Welke alternatieven zijn er voor Microsoft Word? 

Word alternatieven

Microsoft Word is het bekendste programma om teksten uit te werken. Van journalisten die artikelen schrijven tot scholieren die een werkstuk maken, vrijwel iedereen is bekend met de software. De populariteit heeft Word te danken aan jarenlange ontwikkeling en verbetering. Dit is fijn voor het gebruik, maar betekent ook dat je voor het programma moet betalen. De meeste gebruikers hebben een abonnement, waarmee ze gebruik kunnen maken van het hele Microsoftpakket, waarin bijvoorbeeld ook Excel en Powerpoint zitten.  

De kosten voor Microsoft Word kunnen een reden zijn om op zoek te gaan naar een (gratis) alternatief. Wellicht heeft Word, ondanks het gebruik gemak, niet alle functionaliteiten die je zou willen of neemt Microsoft Word simpelweg te veel geheugen in op je laptop of pc. Wat je reden ook is, in dit artikel leggen we je uit welke alternatieven er zijn voor Microsoft Word. Omdat we willen dat jij een goede keuze kunt maken, waarom of wanneer je het juist wel of juist niet zou willen gebruiken.

    

Gratis alternatieven voor Microsoft Word 

Vind jij de kosten voor Word te hoog? Online zijn er veel gratis alternatieven te vinden. Wij lichten de zeven bekendste uit.  

 

Google docs 

Google docs is het meest bekende en meest toegankelijke alternatief voor Microsoft Word. Het heeft in de basis dezelfde eigenschappen en mogelijkheden. Voor het gebruik van Google docs heb je een Googleaccount nodig. Dit programma is dus vooral handig, wanneer je ook andere software van Google gebruikt, zoals Gmail.  

De eigenschappen van Google docs zijn iets beperkter dan de eigenschappen van Word, met name in de opmaak van bestanden. Desondanks biedt het veel voordelen. Alles wat je in Google docs doet, wordt automatisch opgeslagen in de cloud, ook terwijl je aan het werk bent. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over verlies van documenten of tussentijds opslaan. Ontvang je bestanden van andere mensen die wel met Word werken? Geen probleem. Je kunt .doc en .docx bestanden gemakkelijk uploaden in Google docs en deze daarin verder bewerken.   

Het grootste voordeel van Google docs is dat je met anderen kunt samenwerken aan hetzelfde document. Als je het document deelt met een andere gebruiker van Google kun je gelijktijdig in het document aan de slag, bijhouden wie waarmee bezig is en elkaar ‘taggen’ in bepaalde stukken tekst voor feedback of vragen.  

google docs

 

Apache OpenOffice Writer 

Microsoft Word heeft over de jaren heen verschillende updates gehad. Als je al lang met het programma werkt, kunnen we ons voorstellen dat je gehecht was aan een oudere versie. In dat geval is Apache’s OpenOffice Writer het beste alternatief. Dit programma heeft een klassiek uiterlijk en lijkt daardoor op de Office 2007 versie. Het voelt vertrouwd aan, terwijl je wel het voordeel hebt van de meest recente veiligheidsupdates. Daarnaast zijn vrijwel alle geavanceerde functionaliteiten van Word beschikbaar in dit programma.  

Goed om te weten is dat OpenOffice Writer zijn eigen document format heeft. Het is mogelijk om .doc of .docx bestanden te uploaden, waarbij de opmaak grotendeels hetzelfde blijft. Het nadeel van dit programma is dat je er niet gemakkelijk tegelijk in kan werken en dat het niet automatisch opslaat. Uiteraard kun je de bestanden wel zelf uploaden in bijvoorbeeld Google Drive, Microsoft OneDrive of Apple iCloud. Klik hier om de app te downloaden.

openoffice

 

LibreOffice Writer 

LibreOffice Writer is erg vergelijkbaar met OpenOffice: beide ondersteunen .doc en .docx formats, en daarnaast is ook de stijl van de interface vergelijkbaar. Net als OpenOffice heeft LibreOffice Writer geen functie om het document automatisch in de cloud op te slaan of er gelijktijdig in samen te werken. Ze zijn beide goede alternatieven voor Microsoft Word en het selecteren van de één of de ander komt vooral aan op jouw persoonlijke voorkeur.  

Er is één aspect van LibreOffice dat eruit springt, namelijk dat zij samenwerken met hun gebruikers om het programma voortdurend te verbeteren. Rondom LibreOffice heeft zich inmiddels een community ontwikkelt van gebruikers en IT’ers die samen aan de software werken. Klik hier om de app te downloaden.

libreoffice

 

Zoho Writer 

Het grote voordeel van Zoho Writer is dat de interface van dit programma schoon en leeg aandoet. Je wordt niet afgeleid door complexe menu’s of te veel opties. Writer is heel geschikt is voor professioneel gebruik binnen bedrijven of met een team. De software heeft een aantal functionaliteiten die erg handig zijn. De ingebouwde AI-functionaliteit helpt bij het maken van kwalitatief goede teksten, door bijvoorbeeld door het uitvoeren van grammatica controle en het geven van inzicht in de leesbaarheid voor verschillende doelgroepen.

Ook heeft de software een Document Sign tool, waarmee je ruimte voor handtekeningen op de goede plek in het document kan zetten. Writer biedt de mogelijkheid om gelijktijdig samen te werken in één document. Het stelt je in staat om delen van de tekst te verbergen voor specifieke personen die toegang hebben tot het bestand. Daarnaast kun je net als bij Google docs en Word opmerkingen maken en suggesties doen. Klik hier om Zoho writer te gebruiken.

Zoho writer

 

WPS Office Writer 

Vind je het lastig om afstand te doen van Word vanwege het enorme aanbod aan functionaliteiten? Kijk dan eens naar WPS Office Writer. Ondanks dat het gratis is, biedt het bijna net zoveel opties als Word en voelt het aan als een volwaardig tekstverwerkingsprogramma. Hoewel WPS het opslaan in de cloud heel makkelijk maakt, is het niet mogelijk tegelijk samen te werken in documenten.  

Uiteraard zit er bij het aanbieden van dergelijke ‘gratis’ software, een klein addertje onder het gras: reclame. Laat je niet meteen ontmoedigen, het is niet zo dat je constant geconfronteerd wordt met advertenties. Echter, bij het gebruik van bepaalde functionaliteiten word je verplicht om naar een advertentie te kijken van ongeveer 10 seconden, waarna je een half uur gebruik kan maken van de betreffende functionaliteit.

Het gaat bijvoorbeeld om functies als het printen van een document of het exporteren naar een pdf-bestand. Vind je het programma geweldig, maar erger je je aan de advertenties? Dan kun je net als bij Word een abonnement nemen op het programma, waarbij je kiest voor een jaarlijks bedrag of een eenmalige aankoop om het programma voor de rest van je leven te gebruiken. Klik hier om WPS Office writer te downloaden.

WPS office

 

Microsoft Office Word Online 

Tot slot heeft Microsoft Office zelf een gratis versie van Word: Office Online. Net zoals Google docs, is dit een versimpelde versie van Word, waarbij documenten automatisch in Microsoft OneDrive worden opgeslagen. Hiervoor heb je dan ook een Microsoftaccount nodig. Het grote voordeel ten opzichte van Google docs is dat het gemakkelijker is om documenten te exporteren naar de betaalde versie van Word, zonder dat er iets verandert in de opmaak. Klik hier om Microsoft Office Word Online te downloaden.

microsoft word online

 

Pages 

De grote concurrent van Mirosoft, Apple, heeft ook een tekstverwerkingsprogramma ontwikkeld, namelijk Pages. Wanneer je een Mac als laptop of computer gebruikt, dan staat Pages standaard op je computer. Daarnaast is het ook te gebruiken van je iPad of iPhone. Als je geen product van Apple gebruikt, kun je Pages niet gebruiken. Daarnaast heeft Pages minder goede functionaliteiten dan Word en is het minder goed afgestemd op andere type documenten. In tegenstelling tot Word is Pages wel direct verbonden met je Cloud, waardoor documenten automatisch worden opgeslagen.  

Typen op laptop

Betaalde alternatieven van Microsoft Word 

Wil je iets anders dan Word en vind je het geen probleem om iets voor een programma te betalen? Dan zijn er verschillende betaalde alternatieven die je kunt overwegen. De meeste van deze betaalde alternatieven hebben aanvullende functionaliteiten voor een bepaald doel. Het hangt er maar net vanaf waarvoor je het programma wil gebruiken. 

 

Adobe Acrobat DC en Adobe InCopy 

Je kent Adobe waarschijnlijk al als programma om pdf-bestanden te openen, maar met Adobe Acrobat DC heb je veel meer mogelijkheden om documenten te bewerken, samen te voegen en te creëren. Het programma is vooral geschikt voor de creatie van zakelijke documenten. De laatste updates van Adobe zijn gericht op onlinesamenwerking, waardoor er tegenwoordig een functie is waarbij je overal en altijd kunt samenwerken in documenten. Adobe kan gemakkelijk geïntegreerd worden met andere Microsoft apps, maar ook met Google en Dropbox.  

Wat Adobe onderscheidt, zijn de mogelijkheden voor beveiliging van documenten. Er zijn meerdere functionaliteiten waarmee je kunt voorkomen dat documenten gekopieerd, veranderd of geprint worden. Met Acrobat kun je als organisatie gemakkelijk voldoen aan wetgeving om documenten te beschermen. Acrobat is een duurdere optie dan Word en wordt ook om die reden meer zakelijk dan privé gebruikt.   

Adobe heeft daarnaast nog de software InCopy, specifiek bedoeld voor ontwerpers. Dit programma voor tekstverwerking is volledig geïntegreerd met Adobe InDesign. Maak je gebruik van InDesign? Dan kan het waardevol zijn om InCopy erbij te nemen.  

 

Dropbox Paper 

Zoals de naam al doet vermoeden, is Dropbox Paper vooral handig om te gebruiken wanneer je veel online wil samenwerken. In tegenstelling tot Word, werkt Paper vooral met zogenaamde ‘drag and drop’ functionaliteiten en biedt het een soort gigantisch whiteboard waarin je kant brainstormen.

Werk je samen met een creatief team of moet je voor studie een werkstuk in elkaar zetten met een groep? Dan is Paper een goede uitkomst. De link met Dropbox zorgt ervoor dat je werk automatisch wordt opgeslagen en goed bewaard blijft, indien je een account hebt. Het nadeel van Pages is dat het vergeleken met Word minder functionaliteiten heeft om teksten op te maken en aan te passen.  

 

Scrivener 

Tot slot is er Scrivener, vooral bedoeld schrijvers en onderzoekers. Scrivener heeft veel functionaliteiten gericht op herstructureren van lange stukken tekst en deze geschikt maken voor publicatie. De voordelen van Scrivener zitten vooral in het aanbrengen en weergeven van structuur in de tekst, het opnemen van aantekeningen en referenties voor onderzoek en het monitoren van voortgang in de tekst.

Wil je vervolgens aan de slag met de visuele opmaak van de tekst? Dan komt Word beter uit de bus. Hoewel Scrivener een fantastisch programma is voor schrijvers, is het gebruik ervan even schakelen, vooral als je gewend bent aan Word. Hoewel het niet moeilijk is, raden we je aan om de tijd te nemen om het programma te leren kennen.  

 

Alternatieven van Microsoft Word die minder geheugen innemen 

Geld hoeft natuurlijk niet de enige reden te zijn om een alternatief voor Microsoft Word te gebruiken. Eén andere veelgenoemde reden is de omvang van het programma. Wil je teksten kunnen bewerken, maar daarvoor niet te veel ruimte op je harde schijf opofferen? Dan zijn er twee handige alternatieven. 

Werken laptop

Jarte 

De eerste is Jarte: een programma voor tekstbewerking dat heel gemakkelijk is in gebruik. Het heeft weinig functionaliteiten en is gebaseerd op WordPad, wat je wellicht kent van Microsoft. Je kunt er .rtf, .doc en .docx bestanden mee openen. Het programma is zo klein dat je het kunt downloaden op een USB-stick en van daaruit kan draaien op je laptop. Op die manier neemt het geen enkele ruimte in en is het een ideale oplossing voor het maken van aantekeningen en notities.  

 

WordGraph 

Daarnaast is er WordGraph, ook ontwikkeld om zo weinig mogelijk ruimte in te nemen op de harde schijf. Met slechts 12MB in grootte is dat aardig gelukt. WordGraph is iets groter dan Jarte, maar heeft ook meer functionaliteiten, waaronder de mogelijkheid om documenten te exporteren naar pdf. Net als Jarte kan WordGraph vanaf een USB-stick gedraaid worden. Een handig programma om mee te nemen als je veel onderweg bent.  

 

Alle feiten op een rij 

In dit artikel hebben we je op weg geholpen met zowel betaalde als onbetaalde varianten op Microsoft Word. De belangrijkste redenen voor het kiezen van de verschillende opties zijn: 

  • Je bent op zoek naar een gratis alternatief voor Word. Er zijn online ontzettend veel opties te vinden, wij hebben de zeven bekendste voor je uitgelicht. Voordelen zijn voornamelijk het automatisch opslaan en de mogelijkheid tot online samenwerking. Hoewel de meeste gratis varianten niet onderdoen voor Word, zijn de functionaliteiten vaak toch wat beperkter.  
  • Je bent op zoek naar een (betaald) alternatief voor Word, omdat je functionaliteiten mist. De meeste betaalde alternatieven zijn gericht op specifieke wensen, zoals Scrivener voor schrijvers of Adobe Acrobat DC voor documenten met gevoelige informatie.  
  • Je bent op zoek naar een alternatief voor Word wat minder ruimte in neemt en dat je eventueel op een USB-stick mee kan nemen. In dat geval raden wij aan voor Jarte of WordGraph te kiezen.  

We hebben je de alternatieven gegeven die wij zelf het handigst vinden in gebruik, maar dit zijn natuurlijk niet de enige programma’s die online te vinden zijn. Mis je nog steeds bepaalde functionaliteiten of ben je om een andere reden niet overtuigd? Laat het ons dan vooral weten in de comments! 

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten