Oplossingen als je headset niet werkt (stappenplan)

Oplossingen als je headset niet werkt

Een headset maakt het je mogelijk om te genieten van het beste geluid, zonder de omgevingen ermee te belasten. Daarnaast is een headset handig bij het telefoneren en het spelen van games.Je zal je dan ook wel heel naar voelen wanneer je headset het plots  niet meer doet. Maar voor elk probleem is er een oplossing en de beste oplossingen voor je headset problemen hebben wij voor jou op een rijtje gezet!

De oorzaak van het probleem

De oplossing voor je probleem is afhankelijk van de oorzaak, maar hoe bepaal je die? Het is niet altijd even makkelijk om de oorzaak van een headset die niet meer werkt te bepalen. Vaak weet je niet meteen waar het probleem juist zit. Toch kan je een aantal dingen doen om de oorzaak te achterhalen. Zo kan je bijvoorbeeld je headset op verschillende andere apparaten proberen aan te sluiten. Dus niet enkel op je laptop, maar ook eventueel op een andere computer, een muziekinstallatie of een PlayStation. Werkt de headset dan nog niet? Dan is de kans groot dat de problemen bij je headset zelf liggen! Eventueel kan je ook proberen om een andere headset( als je er zelf geen meer hebt, kan je er eventueel één lenen) op het apparaat dat je wenst te gebruiken aan te sluiten.Als de andere headset het ook niet doet, dan liggen de problemen wellicht bij het apparaat! Eens je de oorzaak van je probleem achterhaald hebt, dan is het tijd om de juiste oplossing te zoeken!

Mogelijk ook relevant: oplossingen als windows 10 niet opstart

Problemen met je headset in Windows 10 en Windows 11

Je hebt de oorzaak van je probleem gevonden; je headset werkt op alle apparaten behalve op je laptop met Windows 10 of Windows 11. De kans is dus groot dat het probleem bij het besturingssysteem ligt. Wat kan je daaraan doen?

Gaming headset geeft geen geluid

Windows is niet meer up to date

De technologie gaat razendsnel vooruit en verschillende programma’s worden steeds bijgewerkt. Dat is ook nodig om je computer optimaal te laten werken. Deze voortdurende bijwerkingen gelden ook voor je besturingssysteem. Het nadeel hiervan is dat je soms problemen kunt ervaren met apparaten die je erop aansluit en dus ook met je headset. Als dit je probleem is, dan heb je een geluk bij een ongeluk, want dit is een vaak voorkomend probleem dat makkelijk te verhelpen is!

Stap 1:
Selecteer de Windowsknop op je toetsenbord of scherm en zoek vervolgens naar Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows Update.

Stap 2:
Controleer of je headset het terug doet, na de bijwerking van Windows. Indien dat niet het geval is en de bijwerking niet geslaagd is, druk je op de knop “Problemen met Windows Update oplossen”. Hierna krijg je een stappenplan dat je moet volgen.

Nota: Soms kan het zijn dat de nieuwe versie van Windows  niet compatibel is met je headset. In dat geval kan je de nieuwste updates beter ongedaan maken. Hoe je dat doet? Simpelweg door “Herstelopties” te zoeken in je Windowsbalk, vervolgens kom je op een scherm terecht waarop staat “Teruggaan naar de eerdere versie van Windows 10”. Let wel op, want dit kan je maar een bepaalde tijd doen. In andere gevallen zal je een volledig systeemherstel moeten uitvoeren. Dit vind je onder “Herstelopties”. Maak in dat geval wel altijd een back-up!

Er zijn problemen met je audiostuurprogramma’s

Je geluid wordt aangestuurd door een programma, in sommige gevallen kan het zijn dat het programma die het geluid aanstuurt (audiostuurprogramma) niet (goed) werkt. Er zijn dan een aantal dingen die je kunt doen;

Stap 1:
Controleer eerst of je headset ingeschakeld is en aangeduid staat als standaardapparaat. Druk op Start > Instellingen > Systeem > Geluid. Selecteer vervolgens het gewenste geluidsapparaat en druk op Apparaateigenschappen. Doe dit voor zowel de uitvoerapparaten als de invoerapparaten en kijk of het vakje uitschakelen niet is aangevinkt. Is dit in orde? Ga dan naar stap 2!

Stap 2:
Je kan je audiostuurprogramma bijwerken door naar “Apparaatbeheer” te gaan. Daarna selecteer je de pijl naast ” Besturing voor geluid, video en spelletjes”. Met de rechtermuisknop klik je dan op je headset en selecteer je “Stuurprogramma’s bijwerken”. Klik dan “Automatisch naar bijgewerkte stuurprogramma’s zoeken” aan. Daarna krijg je instructies die je moet opvolgen. Soms kan het zijn dat er geen nieuw stuurprogramma gevonden wordt, dan kan je dit zoeken op de website van de fabrikant van de headset zelf. Werkt dit nog niet? Ga dan naar de volgende stap!

Stap 3:
Als je je audiostuurprogramma niet kunt bijwerken, dan kan je het wel proberen te verwijderen. Ook hiervoor ga je naar Apparaatbeheer > klik op de pijl naast “Besturing voor geluid, video en spelletjes” > klik dan op de (naam van de) headset > selecteer apparaat verwijderen >selecteer vervolgens het stuurprogramma. Werkt het nog niet? Ga dan naar stap 4!

Stap 4:
Soms vinden er updates van het audioprogramma plaats, ook dit kan ervoor zorgen dat je problemen met het geluid van je headset ondervind. Het kan dan helpen om je oude audiostuurprogramma terug te draaien. Dat doe je als volgt; Ga opnieuw naar Apparaatbeheer > klik op de pijl naast “Besturing voor geluid, video en spelletjes” > klik met je rechtermuisknop op de (naam van de) headset > selecteer “Eigenschappen” > selecteer daarna tabblad “Stuurprogramma” > klik dan op “Vorig stuurprogramma”. Lees de instructies en druk vervolgens op “Ja”. Als dit allemaal niet werkt, kan ook hier een systeemherstel nuttig zijn. Kies dit wel pas als laatste optie!

Headset werkt niet op Samsung telefoon of tablet

Soms ligt het probleem van je geluid of speaker bij je telefoon of tablet in plaats van je headset. In dat geval volg je volgende stappen op;

Stap 1:
Zorg er eerst voor dat je zeker bent dat het probleem niet bij je headset ligt (test de headset op andere apparaten).

Stap 2:
Verwijder alle accessoires en probeer je telefoon opnieuw op te starten.

Stap 3:
Kijk of de volumeknoppen van je telefoon of tablet nog werken en kijk ook of het probleem niet ligt bij het poortje van je tablet of telefoon (test dit door andere hoofdtelefoons of headsets aan te sluiten). Als de volumeknoppen stuk zijn en/of het poortje stuk is, dan kan je je telefoon of tablet beter laten vermaken.

Stap 4:
Zorg ervoor dat je telefoon steeds beschikt over de nieuwste updates(dit vind je terug onder instellingen).

Headset iPhone geeft geen geluid

Headset werkt niet met Apple iPhone of iPad

Werkt je headset niet op je iPhone of iPad? Dan kan volgend stappenplan je misschien helpen om je problemen op te lossen!

Stap 1:
Kijk eerst dat er geen sprake is van schade. Zijn de poortjes niet beschadigd en zit alles goed ingeplugd? Controleer daarbij grondig! Kijk zowel de kabel, de oordopjes, de poortjes, als de volumeknoppen van zowel de iPhone als de headset zelf na.

Stap 2:
Kijk of alle updates uitgevoerd zijn. Ook dit kan de oorzaak zijn dat je headset niet werkt.

Stap 3:
Zet je telefoon of tablet terug op fabrieksinstellingen. Dat kan in vele gevallen een oplossing bieden, maar besef dan wel dat al je gegevens gewist zullen worden (tenzij het op een geheugenkaartje staat).

Stap 4:
Neem contact op met iPhone support voor verdere hulp en breng je iPhone binnen als er sprake is van schade.

Headset werkt niet PlayStation 4/PlayStation 5

Headsets zijn voornamelijk ook handig voor het spelen van multiplayer games. Maar je hebt er natuurlijk niets aan, wanneer je microfoon van je headset niet werkt. Hoe los je problemen met je headset op je PlayStation 4 of PlayStation 5 op?

Stap 1:
Controleer eerst of je de headset goed hebt aangesloten op de Playstation. Als je je microfoon kunt loskoppelen, controleer je ook best of ook deze is aangesloten. Kijk ook eventjes of je niet per ongeluk op de “mute” knop hebt gedrukt en zet je volumeknop hoog genoeg. Als dit allemaal in orde is ga je naar stap 2.

Stap 2:
Bekijk je party-instellingen op je Playstation. Bekijk hier je microfoonstatus (deze moet natuurlijk AAN staan), kijk ook even of je microfoon bij “Actieve spraakchat” is ingeschakeld (als je de audio van de party wilt omschakelen, dan selecteer je Partyinstellingen > Chataudio), en kijk daarna of je microfoon in de instellingen niet op “gedempt” staat. Het dempen kan je ongedaan maken door je naam te markeren en op de Options-toets te drukken.

Let ook op dat je bij gebruik van een PlayStation 5 de audio-input op mute kan zetten door de middelste knop op de controller in te drukken. Dit gebeurt soms weleens per ongeluk en dan werkt ook een aangesloten headset niet. Wanneer het knopje oranje brandt heb je de mutefunctie ingeschakeld. Druk nogmaals op de knop om mute weer uit te schakelen.

Headset defect

Headset werkt niet op je laptop

Soms kan het probleem van je headset ook aan je computer zelf liggen. Bijna elk merk van laptop heeft een eigen handige site waarop je tips kunt vinden om deze problemen te verhelpen. Als deze tips niet helpen, dan kan het nodig zijn om je laptop te laten vermaken, want dan kan er eventueel ook iets aan de hand zijn met de geluidskaart van je laptop zelf (of andere computergeluidsproblemen). Maar voordat je je laptop terugstuurt, zijn er wel een aantal dingen die je kunt proberen!

Stap 1:
Om opzoek te gaan naar de oorzaak van je probleem moet je eerst al je audioapparaten van je laptop loskoppelen. Kijk ook even na dat je luidsprekers ingeschakeld zijn, dat je headset wel geïnstalleerd is, en dat je volumeknop hoog genoeg staat (je weet maar nooit).

Stap 2:
Kijk de poortjes van je laptop na. Werkt je headset op een USB poort? Test dan of andere apparaten die op deze poort worden aangesloten wel werken. Hetzelfde geldt natuurlijk voor headset die op andere poorten worden aangesloten. Als er geen enkel apparaat werkt op de desbetreffende poort, dan is de kans groot dat deze beschadigt is. Heb je meerdere gelijkaardige poorten? Dan plug je je headset gewoon in een andere poort in. Als de USB-poorten (of de andere nodige poorten voor je headset) van je laptop beschadigd zijn, dan kan je je laptop het best laten vermaken!

Problemen met je headset zelf

De problemen kunnen zich ook voordoen op je headset zelf. Voor je dit gaat onderzoeken, is het belangrijk dat je kijkt dat je headset wel goed is aangesloten op je computer of ander apparaat. Daarnaast moet je ook kijken of de volumeknop wel aan staat en de headset goed is ingeplugd in het apparaat.

Problemen met de software van je headset

Soms ligt het probleem ook bij de software van je aangekochte headset. De software die dan bij de headset geleverd werd, werkt niet (voldoende). In dat geval kan je het best contact opnemen met de fabrikant van de headset of op de site van de fabrikant kijken of je alternatieve software kunt downloaden.

Problemen met USB-kabel

Het kan zijn dat de USB-poorten van je computer nog prima werken, maar dat de USB-kabel van je headset stuk is. Dit probleem verhelp je gelukkig makkelijk door een nieuwe USB-kabel aan te kopen. Zorg er wel voor dat de nieuwe kabel de juiste uitgangen heeft!

De speaker van je headset is stuk

Het kan natuurlijk ook zijn dat de speaker van je headset gewoon stuk is. Dit kan zelfs al heb je een nieuwe headset.
Er zijn namelijk altijd apparaten met fabrieksfouten. Gelukkig bestaat er garantie, die ervoor zorgt dat je zonder (veel) kosten meteen terug een nieuwe headset kunt bekomen. Voor meer informatie kan je het best terecht op de website van de verkoper of fabrikant!

Stuur dit artikel door:

17 reacties

 1. Ik ben vandaag de hele dag bezig geweest om mijn headset Plantronics aan de praat te krijgen met windows 10. Windows 8 op de laptop werkt prima evenals Apple.
  Ben met alle tips er niet uitgekomen??
  Heb je nog nieuwe tips

 2. O wat fijn dat ik deze pagina heb gevonden. Ineens deed mijn headset het niet meer, en ik kan niet zonder voor mijn werk. Maar het is gelukt dankzij de duidelijke stappen hier. Dank!

   1. Ik heb hetzelfde behalve dat ik eerst wel kan praten maar na een minuut of 20 hoor ik iedereen nog wel maar zij mij ineens niet meer. Ik werk op een Dell met Windows en dit is al de tweede headset waarmee het gebeurt.

 3. mijn headset doet het ook ineens niet meer op windows 10
  heb windows opnieuw geinstalleerd in de hoop dat hij het weer zou gaan doen maar helaas
  Ik heb AMD HDMI output ook omdat mijn tv verbonden is met de pc en soundbar
  ken ik AMD HDMI ook eventueel verwijderen en er realtek voor downloaden?

 4. ik heb alle stappen gevolgd maar het lukt nog steeds niet. ik heb een turtle beach recon 50p. die ik wil gebruiken op een Asus laptop. ik hoor wel geluid door de microfoon maar ik kan niet praten door mijn microfoon.

 5. Ik heb het volgende probleem: ik heb mijn oortjes met draad en microfoon in geplugd. In het pop-upscherm vervolgens per ongeluk aangegeven dat het om een microfoon gaat en vervolgens ook nog aangeklikt dat het pop-up scherm niet meer getoond hoeft te worden in het vervolg. Nu heb ik werkelijk geen idee hoe ik dit kan wijzigen. Kan iemand me helpen?

 6. Voor de gebruikers onder ons; Ik werk op het moment met een wireless Jabra Link 370, ik hoor mensen praten, maar zij horen mij niet. Hij heeft alle updates gehad. Als ik de USB connect met een andere headset doet hij het ook niet, dus ik gok dat het probleem ligt bij de USB en niet zozeer de headset. Wat raden jullie aan? Nieuwe usb kopen of zijn er andere oplossingen?

  1. Hoi celine,

   Ik neem aan dat je bij de geluidsinstellingen van je systeem bij de microfoon de Jabra Link 370 hebt geselecteerd? Ik check het even, omdat deze stap af en toe vergeten wordt. Anders zou inderdaad een nieuwe dongle aanschaffen een oplossing kunnen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten