijf is afgekoppeld en nog blijft die uit vallen en als ik een ps5 spel speel kan ik gewoon doorspelen zonder dat die uit valt.

  1. Hoi Lorenzo,

   Het klinkt alsof er een corrupt bestand het besturingssysteem van de PS5 in de war heeft gegooid. Ik zou kijken of je de PS5 een hard reset kunt geven en dan kijken of het probleem getackeld is. Mocht dat zo zijn weet je ook dat de externe harde schijf dus voor wat problemen zorgt. De grote vraag is dan of dat te maken heeft met op welke wijze de schijf is geformatteerd of welk corrupt bestand de problemen geeft.

   1. Hallo

    Mijn zoontje heeft een nieuwe ps5 gekregen
    Tijdens het spelen van zowel fc24, Fortnite enz .. wordt het scherm plots enkele seconden volledig zwart en dit soms meerdere keren per spel

    1. Hi Mario,

     Dat is heel vervelend en ook storend.
     Ik denk zelf dat er iets aan de hand is met de HDMI kabel. Je zou de volgende stappen kunnen proberen om het probleem te verhelpen.

     1) Vervang de HDMI kabel tussen de PS5 en de televisie. Wellicht dat een breuk in de kabel de boosdoener is.
     2) Steek de HDMI kabel in een andere HDMI poort op de tv. Mocht het probleem dan niet meer voorkomen is de HDMI poort op de tv defect en zal die gerepareerd moeten worden.

     Heel veel succes!

     – Paul

 11. Beste paul

  Bij het spelen van ps4 games op de ps5 geen problemen maar zodra we ps5 games spelen
  Valt de ps5 regelmatig uit en kan ik enkel door de kabel eruit te halen en er weer in te doen de ps5 weer opstarten, weet u wat dit kan zijn?

  1. Hi Ronny,

   Ik adviseer je om niet zomaar de stekker uit de PS5 te halen. Dit lijkt soms het laatste redmiddel te zijn, maar je doet er meer kwaad dan goed mee. Je PS5 kan hierdoor ernstig beschadigd raken. Althans, de harddrive. Het advies is om de PS5 aan te laten staan. Soms duurt het wel een kwartier tot een half uur, maar bij een bevriezing zal de PS5 uit zichzelf weer opnieuw opstarten. Als het probleem blijft bestaan kun je een paar dingen doen. Als eerste de PS5 terugzetten naar de fabrieksinstelling en de installatie opnieuw uitvoeren. Hierdoor ben je wel alles op de harddrive kwijt. Dus backuppen is dan wel handig via een externe SSD of via de cloud van PlayStation. Een andere oplossing is om te kijken of je de harddrive via instellingen weer kunt initialiseren. Dan worden bugs en andere foutieve bestanden die wellicht het probleem veroorzaken verwijderd. De laatste oplossing is om de helpdesk van PlayStation te bellen en de PS5 ter reparatie aan te bieden. Gezien het feit je spreekt over de stekker er regelmatig uit trekken ben ik bang dat je al heel snel de laatste optie moet pakken, want als je dit te vaak hebt gedaan of nog steeds doet is de kans groot dat de SSD vervangen moet worden.

 12. Hallo,
  Mijn controller geeft steeds een rood lichtje aan en werkt niet. We moeten het telkens resetten, wilt hij wat doen. En dan ervaren we nog steeds problemen. Wat zou dit kunnen zijn?

 13. Hallo Paul,

  Zodra wij de ps5 aanzetten valt voor de meeste apparaten de verbinding via WiFi weg. De ps5 heeft gewoon een vaste verbinding en heb ondertussen meerdere WiFi versterkers aangesloten.

  Hoop dat je kunt helpen, alvast bedankt voor de moeite.

  Groet Johan

  1. Hi Johan,

   Een bekend probleem. Niet zozeer van de PS5, maar van Wi-Fi netwerken. Wi-Fi is ontzettend gevoelig voor apparaten die signalen afgeven. Of ze wel of niet bedraad zijn aangesloten. Spelcomputers zijn één van de stoorzenders volgens de providers. Je zou dit kunnen testen door bijvoorbeeld de afstand tussen de router en de PS5 groter te maken. Wanneer de Wi-Fi dan beter werkt heb je het antwoord en moet je dus de afstand tussen de apparaten permanent groter maken.

 14. Usb stik playstation 5 zou niet goed zijn terwijl ik nog geen uur geleden spel gedaan HEB
  Komt er te staan geen usb aangesloten
  Alle spellen zijn nu weg
  Die ik online gekocht heb
  Hoe kan dit nu en wat kan ik er zelf aan doen
  Ben radeloos al mijn maandelijkse is nu foetsie
  Heel a.u b

  1. Hi William,

   Aangekochte spellen komen in je bibliotheek te staan dus je bent ze niet echt kwijt, maar ze zijn wellicht niet meer af te spelen. Sowieso is het advies om PS5 spellen altijd op het geheugen van de console op te slaan en vanuit daar ook op te starten. PS5 spellen vanaf een extern geheugen, zoals een USB of externe harde schijf vertonen vaker problemen. PS4 games zouden wel goed moeten werken.

 15. Beste
  Mijn vriend zijn PS5 heeft regelmatig dat het geluid weg valt. En de enige oplossing tot nu toe is de hdmi kabel uit de tv trekken en terug insteken. Het is ondertussen al drie keer plots gebeurt zonder aanleiding
  …meestal ook als we een bepaalde game wilden starten. Wat kan hieraan gedaan worden?

  Soms hadden we volledig geen geluid. En soms was het maar 1 game…dan weer een dvd die geen geluid had.. heel lastig.

  1. Hi Chloe,

   Het klinkt alsof de kabel zelf niet goed is of dat de HDMI-aansluiting van de PS5 of de tv niet meer goed is. Dit kun je relatief simpel ontdekken;

   1) HDMI-kabel vervangen > als het probleem blijft ligt het dus niet aan de kabel
   2) HDMI-kabel op een andere HDMI-poort op de tv aansluiten > als het probleem blijft ligt het dus ook niet aan de poort
   3) HDMI-poort op de PS5 kan defect zijn. Je zou dan via Sony PlayStation een reparatie moeten aanvragen

   Je kunt ook even kijken of zowel de software van de PS5 als de tv helemaal geüpdatet zijn. Verouderde software van apparaten kan het probleem ook veroorzaken.

 16. Beste,

  Ik heb al enkele weken een probleem met mijn externe harde schijf die ik gebruik om videobestanden af te spelen op mijn PS5. In het begin gaf hij alles weer en sinds enkele weken geleden begon hij sommige videobestanden niet weer te geven. Als ik de externe harde schijf aansluit op de computer staan die bestanden er nog wel steeds op. Ze zijn allemaal omgezet in mp4 formaat wat de PS normaal kan afspelen het meest rare is dat er bestanden die ik voordien op de ps5 heb afgespeeld ook niet meer verschijnen. het zijn niet alle bestanden maar echt zo gewoon willekeurige bestanden.Soms ook bestanden die er juist op geplaatst zijn. Enig idee waar dt aan zou kunnen liggen?

    1. Daar zit het probleem dus niet. Heel raar. Weet je zeker dat je harde schijf niet defect is? Dat is eigenlijk nog de enige verklaring die ik ervoor heb.

     1. Het zou me verbazen dat deze defect is want als ik het op een Blu-ray speler aansluit worden de bestanden die de ps5 niet meer toont nog wel zichtbaar met zelfs de mogelijkheid om te bekijken. Maar kan moeilijk altijd naar daar met mijn harde schijf. Ik ga eerst is zien wat er gebeurt als ik de bestanden op een andere harde schijf zet. Zou het kunnen dat een voorbode is dat de schijf zijn tijd heeft gehad?

     2. Heb het ineens even op een andere schijf getest maar diezelfde bestanden worden nog steeds niet weergeven.

     3. Dan heb je in ieder uitgesloten dat het in de harde schijf zit. Toch blijft het wel heel vreemd dat de PS5 die bestanden willekeurig wel of niet weergeeft. Ik duik er even wat dieper in en dan kom ik weer in de lucht als ik meer weet.

     4. hallo paul ik heb een vraagje ik heb gisteren een bon gekregen en mijn moeder heeft per ongeluk 2 letters van de bon er af getrokken en ik probeerde gisteren de bon te kraken maar dat is niet gelukt en ik heb daarna meteen een nieuwe bon gekregen en nu komt er te staan je hebt de code te vaak verkeerd ingevoerd wacht een ogenblik maar ik wacht er nu ongeveer al 18 uur voor weet jij misschien wat er aan de hand is?

     5. Hi Bo,

      Over welke bon heb je het precies? Een code voor de PlayStation Store?

      – Paul

 17. Beste Paul,

  Mijn spel (F1 22) word steeds afgesloten als in een bepaalde carriere opstart. Met andere carrieres/games heb ik (tot nu toe) geen problemen.
  Enig idee wat ik er aan kan doen om toch verder te gaan? Ik heb er namelijk behoorlijk wat tijd ingestopt.

  1. Hi Jordy,

   Dat heb ik ook wel eens meegemaakt en soms als je bijvoorbeeld een game te snel afsluit of tijdens het opslaan afsluit, kan het bestand met save games beschadigd raken. Dit is moeilijk te herstellen. Je zou wel kunnen kijken bij de save games onder instellingen en opslag of er bijvoorbeeld meerdere automatisch opgeslagen games zijn te selecteren en om dan vanuit één van deze save games de carrière weer op te starten. Dat wil nog wel eens lukken bij games, zoals Fifa.

   Als je PS Plus hebt en save games ook in de cloud opslaat, kun je eens kijken of je de laatste save game daar kunt downloaden. Dan ben je nog steeds wel wat progressie kwijt, maar lang niet zoveel als waneer je opnieuw moet beginnen.

 18. Hallo Paul op men vorige ps4 zag ik veel cinemafilms op een gratis streamingsite nu ik een ps5 heb en ze geen webbrowser hebben moet ik op een omslachtige manier op het web via een bericht te sturen in uw vriendenlijst en zo kan ik de webbrowser openen en naar Google gaan maar de streamingsites die ik gebruik om films te zien kan ik wel openen maar de films zelf kan ik niet zien op geen enkele site in plaats van vooruitgang is dit een stap terug kan dus niet in 4k resolutie van films genieten en werk ook met een beamer 4k resolutie en moet terug de ps4 gebruiken om films te zien pritty stupid

  1. Hoi Alexander,

   Ik probeer even je situatie te begrijpen. Je gebruikt denk ik een onofficiële site voor het streamen van films als ik je goed begrijp? Het streamen via de webbrowser van de PS5 is inderdaad een groot drama, want dat werkt bij mij ook niet. Soms zelfs helemaal niet of met heel veel haperingen. Ik zou ook niet durven zeggen hoe je dit zou kunnen oplossen en ik ben het ook met je eens dat het heel vervelend is.

 19. Beste,
  Had mijn PlayStation normaal uitgezet dus gewoon via het menu in de PlayStation uitzetten gedrukt (niet rustmodus).
  Want ik moest effe weg toen ik terug kwam en wou gaan gamen ging die voor een seconde aan en de ventilator draaide ook voor een seconde maar ging daarna weer uit heb van alles geprobeerd.
  Van andere stekkerdoos tot andere kabels of stopcontact maar niks blijkt te werken.
  Heb ook een hard reset geprobeerd maar dan doet die ook niks.

  Heeft u nog andere opties voor mij?
  Gegroet,

  Maikel keulers

 20. Beste heer Hauer,

  Ik wilde mijn externe ssd kaart van samsung installeren, echter zat de schroef met dat busje eronder ( in de ssd poort / ruimte of hoe dat ook heet) zo vast dat ik per ongeluk de schroef dol heb gedraaid. Weet jij een mogelijkheid om de ssd alsnog vast te zetten nu ik geen schroef en opvul busje heb?

  1. Goedemorgen Francois,

   Op het internet lees ik meerdere tips. Van het plaatsen van een elastiek over de kop van de schroevendraaier voor meer grip tot aan het gebruiken van lijm. Hoe effectief deze tips zijn weet ik eerlijk gezegd niet. Mensen zullen hier ongetwijfeld succes mee hebben. Ik kwam in ieder geval deze pagina tegen met handige tips en trucs over dolgedraaide schroeven. Het betreft hier echt wel om het verwijderen van schroeven, maar wellicht helpen ze ook bij het vastzetten;

   https://www.schroevenxl.nl/blog/post/schroef-dolgedraaid

   1. Dus u heeft geen setje met schroefje en busje liggen om over te nemen?
    Een nieuw setje lijkt mij beter dan met vloeistof aan de gang te gaan in een apparaat van €700.
    Daarom lijkt het mij beter om een erkend setje aan te schaffen en deze te monteren. Dus nogmaals de vraag heeft u er een te koop, of heeft u enig idee waar ik deze kan vinden?

    1. Beste Francois,

     Wij geven uitsluitend advies en we verkopen zelf geen producten. Ik heb even gezocht, maar zonder merk en type wordt het lastig om te zoeken naar een geschikt setje. Als u dat kunt doorgeven wil ik graag voor u kijken of en waar het eventueel te koop is.

     1. Beste heer Hauer,

      Het betreft het schroefje wat in de playstation 5 zit in de ruimte waar je een externe harde schijf in kunt zetten. Daar zitten 5 gaatjes en deze moet je er uit halen om deze vervolgens achter de SSD kaart te schroeven zodat deze vast komt te zitten, dus geloof in het derde gaatje van het groene plaatje. Heb werkelijk geen idee hoe dat schroefje heet

     2. Goedemiddag Francois,

      Zou u een foto kunnen maken waar u het precies over heeft, want ik kan het niet voor mijn geest halen of op mijn eigen PS5 ontdekken over welke schroefjes u nu het precies heeft.

     3. Hoi, als ik de ps5 aanzet dan staat er druk op de PS-toets om verder te gaan. Als ik dit doe dan gebeurt er niks. Het lijk erop dat de controller niet regeert (de controller gaat wel aan). Ik heb de controller van achteren gereset, maar ook dit werkt niet. Ik kom dus niet verder dan dit scherm. Hoe los ik dit op?

      Is het mogelijk om een soft reset uit te voeren op de console, dus zonder dat ik alle gegevens wis?

     4. Hoi Sarah,

      En krijg je wel een verbinding wanneer je de controller met de meegeleverde USB-C kabel op de console aansluit?

 21. Hi ik heb gisteren mijn ps5 ontvangen, eerst lukte het wel om mijn controller te verbinden. maar toen ik deze moest updaten en hem voorraan in de poort stak gebeurde er niks, langs achter werkt dit wel. Weet u wat ik moet doen.

  1. Hoi Siebe,

   Dit probleem heb ik niet eerder ontdekt. Ik ga het eens testen. Wellicht is dit een bug in de laatste firmware update. Ik kom hierop terug.

 22. Hoi paul,

  Ik heb gisteren een ps5 gekocht en ben ermee aan de gang gegaan. Opeens viel hij uit en nu wil hij niet meer opstarten. Er komt heel kort een blauwe lamp en ik hoor de disc draaien. Daarna valt hij uit en doet hij niks meer. Weet jij wat ik hiermee moet doen?

 23. Beste Paul,

  Mijn ps5 geeft aan dat de opslag vol is als ik bijvoorbeeld een game van 8 gb wil downloaden, maar wanneer ik check hoeveel ruimte ik over heb bij instellingen, zegt hij dat ik nog 200 gb vrij heb, maar laat mij niks doen wat opslag inneemt. Weet jij misschien hoe ik dit probleem kan oplossen?

  1. Hi Shaiyan,

   Dat is heel vreemd, maar wel een probleem dat bekend is. Er zijn een aantal oplossingen die kunnen werken.

   Heb je de PS5 met drive? En zit er nog een schijfje in? Dan is het vaak de truc om de schijf te verwijderen. Anders kan de PS5 namelijk het downloaden en updaten van die game als opslag meetellen.

   Een andere optie is om je wachtrij wat betreft de downloads te bekeken en deze leeg te halen als er wat gepland staat. Dit wordt namelijk ook al van de beschikbare capaciteit gehaald.

   Wat ik ook begreep is dat de PS5 automatisch rekening houdt met een x aantal GB aan vrije data voor toekomstige updates van zowel het systeem als de games. Als je veel games geïnstalleerd hebt kan dit een enorme hoeveelheid zijn. Daarom fluctueert het ook bij gebruikers die beweren dat zelfs nog met meer dan 100GB (of in jou geval 200GB) vrije ruimte foutmeldingen ontstaan. De oplossing voor dit probleem is om data en save games te verwijderen die je niet meer gebruikt. Of om het geheugen van de PS5 uit te breiden met bijvoorbeeld een externe harde schijf.

 24. Ik krijg mijn playstation 5 niet opgestart.Blauw licht verschijning een 5 tal seconden en dan valt alles terug uit. Krijg hem simpelweg gezegt niet aan.??

  1. Dat is heel vervelend Robert. Je kunt nog een paar dingen proberen voordat je contact opneemt met Sony.

   1) Houdt de aan/uit-knop ingedrukt tot je een tweede piep hoort. De PS5 zou nu in een soort veilige modus alsnog moeten opstarten.
   2) Haal de stekker uit het huidige stopcontact, wacht 30 seconde en sluit ‘m weer aan. Probeer voor de grap ook even een ander stopcontact, omdat wellicht het huidige stopcontact te weinig stroom geeft. Dit is een long shot, maar het is het proberen waard.

   Als deze tips niet werken dan is het advies om Sony te bellen voor support/omruiling. Dan is er hoogstwaarschijnlijk sprake van een defect.

  1. Fifa 23 zit redelijk vol met fouten, dus het ligt aan de game. Het beste wat je kunt is deze deïnstalleren en opnieuw installeren en om sowieso alle updates van zowel de PS5 als Fifa 23 te downloaden.

 25. Hoi Paul,

  Ik heb eergisteren (vrijdag 30 december 2022) mijn nieuwe Playstation 5 ontvangen.

  In het begin werkte deze gewoon. Ik heb ook de gebruikshandleiding volledig doorgelopen en ik werk met alle normale kabels die zijn meegeleverd.

  Vanmiddag ging het ineens volledig fout (pas de 3e keer dat ik de PS5 gebruikte).
  Toen ik mijn PS5 wilde afsluiten en op de home button drukte op de controller (dit was toen de game al was afgesloten en ik op het algemeen scherm stond), werd het scherm meteen volledig zwart/grijs en kwam er uit het geluid een hele harde hoge piep, die ik niet kon stoppen. Waar ik ook op drukte, hij deed het niet.

  Toen heb ik de stekker van de PS5 eruit getrokken en toen stopte die piep gelukkig ook.

  Toen ik hem daarna opstartte, toonde hij automatisch aan dat er sprake was geweest van een fout en dat ik deze moest rapporteren door op oke te klikken via de controller. Dit heb ik toen gedaan. (De game die ik speelde was de standaard game van PS5 met die robot, die er standaard opstaat. Hij gaf ook aan dat de fout in deze game zat.)

  Hierna ging hij simpelweg niet meer aan. Nu zelf niet eens nadat ik de PS5 uren uit heb laten staan. Wanneer hij opstart dan blijft hij hangen op het beginscherm (filmpje kan ik helaas niet bijvoegen). Op een gegeven moment, na een X aantal keer opnieuw opstarten, blijft hij nog maar enkel zwart en doet hij niks meer maar geluid blijft wel doorlopen.
  Wellicht dat het makkelijker is, als ik hiervan een filmpje op de mail doorstuur? Dan ziet u exact wat deze doet.

  Is dit een bekend probleem?
  Wat kan ik hieraan doen?

  Het lijkt mij dat dit niet hoort… Dit heeft te maken met het opstarten van de PS5 zelf en niet met een verbinding lijkt me.

 26. Hoi Paul,

  Ik heb een probleem met mijn externe harde schijf van mijn ps5. Ik heb het al ongeveer een jaar en woon sinds een tijdje in Amsterdam. Hier gebeurt het nog best vaak dat er een stroom uitval is in tegenstelling tot waar ik eerst woonde. Nu is het een aantal keer gebeurt dat mijn ps5 dus aangeeft plotseling van het stroom is gehaald en nu is het dus zo dat mijn ps5 de externe hardeschijf niet meer kan lezen.

  Ik weet niet meer hoeveel er werkelijk op staan en ben bang om het te formateren….

  Wat kan ik het beste doen?

 27. Ik heb een vraag heb net een week de pls5 en de astro a50 maar nu laadt die niet op in de rustmodes van de PlayStation weten jullie wat ik er aan kan doen?

  1. Hi Mitchell,

   De kans is groot dat de USB-poorten in de rustmodus van de PS5 geen stroom kunnen leveren, omdat de PS5 in rustmodus minimaal stroom verbruikt. Wil de headset wel opladen als je de PS5 aanzet of wanneer je de headset met een USB-kabel op een andere en actieve USB-poort aansluit?

 28. Hallo,

  Ik heb een probleem met mijn PlayStation 5 Sinds een paar dagen heb ik dat als ik het spel fortnite speel, mijn PlayStation random opnieuw opstart. Ik heb het probleem niet als ik series kijk via de PlayStation.

  1. Hi Daphne,

   Kun je Fortnite verwijderen en opnieuw installeren? Wellicht start de PS5 opnieuw op door een corrupt bestand dat aanwezig kan zijn.

 29. Hallo, ik kan mijn ps5 opstarten draadloos via mijn controller en kom dan in het menu terecht waar ik mijn account kan selecteren maar vanaf dat punt reageert mijn controller niet meer ook als ik hem via de kabel aansluit op de ps5 heb het ook al geprobeerd met mijn 2de controller maar zelfde probleem kan niks doen met controller laad nog wel op, maar kan dus niet verder dan de welkom menu. Heb je hier een tip voor of waar het aan kan liggen?

 30. Hallo, ik heb een probleem met het geluid als ik speel. Commentatoren en muziek hoor ik niet enkel als bij FIFA de scheidsrechter fluit of doelpunt in de netten hangt dan hoor ik via mijn controller een geluid anders niet. Heb al nieuwe netwerkkabel en HDMI geplaatst maar ook dit lukt niet. Wie kan helpen aub?

  1. Hi Kurt,

   Dit is een instelling van de game zelf. Je kunt bij instellingen in Fifa dit aanpassen. Je kunt ook via de geluidsinstellingen van de PS5 even kijken hoe het geconfigureerd staat. Soms worden “secundaire” geluiden dan via de luidsprekers van de controller afgespeeld. Dat is aan te passen.

 31. Hallo,

  Wij hebben gisteravond voor het eerst gespeeld en doen de PlayStation nu voor de 2e keer aan en nu leest hij de disc niet meer. Meerdere discs geprobeerd maar niks mag baten. Ook de resets gedaan in veilige modus etc al .. Tevens zijn de gedownloade spellen hierdoor ook weg (zijn die nog terug te halen?) Hopelijk heb jij een antwoord voor mij!

  1. Hoi Dylano,

   Dit klinkt niet goed en ik denk dat je echt een zogenaamd maandagochtendproduct hebt. Met andere woorden, zoals ik het lees is je PS5 defect en moet je dus aanspraak maken op de garantie. Je gedownloade spellen blijven altijd gekoppeld aan je account en kun je via de bibliotheek altijd weer downloaden.

 32. Hey,

  Het aantal uren spelen van een bepaald spel klopt niet meer.. hij registreert vele uren niet.. enig idee hoe dit komt?

  1. Hi Jelly,

   Nee, daar heb ik echt geen idee over. Misschien dat het aan de game ligt of dat er iets in het account van Sony niet lekker loopt? Ik zou hiervoor even contacten met de Sony helpdesk.

 33. Beste paul,

  ik ben nu 3 ps5’s verder door hetzelfde probleem, de console crashed de hele tijd, ik krijg steeds weer een nieuwe van sony opgestuurd 2 nu al inmiddels. zodra ik mijn erop installeer en de game MW2 wil spelen crashed hij na een half uur. Heb bij alle opties in stille modus geprobeerd, nu net optie 7, stekker zit in andere stopcontact, hdmi opties uit, spaarstand uit, maar niks helpt.

  1. Hoi Fabian,

   Dat is echt heel vervelend en klinkt als heel veel pech. Toch zet ik zelf mijn vraagtekens bij het feit of 3 verschillende consoles om hetzelfde feit crashen wel realistisch is. Dan lijkt het mij meer bij de game te zitten dan bij de console zelf. Heb je toevallig de discversie die je speelt of speel je digitaal?

 34. Beste Paul,

  Mijn zoon z’n PS5 scherm flikkert bij het begin scherm. En wanneer hij een game wilt openen geeft hij foutmelding ‘CE-108255-1’.
  Kan je ons helpen?

  1. Hi Kim,

   Foutmelding CE-108255-1 is een vrij algemene foutmelding. Je kunt een paar dingen proberen;

   – Laatste firmware van de PlayStation 5 updaten

   Wanneer de firmware van de PS5 up-to-date is kun je het volgende proberen;

   – Het spel die de foutmelding geeft verwijderen van de harde schijf (op icoontje spel staan, “start” en dan verwijderen)
   – Game opnieuw installeren

   Wanneer deze problemen niet werken is er iets anders aan de hand en dan is het advies om de helpdesk van Sony Computer Entertainment te mailen of te bellen. Het kan namelijk ook een hardware fout zijn. Met andere woorden, een defect.

   1. Hallo Paul,

    Geldt hetzelfde voor foutmelding CE-100045-0?
    Sinds de laatste update van Fortnite, kan de PS5 de game niet starten en geeft ie bovenstaande code.
    Firmware is up to date en licenties zijn gecheckt en correct. Kan Fortnite niet verwijderen. Melding is dan dat er iets mis is gegaan onder vermelding van dezelfde foutmelding.
    Heb je nog tips/truuks?

    Gegroet,

    Willem

    1. Hi Willem,

     Foutmelding CE-1000045-0 kun je op meerder manieren verhelpen.

     1) Console opnieuw opstarten
     2) Firmware van de PS5 updaten
     3) Database opnieuw opbouwen

     Voor stap 3 voer je de volgende stappen uit;

     1) Houd de aan/uitknop van de PS5 ingedrukt
     2) Houd opnieuw de aan/uitknop ingedrukt tot je 2 piepjes hoort. Dit duurt ongeveer 10 tot 20 seconde.
     3) Verbindt de controller met een USB-kabel met de PS5
     4) Druk op de PS knop
     5) Selecteer database herconstrueren

 35. Heey Paul ik heb ik iets raars heb de PlayStation 5 nog maar een maand maar als ik een nieuw spel installeer of app installeer en hem dan vervolgens opnieuw opstart ben ik alles kwijt
  Heb ook de ps5 al gereset maar geen idee hoe dat kan want het probleem blijft
  Gr alexz

  1. Hi Alexz,

   Dit is een bekend probleem van de PS5 en gebeurt helaas vaker. Met de laatste updates van de games en de console zelf moeten die problemen automatisch verholpen worden. Maar het is inderdaad frustrerend. Mocht het probleem blijven aanhouden kun je eens laten checken of je SSD wel in orde is.

 36. Hallo,

  Misschien kan je me helpen.
  Ik heb een gezin van 4, ikzelf en mijn vrouw en kinderen; en die zijn onder mijn familie in mijn account van playstation. Dus ik ben familiemanager. Ik heb ook Playstation premium plus.
  Dus alle data van de games worden automatisch geupload naar de cloud.
  Nu heb ik mijn ps4 omgeruild voor een ps5.
  Dus mijn profiel toegevoegd en aangemeld eveneens die van mijn gezin. Dan alle data van de cloud overgezet naar de console. Tot nu alles goed. Als ik een vroeger spel wil spelen alles goed. Alle data is aanwezig. Nu als mijn gezin wilt spelen moeten deze opnieuw beginnen , geen data aanwezig en als ze naar premium plus willen gaan hebben ze geen toegang meer en ook niet tot de cloud. Hoe geraak ik aan de data?
  Mijn PS5 is primaire console.

  Mvg,

  Vincent Verelst

  1. Hi Vincent,

   Je kunt via de website van Sony PlayStation inloggen en controleren of alle instellingen goed staan. Ik denk dat je daar nog iets moet aanvinken waarmee je het account kunt delen met je familieleden.

 37. Goedemmiddag ik ervaar problemen met mijn ps5! Als ik mw 2 speel en dan dmz of warzone dan springt mijn beeld op een willekeurig moment uit voor 4 sec en dan weer aan playstation NL gebeld maar niemand weet hoe of wat. De televisie is net een week oud en zelfs die hebben ze een nieuwe gestuurd maar probleem blijft. Hdmi kabel verwisselt en alle poorten al geprobeerd mvg

  1. Hoi Daan,

   Zijn er wellicht andere apparaten met HDMI verbonden die een signaal afgeven en ervoor zorgen dat het beeld overspringt? Je zou bijvoorbeeld deze apparaten kunnen afkoppelen en testen of je dan nog steeds problemen hebt tijdens het spelen. Dan weten we in ieder geval of daar wel of niet het probleem zit.

 38. hallo
  ik heb een playstation 5 alleen heb een probleem emt de controller
  op het main menu doet hij alles alles doet het na behoren maar zodra ik een spel opstart dan werkt de x toets niet als ik de controller reset dan doet hij gwn weer alles

 39. Sinds vandaag heb ik een probleem met al mijn games op ps5.

  Elke keer als ik, welke game dan ook start crasht hij na ongeveer 30 sec en springt hij automatisch weer naar het begin scherm van de ps5?

  Ik heb alles geprobeerd maar nog steeds heb ik dit probleem, ik hoop dat je mij hiermee kan helpen Paul.

  1. Hi Ali,

   Het reconstrueren van je database kan een oplossing zijn, heb je dat al geprobeerd?

   Press the PS button on the controller. Use the D-pad to scroll down and select Clear Cache and Rebuild Database. Next, select Rebuild Database. Tap OK to begin the process.

 40. Wij hebben fifa 23 maar als je de disk erin doet dan geeft PS dit niet aan op het scherm. Ook geprobeerd met een andere disk maar die laat het ook niet zien. Als iemand weet hoe ik dit op kan lossen zijn wij heel dankbaar.

  1. Hi Beysun,

   Dit vraagt om een technische ondersteuning vanuit PlayStation of de winkel waar je ‘m hebt gekocht, omdat vrijwel zeker je optische drive defect is.

 41. Hallo, ik heb een vraag, alle games aangekocht via playstore hebben nu tijdens het spelen een melding dat de game app na 15min afloopt. Na 15min gooit de game mij eruit. Div games geprobeerd: allemaal doen dit. De game niet aangekocht via playstore heeft dit niet. Ik heb een ps5. Weet iemand hier iets over, wordt nl erg irritant om telkens opnieuw te starten tijden spelen. Bedankt alvast

 42. Hallo .

  Kan je ps4 spellen spelen op een digitale ps5 met een externe cd speler of heb je daar een externe blue ray cd speler voor nodig .

  Gr feije

  1. Hoi Feije,

   Zover ik weet is dat niet mogelijk. Op de PlayStation 5 disc-versie kun je wel fysieke PlayStation 4 games afspelen.

 43. Beste ps5 gamers,

  Ik heb enige tijd problemen met online gamen. Zodra de gameplay even wat sneller gaat begint het wel bekende schokken. Ik word er echt helemaal gek van en kan hierdoor amper meer wat winnen. Heb voornamelijk heel veel last met de games fifa en ufc. Mijn ps5 is aangesloten op een internetkabel. De snelheden die ik binnenhaal zijn downl. 190 / upload 12. Dit moet goed zijn neem ik aan? Ook heb ik poorten opengesteld via mijn router, ik zie door de bomen het bos niet meer en ben eigelijk wel een beetje klaar met de playstation. Wie heeft de verlossende tip voordat ik hem weg doe…. Misschien een andere tv kopen?

 44. Hallo
  Als ik mijn playstation 5 opzet dan moet ik een systeemsoftware- update doen.
  Hij blijft na een tijdje gewoon hangen.
  108,4MB/ 1.175GB gedownload.
  Er word niks meer gedownload.
  Weet jij hoe dit komt en hoe ik dit kan oplossen.

  1. Hi Shauni,

   Dit kan meerdere oorzaken hebben. Het advies hierin is om de software update te verwijderen uit de downloadlijst en de update opnieuw te downloaden en uit te voeren.

 45. Hoi ik weet niet of het aan de playstation 5 zelf ligt,maar in het scherm ervan gaat de controller automatisch naar links,ook als ik de controller niet aan raak doet ie raar, of ligt het dan wel aan de controller?

  1. Hi Sander,

   Ik denk eerder aan een defect in de controller. Het kan ook een vuiltje zijn die de boel verstoord. Hier zijn enkele oplossingen/situaties;

   1) De software van de controller is verouderd. Een update zou het moeten oplossen. Hiervoor kun je de controller het beste met de USB-C kabel direct aansluiten op je PS5.
   2) De controller is vies. Probeer dit schoon te maken met bijvoorbeeld wat alcohol en een wattenstaafje.
   3) De controller is defect en moet gerepareerd/vervangen worden.

   Succes!

   – Paul

  1. Hi Steve,

   Dit kan 3 oorzaken hebben;

   1) De software van de controller is verouderd. Een update zou het moeten oplossen. Hiervoor kun je de controller het beste met de USB-C kabel direct aansluiten op je PS5.
   2) De controller is vies. Probeer dit schoon te maken met bijvoorbeeld wat alcohol en een wattenstaafje.
   3) De controller is defect en moet gerepareerd/vervangen worden.

   Succes!

   – Paul

 46. Hallo Paul,

  Mijn zoon zat net fortnigt te spelen. Hij werd eruit gegooit en kan nu het systeem niet meer in.
  Hij moet opnieuw inloggen maar we krijgen geen code binnen op het emailadres waarop zijn account staat.
  Zal hij gehackt zijn of is er wat andere aan de hand.

  Groetjes Anita

 47. Goedemorgen, ik game sinds een tijdje met de ps5. Met mijn goedkopere, bedrade headset had ik last van echo. Daarom een duurdere headset gekocht, draadloos, en als een van de beste geteste als gameheadset. Alleen valt onwillekeurig het geluid weg. Het valt me op, dat het alleen gebeurt wanneer ik volop in het spel zit, dus niet wanneer ik in de lobby zit. De ps5 staat op het tv meubel, naast de tv, en ik zit krap 3 meter van de tv vandaan. Is hier sprake van een technisch mankement? Of verbindingtechnisch een issue?

  1. Hi Robert,

   Maak je de verbinding met behulp van de bijgeleverde dongle of heb je de headset rechtstreeks verbonden met de Bluetooth van de PlayStation 5?

 48. Ha Paul, ik heb per ongeluk de stekker eruit getrokken en nu is mijn zoon al zijn gegevens kwijt. Is er nog iets aan te doen?

  1. Hi Lorraine,

   Je zou kunnen proberen om de database te reconstrueren. Dit doe je vanuit de veilige modus;

   1) Schakel de console uit door de activeringstoets drie seconden ingedrukt te houden.
   De activeringsindicator knippert eventjes voordat het systeem wordt uitgeschakeld.

   2) Zodra de console is uitgeschakeld, houd je de activeringstoets opnieuw ingedrukt.
   Laat de activeringstoets los nadat je het tweede piepje hebt gehoord. Het eerste piepje hoor je als je de activeringstoets indrukt en het tweede piepje zeven seconden later.

   3) Sluit de controller aan met de USB-kabel en druk op de PS-toets op de controller.

   4) Kies in het menu in de veilige modus voor database reconstrueren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten