10 meest voorkomende PS5 problemen; hoe los je ze op?

Vader en dochter gaming

Het is nu ongeveer een jaar geleden dat de Sony PlayStation 5 op de markt verscheen en buiten het feit om dat nog lang niet iedereen een exemplaar van de nieuwe console heeft weten te bemachtigen, klagen de gelukkige eigenaren van de PS5 over de nodige problemen. Bij de release van een nieuwe spelcomputer is er altijd sprake van ‘kinderziektes’ en dat is bij de PS5 niet anders. Maar welke problemen komen het meeste voor en hoe los je ze op? Dat leggen wij je uit in dit artikel.

 

Verbindingsproblemen

Sinds dag één klagen veel gebruikers over de verbindingsproblemen met het Internet. Waardoor het niet mogelijk is om op de PlayStation 5 in te loggen met de inloggegevens van het PlayStation Network. Met als gevolg dat je geen games kunt aanschaffen en downloaden en ook niet online kunt spelen. De klachten hebben betrekking op zowel verbindingen via de Ethernet-kabel als via Wi-Fi.

 

Verbindingsproblemen oplossen

Gelukkig zijn de verbindingsproblemen relatief simpel op te lossen. De eerste stap bij een bedrade Internetverbinding is om te controleren of andere apparaten binnen het huishouden wel een verbinding hebben. Zo ja, dan kun je controleren of je bij de instellingen van de PS5 wel de juiste configuratie hebt gekozen.

Wij adviseren om zaken, zoals het IP-adres automatisch te laten kiezen. Als het probleem nog niet opgelost is, dan is het tijd om de PS5 uit te schakelen en om een uur tot twee uur met rust te laten en de router te resetten. Vervolgens schakel je de PS5 in en probeer je opnieuw om een verbinding tot stand te brengen.

Bij een draadloze verbinding adviseren wij eveneens om de PS5 zaken, zoals het IP-adres automatisch te laten kiezen. En wees gronding met het invoeren van de inloggegevens van het draadloze netwerk. Omdat de PS5 een nieuw apparaat is, adviseren wij om een verbinding via 5GHz tot stand te brengen. Als je niet zeker weet of jouw router 5GHz ondersteunt of zodanig is ingesteld om op 5GHz uit te zenden, adviseren wij om in te loggen op de router en deze instellingen te controleren en indien nodig aan te passen.

 

Systeemcrash door rustmodus

De rustmodus op de PlayStation is een populaire tool zodat je PlayStation in een slaapstand gezet kan worden terwijl updates van spellen en apps op de achtergrond worden gedownload. Echter ontstond er een zee aan klachten na de release van de PS5 dat de rustmodus games liet crashen, opgeslagen voortgang in een game verloren ging door de rustmodus en er waren zelfs verhalen dat het systeem op slot ging bij gebruik van de rustmodus.

Vanaf dag één werd duidelijk dat het hier om een softwarematig probleem ging en dat Sony met de toekomstige firmware updates het probleem ging oplossen. Ondanks dat er al meerdere firmware updates hebben plaatsgevonden is het niet 100% zeker dat het probleem met de rustmodus is opgelost.

Sony PlayStation

Problemen met de rustmodus oplossen

Helaas kan je weinig tot niets doen om het probleem met de rustmodus op te lossen en wanneer er een crash plaatsvindt is het kwaad natuurlijk al geschied. Je kan wel voor de zekerheid de rustmodus uitschakelen als je twijfelt of het probleem wel verholpen is. Kies voor de optie ‘power saving’ bij de settings in het startscherm en selecteer ‘set time until PS5 enters rest mode’. Selecteer vervolgens ‘don’t put in rest mode’. Overigens hebben wij nu meermaals de PS5 in rustmodus gezet en wij hebben geen problemen (meer) ondervonden. Dus het probleem lijkt te zijn opgelost.

 

Download fouten

Een klacht die er al sinds het PlayStation Network regelmatig de kop opsteekt is download fouten. Wanneer je een game hebt aangeschaft in de PlayStation Store en deze vervolgens wilt downloaden, blijft de download hangen in de wachtrij. Dat is natuurlijk ontzettend vervelend, maar geen enorme spannende bug. Daarnaast is het probleem niet specifiek gekoppeld aan de PS5, want het probleem stak ook regelmatig de kop op bij de PS3 en PS4.

 

Download fouten oplossen

Wanneer een download blijft hangen is de oplossing simpel. De download verwijderen en opnieuw downloaden vanuit je bibliotheek. Je hebt immers al een licentie voor de game, dus je hebt altijd toegang tot een exemplaar via het PlayStation Network. Ook wanneer een update bevriest tijdens het downloaden kan je deze verwijderen en via de instellingen van de app opnieuw zoeken naar beschikbare updates. Wanneer een download fout niet op te lossen is, dan zit er helaas niets anders op dan contact op te nemen met de helpdesk van Sony PlayStation.

 

Disc wordt niet gelezen of onbekende disc melding

Voor de gelukkige eigenaren van een PlayStation 5 met een optische drive is er een probleem dat regelmatig de kop opsteekt. De disc, die je plaatst wordt niet gelezen of je krijgt de melding dat er een onbekende disc is. Helaas is het nu eenmaal bij optische drives een feit dat het kleinste vuiltje of de lichtste beschadiging al voor problemen kan zorgen. Terwijl een laser van de drive ook defect kan raken. Maar wij hebben een paar handige tips en trucs voor je.

 

Problemen met onbekende disc melding oplossen

Het oplossen van het probleem is lastig, maar je kan wel checken waar het probleem precies ligt. De redemie is vaak om de disc te verwijderen en opnieuw te plaatsen. In negen van de tien gevallen wordt de disc dan wel gelezen en kan je de game of film opstarten. Is dat niet geval? Pak dan een andere disc en check of deze het wel doet. Als deze ook problemen geeft heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een defecte laser en moet je de helpdesk van Sony PlayStation inschakelen. Check ook of de disc niet smerig of beschadigd is. Want vuil en krassen kunnen ervoor zorgen dat een gevoelige laser de disc niet meer kan lezen. In dat geval moet je de disc reinigen en/of vervangen.

 

PlayStation 5 bevriest

Een melding die heel vaak is verschenen en die wij helaas ook zelf hebben ondervonden, is dat de PlayStation 5 bevriest tijdens het gebruik. De controller reageert niet meer en als je in een game zit dan loopt alles vast. Zelfs het indrukken van de PS-knop op de controller of de aan-/uitschakelaar van de PlayStation 5 reageert niet. De kans is groot dan dat de paniek toeslaat, maar daar is eigenlijk geen reden toe.

Playstation controller

Bevriezing van de PS5 oplossen

De PlayStation 5 is gewoon een computer en evenals een normale desktop of laptop heeft het product soms problemen. Vooral het besturingssysteem zorgt soms voor de nodige problemen. In het geval van de PS5 kan je het beste gewoon helemaal niets doen totdat het apparaat uit zichzelf opnieuw opstart. Dit kan van 5 tot 10 minuten duren, dus geduld is wel een schone zaak. Trek onder geen beding de stekker uit het stopcontact of de console! Dat kan een permanente schade aan de PlayStation 5 veroorzaken.

 

Raar beeld na het opstarten

Je wilt lekker gaan gamen of een film kijken en je start de PS5 op. Je merkt dat er op het beeld iets vreemds aan de hand is. Je ziet felle kleuren, groene en paarse vlakken en het beeld is enorm vervormd. Geen paniek, want de oplossing is simpel!

 

Raar beeld na het opstarten van de PS5 oplossen

In de regel kan je wel de bedieningspanelen op het scherm zien en selecteer simpelweg ‘PS5 herstarten’. Dan wordt het beeld hersteld. Zie je dit niet? Druk dan de aan-/uitschakelaar van de PS5 een aantal seconden in totdat de console opnieuw opstart. Als het probleem blijft bestaan kan je een paar dingen doen. De HDMI-kabel controleren of op een andere poort van de televisie aansluiten of de helpdesk van Sony PlayStation inschakelen.

 

Gegevens overzetten

Je hebt eindelijk een PS5 in jouw bezit en nu wil je de progressie van je games en spellen van de PlayStation 4 overzetten naar de nieuwe console. De PS5 is immers backwards compatible. In de regel doe je dit via een LAN-kabel die je tussen de oude en de nieuwe spelcomputer plaatst of je slaat alles op een externe harde schijf of een USB-stick die je vervolgens aan de PS5 koppelt om de bestanden over te zetten. Helaas is al meermaals gebleken dat deze methodes niet werken!

 

Problemen met gegevens overzetten oplossen

De oplossing is simpel en vooral voor de eigenaren van een PS Plus abonnement. Al jouw data wordt namelijk opgeslagen in de cloud. Dus het enige wat je hoeft te doen is inloggen op je PS5 en onder settings bij gegevens overdracht jouw bestanden van de PS4 naar de PS5 te downloaden. De games kan je downloaden vanuit je bibliotheek. Wij hebben deze methode gebruikt en binnen een uur was alles geregeld!

 

Externe harde schijf werkt niet

De PlayStation 5 komt met een opslagcapaciteit van 1TB, maar door de grootte van de huidige games en de games van de PS4 die je nog wilt spelen, is het een feit dat een TB zeker niet voldoende is. De oplossing is om dan een externe harde schijf te gebruiken, maar er zijn veel meldingen geweest over externe harde schijven die niet op de PS5 werken en niet worden herkend.

 

Problemen met de externe harde schijf oplossen

Allereerst is het belangrijk dat de externe harde schijf wel geschikt is voor het gebruik met een PS4 of PS5. Dit staat vaak expliciet gemeld bij de specificaties van de externe SSD of in de handleiding. Daarnaast adviseren wij om de externe harde schijf aan te sluiten met een USB-C kabel, omdat dit voor de snelste en meest stabiele dataoverdracht zorgt. Wil je de harde schijf als extra opslagcapaciteit gebruiken? Zorg er dan voor dat je alleen de games en progressie in games voor de PS4 op de externe harde schijf zet. Opgeslagen voortgang van een PS5 game of een digitale PS5 game kan de console niet inlezen vanaf een externe harde schijf.

Gamen op PlayStation 5

Oververhitting voorkomen

De PlayStation 5 is een enorm krachtige console met geavanceerde chips en componenten om jou de beste game ervaring te geven. Met als resultaat dat de ventilatoren overuren draaien om de PS5 voldoende te koelen. Ten opzichte van de oudere spelcomputers is de PS5 een stuk minder luidruchtig, maar er zijn verhalen dat de PS5 oververhit kan raken en dat levert weer problemen op, zoals slecht werkende of defecte spelcomputers. Je hoort het vanzelf als de PS5 te warm wordt en oververhitting is heel simpel te voorkomen!

 

Oververhitting PS5 oplossen

Het is een kinderlijk eenvoudige oplossing, maar je PlayStation 5 moet veel vrije ruimte hebben zodat het product zijn warmte kwijt kan. Dus heb je de PS5 in een te klein kastje staan of in een kast met deurtjes geplaatst? Dan is nu het moment om de console op een andere plek neer te zetten. Dan heb je waarschijnlijk ook niet meer het idee dat er continu een stofzuiger staat te loeien.

 

Problemen met de controller

De DualSense-controllers van Sony PlayStation zijn enorm innovatief, maar de nieuwe controllers zijn niet helemaal vrij van de nodige ‘kinderziektes’. Die in de basis met software updates worden verholpen. Het is voor het eerst dat de controller regelmatig met een USB-C kabel aan de console gekoppeld moet worden om de firmware van de bediening te updaten, maar dat is wel nodig om de controller goed zijn werk te laten doen. Wanneer je de firmware updates niet uitvoert merk je dat tijdens het gamen, omdat de controller dan niet meer goed reageert. En je hebt zelfs de kans dat een controller geen verbinding wilt maken met de console.

 

Hoe los je problemen met de controller op

De PS5 geeft vaak al op het scherm weer dat de verbonden controller aangesloten moet worden voor een firmware update. Geef hier gehoor aan om problemen te voorkomen. Zo simpel is het eigenlijk. Heb je andere problemen, zoals de haptic feedback buttons die blijven hangen of die niet reageren? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een defect product en moet je aanspraak maken op de garantie of de helpdesk van Sony PlayStation.

 

Gratis tip

Nu de DualSense-controllers een witte kleur hebben zie je ook een stuk sneller hoe snel een controller smerig wordt. Het is belangrijk dat je de controller regelmatig reinigt. Wij doen dat met een wattenstaafje die we eventjes onderdompelen in een non-alcoholisch reinigingsmiddel. We halen het wattenstaafje langs de buttons en de kiertjes om weer een schone en frisse controller te gebruiken. Door het verwijderen van vuil verleng je ook zonder twijfel de levensduur van jouw controller.

 

Geen paniek!

Je hebt nu een goed beeld bij welke problemen het meeste voorkomen bij de PS5 eigenaren en je hebt ook gelezen dat vrijwel ieder probleem eenvoudig op te lossen is. Heb jij een probleem dat wij nog niet hebben behandeld? Dan horen wij dat graag! Laat hieronder een reactie achter en wij zullen dit artikel dan regelmatig updaten om andere bezitters van een PlayStation 5 te ondersteunen.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Score: 2 Gemiddelde: 5]
Delen
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

23 reacties

 1. Hallo,
  Mijn PlayStation 5 ging afgelopen nacht aan. Die wilde ik vanochtend uitzetten, maar ik krijg helemaal geen beeld op mijn tv. Voedingskabel en hdmi is niks mis. Als ik de voedingskabel eruit haal en weer in stop krijg ik even beeld dat de ps5 verkeerd is uitgeschakeld, hierna krijg ik geen beeld meer. Kan je mij helpen?

  1. Hi Sander,

   Heb je de PS5 al op een andere HDMI-poort van de tv aangesloten? Dan kunnen we uitsluiten of het aan de HDMI-poort van de televisie ligt. Overigens snap ik heel goed waarom je de voeding hebt verwijderd, maar probeer dit niet meer te doen. Het is bekend dat de PS5 beschadigd kan raken door het verwijderen van de voeding terwijl deze nog aan staat. Zelf heb ik het ook eens gedaan en toen deed de PS5 het na het initialiseren van de harde schijf het weer prima. Dat het bij jou niet werkt is voor mij wel een indicatie dat er iets goed mis is.

   Het eerst waar ik aan denk is dat er een software probleem is waardoor de PS5 niet meer wilt doorstarten en dus op het zwarte scherm blijft hangen. Hier is niets anders aan te doen dan om de PS5 een hard reset te geven. Dit doe je in de safe modus. Je zet de PS5 aan en je houdt de aan/uit knop 3 seconde ingedrukt. De indicator gaat knipperen en de console wordt uitgeschakeld. Wacht een aantal minuten en druk opnieuw de aan/uit schakelaar in en houdt deze vast. Tot je de tweede piep hoort. Dit kan ongeveer 7 seconde duren. Vervolgens sluit je de controller met de kabel aan op de PS5 en kies je in het menu voor een harde reset onder settings. Let op! Je bent dan wel alles kwijt qua geïnstalleerde games, gebruikersprofielen en save games. Mocht de kans er zijn kun je in de safe modus dit nog back-uppen door de bestanden op een externe harde schijf of een grote USB-stick te zetten.

   Mocht dit niet helpen dan vrees ik dat er niets anders opzit dan om de support desk van Sony te bellen. Dan is de kans groot dat je PS5 echt defect is en gerepareerd moet worden. Dat kan een vervanging van de HDMI-poort van de PS5 tot aan een vervanging van het moederbord of de SSD zijn.

   Heel veel succes! Hopelijk is het probleem snel verholpen.

  1. Hi Justis,

   Je hebt het over trailers die je in de PlayStation Store wilt afspelen? Deze trailers zijn in de regel niet enorm goed en je hebt echt een onwijs snelle verbinding nodig om dit stabiel af te spelen.

 2. Beste,

  Vanmorgen start ik mijn playstation 5 op, ik verwissel de disc om een ander spel te spelen. Vervolgens zie ik dat al het gespeelde verloren is gegaan.. ik doe er een ander spel in ter controle en ook hier zijn alle spel uren verloren gegaan. Hoe kan dit? En hoe kan ik dit oplossen?

  1. Hoi Lisanne,

   Gebruik je wel auto save in je games? Op zich mag het verwisselen van een disc daar geen invloed op hebben. Dan lijkt het eerder op een corrupte/defecte harde schijf.

 3. Beste.
  Mijn playstation digitale valt vanzelf uit gaat niet meer aan. Tenzij ik de voedingstekker eruit trek.en dan gaat die weer direct. Ma soms gebeurt ook als die hele nacht heeft uitgestaan. En wil die aan zetten dag erna. Dat hij niet aan wilt en 1ls k voeding eruit trek weer in steek. Dan gaat hij direct dit gebeurt bijna dagelijks sinds 2 a 3 wk. We hebben de ps 5 pas van november. Wat moet k doen

  1. Hi Jamie,

   Dat is heel vreemd! Probeer de stekkers nog eens goed aan te drukken of neem contact op met de Sony helpdesk. Dit klinkt verdacht veel op een voedingsprobleem.

   1. Goede middag, als je eventueel een voedingsprobleem heb. Moet ik dan een nieuwe stroomkabel halen of wat moet ik hieraan doen?

    Mvg jeffrey

    1. Hi Jeffrey,

     Je kunt een nieuwe stroomkabel gebruiken of proberen om de PS5 op een ander stopcontact aan te sluiten. Misschien is het stopcontact dat je gebruikt niet goed en komt er te weinig stroom vrij. Wanneer het stopcontact en de kabel het probleem niet zijn, kan de voeding van de PS5 zelf defect zijn en zul je helaas de helpdesk van Sony moeten contacteren om de PS5 te laten repareren.

 4. Hi,

  Even een vraag omtrent mijn ps5. Als ik hem aanzet, dmv controller of via de playstation zelf terwijl mijn tv aan staat, maakt het niet uit op welk knopje ik druk van m’n controller, maar daar gaat mijn ps5 áltijd in rustmodus. Ik snap er niks van. Hiervoor deed ie dat niet. Weet jij wat ik eraan kan doen?

  1. Hi Robert,

   Een vreemd probleem dat ons niet bekend voorkomt, maar het lijkt een software matig probleem. Je kunt eventueel de PS5 proberen om in de veilige modus op te starten;

   Je zet de PS5 aan en je houdt de aan/uit knop 3 seconde ingedrukt. De indicator gaat knipperen en de console wordt uitgeschakeld. Wacht een aantal minuten en druk opnieuw de aan/uit schakelaar in en houdt deze vast. Tot je de tweede piep hoort. Dit kan ongeveer 7 seconde duren. Vervolgens sluit je de controller met de kabel aan op de PS5 en kies je in het menu voor een harde reset onder settings. Let op! Je bent dan wel alles kwijt qua geïnstalleerde games, gebruikersprofielen en save games. Mocht de kans er zijn kun je in de safe modus dit nog back-uppen door de bestanden op een externe harde schijf of een grote USB-stick te zetten.

 5. Hi,

  Mijn ps5 verbreekt telkens de wifi als ik een spel opstart waar ik best veel wifi voor nodig heb, zoals bv. Call of Duty.
  Ik heb dit op meerdere routers voor.
  Enig idee wat ik kan doen om dit te verhelpen?
  Thanks!

 6. Hi,

  Mijn PS5 crasht iedere keer bij het opstarten en vervolgens blijft hij dit doen bij het keuze menu voor de speler en in het home-scherm. Er verschijnen de hele tijd pixels in beeld, als een soort storing. Het beeld bevriest dan, gaat op zwart en herlaadt weer. Dit kan hij blijven doen, totdat ik een spel opstart, dan is er niets aan de hand. Betekent wel dat ik soms 10 minuten bezig ben om überhaupt bij een spel te komen. Bekend probleem? Hoe los ik dit op? Alle updates zijn automatisch gedaan en de rustmodus is reeds uitgeschakeld.

  1. Dit is een bekend probleem en lijkt een softwarematige glitch te zijn. Het kan ook aan een verkeerde HDMI of defecte HDMI-kabel liggen. Misschien is het goed om eerst de HDMI-kabel te vervangen en dan kijken of het probleem weg is.

  2. Dit is een bekend probleem en lijkt een software matige glitch te zijn. Het kan ook aan een verkeerde HDMI of defecte HDMI-kabel liggen. Misschien is het goed om eerst de HDMI-kabel te vervangen en dan kijken of het probleem weg is.

 7. Hallo,

  Ik heb de gegevens overdragen van de ps4 naar de ps5. De ps5 is klaar en gereed voor gebruik, alleen blijft het beeld op de ps4 hangen op bezig met gegevens overdragen. Ik heb de ps4 al eens opnieuw opgestart alleen als de ps4 aan gaat zie je het zelfde blauwe beeld met bezig met gegevens overdragen.

  Wat kan ik doen???

  1. Hi Giovanni,

   Je kunt het beste proberen om de PS4 in de veilige modus op te starten en dan weer te herstarten zodat de melding weggaat. En vervolgens kun je alsnog proberen om de overdracht te voltooien. Je zult wel weer opnieuw moeten beginnen vrees ik.

 8. Goedenavond,

  Wij hebben vandaag eindelijk een ps5 gehaald
  Maar het lijkt wel of de controller het niet doet 🤷🏼‍♀️
  We hebben hem wel kunnen verbinden maar we komen niet verder de controller doet niks meer we krijgen het maar niet voor elkaar.
  Enig idee wat er mis zou kunnen zijn?!? Help

  1. Hi Angelique,

   Klinkt als een defecte controller. Dan zou ik met de controller terug gaan naar de winkel. Doet de controller ook niets als je deze met de bijgeleverde kabel op de PS5 aansluit?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde berichten