8 Beste tips voor OneDrive 

Werken kantoor Onedrive

Wellicht ben je al bekend met OneDrive of misschien ben je er pas net aan geïntroduceerd. Hoe dan ook zullen wij in dit artikel verschillende tips benadrukken die het gebruik van OneDrive vergemakkelijken. OneDrive is namelijk een gratis cloudopslag die wordt aangeboden door Microsoft en Office. Hiermee kun je jouw documenten opslaan en vervolgens vanaf verschillende apparaten openen.

Dit is ideaal als je regelmatig vanaf andere computers, laptops of tablets werkt. Jouw documenten worden dan namelijk niet op de lokale opslag van een apparaat opgeslagen, maar juist op die toegankelijke cloud. Daar worden ze bewaard en zijn ze beveiligd. Mocht jouw laptop of telefoon vervolgens kapotgaan, dan zijn jouw documenten of afbeeldingen veilig.  

Hieronder geven we je graag de beste tips voor OneDrive mee, zodat jij optimaal gebruik kunt maken van deze dienst. Lees dus nu snel verder als jij dit ook wilt! 

 

Diverse tips voor het optimale gebruik van OneDrive 

Er zijn verschillende tips die het gebruik van OneDrive vergemakkelijken en optimaliseren. Het is misschien wel belangrijk om te benadrukken dat OneDrive standaard op computers en laptops aanwezig is met Windows 8 en Windows 10. Heb je een wat oudere laptop? Dan kun je OneDrive apart downloaden op de laptop of computer. Nu duiken we graag samen met jou in de beste tips voor OneDrive! 

 

Configureren van documenten 

Om OneDrive zo gemakkelijk mogelijk te gebruiken, is het aan te raden om in te loggen bij OneDrive met een Microsoft-account. Daarover beschikken veel mensen al met een Windows computer, maar je kunt eventueel ook gratis een account aanmaken op de website van Microsoft.

Om in te loggen start je OneDrive op en vul je jouw mailadres en wachtwoord in. Vervolgens zie je een melding verschijnen waar de OneDrive map geplaatst wordt op jouw computer. Als je het ermee eens bent, klik je op volgende. Hierna selecteer je de documenten, mappen en afbeeldingen die je graag wilt synchroniseren. De geselecteerde bestanden worden gekopieerd en ook geplaatst op de opslag van OneDrive. 

 

Synchronisatie van de bestanden 

Door middel van het synchroniseren van bestanden wordt het gemakkelijker om de documenten te openen vanaf een ander apparaat. Door dit proces uit te voeren, zorg je er dus voor dat de bestanden op een apparaat continu worden bijgewerkt, zodat ze ook op een ander apparaat correct geopend kunnen worden. Dit is voornamelijk ideaal als je bijvoorbeeld op kantoor nog een document aan het bewerken bent en deze vervolgens wilt afmaken in de trein. OneDrive geeft je die mogelijkheid als je voor vertrek de bestanden synchroniseert. 

 

Ruimte besparen op OneDrive 

Het kan natuurlijk goed voorkomen dat je veel bestanden hebt die je graag op OneDrive wilt plaatsen. Voornamelijk grote bestanden, zoals afbeeldingen van hoge kwaliteit, video’s en documenten met veel tekst, zullen de ruimte op jouw cloud snel in beslag nemen. Voor je het weet kan er niets meer bij!

Gelukkig is het nu mogelijk om met OneDrive bestanden ‘op aanvraag’ te downloaden. Dit betekent dat de documenten wel in jouw cloud blijven staan, maar dat deze enkel gedownload worden als je ze ook daadwerkelijk wilt openen. Zo nemen ze alleen ruimte op zodra je ze ook daadwerkelijk opent.

Dit kan ook erg helpend zijn als je gebruik maakt van bijvoorbeeld een notebook, Chromebook of telefoon met weinig opslag. Je schakelt deze functie overigens eenvoudig in door naar OneDrive te gaan. Kies vervolgens voor instellingen, klik op bestanden op aanvraag en zorg dat de functie ‘Ruimte besparen door alleen de bestanden te downloaden die u gebruikt’ aan vinkt. Vervolgens klik je op ‘OK’ en jouw bestanden zullen vervolgens een stuk minder ruimte in beslag nemen. 

Onedrive tips

Selecteer zelf welke documenten je altijd kunt openen 

OneDrive maakt naar aanleiding van de voorgaande stap zelf een keuze tussen de documenten die nog wel continu beschikbaar zijn en welke je met een internetverbinding moet downloaden, voordat je deze kunt openen. Maar, het kan natuurlijk voorkomen dat je het niet helemaal eens bent met deze keuze.

Zo staan er misschien bestanden op jouw OneDrive die je niet dagelijks gebruikt, maar die je wel altijd wilt kunnen openen op jouw apparaat. Mocht er dus een document of map zijn die je graag te allen tijde wilt bereiken, klik dan op die map met jouw rechtermuisknop. Vervolgens selecteer je de optie ‘Altijd behouden op dit apparaat’. Nu kun je dit document altijd openen, zonder deze eerst te hoeven downloaden.

Zijn er mappen door OneDrive geselecteerd die je dan weer niet dagelijks gebruikt, dan kun je er ook voor kiezen om deze enkel beschikbaar te stellen online. Dit doe je door de desbetreffende map te selecteren met jouw rechtermuisknop en de optie ‘Ruimte vrijmaken’ te selecteren. 

 

Deel bestanden met andere mensen en werk tegelijk in het bestand 

Een welbekende eigenschap van onder andere Google Docs en Google Spreadsheet is dat je met meerdere mensen tegelijk in het hetzelfde document kunt werken. Dit kan echter ook met OneDrive. Het betreffende document selecteer je met jouw rechtermuisknop. In de lijst komt de mogelijkheid tot ‘Delen’ of ‘Share’ tevoorschijn met het blauwe wolkje van OneDrive ervoor. Hier klik je vervolgens op.

Hierna heb je de mogelijkheid om het bestand te delen met andere mensen, klanten of collega’s. Je kunt ervoor kiezen dat mensen met een link het document kunnen openen, of je voegt handmatig toe wie het bestand kan bewerken. Zodra jij deze link of uitnodiging verzonden hebt, kunnen jij en de andere mensen eenvoudig tegelijk werken in het document. Terwijl je in het document bezig bent, kun je ook opmerkingen naar anderen versturen. Dit maakt het feedback proces en samenwerkproces veel gemakkelijker en sneller. 

 

Haal oude versies van een bestand terug 

We hebben het allemaal misschien wel eens meegemaakt: je bent een bestand aan het bewerken en sluit zonder nadenken het document af. Of je hebt verschillende aanpassingen gedaan, zonder dat dit nodig was. Door gebruik te maken van OneDrive hoef je niet meer helemaal opnieuw te beginnen. Hoe dan? Nou, OneDrive bied je de mogelijkheid om de versiegeschiedenis van het document terug te halen.

Hiervoor ga je naar jouw OneDrive map en klik je op deze map met jouw rechtermuisknop. Vervolgens zal je de mogelijkheid hebben om de optie ‘Bekijk online’ of ‘View online’ te selecteren. Hierna selecteer je het bestand waarvan je de versiegeschiedenis wilt bekijken of wilt terughalen met jouw rechtermuisknop. Hierna klik je op ‘Versiegeschiedenis’ of ‘Version history’.

Je zult vervolgens zien wat de versiegeschiedenis is van het bestand, wie de laatste aanpassingen heeft gedaan en wanneer deze zijn uitgevoerd. Als je de juiste versie hebt gevonden die je wilt herstellen, klik je op de drie bolletjes die achter dat bestand staan. Hierna kun je eenvoudig op ‘Herstellen’ of ‘Restore’ klikken. 

 

Eenvoudig e-mail bijlages naar jouw OneDrive uploaden 

Het is met OneDrive ook mogelijk om direct bijlages uit e-mails over te zetten naar jouw OneDrive. Hiervoor klik je op het kleine pijltje naast de bijlage. Vervolgens komt er een menu tevoorschijn waar je de mogelijkheid om de optie ‘Uploaden’ of ‘Upload’ kunt selecteren. In de lijst die vervolgens getoond wordt, kies je OneDrive, of de map in jouw OneDrive waar je het bestand wilt terugvinden. 

 

Maak een team OneDrive aan 

Werk je op jouw werk vaak samen met een bepaald team en gebruiken jullie allemaal OneDrive? Of, heb je een groepsopdracht vanuit school? Dan is het wel fijn dat iedereen gemakkelijk bij de stukken kan die gedeeld worden of die onderdeel uitmaken van de lesstof.

Je kunt dan ook met OneDrive een OneDrive team aanmaken. Dit doe je door OneDrive te openen in jouw internetbrowser door in te loggen op microsoft.com. Klik vervolgens op het OneDrive icoon en selecteer in het menu links de optie ‘Maak gedeelde bibliotheek’ of ‘Create shared library’. Je kunt vervolgens de gedeelde bibliotheek een naam geven en leden toevoegen.

Zodra je dit hebt gedaan, ga je terug naar OneDrive op jouw computer en synchroniseer je de documenten. De gedeelde bibliotheek zal nu getoond worden in jouw lijst met bestanden. Nu kunnen jij en jouw collega’s of studiegenoten eenvoudig allemaal werken met de bestanden die in die map staan. 

Onedrive werken

Ga nu aan de slag met de beste tips voor OneDrive 

Zeker als je nieuw bent met het gebruik van OneDrive, dan snappen we dat het misschien wat overweldigend kan zijn. We raden je daarom aan om simpelweg aan de gang te gaan met de beste tips voor OneDrive die je hierboven hebt kunnen lezen. Je zult merken dat het echt meevalt! 

 

Beste tips voor OneDrive – opgesomd 

In dit artikel hebben we acht tips voor jou opgenoemd. Wij vinden dit zelf de beste tips voor OneDrive, aangezien ze ervoor zullen zorgen dat jij het programma hierdoor nog beter kunt gebruiken. We sommen ze graag nog even voor je op: 

  1. Configureren van documenten 
  2. Synchronisatie van de bestanden 
  3. Ruimte besparen op OneDrive 
  4. Selecteer zelf welke documenten je altijd kunt openen 
  5. Deel bestanden met andere mensen en werk tegelijk in het bestand 
  6. Haal oude versies van een bestand terug 
  7. Eenvoudig e-mail bijlages naar jouw OneDrive uploaden 
  8. Maak een team OneDrive aan 

Loop je alsnog tegen problemen aan of heb je nog verdere vragen? Laat dan zeker een reactie achter hieronder en wij van Techadviseur.nl zullen je zo snel mogelijk verder helpen! 

 

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten