Welke games en consoles voor de feestdagen kopen?

Gaming consoles

Spelletjes spelen is enorm populair. En dan hebben wij het niet over ganzenborden, mens erger je niet of Monopoly. Hoewel, bordspellen ook nog steeds met liefde uit de kast worden getrokken. Maar wij hebben het over gamen op een spelcomputer. Al sinds de jaren tachtig sluiten we deze apparaten aan op de televisie of een monitor. Om kleurrijke figuurtjes met behulp van een joystick of een controller van punt A naar punt B te bewegen.

Herinner jij je nog Super Mario Bros op de Nintendo 8-bit? Of was jij meer een liefhebber van de blauwe snelheidsduivel Sonic The Hedgehog op de SEGA Megadrive? Daar begon het natuurlijk allemaal mee, maar inmiddels dertig jaar later is de wereld van spelcomputers enorm veranderd. In dit artikel leggen we uit welke spelcomputers er zijn, wat ze kunnen en wij geven je handige tips om tot de beste keuze te komen.

Console of spelcomputer

Je hoort of leest wel vaker de term console en spelcomputer. Maar wat is nu precies het verschil? Het antwoord is simpel; helemaal niets! Console is simpelweg een moderne naam voor de spelcomputer en het past ook beter bij de mogelijkheden die een console tegenwoordig te bieden heeft. Want een spelcomputer kan tegenwoordig veel meer dan alleen spelletjes afspelen. Welke mogelijkheden er zijn en welke apparaten de diverse opties ondersteunen, leggen we verder uit in dit artikel.

Current-gen vs. Next-gen

Current-gen en Next-gen zijn tevens termen die je in de wereld van consoles vaker leest of hoort en het is een aanduiding die aangeeft tot welke generatie de spelcomputer behoort. Current-gen is de aanduiding voor consoles die onderdeel zijn van de huidige generatie terwijl Next-gen de aanduiding is voor nieuwe systemen die ook nieuwe mogelijkheden bieden. Om dit iets duidelijker te maken geven wij een voorbeeld.

Op het moment dat de PlayStation 4 werd geïntroduceerd werd deze automatisch bestempeld als een Next-gen console terwijl de PlayStation 3 onder de noemer Current-gen werd geschaard. Met de introductie van de PlayStation 5 in 2020 werd de PlayStation 4 automatisch geschaard onder de noemer Current-gen terwijl de PlayStation 5 uiteraard werd benoemd als de Next-gen console. Volg je het nog een beetje? Maak je geen zorgen, want wij hebben een handige tabel voor je gemaakt.

ConsoleCurrent-GenNext-Gen
Sony PlayStation 4X
Sony Playstation 5X
Xbox Series SX
Xbox Series XX
Nintendo SwitchX
Nintendo Switch OLEDX
Nintendo Switch LiteX

PS5

Meer dan een spelcomputer

Sinds de introductie van de Sony PlayStation 2 en de Xbox van fabrikant Microsoft, is een spelcomputer meer dan een apparaat waar je spelletjes op speelt. De apparaten werden uitgebreid om deze met het Internet te kunnen verbinden en de systemen werden uitgerust met een CD- en een DVD-speler. Zodat je ook muziek en films op de console kan afspelen. Een console is dan ook een volwaardige entertainmentsysteem!

Overigens bestaat het afspelen van films en muziek op een spelcomputer al langer. Bij de introductie van de Sony PlayStation in 1995 had je de mogelijkheid om de spelcomputer uit te breiden met een externe videokaart zodat je video-CD’s kon afspelen terwijl de SEGA Saturn in dezelfde periode één van de eerste spelcomputers was die CD’s afspeelde.

Apps op je console

Op de Current-gen en Next-gen consoles heb je zelfs de mogelijkheid om applicaties te installeren. Apps van bijvoorbeeld YouTube, Spotify, Netflix en Disney Plus. Door de capaciteiten van een spelcomputer kan je moeiteloos films en series in Full HD of zelfs in 4K kwaliteit afspelen terwijl je ook met een handige app je foto’s en andere mediabestanden via de console op de televisie kan laten zien. Super handig toch? Een console heeft vaak ook mogelijkheden om als mediaspeler te functioneren en dat is handig wanneer je bestanden van een laptop of een PC op de televisie wilt weergeven. Jouw console kan hier een belangrijke rol in spelen.

Geluidsdragers afspelen

Met de komt van de Next-gen console, zoals de Sony PlayStation 5 en de Xbox Series X, neemt ook het digitale tijdperk een toevlucht. Steeds meer content (games, films, series, muziek) wordt digitaal geconsumeerd en er komt dus geen schijfje meer aan te pas. Toch zijn er nog steeds mogelijkheden om Dvd’s en Blu-ray Discs af te spelen, want zowel de Current-gen als de Next-gen consoles hebben een Dvd- en Blu-ray-speler aan boord. Op de Next-gen consoles kan je zelfs 4K Ultra HD Blu-ray Discs afspelen! Mits je een systeem aanschaft met een optische drive. Hier komen we later op terug.

Heel veel games

Zoek maar eens bij een willekeurige webshop, zoals bol.com, naar een spelletje. Dan zal je zien dat een game voor meerdere platformen beschikbaar is. Het grote voordeel is dat het dus eigenlijk niet uitmaakt welke console je aanschaft. De game is in de regel altijd voor jouw systeem beschikbaar. Maar er is een addertje onder het gras. Fabrikanten, zoals Sony, Microsoft en Nintendo hebben ook hun eigen exclusieve games. Voorbeelden hiervan zijn Killzone en Horizon: Zero Dawn voor op de Sony PlayStation, Halo voor op de Xbox en natuurlijk Super Mario Bros voor op de Nintendo. Welke games je wilt spelen kan dus een doorslaggevende factor zijn in welke spelcomputer je uiteindelijk aanschaft.

Top 10 games

Tijdelijke exclusiviteit

Een ander voorkomend fenomeen is dat een fabrikant de handen ineen slaat met een ontwikkelaar en afspraken maakt over dat een bepaalde game voor een bepaalde periode exclusief op hun console te spelen is. Zo gebeurde dat bijvoorbeeld met het laatste deel van de game Tomb Raider. Deze kwam eerst beschikbaar op de Xbox-systemen en pas een jaar later (!) Op de Sony PlayStation. Helaas is het moeilijk te voorspellen welke games tijdelijk en exclusief op een bepaald apparaat beschikbaar zijn. Wil je niets missen? Dan is er maar één oplossing; alle consoles tot je beschikking hebben!

Stel gamend

Online gamen

Al sinds de PlayStation 2 en Xbox is online gamen een opkomend fenomeen. Gamers gaan online en spelen met mensen over de hele wereld een spelletje. Eén van de populairste franchises die volledig leunt op de online mogelijkheden is bijvoorbeeld Call of Duty. Hoewel, de populaire free-to-play game Fortnite ook volledig gebaseerd is op online gamen en minstens zo populair is als de first-person shooter van ontwikkelaar Activision Blizzard. Helaas heb je tegenwoordig wel een abonnement nodig als je online wilt gamen.

PlayStation Plus

Je kan met een Sony PlayStation 4 of PlayStation 5 eenvoudig en gratis online, maar wil je online gamen tegen andere personen heb je een PlayStation Plus abonnement nodig. Een PlayStation Plus abonnement kost € 8,99 per maand en is goedkoper als je deze per drie of twaalf maanden aanschaft. Een abonnement voor drie maanden kost € 24,99 terwijl je een jaarabonnement aanschaft voor € 59,99. Met een PlayStation Plus abonnement kan je niet alleen online gamen, maar je krijgt ook exclusieve kortingen in de PlayStation Store en je ontvangt sowieso iedere maand drie tot vier gratis games.

Door de veranderingen van de PlayStation Plus abonnementsvormen zijn er momenteel geen nieuwe abonnementen verkrijgbaar. Zodra de nieuwe abonnementen beschikbaar zijn plaatsen wij de links naar de nieuwe PS Plus abonnementen die je kunt afsluiten.

Xbox Game Pass Core

Xbox Game Pass Core is een abonnement voor gebruikers van de Xbox Series S en Xbox Series X en is in vergelijking hetzelfde product als PlayStation Plus. Ook bij een Xbox Game Pass Core abonnement krijg je extra korting in de Microsoft Store en je ontvangt iedere maand sowieso twee gratis games. Het abonnement van Xbox Game Pass Core is wel iets goedkoper, namelijk € 6,99 per maand.

Wat is EA-Play?

EA-Play is een abonnementsvorm van ontwikkelaar Electronic Arts. De beroemde ontwikkelaar van games, zoals Fifa 21, Battlefield en tegenwoordig ook Formule 1 2021. Met EA-Play krijg je als lid extra content voor in je games, maar je krijgt vaak ook eerder toegang tot de game. Zo speel je bijvoorbeeld Fifa 22 al op 27 september 2021 in plaats van 1 oktober 2021 wanneer de game officieel wordt uitgebracht.

Nintendo Switch Online

Nintendo heeft zijn eigen platform voor de online gamer en je betaalt slechts € 3,99 per maand voor het lidmaatschap. Je kan ook voor een abonnement van drie maanden kiezen voor € 7,99 of voor een jaarabonnement van € 19,99. Met een Nintendo Switch Online abonnement kan je online gamen met andere spelers, je progressie in een game opslaan in de cloud en extra korting ontvangen op spelletjes in de Nintendo E-Shop. Daarnaast is er een ook een bibliotheek beschikbaar waar je de klassiekers kan downloaden. Zoals Tetris en Super Mario Bros!

Nintendo Switch

Extra accessoires

Wanneer je een spelcomputer aanschaft ben je in de basis nog niet klaar, want je hebt games nodig om te kunnen spelen en een abonnement als je online wilt gamen. Maar een extra controller is ook geen overbodige luxe terwijl je misschien ook wel een oplader wilt gebruiken om je controllers op te laden als je niet aan het spelen bent. En een headset is ook wel handig als je online wilt gamen en met andere spelers wilt kunnen praten.

Officiële accessoires vs. Third Party accessoires

In de categorie console accessoires vind je een gigantisch aanbod van controllers, headsets, opladers en andere randzaken, zoals beschermhoesjes en protectieschermen. Wij adviseren om altijd de accessoires van de fabrikant te gebruiken, want deze zijn immers volledig afgestemd op de console die je hebt. Toch is er een uitzondering, want er zijn heel veel fabrikanten, zoals Razer, Steelseries en Turtlebeach die zeer goede en geavanceerde headsets voor consoles maken. Hier geldt juist dat deze producten juist de voorkeur genieten ten opzichten van de headsets van de fabrikant van de console.

Oma speelt spelletjes

Welke consoles zijn momenteel verkrijgbaar?

Op dit moment vindt er een overgang plaats van Current-gen naar Next-gen en dat houdt in dat het aanbod van spelcomputers fors is. Om je op weg te helpen hebben we een overzicht gemaakt van welke spelcomputers op dit moment verkrijgbaar zijn. Binnenkort verschijnen op Tech Adviseur meer artikelen over consoles en zoomen wij per artikel in op de systemen die er momenteel zijn. Houdt de website dus goed in de gaten!

Sony PlayStation 4 en Sony PlayStation 5

Sony PlayStation biedt momenteel twee spelcomputers aan. De Sony PlayStation 4 en de Sony PlayStation 5. De Sony PlayStation 4 is inmiddels zeven jaar op de markt en de bestverkochte spelcomputer tot op heden. Het is een volwaardige entertainmentsysteem met de mogelijkheid om apps te installeren en Dvd’s en Blu-ray Discs af te spelen terwijl je met een PlayStation 4 Pro games en films in 4K kwaliteit kan afspelen.

De Sony PlayStation 5 is het nieuwste model van de fabrikant dat in november 2020 werd geïntroduceerd. De PlayStation 5 is ten opzichten van de PS4 krachtiger en stiller en heeft voor het eerst een SSD harde schijf in plaats van een roterende harde schijf. Games en films speel je moeiteloos in 4K kwaliteit af terwijl de PS5 is voorbereid op de toekomst en zelfs 8K kan ondersteunen.

PS5 gaming

Welke modellen zijn verkrijgbaar?

De Sony PlayStation 4 is verkrijgbaar in een slim variant met een opslagcapaciteit van 500GB en een Pro variant met een opslagcapaciteit van 1TB. Door de introductie van de PlayStation 5 is de Pro variant nog schaars verkrijgbaar. De PlayStation 5 is nog altijd zeer slecht tot beperkt verkrijgbaar en naar verwachting zijn de voorraadproblemen eind 2021 pas opgelost. De PS5 koop je in een variant met een optische drive en 1TB opslagcapaciteit of je kiest voor de all digital versie met 1TB opslagcapaciteit. Bij de all digital versie is het niet mogelijk om films en games op een disc af te spelen, omdat deze versie geen optische drive heeft.

Xbox Series S en Xbox Series X

Microsoft is de grootste concurrent van Sony en al jaren vechten zij uit wie de onbetwiste marktleider is. Het moge duidelijk zijn dat Sony PlayStation populairder is dan de Xbox en de verhoudingen liggen momenteel zo dat per één verkochte Xbox vijf PlayStations worden verkocht. Dat neemt niet weg dat Microsoft ook een machtig entertainmentsysteem heeft ontwikkeld en gamers naar zich toetrekt door exclusieve games, zoals Halo uit te brengen. Microsoft heeft momenteel twee modellen beschikbaar. De Xbox Series S en Xbox Series X. Die ook nog eens verkrijgbaar zijn in een versie met een optische drive of zonder optische drive. De Xbox Series X is logischerwijs de Next-gen variant met een krachtigere processor, meer snelheid en een betere beeldprocessor.

Welke modellen zijn verkrijgbaar?

De Xbox Series S is alleen nog verkrijgbaar als een all digital versie met een opslagcapaciteit van 512GB terwijl de Xbox Series X verkrijgbaar is in de variaties met of zonder een optische drive. De opslagcapaciteit van de Xbox Series X is standaard 1TB.

€376,99
Op voorraad
Bol.com

Helaas is de Xbox Series X nog altijd slechts verkrijgbaar. Derhalve hebben wij geen link naar het product voor je geplaatst.

Nintendo Switch familie

Nintendo is altijd al de vreemd eend in de bijt geweest, maar nog altijd één van de grootste spelcomputer fabrikanten ter wereld. Na het succes van de Nintendo Wii en WiiU is er nu de Nintendo Switch. Een apparaat dat je zowel als console als handheld spelcomputer kan gebruiken. De Nintendo Switch bestaat uit twee Joy-con controllers die je van de unit kan afnemen.

De unit plaats je in een dockingstation die in verbinding staat met de televisie. Wil je liever vanaf de bank of op vakantie gamen en de televisie niet gebruiken? Dan bevestig je de controllers aan de unit waar een Full HD scherm op is ingebouwd. Zo heb je een volwaardige handheld computer die je overal kunt gebruiken.

Welke modellen zijn verkrijgbaar?

De Nintendo Switch is een volwaardige spelcomputer die je op verschillende manieren kan gebruiken en is momenteel verkrijgbaar in een versie met rood-blauwe of grijze Joy-Con controllers. De standaard opslagcapaciteit van een Nintendo Switch is 32GB dat eventueel uit te breiden is met SD-kaartjes. Voor de gamer die een volwaardige handheld wilt hebben is er de Nintendo Switch Lite.

De opvolger van de beroemde Nintendo DS handheld en een apparaatje waar je in Full HD op kan gamen. Het grote voordeel van de Nintendo Switch Lite is dat je geen dockingstation nodig hebt en dat de spelcomputer voordeliger is in de aanschaf. Nintendo heeft reeds ook een nieuw product binnen de Switch familie aangekondigd. In het najaar verschijnt de Nintendo Switch OLED. Die niet alleen krachtiger is dan de huidige Nintendo Switch, maar ook een OLED-scherm aan boord heeft.

Gaming controller

De keuze is reuze

Omdat de keuze enorm is hebben we een handige tabel gemaakt. Die je moet helpen om tot een goede beslissing te kunnen komen.

Jouw wensenSony PlayStation 4Sony PlayStation 5Xbox Series SXbox Series XNintendo SwitchNintendo Switch Lite
Ik wil in Full HD kwaliteit kunnen gamenXXXXXX
Ik wil in 4K kwaliteit kunnen gamenXX
Ik wil online gamenXXXXXX
Ik wil Dvd’s en Blu-ray Discs kunnen afspelenXXX
Ik wil 4K Blu-ray Discs kunnen afspelenXX
Ik wil alleen digitaal gamenXXXXXX
Ik wil kiezen uit een ruim assortiment van games voor kinderenXX
Ik wil kiezen uit een ruim assortiment van games voor tienersXXXXXX
Ik wil kiezen uit een ruim assortiment voor volwassenenXXXX
Ik wil een spelcomputer met een ruim aanbod in exclusieve gamesXXXX
Ik wil onderweg kunnen gamenX

Game on!

Nu je een goed beeld hebt bij welke spelcomputers er zijn en waar je op kan letten bij de aanschaf van een console, is het moment aangebroken om vandaag nog het entertainmentsysteem in huis te halen. Wil je toch meer informatie? Dan adviseren je om even te wachten tot wij de aanvullende artikelen over de Sony PlayStation, de Microsoft Xbox en de Nintendo Switch hebben geplaatst. Of je kan natuurlijk een reactie achterlaten voor gericht advies van de productspecialist.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten