Wat zijn de voor- en nadelen van WordPress?  

Website maken

Bijna iedereen heeft wel eens van WordPress gehoord, of je nou weet wat het precies inhoudt of niet. Wist je dat meer dan 43% van alle bestaande websites zijn gemaakt met WordPress1? Dit komt neer op honderden miljoenen websites. Dat is ook niet gek, want m et WordPress kun je een website bouwen zonder dat je enige ervaring met programmeren moet hebben.

Handig voor als je een bedrijf wilt beginnen, maar nog geen budget hebt om een website te laten bouwen. Zelf aan de slag met je eigen website is dan een goed alternatief. Als je dit wilt gaan doen met WordPress, zul je ongetwijfeld de voor- en nadelen van dit content management systeem ervaren. Wat WordPress is en wat de grootste voordelen en nadelen zijn, zul je in dit artikel gaan lezen. We bespreken drie voordelen en drie nadelen met je!  

 

Wat is WordPress?

WordPress is een CMS, dat staat voor content management systeem. Met WordPress kun je websites maken. Ook is het mogelijk om je eigen webshop te bouwen. Achter de website zit een CMS, in dit geval WordPress. Dit systeem maakt het mogelijk om eenvoudig je website te bouwen. Waar je in veel gevallen kennis moet hebben van programmeren, is dat bij WordPress niet het geval. Als je gebruikmaakt van WordPress, dan zul je te maken krijgen met de editor, thema’s en plugins. We nemen ze kort met je door.  

 

WordPress editor 

Als je gebruik maakt van de WordPress editor, zul je direct zien dat je in blokken werkt. De titel en de tekst voor de alinea zijn bijvoorbeeld in aparte blokken gezet. Eigenlijk werkt alles met blokken, waardoor het gemakkelijk is om de pagina (letterlijk) in te vullen. Het is namelijk vergelijkbaar met onder andere Microsoft Word. Doordat het herkenbaar is, kun je er eenvoudig mee werken.

WordPress thema’s 

Naast tekst is het uiterlijk van een website natuurlijk heel belangrijk. Dit valt als eerste op als een bezoeker op jouw website komt. Je kunt op diverse manieren een WordPress thema kiezen. Er zijn duizenden verschillende thema’s die je kunt gebruiken voor je website. Let er wel op dat als je een uitgebreider thema wilt, je vaak iets moet betalen. Dat zal vaak niet meer zijn dan 100 euro, de prijzen variëren nogal.  

Website templates

WordPress plugins 

Plugins kennen voor- en nadelen. Het voordeel van WordPress plugins is dat er overal wel een voor te vinden is. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een plugin voor ontwikkeld. Van betalen met iDeal als je een webshop hebt tot aan het stellen van een vraag via een contactformulier. Allemaal opties die je als aanvulling op je site kunt toevoegen. Voor- en nadelen van WordPress: een overzicht  

Voordelen Nadelen 
Gebruiksvriendelijk Veiligheidsrisico’s  
Veelzijdig Onderhoud 
Op elk apparaat te gebruiken Langzaam laden van website 

 

De voordelen van WordPress 

 Gebruiksvriendelijk 

WordPress is erg gebruiksvriendelijk. Je kunt WordPress gebruiken zonder dat je enige kennis hebt van programmeren. Je hoeft geen bepaalde codes te kennen om bepaalde dingen aan je website aan te passen. Wil je een keuze aan het menu toevoegen? Met een paar muisklikken ben je klaar. Bovendien kun je op elk apparaat je website bewerken, omdat de WordPress editor via internet op elk apparaat kan worden gebruikt. 

WordPress is daarmee ook gemakkelijk te leren, want als je kunt werken met Microsoft Word, zul je veel overeenkomsten zien. Je hoeft je niet te verdiepen in ingewikkelde tekstverwerkers, maar kunt werken met de kennis die je al hebt.
 

Veelzijdig 

WordPress is een zeer veelzijdig content management systeem. Je kunt er alle kanten mee op. Zo zijn er ontzettend veel verschillende templates gemaakt, zodat er altijd wel een WordPress thema is waar jij je website in wilt hebben. Dit geldt ook voor gratis versies, hoewel je soms net wat meer opties hebt als je gebruik maakt van een betaalde versie. De veelzijdigheid zie je ook terug in de verschillende plugins, zoals we vaker in dit artikel benoemen. Ook daar hoef je niet veel kennis voor te hebben. Voor elk idee bestaat er wel een plugin die je kunt inzetten.

  

Geschikt voor alle apparaten

Een derde voordeel van WordPress is dat je het op alle apparaten kunt gebruiken. Zoals we zojuist hebben besproken maak je gebruik gemaakt met thema’s. Deze worden door door verreweg de meeste ontwikkelaars responsive gemaakt. Dit betekent dat ze op elk scherm goed kunnen worden weergegeven. Je kunt de website op een mobiel, maar ook op een tablet of je computer te gebruiken, zonder dat je website er raar uitziet. Dit geldt ook voor de menu’s, deze worden ook aangepast afhankelijk van het apparaat waarop je je website bekijkt. 

Wordpress

De nadelen van WordPress  

Veiligheidsrisico’s  

Een eerste nadeel van WordPress is dat er veiligheidsrisico’s zijn. Deze risico’s zijn er vooral omdat WordPress zo populair is, het is een van de meest gebruike systemen en dat weten hackers ook. Dit zorgt ervoor dat hackers worden aangetrokken, aangezien ze voortdurend opzoek zijn naar beveiligingslekken. Hoewel lekken vrij snel worden gedicht, blijven in sommige gevallen veiligheidsrisico’s in stand.

Om de veiligheid van WordPress te kunnen garanderen moet het systeem goed worden onderhouden. Waar plugins aan de ene kant een groot voordeel zijn, werken ze hier een beetje tegen. Het updaten of upgraden van de website wordt bemoeilijkt door de plugings en de basiskennis van de gemiddelde websitebouwer op WordPress reikt niet zover om dit te kunnen oplossen. Gevolg: een onveilige website.  

 

Onderhoud

Een vervolg op het eerst nadeel, want een tweede nadeel is dat door de vele plugins veel onderhoud nodig is. Dit zit zo. WordPress kun je aanvullen met allerlei plugins, er zijn duizenden mogelijkheden.  

Normaal gesproken gebeurt dit onderhoud automatisch en brengt WordPress automatisch een update uit. Maar het kan voorkomen dat na zo’n update een bepaalde plugin niet meer goed werkt. Dit kan komen doordat een bepaalde ontwikkelaar de plugin niet meer bijwerkt. Daarnaast kan het voorkomen dat jouw website na een WordPress update in de ‘under construction’ modus gaat. Dit is wel tijdelijk.
 

Langzaam laden van website 

De snelheid van jouw website wordt niet alleen bepaald door het content management systeem (CMS). Ook plugins hebben daar invloed op. Bestaat er bijvoorbeeld een conflict tussen een template die je gebruikt en een of meerdere plugings? Dan kan dat gevolgen hebben voor de snelheid van je website. Deze laadt dan een stuk langzamer. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat de code van een website niet zelf is gemaakt. Vanwege overbodige codeertaal is deze vertraging een logisch gevolg. 

 

WordPress support

We willen je graag wijzen op de grote community rondom WordPress. Omdat zoveel mensen gebruikmaken van WordPress, zijn er veel mensen die kennis met elkaar delen en elkaar helpen. Zo is er bijvoorbeeld de officiële supportpagina van WordPress die je hier kunt bezoeken. 

Wordpress voordelen

Wat vind jij van WordPress?

Je hebt kunnen lezen wat een aantal grote voor- en nadelen van WordPress zijn. Als je je verdiept in WordPress en daardoor geen beginner blijft, zul je nog meer voordelen gaan ervaren. Zo weet je beter hoe je veiligheidsrisico’s kunt beperken en kun je het maximale uit je website halen. Het handige aan WordPress is dat zoveel mensen er gebruik van maken, waardoor je via de supportpagina al je vragen kunt stellen. Wellicht is jouw vraag al eens eerder gesteld én beantwoord! Wat is jouw ervaring met WordPress, heb jij ook een website gebouwd met WordPress? Vind jij WordPress ook zo gebruiksvriendelijk of heb je daar juist wat op aan te merken? Laat het ons weten! 

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten