De 5 beste gratis virusscanners 2024 (vergelijking)

Laptop error

Wij gebruikers van het Internet willen veilig en onbezorgd kunnen surfen. Zonder de angst dat gevoelige gegevens, zoals inloggegevens van de bankrekening worden gestolen en dat het systeem wordt overgenomen door hackers. Daarom heb je een goede virusscanner nodig en in dit artikel vertellen wij meer over wat een virusscanner is en wat het doet en welke gratis virusscanners de beste keuze zijn.

 

Tegen welke bedreigingen moet ik mezelf beveiligen?

In het verleden was een virusscanner niets meer of minder dan een programma op de computer dat de harde schijf scant op schadelijke bestanden. Bestanden waarmee hackers zich toegang kunnen verschaffen tot het systeem of de computer of laptop kunnen gijzelen. Ondanks dat computervirussen nog steeds het primaire gevaar is, zijn er tegenwoordig veel meer vormen van bedreigingen, zoals phishing waarmee belangrijke inloggegevens worden ontfutseld en spyware waarmee je Internetgedrag in de gaten wordt gehouden.

Met als doel om je bijvoorbeeld te chanteren of om jouw gegevens door te verkopen aan kwaadwillende groeperingen die deze gegevens gebruiken om bijvoorbeeld uit jouw naam bestellingen bij webshops te kunnen plaatsen. De uitgevers van virusscanners hebben hierop gereageerd.

 

Wat is een virusscanner?

Tegenwoordig is een virusscanner meer dan een simpel programma dat de harde schijf scant op schadelijke bestanden. Vandaag de dag kan een virusscanner niet alleen kwaadaardige malware ontdekken, maar ook spyware en software en berichten die naar jouw persoonlijke gegevens proberen te hengelen (phishing).

Naast een bescherming tegen schadelijke malware is een virusscanner tegenwoordig dus ook een bescherming van jouw privacy. Daarnaast bevatten de moderne virusscanners ook handige functies, zoals het opschonen van je systeem, het bewaren van je belangrijke wachtwoorden in een digitale kluis en het afschermen van je locatie.

 

Actief en reactief

Virusscanners kunnen in de basis op twee manieren te werk gaan. Een actieve virusscanner scant doorlopend jouw systeem en controleert eigenlijk direct iedere verbinding die tot stand wordt gebracht, ieder bestand dat wordt gedownload en ieder bericht dat binnenkomt op schadelijke software of pogingen om jouw gegevens te stelen.

Een reactieve virusscanner scant periodiek jouw systeem op deze gevaren en geeft in een rapport weer welke gevaren er zijn geconstateerd. Dan is het kwaad vaak al geschied en ben je op dat moment kwetsbaar. Het voordeel van deze reactieve scanners is dat je meer controle heeft op wanneer het programma zijn werk doet, want een virusscanner is een vertragende factor van het systeem waarop je werkt.

 

Rapporteren en repareren

Een ander verschil in de beschikbare virusscanners is dat een virusscanner gevaren kan identificeren, maar het systeem ook kan repareren terwijl er ook programma’s zijn die alleen rapporteren. Met andere woorden; deze scanners vertellen je alleen dat er een gevaar is geconstateerd, maar je moet nog altijd zelf actie ondernemen om je systeem weer te herstellen.

Vaak ontkom je er niet aan om dan je PC te herstellen vanaf een eerder aangemaakt herstelpunt of de computer of laptop terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Deze methoden zijn ook niet altijd effectief, omdat hardnekkige virussen zich nestelen in het systeem en zich vastklampen aan de bestanden van de programma’s die je dagelijks gebruikt. Daarom zijn virussen met het blote oog ook niet makkelijk te ontdekken.

 

Wat is malware?

Malware is de moderne benaming voor een computervirus en het is een bestand dat op je systeem komt wanneer je bestanden download, bijlagen in de e-mail opent of een bijlage in een chatbox van bijvoorbeeld Facebook of Instagram opent. Malware wordt vaak ook verdekt opgesteld en belandt op een systeem als je bijvoorbeeld een linkje aanklikt.

Waarschijnlijk ken je de welbekende chatberichten van onbekende dames en heren wel waarin ze een linkje naar hun profielpagina sturen. Ken je de persoon niet? Dan haal je geheid problemen op de hals als je het linkje aanklikt. Deze gevaren werden in het verleden ook wel Trojans genoemd en die naam is gebaseerd op het beroemde verhaal over het Trojaanse paard waarmee de Grieken Troje infiltreerden.

 

Pas op met downloaden

Het is misschien een open deur die we intrappen, maar je kan malware dus voorkomen. Allereerst is het downloaden van bestanden van onbekende bronnen niet slim om te doen. Je kan zonder vrees bestanden downloaden van bekende bronnen, zoals een extensie van KPN of Ziggo of een installatiebestand van een erkende softwareontwikkelaar. Maar kom je op een website van een onbekende aanbieder, die ook vol met reclame staat en een aantal pop-ups opent? Dan is dat een rode vlag!

 

E-mails en berichten van onbekende afzenders

Via de mail vraagt de Prins van Nigeria jou om te investeren en geld over te maken, een onbekende afzender probeert jou geld afhandig te maken door te dreigen met beelden vrij te geven waarop te zien is dat je naar vieze filmpjes op het Internet kijkt en Ivana uit Rusland wil graag een date met je inplannen.

Het is even schrikken als je dergelijke e-mails ontvangt, maar het zijn allemaal SPAM- en SCAM-berichten die als enige doel hebben om jou geld afhandig te maken. Of om toegang te verkrijgen tot jouw bankrekening met als doel om deze te plunderen. Trap er niet in en gooi deze mailtjes gelijk weg. En natuurlijk open geen enkel bestand of linkje die in deze berichten staan!

 

Wat is spyware?

Spyware is eveneens een stukje code dat ervoor zorgt dat anderen jouw systeem kunnen bekijken. Mensen die hier gebruik van maken hebben vaak niet als doel om jouw systeem plat te leggen, maar willen graag meer inzichten in wat je op het Internet doet. Met als doel om die informatie door te verkopen aan bedrijven die daar baat bij hebben of om je te chanteren. Ook digitale bedrijfsspionage kan plaatsvinden door Spyware te gebruiken.

En dan heb je nog altijd de jaloerse en wantrouwige partner die wellicht spyware gebruikt om te kijken met wie jij allemaal op Facebook aan het chatten bent. In bijna alle gevallen heb je niet door dat iemand digitaal over je schouder meekijkt en dat is natuurlijk een verontrustende wetenschap. Er is ook niets tegen te doen hoewel, een goede virusscanner deze gevaren wel detecteert en eventueel oplost.

 

Gratis of betaalde virusscanner?

De grote vraag is natuurlijk of je jouw computer of laptop beschermt met een gratis virusscanner of met een virusscanner waarvoor je betaald. Er zijn genoeg voor- en nadelen te benoemen, maar een goede virusscanner hoeft geen geld te kosten. Maar als je ervoor kiest om een gratis virusscanner te gebruiken, kies dan wel één van de betere programma’s. Die wel voldoende bescherming bieden tegen de gevaren van het Internet.

 

Is gratis ook echt gratis?

Ja en nee. Ja je kan het programma gratis gebruiken, maar soms moet je voor bepaalde functies betalen. Bijvoorbeeld als je het programma actief wilt laten scannen op gevaren. Daarnaast bevatten gratis versies ook reclame die als storend kan worden ervaren en je loopt altijd het risico dat jouw gegevens worden gedeeld met derde partijen.

Data is waardevolle handel en aanbieders van gratis software proberen op die manier toch geld te verdienen, omdat ze aan jou als gebruiker niets verdienen. Dat wil niet zeggen dat elke aanbieder van gratis software zich hieraan schuldig maakt en de wet dicteert ook dat ze jou hierover moeten informeren. Het advies is dan ook om goed de algemene voorwaarden te lezen alvorens je het programma installeert.

 

De beste gratis virusscanners

Uit een breed assortiment van gratis virusscanners hebben wij een selectie gemaakt van de beste programma’s die je op dit moment kunt downloaden. Zonder het gevaar dat je problemen op de hals haalt. Wij hebben gekeken naar betrouwbaarheid en uiteraard de functionaliteiten.

 

Windows Defender

Iedere gebruiker van Windows 7, Windows 10 of Windows 11 heeft al een gratis virusscanner als ze een nieuw systeem met één van deze besturingssystemen aanschaffen, want Microsoft installeert standaard Windows Defender op nieuwe systemen. Ondanks dat Windows Defender actief zoekt naar gevaren is het niet de beste gratis virusscanner die er is.

Een groot nadeel van deze scanner is dat deze geen phishingwebsites herkent. Met andere woorden; wanneer je op het Internet surft zal Windows Defender niet herkennen of de site die je bezoekt malafide software bevat en dat is toch risicovol. Zeker als je een fanatieke surfer bent die weleens lukraak op linkjes klikt.

 

Kaspersky Security Cloud Free

Kaspersky is een gerenommeerd merk binnen het landschap van antivirusprogramma’s en zij hebben tegenwoordig een gratis versie waarmee je jezelf tegen de gevaren van het Internet kan beschermen. Ransonware (zogenaamde gijzel software), malware, spyware en phishing worden in de kiem gesmoord.

Kaspersky Security Cloud Free scant periodiek op gevaren en lost deze ook op wanneer ze geconstateerd zijn. Voor de actieve versie moet je betalen. Evenals als je van meer functies, zoals een VPN, gebruik wenst te maken. Een nadeeltje is dat de eerste scan na de installatie vrij lang duurt en dat je bij een gratis versie geen technische ondersteuning krijgt van de helpdesk.

 

Bitdefender Antivirus Free Edition

Bitdefender is eveneens een ontwikkelaar die zowel een gratis als betaalde versie van het antivirus programma heeft. Uiteraard bevat de betaalde versie meer functies, zoals het installeren op meerdere apparaten. Dat gezegd hebbende heeft de gratis versie een zeer hoge score als het aankomt op het detecteren en het verwijderen van gevaren.

Dat is een pluspunt hoewel, het jammer is dat phishingwebsites minder goed worden gedetecteerd. Daar heb je de betaalde versie voor nodig. Evenals als je het pakket wilt uitbreiden met een VPN voor het anoniem surfen op het Internet.

 

Avast en AVG virusscanners

Avast en AVG hebben gratis virusscanners uitgebracht die beiden enorm hoog scoren op het detecteren en het oplossen van problemen. Daaronder malware, spyware en phishing. De interfaces zijn zeer eenvoudig en vooral de gratis virusscanner van AVG heeft een minimale impact op de snelheid van je computer of laptop. Dat natuurlijk een enorm groot pluspunt is. Het pluspunt van het Avast gratis antivirusprogramma is dat deze ook het netwerk controleert op veiligheid.

Als je netwerk vatbaar is voor hackers krijg je daar een waarschuwing voor. Het nadeel van beiden scanners is dat het bedrijf zich in het verleden schuldig heeft gemaakt aan het doorverkopen van gevoelige informatie van de gebruikers en dat is tegenwoordig niet meer toegestaan. Ze zullen het ook niet meer doen zonder jou hierover te informeren. De reden dat we AVG en Avast onder dezelfde kop scharen is, omdat AVG een dochteronderneming van Avast is en dat het expertise level dus gelijkwaardig is.

 

Sophos

Sophos is wat betreft de gratis programma’s misschien wel de beste, omdat de software een zeer goede bescherming tegen Ransomware en Malware biedt. Ook malafide websites worden direct gedetecteerd. Helaas scoren ze wel iets minder goed op het detecteren van phishingwebsites en -berichten. Daarentegen kan je met de Sophos software de installatie en instellingen op afstand beheren met een app en je kan met het gratis abonnement tot 3 apparaten binnen het huishouden beveiligen. Wil je meer apparaten beschermen? Dan heb je een betaalde versie nodig.

 

Niveau van beveiliging

Als je kiest voor een gratis virusscanner is het goed om te bepalen welk niveau van beveiliging je zoekt. Zo heeft ieder gratis programma voor- en nadelen. Wil je echt een volledige bescherming en gebruikmaken van bijvoorbeeld een VPN-verbinding? Dan heb je vrijwel niets aan een gratis programma en kom je automatisch uit bij een betaalde virusscanner.

 

Waarom ben ik een doelwit?

“Mij overkomt niets, want zo interessant ben ik niet. Ze pakken eerder de grote jongens.” Een uitspraak die je vaak hoort en die ook nog eens erg gevaarlijk is. Iedereen op het Internet is een doelwit. Of je dat nu leuk vindt of niet. Hackers zijn altijd op zoek naar manieren om geld te stelen, mensen te chanteren of puur voor de lol systemen plat te leggen. Ook vijanden kunnen de hulp inschakelen van een hacker om jou het leven zuur te maken.

Wees je hiervan bewust en beveilig vandaag nog je computer of laptop. Je doet immers ook de voordeur op slot als je een boodschap gaat doen en je installeert ook beveiligingscamera’s als je er zeker van wilt zijn dat inbrekers het minder aantrekkelijk vinden om bij jou in te breken. Dus waarom zou je een computer of laptop niet beveiligen? Vooral als je alles met het systeem doet, zoals je bankzaken, shoppen en het surfen op het Internet.

 

Heb je nog vragen?

Heb je vragen of gratis antivirusprogramma’s of wil je gericht advies in hoe jij jouw systeem het beste kan beveiligen? Laat dan een reactie achter voor de productspecialist en wij helpen je graag op weg!

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten