Oplossingen wanneer de wifi van Windows 11 niet werkt 

Windows geen wifi

Niets zo frustrerend als een laptop of computer die geen verbinding wil maken met de wifi. Vooral als je zeker weet dat de wifi wel werkt, omdat je bijvoorbeeld met je telefoon gewoon verbinding hebt. Verschillende gebruikers van Windows 11 ervaren problemen bij het verbinden met de wifi.

Soms lukt het helemaal niet om verbinding te maken. In andere gevallen lukt het wel om verbinding te maken, maar is het signaal zo zwak dat geen enkele website wil laden. We snappen dat dit heel vervelend kan zijn, daarom helpen we je in dit artikel weer op weg. Met onze oplossingen ben je binnen mum van tijd weer verbonden met het internet.  

 

Weet je zeker dat de router werkt? 

Controleer eerst of de wifi inderdaad en het probleem dus bij Windows 11 ligt en niet bij de router of leverancier van het internet. De volgende stappen kun je doorlopen om te controleren of je router werkt.  

 

Zet de knop van de Wifi aan op de router

Zie je de naam van jouw Wifi niet in de lijst staan wanneer je verbinding wil maken? Controleer dan of de router is aangesloten en aanstaat. Sommige routers hebben een knop of schuifje voor de Wifi die je handmatig moet inschakelen. Controleer of deze knop op ‘on’ of ‘aan’ staat in plaats van ‘off’ of ‘uit’.  

 

Ga dichterbij de router zitten

Zie je de naam van de Wifi wel in de lijst staan? Dan kun je aan het aantal streepjes zien hoe sterk het signaal is. Als je weinig streepjes ziet, kan het zijn dat het signaal van de router te zwak zijn om verbinding te maken. In dit geval kan je merken dat de je wél verbinding kan maken met het netwerk, maar dat het internet erg traag is of dat de verbinding voortdurend wordt onderbroken.   Kies een plek dichterbij de router en kijk of het lukt om dan wel verbinding te maken.

  

Reset de router

Probeer de router te resetten. Vaak is het simpelweg opnieuw uit en aanzetten van de router een oplossing om de Wifi weer aan de praat te krijgen.  

 

Zet de SSID broadcast aan

De Service Set Identifier (SSID) is een andere term voor de naam van het Wifi netwerk. De SSID kan net als het wachtwoord gewijzigd worden vanaf de pc. Als je direct naast de router zit, maar nog steeds je Wifi netwerk niet kan vinden, is wellicht de SSID broadcast niet goed ingesteld. Hieronder geven we je de stappen om dit probleem op te lossen. Hiervoor heb je wel een actieve internetverbinding nodig. Dit kan bijvoorbeeld door tijdelijk je telefoon als hotspot te gebruiken. 

 1. Open de instellingen van de router via een actieve internetverbinding. Je zult hiervoor via de pc bij de router moeten inloggen.  
 2. Tussen de ‘GHz Wireless Settings’ zul je ergens SSID broadcast zien staan en de optie op deze uit- of aan te zetten.  
 3. Zet de SSID broadcast aan.  

Weet je zeker dat de router werkt? Dan ligt het probleem wellicht in Windows 11 of bepaalde instellingen op de pc. Doorloop onderstaande stappen om te kijken of je het probleem kunt verhelpen.  

 

Welke stappen kun je in Windows 11 doorlopen als de WiFi niet werkt 

Heb je de router geprobeerd opnieuw aan en uit te zetten, maar zonder resultaat? Probeer dan onderstaande stappen op je pc uit te voeren.  

Wifi laptop werkt niet

Vliegtuigmodus in- en uitschakelen 

Controleer eerst of de vliegtuigmodus is ingeschakeld op de pc. In dit geval zul je geen Wifi netwerken in de lijst zien staan. Ook kan het helpen om de vliegtuigmodus handmatig in en uit te schakelen.

Soms lukt het daarna om verbinding te maken. Als je op het Wifi icoontje klikt rechts onderaan in de taakbalk, zie je helemaal rechts de knop om de vliegtuigmodus aan te zitten. Is deze knop ingevuld met wit of kleur dan staat de vliegtuigmodus aan. Klik er nogmaals op om de vliegtuigmodus weer uit te schakelen.  

 

Wachtwoord van de Wifi opnieuw invoeren 

Is het wachtwoord van de Wifi onlangs gewijzigd? Wanneer je vaker met het netwerk verbinding hebt gemaakt, is het gemakkelijk om het netwerk en dus het wachtwoord te onthouden. Op deze manier maak je iedere keer automatisch verbinding zodra je je op dezelfde locatie bevindt.

Het kan natuurlijk gebeuren dat het wachtwoord van de Wifi veranderd is, maar jij deze nog niet hebt aangepast op je pc. In dit geval zal Windows ook aangeven dat het wachtwoord niet klopt. Je kunt gemakkelijk het nieuwe wachtwoord – of de ‘network security key’ – opnieuw invoeren.  

 

Het Wifi netwerk vergeten 

Als de gegevens van het netwerk niet kloppen, kan het ook helpen om het Wifi netwerk helemaal te vergeten op de pc en opnieuw verbinding te maken. Ook hiervoor navigeer je rechtsonder in de taakbalk naar het icoontje van de Wifi. Door hierop te klikken klapt het Wifi menu uit.

Als je je muis op de Wifi naam zit en op rechts klikt, krijg een aantal opties, waaronder netwerk vergeten. Klik hierop en maak opnieuw verbinding. Hierbij zal je het wachtwoord opnieuw moeten invoeren.  

 

Maak automatisch verbinding wanneer binnen bereik 

Bij iedere Wifi verbinding kun je instellen dat de pc automatisch verbinding maakt met het netwerk wanneer binnen bereik. Deze instelling kan dus ook uitstaan. Wanneer dit het geval is, zal de pc geen verbinding maken ook al heb je het correcte wachtwoord ingevoerd. Controleer of deze goed is ingesteld:  

 1. Ga naar Instellingen. Een short cut om bij deze instellingen te komen, is door de Windows knop en de I tegelijk in te drukken.  
 2. Ga naar Netwerk & Internet 
 3. Ga naar Wifi en naar Wifi eigenschappen of instellingen 
 4. Zet een vinkje bij Automatisch verbinding maken wanneer binnen bereik 

 

Reset de internetinstellingen  

Een andere optie is om de netwerk of internet instellingen te resetten en te kijken of je hiermee wel opnieuw verbinding kan maken.  

 1. Ga naar Instellingen. Een short cut om bij deze instellingen te komen, is door de Windows knop en de I tegelijk in te drukken. 
 2. Ga naar Netwerk & Internet 
 3. Ga naar Geavanceerde instellingen 
 4. Ga naar de optie Internet resetten en druk op Reset nu.  

De laptop zal opnieuw opgestart moeten worden om de reset uit te voeren. Hierna zal je ook opnieuw de wachtwoorden voor de Wifi netwerken moeten invoeren.  

 

Doorloop de probleemoplosser voor internet  

Windows heeft een probleemoplosser of ‘troubleshooter’ ingebouwd, die automatisch controleert waar het probleem in de internetverbinding zit. Op basis van wat je invoert, probeert het systeem te bepalen wat het probleem is. De probleemoplosser geeft je ook stappen om het probleem op te lossen.  

 1. Ga naar Instellingen. Een short cut om bij deze instellingen te komen, is door de Windows knop en de I tegelijk in te drukken. 
 2. Ga naar Systeem en naar Problemen oplossen 
 3. Klik op Andere probleemoplossers 
 4. Scroll door de lijst totdat je Internetverbinding hebt gevonden 
 5. Klik op Uitvoeren  
 6. Volg de instructies op het scherm 

Als je alle stappen hebt uitgevoerd, probeer dan om opnieuw te verbinden met het internet. Het systeem slaagt er niet altijd in het probleem te identificeren. Kun je hierna nog steeds geen verbinding maken met de wifi? Probeer dan één van de andere stappen uit dit artikel.  

 

Updates uitvoeren 

Het is goed om te bekijken of je alle Windowsupdates hebt uitgevoerd. Het kan zjjn dat je wifi niet werkt doordat je niet over de nieuwste software beschikt.  Doorloop hiervoor de volgende stappen: 

 1. Ga naar Instellingen 
 2. Ga naar Windows updates 
 3. Ga naar Controleer op updates 
 4. Indien er updates beschikbaar zijn, klik op Installeer nu 

Het kan zijn dat je de laptop opnieuw moet opstarten om de updates volledig te installeren.

  Geen wifi

Schakel verbinding met een datalimiet uit 

Verbinding met een datalimiet is een instelling die de toegang tot internet beperkt wanneer je een bepaald niveau van datagebruik overschrijdt. Deze wordt onder andere ingesteld om te voorkomen dat je te veel data gebruikt en bij moet betalen. Heb je deze instelling ingeschakeld en te veel data gebruikt? Dan zal de pc te toegang tot het internet blokkeren. Om de instelling aan te passen of uit te schakelen doorloop je de volgende stappen: 

 1. Ga naar Instellingen. Ga naar Instellingen. Een short cut om bij deze instellingen te komen, is door de Windows knop en de I tegelijk in te drukken. 
 2. Ga naar Netwerk & Internet 
 3. Ga naar Wifi 
 4. Klik op de naam van het netwerk waarmee je verbinding wil maken  
 5. Zet het schuifje van Verbinding met een datalimiet op Uit 

Bovenstaande stappen zijn goed te doorlopen binnen de instellingen van Windows. Het kan dat het probleem wat technischer is en dus niet op te lossen valt met bovenstaande opties. Hieronder geven we je wat meer ingewikkelde opties om de Wifi problemen op te lossen. Mocht je twijfels hebben bij het uitvoeren van deze stappen, dan raden we je aan een technisch adviseur in te schakelen.  

 

Opschonen van de DNS cache 

De DNS cache slaat alle IP-adressen en websites op die je hebt bezocht. Hierdoor kunnen webpagina’s die je vaak bezoekt sneller laden. De DNS cache kan corrupt zijn, waardoor je geen verbinding kan maken met een bepaalde website. De DNS cache kan je leegmaken of ‘schoonmaken’ door onderstaande stappen te doorlopen: 

 1. Open de command prompt 
 2. Type ipconfig /flushdns en druk op enter 
 3. Type ipconfig /registerdns en druk op enter 
 4. Type ipconfig /release en druk op enter 
 5. Type ipconfig /renew en druk op enter 

Probeer de website opnieuw te laden. Lukt dit nog steeds niet? Ga dan verder met onderstaande stappen.  

 

Zet energiebeheer voor de netwerkadapter aan 

Het kan zijn dat je het energiebeheer voor de netwerkadapter uitgeschakeld is. Hierbij staat de netwerkadapter in je pc in slaapstand en wil deze niet meer activeren. Ondanks dat je alle instellingen goed hebt gezet, zal de laptop nog steeds geen verbinding kunnen maken met het internet.  

 1. Klik gelijktijdig op het Windows logo & R 
 2. In het scherm wat verschijnt, type devmgmt.msc en druk op enter 
 3. Klap de netwerkadapters uit 
 4. Dubbelklik op de huidige netwerkadapter 
 5. Klik op Wijzig instellingen 
 6. Ga naar Energiebeheer 
 7. Zet het vinkje uit bij Laat de computer dit apparaat uitschakelen om energie te besparen 

 

Zet de virusscanner of firewall uit 

Een virusscanner en (online) firewall zijn erg belangrijk om je computer te beschermen tegen virussen en malware. In sommige gevallen kunnen ze er echter voor zorgen dat je geen verbinding kunt maken met het internet. Je kunt je virusscanner tijdelijk uitzetten om te controleren of deze het probleem veroorzaakt. Om de firewall uit te zetten, doorloop je de volgende stappen: 

 1. Ga naar Instellingen 
 2. Ga naar Privacy & Beveiliging 
 3. Ga naar Windows Beveiliging 
 4. Selecteer Firewall & netwerkbeveiliging 
 5. Selecteer Domein netwerk 
 6. Zoek naar Microsoft Defender Firewall en zet deze uit 

 

Schakel Ipv6 Instellingen uit  

Internet werkt op basis van protocollen. De meest recente Internet Protocol versie is nummer 6, ofwel IPv6. Is je pc verouderd? Dan kan het zijn dat deze het IPv6 protocol niet meer ondersteund, waardoor je geen verbinding kunt maken met het internet. Volg de volgende stappen om het probleem op te lossen: 

 1. Druk gelijktijdig op het Windows logo & R 
 2. Type ncpa.cpl en druk op enter 
 3. Klik met de rechtermuisknop op Wifi 
 4. Klik op eigenschappen 
 5. Scroll totdat je Internet Protocol Versie 6 (TCP/IPv6) hebt gevonden 
 6. Zet het vinkje uit  
 7. Klik op OK 

Probeer opnieuw verbinding te maken met het internet. 

 

Update het Wifi stuurprogramma 

Een ander probleem kan zijn dat het stuurprogramma van de Wifi niet goed is geïnstalleerd of dat één van de stuurprogramma’s corrupt is. Dit probleem kan ontstaan wanneer je net de Windows 11 update hebt uitgevoerd of last hebt (gehad) van een virus op de pc. Het update of opnieuw installeren van het stuurprogramma kan een uitkomst zijn. Het updaten van het stuurprogramma gaat als volgt:  

 1. Druk gelijktijdig op het Windows logo en R 
 2. Type devmgmt.msc en druk op enter 
 3. Klap de Netwerkadapters uit 
 4. Klik met de rechtermuisknop op de Wifi adapter 
 5. Klik op Update stuurprogramma 
 6. Volg de stappen op het scherm 

Het opnieuw installeren van het stuurprogramma werkt als volgt: 

 1. Druk gelijktijdig op het Windows logo en R 
 2. Type devmgmt.msc en druk op enter 
 3. Klap de Netwerkadapters uit 
 4. Klik met de rechtermuisknop op de wifi-adapter 
 5. Klik op Stuurprogramma verwijderen 

Zorg ervoor dat je wacht tot het proces volledig is uitgevoerd. Ga daarna naar de bovenliggende apparaat beheerder: dit is de naam voor de pc in de bovenliggende map. Door hierop met de rechtermuisknop te klikken kun je Scannen op veranderingen in hardware.

  

Windows 11 opnieuw installeren 

Hebben al deze stappen geen effect? En weet je zeker dat je Wifi nog wel werkte voor de update naar Windows 11? Dan kan het helpen om de Windows 11 update te verwijderen en opnieuw te installeren.  Hoe je dit kan doen, lees je onder andere in het artikel “Oplossingen als Windows 11 niet opstart”.  

 

Surf jij alweer over het internet?  

We hopen dat het met dit artikel is gelukt om je Wifi weer aan de praat te krijgen. Hieronder zetten we de belangrijkste stappen nog even voor je op een rijtje Controleer altijd eerst of de router goed werkt, voordat je iets wijzigt in de instellingen voor het internet. De eerste tip die we aanraden om uit te voeren, is het simpelweg aan- en uitzetten van de router.

Heeft dat geen effect? Begin dan altijd met de ‘simpele’ stappen, zoals het aan- en uitzetten van de vliegtuigmodus, controleren op updates of gebruik maken van de Windows probleemoplosser voor de internetverbinding.  Als je nu nog steeds geen verbinding met de wifi kan maken, dan is het probleem waarschijnlijk wat specifieker. Doorloop de stappen om bijvoorbeeld de DNS cache op te schonen of om de stuurprogramma’s gerelateerd aan wifi bij te werken.  

We hopen dat een van de bovenstaande oplossingen jou heeft geholpen om je wifi weer aan de praat te krijgen. Is dit niet het geval? Probeer dat eens contact op te nemen met de leverancier van jouw laptop/computer of een ervaringsdeskundige op dit gebied. Misschien dat zij jou kunnen helpen om het probleem op te lossen.  

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten