Product review: Fifa 23 – De laatste Fifa-game  

Fifa 23

Het kwam toch wel als een donderslag bij heldere hemel dat Fifa 23 de laatste Fifa-game in de reeks is. Na ruim 25 jaar komt er een einde aan de iconische franchise. Te wijten aan de gigantische prijzen die de voetbalfederatie Fifa wilt ontvangen voor het gebruik van de naam terwijl EA Sports niet van plan is om de miljarden neer te leggen. Met dus als resultaat dat de licentie niet verlengd wordt en we met Fifa 23 een lange periode gaan afsluiten.  

Het goede nieuws is dat we volgend jaar ‘gewoon’ weer een voetbalsim van EA Sports mogen verwachten, want de ontwikkelaar gaat een nieuw spel met de naam EA Sports FC uitbrengen. Waarschijnlijk rond september 2023. Maar dat is nog ver weg, want eerst kunnen we nog bijna een heel jaar genieten van Fifa 23. In onze product review lees je ook of de game de moeite waard is en of EA Sports dan eind-de-lijk naar de kritiek van de fans heeft geluisterd. 

Felle kritiek op eerdere Fifa-games 

Ondanks dat Fifa by far de concurrent Pro Evolution Soccer – tegenwoordig beter bekend als eFootball – achter zich liet, was de kritiek de afgelopen jaren niet mals. Voor een voebalsim waren de spelers in Fifa altijd veel te houterig en ze leken vaak over een rails te lopen.

Waardoor sommige spelsituaties vrij standaard werden en het haast geen uitdaging meer was om een wedstrijd met grote cijfers winnend af te sluiten. En dan nog maar te zwijgen over een gebrek aan licenties en dan met name in de Italiaanse Serie A, het ontbreken van de Keuken Kampioen Divisie en een groot aantal Nederlandse stadions zoals het Philips stadion en De Kuip. Wat heeft EA Sports met die kritiek gedaan? 

Fifa 23 introduceert HyperMotion2 Technology 

Met Fifa 23 introduceert EA Sports de zogenaamde HyperMotion2 Technology, maar laten we niet vergeten dat de ontwikkelaar heer en meester is op het gebied van marketing. Ieder jaar werden er wel mooie leuzen en termen de wereld in geholpen om weer de verkoop van miljoenen exemplaren wereldwijd te garanderen. Pas eenmaal op het virtuele veld merk je of die krachttermen ook daadwerkelijk iets aan het spel toevoegen en in Fifa 23 is dat het geval! 

Met nog meer vastgelegde animaties van professionele voetbalteams bewegen spelers realistischer dan ooit tevoren. En niet alleen qua bewegingen, maar ook qua spel is er een hoop verbeterd. Fysieke duels voelen veel authentieker aan, het timen van passen, schoten en koppen is nog belangrijker en je kunt met een snelle speler niet zomaar meer binnen luttele seconde het veld oversteken en scoren. Ze moeten namelijk eerst op stoom komen voordat ze op volle snelheid hun acties kunnen maken. Terwijl een sterk fysieke verdediger veel eenvoudiger die behendige spits van de bal kan zetten.  

Keepers zijn ook al jaren het punt van discussie en vrijwel de enige speler in het veld die door de artificial intelligence wordt bestuurd. Je moet dus als speler geluk hebben of je keeper wel in staat is om een bal te stoppen. Door de HyperMotion2 Technology zijn ze een stuk slimmer (en soms ook dommer) dan voorheen en de kwaliteiten van een keeper komen veel beter naar voren. Ze reageren beter, sneller en soms maken ze – ook zoals in het echt – domme fouten. En je mag natuurlijk verwachten dat bijvoorbeeld sterkeepers zoals Donnarumma of Oblak de ballen veel beter kunnen stappen dan onze Nederlandse Remco Pasveer. 

Aanpassingen in de besturing 

Qua besturing is er niet veel verandert en je kunt de knoppen zodanig instellen, zodat je Fifa kunt spelen zoals jij dat wilt. In het veld zijn er wel een aantal aanpassingen te merken. Je kunt bijvoorbeeld nu door een juiste beweging en op de juiste snelheid veel makkelijker een keeper passeren terwijl het stiften veel moeilijker is geworden.

Bij Fifa 22 was iedere stift of lob vrijwel een doelpunt, maar dat is nu echt verleden tijd. Ook een crosspass geeft geen zekerheid meer dat een ploeggenoot wordt bereikt en in de 16 kan doorstoten. Slidings kun je nu ook prima van achter inzetten en met een ervaren verdediger zal de bal vlak voor een schot worden weggetikt terwijl de afvallende bal niet altijd een speler in staat stelt om ‘m snoeihard in de kruising te schieten. 

Op het gebied van de spelhervattingen en afstandsschoten is er een hoop verandert. Een nieuw systeem maakt het nu makkelijker om zowel lange als korte vrije trappen preciezer te plaatsen terwijl de corners ook veel moeilijker zijn te nemen. Je moet nu echt nadenken over hoe en waar je de bal gaat plaatsen. Bij penalties is het systeem het minst feilloos, want je moet ten eerste timen en vervolgens met de sticks op je joystick een beweging maken in de hoop dat de bal in de verre hoek verdwijnt. In de praktijk gaat die zon echter niet altijd op en worden ze relatief eenvoudig gekeerd. 

Afstandsschoten zijn niet meer zo makkelijk te plaatsen, want je moet nu een knoppencombinatie gebruiken om een zogenaamde power shot uit te voeren. Deze zijn wel keihard en met de juiste snelheid en richting is een doelpunt vaak een zekerheidje. Maar het is flink oefenen voordat je dat systeem onder de knie hebt. Het voegt wel weer iets extra’s toe aan het spel, maar het is soms ook frustrerend dat even lekker uithalen geen eenvoudig klusje is. Daarentegen is het maken van halve en hele omhalen een stuk makkelijker geworden mits je met een speler met de juiste kwaliteiten speelt. 

Voetbal

Animaties en meer beleving 

EA Sports maken zich veelvuldig schuldig aan het hergebruiken van animaties als bijvoorbeeld een overtreding is begaan, er een vrije trap moet worden genomen of als spelers het veld opkomen. In Fifa 23 is dat helaas niet anders en op dit gebied is er weinig vernieuwing.

Er zijn wel kleine toevoegingen gekomen en dat is vooral te merken wanneer je een competitie of een toernooi winnend afsluit en jouw team de beker in de lucht houdt en ook in de carrière modus zien we bijvoorbeeld bij in- en uitgaande transfers nieuwe animaties terugkeren die voor iets meer beleving zorgen. Ondanks dat de nieuwigheid hier snel van af is en deze na tientallen potjes alweer snel worden doorgedrukt.

Een mooie toevoeging zijn de momenten voorafgaand aan de wedstrijd. Waar EA Sports in de regel kiest voor mooie combinaties van echte beelden en geanimeerde beelden van supporters die zich voor de iconische foto van Johan Cruijff bij de Johan Cruijff ArenA verzamelen of die door de straten van Liverpool richting Anfield wandelen. 

Desalniettemin zien we wel meer details op het veld. Spelers en teamgenoten die opzichtig balen als een kans verloren gaat of de intense vreugde als er wordt gescoord. Spelers bewegen natuurlijker en maken meer gebaren om ploeggenoten op hun aanwezigheid te attenderen.

Of je ook echt de tijd hebt om hierop te letten wanneer je speelt is de vraag, maar het zijn mooie toevoegingen. Ook de condities van het veld worden alsmaar slechter naarmate de wedstrijd vordert en in het geval van een wedstrijd in de sneeuw zien we geen wedstrijden meer op een compleet wit vlak, maar op een veld dat door de sneeuw is aangetast. Dat is dus een stuk realistischer geworden. 

Licenties; nieuwe toevoegingen en terugkeer van oude bekenden 

Goed nieuws, want in Fifa 23 keert Juventus officieel terug als team. Na een aantal jaren van afwezigheid is de ‘oude dame’ weer terug van weggeweest, maar de Italiaanse competitie is nog altijd niet compleet. Belangrijke teams, zoals AS Roma en Napoli ontbreken nog altijd. Ondanks dat de spelers wel authentiek zijn en karakteristieken overeenkomsten hebben met de echte spelers. Daarnaast zijn er flink wat stadions toegevoegd en dan vooral in de Engelse competities.

Waar eigenlijk toch al jaren de full focus op ligt. Althans, dat denken we gezien hoe authentiek de Engelse clubs, hun spelers en stadions eruit zien. Maar Nederlandse fans kunnen ook blij zijn! Vooral de supporters van PSV, want in Fifa 23 is voor het eerst het Philips stadion aan de reeks toegevoegd. Vreemd genoeg ontbreekt De Kuip – één van de meest iconische stadions van Nederland – nog altijd. Ook de Keuken Kampioen Divisie ontbreekt opnieuw tot groot ongenoegen van de Nederlandse Fifa-spelers. 

Geen VAR en schwalbes 

Vroeger kon je met een foefje nog wel eens een penalty versieren door je speler bewust te laten vallen, maar sinds een aantal jaren zijn schwalbes niet meer uit te voeren. Fifa heeft een duidelijk beleid betreft de spelregels van voetbal en zij vinden dat er dan ook geen plaats is voor schwalbes. Enerzijds begrijpelijk, maar anderzijds is het wel een situatie die vaker op het veld plaatsvindt. Dus uit het oogpunt van authenticiteit vinden wij wel dat dit in Fifa thuishoort.  

Ook de VAR ontbreekt nog altijd. In principe om dezelfde redenen en om het feit dat een computer geen fouten kan maken. Dus een virtuele scheidsrechter zal altijd eerlijk en correct handelen. Ondanks dat veel spelers het daar soms niet mee eens zijn. Andere spelregels, zoals 5 keer wisselen zijn dan wel weer toegevoegd terwijl andere technologieën, zoals de doellijntechnologie gewoon weer van de partij zijn.  

Game Fifa

Verschillende spelmodi 

Zoals bij iedere Fifa heb je voldoende keuze uit hoe je het spel wilt spelen. Kies je voor een carrière als trainer of speler of bouw je zelf een team in Fifa Ultimate Team. Beter bekend als FUT. Je kunt ook voor het eerst spelen met dames clubteams. Vooral in de Engelse en Franse competities kun je met de vrouwen voor de winst gaan. Helaas ontbreken de Nederlandse clubs nog, dus je kunt niet met FC Twente en met Daphne van Domselaar onder de lat aantreden om Ajax met aanvoerder Spitse te verslaan.

VOLTA is ook weer van de partij en met minimale verschillen zijn de uiteenlopende spelmodi interessanter en uitgebreider gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan het spelen van spelmomenten en uitdagingen in FUT om supersnel met je team te groeien of door in carrière modus als één van de echte trainers een team aan te sturen. Zo kun je met Guardiola Manchester City aansturen of met Xavi proberen om met FC Barcelona de Champions League te winnen. 

Is Fifa 23 vernieuwend? 

Bij Fifa 22 overheerste na een aantal uur spelen het gevoel dat er € 90,- was gestolen en dat je net zo goed voor € 30,- een uitbreidingspakketje met nieuwe shirtjes en alle transfers kon bestellen. Maar Fifa 23 gooit het toch over een compleet andere boeg en dat is een pluspunt.

Er is gedeeltelijk naar de kritiek van de fans geluisterd en veel dingen zijn verbeterd. Terwijl de kenmerkende irritaties over oneerlijk spel, de saaie animaties tijdens de dode spelmomenten en hetzelfde commentaar van bijvoorbeeld onze Sierd nog niet zijn opgelost. Is dat een reden om Fifa 23 links te laten liggen of kies je net als wij ervoor om die manco’s voor lief te nemen? 

Eindoordeel Fifa 23 

De kritiek op Fifa 22 was niet mals en met veel plezier en toch ook wel spanning keken we reikhalzend uit naar de allerlaatste Fifa-game in de reeks. Gaan we afscheid nemen met vuurwerk of gaat de franchise als een nachtkaarsje uit. Gelukkig is het de eerste situatie en is Fifa 23 naar ons inzien een zeer geslaagde voetbalsim met enkele mooie toevoegingen. Het succes is vooral te meten door hoe vaak er in de beginfase wordt gevloekt en getierd, maar dat valt dit jaar reuze mee.

Op het gebied van moeilijkheid is het opschalen naar een hoger niveau vrij snel te realiseren en enorme irritaties die er bijna voor zorgen dat je de controller door je OLED tv gooit, zijn er nagenoeg niet of slechts op één hand te tellen. Fifa is going out with a bang, maar stiekem kijken we al met een schuin oog naar EA Sports FC.

Want de tijd zal het leren of we volgend jaar nog steeds met officiële teams kunnen spelen, of de Engelse competities nog steeds zo gedetailleerd zijn als nu en of we nog steeds de Champions League, UEFA Europa League en UEFA Conference League kunnen winnen. 

Fifa 23 kopen

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten