De beste 6 apps voor het luisteren naar podcasts 

Podcasts maken

Podcasts zijn ‘the next best thing’. Wie vindt het nu niet leuk om onderweg of lekker thuis op de bank naar een podcast te luisteren? Wil jij graag wat nieuws leveren, de actualiteiten volgen of luister je liever een goed verhaal voor de ontspanning? Het aanbod is de afgelopen jaren zo gegroeid dat er over ieder onderwerp wel een podcast te vinden is. Maar wist je ook dat het aanbod aan apps om podcasts te luisteren heel groot is? In dit artikel leggen je uit hoe je de beste app kies.  

 

Eerst even in het kort: wat zijn podcasts apps? 

Podcast apps zijn applicaties voor je telefoon die je kan downloaden voor zowel Android telefoons als iOS, het besturingssysteem voor de iPhone. Met de apps luister je jouw favoriete podcasts in één omgeving. De apps verschillen in hun design en functionaliteiten, maar een aantal functies zijn voor alle apps hetzelfde. Er is een algemene startpagina, waar je vaak jouw meest beluisterde podcasts ziet en suggesties voor podcasts die aansluiten op wat je al luistert. Daarnaast hebben alle apps er een zoekfunctie, waarin je met een woord kan zoeken naar een podcast of een specifieke aflevering van een podcast.  

 

Hoe maak ik een goede keuze voor een podcast app? 

De keuze voor een podcast app kan lastig zijn: hoe weet je nou wat goed is of wat niet? Dit hangt vooral af van je eigen voorkeuren. Naast natuurlijk het design en de kosten voor de app, zijn er een aantal andere dingen waar je op kan letten bij het maken van een keuze.  

De eerste vraag die je kan stellen, is hoe de app jouw favoriete podcasts organiseert. Als je iets hebt gevonden wat je leuk vindt, geeft de app vaak een mogelijkheid om de podcast op te slaan of te volgen. Sommige apps bieden de mogelijkheid om afleveringen te bewaren in een afspeellijst. Hiermee creëer je automatisch een opvolging van podcast afleveringen, zodat je niets steeds handmatig op zoek hoeft naar de volgende.  

Een tweede punt is of je controle wil hebben over de snelheid waarmee de podcast wordt afgespeeld. Volg je bijvoorbeeld podcasts om een nieuwe taal te leren? Of gaan de onderwerpen in de podcast je te langzaam? Dan kan het handig zijn om de podcast nét iets langzamer of juist sneller af te kunnen spelen. Voor ultieme efficiëntie, bieden sommige apps de mogelijkheid om stiltes in een podcast over te slaan.  

 

Zo vind jij een podcast geschikt voor jou! 

Dan het derde, meest belangrijke punt, is de vraag welke podcasts je het liefst luistert en wanneer je het liefst luistert. Stel jezelf eens de volgende vragen: 

  • Luister je veel naar interviews en discussies, met een beperkt aantal stemmen en weinig geluidseffecten? 
  • Luister je naar shows met veel geluidseffecten, meerdere stemmen en inhoud die je op het puntje van je stoel doet zitten? 
  • Waar ben je op het moment dat je naar podcasts luistert? Luister je bijvoorbeeld liever thuis vanaf de bank of onderweg in de auto? 
  • Luister je naar podcasts op het moment dat je ook met andere dingen bezig bent, zoals tijdens het sporten of koken?  
  • Wat voor inhoud wil je het liefste horen? Sommige gebruikers luisteren vooral voor een goed vooral en de ontspanning, terwijl andere gebruikers juist iets willen leren van een podcast en op zoek zijn naar inhoudelijke onderwerpen.  

 

De twee bekendste podcasts apps: Apple Podcasts en Spotify 

Waarschijnlijk ben je al bekend met Apple Podcasts en Spotify. Deze meest populaire apps zijn erg vergelijkbaar. Twijfel je tussen één van deze twee? Lees dan hier verder over de voor- en nadelen.  

 

Apple Podcasts 

Het grote voordeel van Apple Podcasts is dat gebruikers podcasts kunnen beoordelen en reviewen. Een handige tool als je wil besluiten welke afleveringen je wil luisteren! Deze app is alleen beschikbaar voor iPhone. Daarnaast is een nadeel dat het maken van afspeellijsten of een wachtrij niet zo makkelijk is. Als je een wachtrij wil aanmaken voor afleveringen heb je alleen de mogelijkheden ‘luister nu’ of ‘luister later’. Het overslaan van delen van een aflevering kan door 15 of 30 seconden te skippen, maar verder zijn de opties beperkt. Klik hier om de app te downloaden.

 

Spotify  

Spotify heeft in vergelijking meer mogelijkheden om afspeellijsten met podcasts te maken. Daarnaast is het vooral bedoeld als muziekapp; voor veel gebruikers een twee-in-één gevoel. Als je écht op zoek bent naar alleen voor podcasts, dan kan de zoekfunctie frustrerend werken, omdat je bij zoekopties zowel podcasts als muziek naar boven krijgt.  

Zowel Apple Podcasts als Spotify zijn goede apps voor beginners. Maar ben jij een doorgewinterde podcast luisteraar? Of wil je iedere maand liever wat besparen op je abonnementen? Dan kunnen we ons voorstellen dat je behoefte hebt aan iets anders. We nemen je mee in de 6 beste apps om podcasts te luisteren en laten je zien wat de grootste voordelen van iedere app zijn. Klik hier om de app te downloaden voor IOS en Android.

Podcasts mobiel

PlayerFM: als je podcasts wil luisteren én kijken 

PlayerFM is een gratis app zowel om te downloaden en te luisteren, hoewel er bij gratis gebruik wel advertenties zijn. Als je een abonnement afsluit, verdwijnen de advertenties en krijg je als gebruiker een aantal extra functionaliteiten, zoals de mogelijkheid om een podcast op meerdere apparaten tegelijkertijd te beluisteren. De belangrijkste functionaliteiten zijn: 

  • Een grote selectie aan podcasts. PlayerFM heeft meer dan 500 verschillende onderwerpen in de aanbieding. Heb jij brede interesses? Dan past deze app goed bij jou als luisteraar.  
  • De mogelijkheid om video podcasts te bekijken. Wil je net wat meer substantie bij jouw podcast? PlayerFM heeft ook video podcasts geïntroduceerd.  
  • De mogelijkheid om externe podcasts te importeren. Heeft de app niet jouw podcast in de aanbieding? Dan heb je de mogelijkheid om een extern gedownloade podcast in de app te uploaden, waardoor je deze alsnog kun luisteren en kunt toevoegen aan een afspeellijst. Zo heb je al jouw favoriete podcasts op één plek.  

Klik hier om de app te downloaden voor IOS en Android

 

Google Podcasts: voor het meeste gebruiksgemak en efficiëntie 

Google Podcasts is gratis om te downloaden en te luisteren. Houd bij deze app rekening met het besturingssysteem van jouw telefoon. Hoewel het beschikbaar is voor zowel iOS als Android, is het volgens gebruikers prettiger in gebruik op Android telefoons. De belangrijkste functionaliteiten: 

  • Sla stiltes over en luister efficiënter door de afspeelsnelheid te beïnvloeden. Wil je zo efficiënt mogelijk naar podcasts luisteren, dan is deze functionaliteit heel handig. Google kan intro’s, afsluiters en stiltes overslaan, zodat je geen tijd verspilt. Ook kun je afspeeltijd vertragen of versnellen. Zo weet je zeker dat je alle informatie goed bijhoudt óf zorg je juist dat je je niet gaat vervelen.  
  • Een helder en simpel design. Over het algemeen staan Googleapplicaties bekend om hun goede ontwerpen, die makkelijk in gebruik zijn en je niet snel overprikkelen.  
  • De mogelijkheid om externe podcasts te importeren. Ook bij deze app kun je jouw favoriete podcasts uploaden, zodat je alles op één plek hebt.  
  • Gepersonaliseerde smart audio afspeellijst. Google weet als geen ander hoe ze jou de beste podcast aanbiedingen kunnen doen. Op basis van data ontwikkel je een gepersonaliseerde afspeellijst, waarbij je regelmatig updates en suggesties krijgt voor nieuwe afleveringen of andere podcasts.  

Klik hier om de app te downloaden voor IOS en Android

 

Pocketcasts: bespaar tijd door de handige zoekfunctie 

Pocketcast kun je gratis gebruiken. Met het afsluiten van een Plus abonnement heb je een aantal extra functionaliteiten, maar ook zonder deze uitgave is Pocketcasts een goed alternatief. De belangrijkste functionaliteiten: 

  • Uitgebreide filters om de perfecte podcast te vinden. Pocketcasts heeft in de zoekfunctie een uitgebreid overzicht van filters, waarbij je bijvoorbeeld ook kunt selecteren op sfeer, humeur of dagdeel. Denk bijvoorbeeld aan sporten of zondag ochtend. Daarnaast kun je je eigen filters maken, zodat pocket casts alleen die podcasts laat zien waarvan jij vindt dat ze geschikt zijn voor ‘bedtijd’ of ‘tijdens het koken’.  
  • Cross-device synchronisatie. Met deze app hoef je je geen zorgen te maken als je een keer via een ander apparaat wil luisteren. Zodra je inlogt op jouw account, kun je precies verder gaan waar je bent gebleven. Ook je wachtrij en reeds beluisterde podcasts zijn geregistreerd. 
  • Trim silence and gepersonaliseerde intervallen. Nog meer dan Google Podcasts, is deze app gericht op het besparen van tijd. Ook hier kun je stiltes overslaan of zelf kiezen welke intervallen je niet wilt horen.  
  • Makkelijk zoeken naar bepaalde afleveringen. Ken je dat wanneer je op zoek bent naar een aflevering, maar oneindig door de lijst moet scrollen? De filters van Pocketcast zorgen ervoor dat je makkelijk de juiste aflevering vindt. Zo kan je bijvoorbeeld zoeken op een bepaald bekend persoon, waarvan je de specifieke aflevering wil horen.  

Klik hier om de app te downloaden voor IOS en Android

 

Stitcher: uitgebreid aanbod voor én door diverse mensen 

Deze app is gratis te downloaden. Met een maandelijks abonnement tegen een lage prijs luister je zonder advertenties.  

  • Simpel design. De interface van Stitcher is heel simpel en daardoor erg gemakkelijk in gebruik.  
  • Samengestelde collecties. Deze app heeft diversiteit hoog in het vaandel staan en wil verschillende groepen een kans geven. Daarom kun je ook kiezen voor één van de samengestelde collecties, bijvoorbeeld podcasts geproduceerd door vrouwen, mensen van kleur, onafhankelijke artiesten, en nog veel meer.  
  • Sorteer jouw podcasts per groep. In Stichtcher kun je jouw podcasts indelen naar groepen die je zelf maakt. Deel ze bijvoorbeeld in aan de hand van de tijd van de dag, situatie of ieder ander thema naar keuze.  

Klik hier om de app te downloaden voor IOS en Android

 

Podbean: nooit meer handmatig het volume aanpassen 

Deze app is gratis te gebruiken. De belangrijkste functionaliteiten zijn: 

  • Intelligente snelheid. Ook deze app maakt het mogelijk om stiltes in podcasts over te slaan zonder dat je inlever op kwaliteit.  
  • Boost het volume. Verschil in podcasts betekent helaas ook vaak verschil in geluidskwaliteit. De volume boost optie compenseert automatisch wanneer de audiokwaliteit van een podcast heel goed of juist heel slecht is. Superhandig als je vaak onderweg of tijdens andere activiteiten podcasts wil luisteren en niet de hele tijd je volume wil aanpassen.  
  • Live streamen. Met Podbean kun je jouw favoriete podcasts live beluisteren. Leuk als je een keer de mogelijkheid wil hebben om de deelnemers in actie te horen.  

Klik hier om de app te downloaden voor IOS en Android

 

Castbox: een technologisch hoogstandje 

De app is gratis om te downloaden. Met een premium abonnement krijg je als gebruiker enkele extra opties, zoals het indelen van de startpagina en het krijgen van prioriteit bij klantenservice. Castbox staat bekend om hun innovatieve vermogen. Dit merkt je als gebruiker bij de handige functionaliteiten in de apps.  

  • De beste aanbevelingen voor podcasts. Met behulp van slimme technieken ontvang je aanbevelingen voor podcasts die je nog niet kent, maar die goed passen bij waar je al naar luistert.  
  • In-audio zoekfunctie. De app maakt automatisch transcripten van podcasts waar je naar luistert. Hierdoor kun je in een podcast aflevering zoeken naar een onderwerp. De delen van de podcast die je niet wil luisteren, kun je hiermee overslaan.  

Klik hier om de app te downloaden voor IOS en Android

Podcast

Samenvatting 

Als je veel podcasts luistert, is het zeker de moeite waard om eens verder te kijken dan Apple Podcasts of Spotify. Op basis van jouw voorkeuren kun je met dit artikel makkelijk een keuze maken voor de app die het beste bij jou past. Denk goed na over zoekfuncties, design, kosten, maar ook zeker over wat en wanneer je het liefst luistert. De zes apps die wij aanbevelen zijn: 

  • PlayerFM 
  • Google Podcasts 
  • Pocketcasts 
  • Stitcher 
  • Podbean 
  • Castbox 

Er zijn natuurlijk nog veel meer apps voor podcasts beschikbaar. Gebruik jij er één die de moeite waard is om te delen? Laat het ons weten in de comments! 

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten