Airdrop werkt niet: oorzaken en oplossingen 

Foto maken Iphone

AirDrop is een superhandige manier om foto’s en bestanden uit te wisselen tussen iPhones, iPads of MacBooks. Als je AirDrop gebruikt, weet je zeker dat jouw foto’s snel en op een veilige manier gedeeld worden zonder dat ze kwaliteit verliezen. Soms werkt AirDrop niet helemaal zoals je verwacht.

Gebruikers van iPhone ervaren soms problemen als zij bestanden of foto’s willen delen. Dan zien ze bijvoorbeeld geen andere gebruikers in hun scherm verschijnen of kunnen andere gebruikers jou niet vinden. Er kunnen allerlei redenen zijn waardoor jouw AirDrop niet werkt. Met onze hulp ben je zo weer op weg. Volg de stappen hieronder om jouw AirDrop weer te activeren. 

 

Controleer of jouw apparaat AirDrop ondersteunt 

Controleer als eerste of jouw apparaat inderdaad AirDrop ondersteund. Oudere iPhones en iPads, of oudere versies van de iOS software hebben de AirDrop functie vaak niet, omdat deze pas later door Apple is gelanceerd. In principe geldt dat alle apparaten vanaf 2012 AirDrop zouden moeten ondersteunen. Dit betekent dat je minimaal een iPhone 5 of een iPad 4 moet hebben, het liefst ook met de laatste update van iOS.   

Voor jouw Mac laptop kun je controleren of AirDrop ondersteund wordt door op het Finder icoon te klikken en vervolgens Go te selecteren. Als je AirDrop in het lijstje van opties ziet staan, dan ondersteund jouw Mac deze functie. Zie je het niet staan, dan kun je het helaas niet gebruiken op je laptop.  

 

Controleer je AirDrop instellingen  

Je kunt jouw AirDrop op drie manieren instellen: 

 • Uit 
 • Iedereen 
 • Alleen contacten 

Bij de Uit functie zal je met niemand foto’s, videos of bestanden kunnen delen. Bij Alleen contacten betekent het dat je in ieder geval een telefoonnummer of emailadres van diegene in je contactenlijst moet hebben toegevoegd. Wil je iets met iemand delen die niet in jouw contactenlijst staat? Of juist iets ontvangen van diegene? Schakel dan, eventueel tijdelijk, de functie Iedereen in. Deze functie kun je bij je iPhone en iPad instellen onder Instellingen en vervolgens Algemeen. Hier zie je vanzelf AirDrop tussen staan.  

Foto´s kijken Iphone

Controleer je Wifi en Bluetooth verbinding 

Om bestanden te kunnen versturen, heeft AirDrop Wifi en Bluetooth nodig. Het zou kunnen dat beide of één van beide verbindingen is verstoord, waardoor je AirDrop niet kunt gebruiken. Probeer beide functionaliteiten in je Instellingen scherm opnieuw aan- en uit te zetten. Dit kun je zowel bij je iPhone, iPad als MacBook toepassen.  

 

Zet je persoonlijke hotspot uit 

AirDrop werkt niet op het moment dat jij jouw telefoon als persoonlijke Hotspot hebt ingesteld. Je zult dus echt je Hotspot moeten uitschakelen, voordat je AirDrop kunt gebruiken. Gelukkig gaat het versturen van bestanden, foto’s en videos met AirDrop heel snel. Daarna kun je direct je hotspot weer gebruiken. Ook dit kun je bij je Instellingen aanpassen.  

 

Zorg ervoor dat jou iPhone of iPad niet vergrendeld is 

Zorg ervoor dat jouw iPhone of iPad niet vergrendeld is wanneer je iets via AirDrop wilt versturen. Als je apparaat vergrendeld is, wordt AirDrop automatisch afgeschermd voor andere gebruikers en kunnen ze jouw naam niet vinden tussen mogelijke ontvangers. Houd je scherm open en laat die bestanden vliegen! 

 

Houd de apparaten dichter bij elkaar 

Doordat AirDrop gebruik maakt van Wifi en Bluetooth, moet jouw apparaat relatief dicht in de buurt van een ander apparaat zijn om bestanden te kunnen verzenden en ontvangen. Het is goed om te weten dat Bluetooth op de meeste moderne apparatuur een bereik heeft van ongeveer 10 meter. Staat de ontvanger of verzender verder weg? Dan zal het waarschijnlijk niet lukken om jouw bestanden te versturen. 

 

Beperk de Firewall op jouw MacBook 

Wil je AirDrop gebruiken op je laptop? Dan zou het kunnen dat je Firewall AirDrop blokkeert uit veiligheidsoverwegingen. Dit hangt af van hoe je jouw laptop hebt ingesteld, maar het is de moeite waard om te bekijken of je de veiligheid en privacy instellingen niet moet aanpassen. Onder Firewall opties kun je het vinkje uitzetten bij “Block all incoming connections”. Hierna zou AirDrop het weer moeten doen.  

Airdrop Iphone

Reset jouw apparaat 

Als alle bovenstaande opties niet hebben geholpen, dan is de laatste mogelijkheid altijd om het apparaat te resetten. Soms is het simpelweg opnieuw opstarten van je telefoon, iPad of laptop voldoende om te zorgen dat je AirDrop weer kunt inschakelen. Er zijn kortom verschillende mogelijkheden om jouw AirDrop weer werkend te krijgen. Welke optie werkt, hangt ook af van het apparaat waar het om gaat. Samenvattend kun je het volgende proberen: 

 • Controleer of je minimaal een iPhone 5 of een iPad 4 hebt, en of je de laatste software updates hebt gedaan 
 • Controleer of je AirDrop hebt ingeschakeld en voor wie 
 • Controleer of je Wifi en Bluetooth verbinding werken 
 • Zet je persoonlijke Hotspot uit indien je deze aan hebt staan 
 • Zorg ervoor dat je iPhone of iPad niet vergrendeld is 
 • Zorg ervoor dat de apparaten waarmee je wil versturen of ontvangen dicht genoeg bij elkaar in de buurt zijn. Over het algemeen geldt dat dit binnen een afstand van 10 meter moet zijn. 
 • Indien je AirDrop wil gebruiken op je MacBook is het de moeite waard om je Firewall instellingen te controleren onder veiligheid en privacy 
 • Reset het apparaat waarmee je AirDrop wil gebruiken 

Hebben we je geholpen AirDrop weer aan de praat te krijgen? Of heb je misschien andere tips die kunnen helpen? Laat het ons weten in de comments! 

Stuur dit artikel door:

Eén reactie

 1. Hoi, ik probeerde vandaag een filmpje te sturen via AirDrop alles is ingeschakeld zoals hierboven staat. Hij gaf aan dat hij het verstuurd had. En de ontvanger kreeg een melding dat ze het ontvangen had. En vervolgens had zij hem niet binnen gekregen. Waar is dat filmpje dan binnen gekomen bij de ontvanger? In foto’s?
  Ik hoor het graag,
  Met vriendelijke groeten
  Dagmar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten