Foto’s online opslaan: welke opties zijn er?

Icloud

Je wilt je foto’s en bestanden opslaan maar je opslagruimte zit weer eens vol, wie kent het niet? Je kan nu meerdere dingen doen, zoals een nieuwe telefoon aanschaffen, maar dit is vaak erg duur en niet iedereen kan het geld voor bijvoorbeeld een nieuwe IPhone missen. Een andere optie is het aanschaffen van een externe harde schijf, maar ook deze zijn vaak prijzig.

In dit artikel bespreken we een veel gebruikt en tevens goedkoper alternatief, namelijk de beste Cloud services voor het opslaan van jouw foto’s en bestanden. Herken jij het gebrek aan opslagruimte of wil je gewoon graag je foto’s online opslaan, lees dan vooral verder. We leren in je in no time alles wat je moet weten over dit onderwerp! 

 

Welke Cloud services zijn het best?  

Nu je hebt besloten dat je je foto’s online wilt opslaan is het tijd om te bepalen welke service je wilt gaan gebruiken. Er zijn namelijk vele opties en de één zal beter bij jouw behoeftes passen dan de ander. Het is belangrijk om te overwegen welke opties je zoal nodig hebt. We zullen hieronder een aantal van de beste Cloud services voor je benoemen en uitlichten. Op basis daarvan kan je de juiste keuze maken voor het opslaan van jouw foto’s, video’s en andere bestanden.  

 

Google Photos 

Waarschijnlijk het je het al eens voorbij zien komen en daaruit blijkt maar weet hoe populair Google Photos is. Veel mensen slaan hier hun foto’s en video’s op wegens de onbeperkte opslagcapaciteit. Foto’s mogen echter niet groter zijn dan 16 megapixels en video’s mogen niet langer zijn dan 20 minuten.

Verder kent deze app nog een aantal functies zoals het organiseren, delen en bewerken van foto’s. Zoals aangegeven is het van belang om te overwegen wat voor jou de beste optie is. Foto’s en video’s die groter zijn dan de toegestane hoeveelheid worden ‘verkleind’. Voor professionele fotografen en filmers is dit dus misschien niet de beste optie.

 

iCloud 

Ook iCloud is één van de meest populaire opties op dit gebied. Indien je een iOS-apparaat hebt, zoals een Iphone, maakt het apparaat automatische back-ups van je foto- en videobestanden. Gebruikers kunnen ook hun foto’s en video’s delen met andere iCloud-gebruikers en toegang krijgen tot hun bestanden vanaf elk apparaat met internetverbinding.

Bij deze service is de eerste 5GB gratis, maar zal je voor meer opslagcapaciteit moeten betalen. Een nadeel van iCloud is dat het alleen beschikbaar is voor Apple-apparaten, dus als je een Android-telefoon of een ander type apparaat gebruikt, is het misschien niet de juiste keuze voor jou.

Telefoon foto´s

Dropbox 

Dropbox is ook een van de populairdere cloud services voor het opslaan van bestanden zoals foto’s en video’s. Op dit platform kan je bijvoorbeeld eenvoudig samenwerken voor school of werk, doordat meerdere mensen in de cloud kunnen werken. Dit maakt het makkelijk om bestanden te delen. Voor dit platform geldt dat de eerste 2GB aan opslagcapaciteit gratis is, maar dat je daarna moet betalen. Een groot voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld iCloud is dat het beschikbaar is op alle besturingssystemen en dus niet alleen op iOS. Klik hier om de Dropbox app te downloaden voor IOS en Google play.

Zelf maken wij gebruik van het zakelijke Dropbox abonnement, en daar zijn we erg over te spreken. Je kunt van al je werknemers, klanten en partners de toegang tot bestanden beheren. Een optie die wij vaak gebruik is om een uploadverzoek te versturen naar mensen waar je bestanden van aangeleverd moet krijgen. Het nadeel hierbij is wel dat ze een melding krijgen om een Dropbox account aan te maken, wat storend kan zijn. Gelukkig kunnen ze deze melding makkelijk wegklikken, maar wij melden dit er altijd wel even bij.

Daarnaast is het ooit gebeurd dat bestanden al enkele maanden terug door iemand per ongeluk waren verwijderd. De Dropbox support hielp ons snel en herstelde alle verwijderde bestanden. Dit heeft bij ons veel schade voorkomen, omdat we van die map net geen backup hadden. Inmiddels maken we automatische backups van alle Dropbox mappen.

 

Amazon Photos 

Iedereen die gebruik maakt van het programma Amazon Prime kan onbeperkt gebruik maken van Amazon Photo’s. Hier hoef je in dat geval dus geen opslagcapaciteit bij te kopen. Ook op dit platform kan je foto’s, video’s en andere bestanden bewerken via de app. Het is ook eenvoudig om op dit platform bestanden te delen met andere gebruikers. Nadeel van dit programma is dat het echt alleen beschikbaar is voor leden Amazon Prime. Wil je het gebruiken, dan zal je dit dus moeten aanschaffen.

Microsoft OneDrive 

Dit programma is, zoals de naam zegt, een Cloud service van Microsoft. Het maakt automatisch een back-up van bestanden. Ook hier geldt dat je eenvoudig bestanden kunt delen met andere gebruikers, wat samenwerken eenvoudig maakt. Dit programma biedt 5GB gratis opslagcapaciteit en indien je meer opslagruimte nodig hebt kan je dit aanschaffen. Een groot voordeel van dit programma is dat het eenvoudig valt te combineren met andere producten van Microsoft, zoals Office-programma’s, zoals Word en Excel. Veel studenten en werkenden gebruiken deze programma’s, dus biedt dit kansen. Klik hier om Microsoft OneDrive te downloaden voor desktop, IOS en Google play.

Onze ervaring met OneDrive is minder goed. Rechten beheren lijkt simpel, maar doet lang niet altijd wat je ervan verwacht. Ik nodig mensen uit voor onze map en ze krijgen geen e-mail, toegang tot een gedeelde map is soms plotseling verdwenen. Hierdoor is OneDrive voor ons niet betrouwbaar genoeg om het voor klanten of belangrijke documenten te gebruiken. Ook om er in samen te werken is hierdoor niet mogelijk, omdat er zich eens in de zoveel tijd problemen voordoen.

 

Wat moet ik in het algemeen weten over het gebruik van Cloud services?  

Nu we de meest bekende opties hebben besproken en we hier enkele voor en nadelen van hebben genoemd, willen we in het algemeen voor je benoemen en toelichten waar je zoal op dient te letten. Het is belangrijk om hier aandachtig naar te kijken voordat je een platform gaat gebruiken, want het zou vervelend zijn als je later alles moet overzetten.  

 

Opslaglimieten 

Zoals je ook al kon lezen in de toelichting over verschillende cloud services, geldt voor sommige services een opslaglimiet. Een beperkt aantal GB is dan gratis en indien je meer opslagcapaciteit wenst zal je hiervoor moeten betalen.  

 

Comprimeren  

Comprimeren, oftewel het verkleinen van bestanden. Er zijn cloud services die foto’s en video’s automatisch comprimeren om de bestandsgrootte te beperken. Nadeel is dat de kwaliteit van het bestand hierdoor al snel afneemt. Je zal dus moeten bepalen in hoeverre dit een probleem voor je is.  

 

Back-up 

Er bestaan services waar er automatische back-ups worden gemaakt van je bestanden. Op deze manier weet je zeker dat foto’s en video’s niet verloren gaan.

  

Privacy 

Zorg ervoor dat je de beleidsregels van de cloud service leest voordat je je aanmeldt. Sommige cloud services kunnen jouw foto’s en video’s gebruiken voor commerciële doeleinden zonder jouw toestemming. 

 

Beveiliging 

Maar hoe zit het met de beveiliging van jouw data? Cloud services bieden vaak diverse beveiligingsmaatregelen, zoals encryptie en toegangsbeperkingen, om de data te beschermen tegen ongewenste toegang. Maar hoe weet je of deze maatregelen voldoende zijn voor jouw situatie? Ga bijvoorbeeld na of de data die je in de Cloud opslaat, gevoelige informatie bevat, zoals persoonlijke gegevens of zakelijke geheimen. Als dat het geval is, moet je extra maatregelen treffen om deze data te beschermen. Of een Cloud zoeken die deze gegevens niet opslaat.  

Telefoon cloud

Deelbaarheid 

Wist je dat er tegenwoordig vele Cloud services beschikbaar zijn die jou kunnen helpen bij het delen van bestanden met anderen? Dit maakt samenwerken op afstand een stuk eenvoudiger en efficiënter. Denk bijvoorbeeld aan het delen van jouw vakantiefoto’s met familie en vrienden, zonder dat je hoeft te worstelen met e-mails met bijlagen of USB-sticks. 

 

Integratie 

Sommige Cloud services zijn geïntegreerd met andere apps of diensten, zoals sociale media of fotobewerkingssoftware. Dit maakt het nog gemakkelijker om foto’s en video’s te delen en te bewerken, zonder dat je hoeft te switchen tussen verschillende apps. 

Door de integratie met sociale media kun je bijvoorbeeld snel en eenvoudig foto’s uploaden naar je profiel of pagina. Of je kunt ze direct delen met vrienden en familie via een privébericht. En met fotobewerkingssoftware kun je eenvoudig aanpassingen maken aan je foto’s, zoals het aanpassen van de helderheid, contrast of kleur. Dit bespaart je tijd en moeite, want je hoeft niet meer naar een andere app te gaan om je foto’s te bewerken. 

 

Automatische organisatie 

Sommige Cloud services ordenen jouw foto’s en video’s automatisch op datum, locatie of gezichtsherkenning. Dit kan het gemakkelijker maken om specifieke foto’s en video’s te vinden. 

 

Prijs 

De prijs van clouddiensten voor het opslaan van foto’s en video’s kan variëren. Sommige zijn gratis, voor andere zijn abonnementskosten vereist. Vergelijk de prijzen van verschillende diensten om te zien wat het beste bij jouw budget past. 

 

Welke Cloud service is precies geschikt voor mij?  

Cloudservices zijn een geweldige oplossing voor het opslaan van foto’s en bestanden. Er zijn echter veel verschillende opties beschikbaar, en het is belangrijk om de juiste keuze te maken die aan jouw specifieke vereisten voldoet. Hier zijn enkele factoren om in gedachten te houden bij het kiezen van een cloudservice: 

  • Bedenk hoeveel opslagruimte je nodig hebt. Als je veel professionele foto’s of video’s hebt, of als je veel grote bestanden hebt, kan het zinvol zijn om een service te kiezen die onbeperkte opslag biedt. 
  • Overweeg of je bestanden wilt delen met andere mensen. Als je veel samenwerkt met andere mensen, kan het zinvol zijn om een dienst te kiezen die het gemakkelijk maakt om bestanden te delen en samen te werken. 
  • Controleer of de service automatisch back-ups maakt of niet. Als dit niet het geval is, is het belangrijk om regelmatig back-ups te maken van jouw bestanden en foto’s. 
  • Controleer of de service geschikt is voor jouw mobiele telefoon, laptop of ander apparaat. 
  • Test de gratis versie voordat je jezelf aanmeldt voor een betaald abonnement. Zo kan je zien of de service aan jouw vereisten voldoet en of jij tevreden bent met de functies en gebruiksvriendelijkheid van de service. 
  • Het is ook belangrijk om het privacybeleid van de Cloud services te lezen voordat je informatie over die services opslaat. Sommige services gebruiken jouw gegevens voor reclame of data-analyse, dus het is belangrijk om te weten wat er met jouw gegevens gebeurt. 

Al met al zijn er veel Cloud services beschikbaar voor het opslaan van afbeeldingen en bestanden. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van jouw specifieke wensen en voorkeuren. Door deze factoren in gedachten te houden, kun je een weloverwogen beslissing maken over welke Cloud service het beste bij jou past. Succes met het kiezen van de perfecte Cloud service! 

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten