De beste laptops met een Intel Core i5 processor

Vrouw werkt op laptop

Wanneer is een laptop geschikt voor de taken die je er op wilt uitvoeren? Waar moet het product aan voldoen en wat heb je allemaal nodig? Je wilt achteraf niet tot de ontdekking komen dat je een miskoop hebt gedaan. Er zijn een aantal belangrijke zaken waar je op kunt letten als je een nieuwe laptop gaat uitzoeken. En in dit artikel geven wij uitgebreid advies over waar je op moet letten als je een nieuwe notebook koopt en welke laptops met een Intel Core i5 processor de beste koop zijn.

 

Cruciaal onderdeel in de laptop

De processor is een cruciaal onderdeel in de laptop, want zonder een processor doet een laptop niets. Maar als je op zoek gaat naar een nieuwe laptop zul je ook zien dat er verschillende merken en varianten zijn. Hoe bepaal je dan welke processor het beste in jouw situatie past? We zetten ze voor je op een rijtje zodat je weet waar de processoren geschikt voor zijn.

 

Intel Core i3

De Intel Core i3 processor mag ook wel worden gezien als de processor van instapmodellen waar je in de basis alledaagse taken mee kunt uitvoeren. De processor heeft een goede rekenkracht, maar je kunt er geen zware programma’s, zoals Adobe Photoshop of zware videobewerkingsprogramma’s mee draaien. Die hebben immers veel rekenkracht nodig. Een laptop of een computer met een Intel Core i3 processor is voornamelijk goed voor het bezoeken van webpagina’s, e-mailen en tekstverwerken.

 

Intel Core i5

De Intel Core i5 is al een iets sterkere processor dan de Intel Core i3 en heeft dus ook meer rekenkracht. Laptops met een Intel Core i5 processor kun je natuurlijk gebruiken voor de alledaagse taken zoals eerder omschreven en het grote voordeel is dat je met deze processor moeiteloos kunt multitasken. Met een Intel Core i5 zou je ook al iets zwaardere programma’s, zoals Photoshop kunnen draaien.

Echter is een Intel Core i5 minder geschikt als je veel multitaskt. Hoe meer programma’s je draait des te zwaarder de processor het voor de kiezen krijgt. Niet dat het kwaad kan, maar in de gebruikerservaring zul je merken dat je systeem trager gaat reageren of uiteindelijk niet meer reageert als je teveel applicaties tegelijkertijd hebt openstaan.

 

Intel Core i7

De Intel Core i7 is een krachtige 8-core processor van de Intel-processoren die in de markt verkrijgbaar zijn en dat wil zeggen dat deze processor uitermate geschikt is voor het uitvoeren van zware taken en multitasken. Door de hoge rekencapaciteit kan de processor zijn rekenkracht goed verdelen over de applicaties die zowel op de voor- als achtergrond van jouw systeem draaien. In de professionele sectoren wordt veelvuldig voor een systeem met een Intel Core i7 processor gekozen.

 

Intel Core i9

De Intel Core i9 is de krachtigste Intel-processor in de serie en is een 10-core processor die uitermate geschikt is voor professionals en fanatieke gamers. Je zou haast kunnen zeggen dat deze processor specifiek voor (semi)professionele gamers ontwikkeld is.

Maar machines met een Intel Core i9 processor kun je ook gebruiken voor je alledaagse taken, voor het werk en wanneer je een grafische designer, webdesigner of fotograaf bent. Het grote pluspunt aan de Intel Core i9 is dat deze processor ook geschikt is om 4K beeldkwaliteit en VR-beelden optimaal te verwerken.

Laptop gaming

Welke generatie heb ik nodig?

Een veelgestelde vraag is welke generatie je nodig hebt, want er zijn verschillende generatie processoren verkrijgbaar. Nu is het een groot voordeel dat het aanbod van laptops enorm snel verandert en dat er vrijwel ieder kwartaal nieuwe laptops op de markt verschijnen. Het is veilig om te stellen dat deze nieuwe producten ook de nieuwste generatie Intel Core-processoren bevatten.

Een Intel Core i3 blijft een Intel Core i3 processor, maar de generatie geeft aan hoe nieuw de processor is. De nieuwste processoren worden verbeterd zodat deze optimaal kunnen presteren. Zo werkt ook een fabrikant als Intel aan innovatieve producten om ervoor te zorgen dat hun processoren altijd uitstekend presteren.

Het is niet zo dat je een slecht systeem hebt aangeschaft als blijkt dat je processor een generatie of 2 ouder is dan de nieuwste Intel-processor. Dus daar hoef je jezelf geen zorgen over te maken. Op dit moment zijn de 10e, 11e en 12e generatie Intel-processoren verkrijgbaar.

 

Waar kun je nog meer op letten?

Een goede processor is het halve werk, want er zijn meer zaken waar je op moet letten wanneer je een nieuwe laptop aanschaft. Wij snappen heel goed dat door de vele mogelijkheden en het gigantische aanbod het soms lastig is om te bepalen of je wel de juiste keuze maakt. Daarom geven wij nog een paar handige tips voordat we de beste laptops met een Intel Core i5 processor laten zien.

 

Intern werkgeheugen

Het interne werkgeheugen van een laptop is net zo belangrijk als de processor, want het geheugen helpt het systeem om taken naar behoren uit te voeren. In de basis schaf je een systeem aan met 4GB, 8GB of 16GB intern werkgeheugen terwijl er ook systemen zijn met 32GB intern werkgeheugen. Hoe meer werkgeheugen je hebt des te stabieler het systeem draait. Je kunt het ook merken aan hoe snel een systeem opstart en hoe snel applicaties opstarten.

Daarnaast is het goed om te bepalen wat je met het systeem wilt doen, want dat zal uiteindelijk ook de keuze voor een bepaalde capaciteit van het werkgeheugen bepalen. Voor huis-tuin-en-keukengebruik is 4GB tot 8GB intern werkgeheugen voldoende, maar voor zwaardere programma’s en multitasken heb je meer aan een laptop met 16GB of 32GB werkgeheugen.

 

Videokaart

De meeste laptops hebben een shared videokaart en dat houdt in dat de videokaart het interne werkgeheugen van het systeem gebruikt om te kunnen functioneren. En zoals geschreven zit er toch een limiet aan het interne werkgeheugen. Wil je dus foto’s bewerken, je e-mailprogramma open hebben staan en tussendoor websites bezoeken? Dan kom je moeilijk weg met 4GB intern werkgeheugen als je een shared videokaart hebt.

Een dedicated videokaart heeft doorgaans een eigen werkgeheugen dat eerst wordt gebruikt alvorens de capaciteit van het interne werkgeheugen van het systeem wordt gebruikt. En dat zorgt voor een prettige gebruikerservaring en het stelt je in staat om te multitasken. Ook bij het gamen biedt een dedicated videokaart meer voordelen en kun je in de regel genieten van een betere beeldkwaliteit. Uiteraard afhankelijk van welke videokaart in het systeem aanwezig is. of die je erin zelf erin zet.

 

Opslagcapaciteit

Ondanks dat de opslagcapaciteit van de SSD-schijf in de laptop niet bepalend is in hoe gebruiksvriendelijk de laptop is, is het een onderdeel dat je nodig hebt om het systeem te laten functioneren. Want het besturingssysteem, zoals Windows 11 staat op de SSD-schijf geïnstalleerd. En uiteraard heb je ook geheugen nodig om je bestanden, foto’s en video’s te kunnen opslaan.

De meeste laptops hebben een SSD-schijf met een opslagcapaciteit van 128GB, 256GB of 512GB. Als je veel foto’s, video’s en bestanden wilt opslaan en veel applicaties wilt installeren, dan is het advies om een zo groot mogelijke SSD-schijf te kiezen. Gebruik jij graag de cloud, zoals Google Drive? Dan zou je eventueel voor een SSD-schijf met een kleinere opslagcapaciteit kunnen kiezen. Een kleinere SSD-schijf betekent ook dat de laptop die je kiest goedkoper is.

 

Beeldschermtype

Het beeldscherm van de laptop verdient ook de nodige aandacht. Er zijn immers verschillende formaten verkrijgbaar en dan zitten er ook nog verschillen in de beeldkwaliteit. Sowieso is het handig om altijd te kiezen voor een laptop met een IPS-paneel. Een IPS-paneel biedt de meest heldere kleuren en het scherpste beeld hoewel, gamers ook kiezen voor een laptop met een VN-paneel.

Een VN-paneel heeft namelijk de snelste reactietijd en dat is voor gamers erg belangrijk. Desondanks is een VN-paneel minder helder en scherp. Een TN-paneel komt ook nog voor en dit paneel heeft als enige voordeel dat het contrast van het scherm zeer hoog is.

 

Beeldschermformaat

Het formaat van het beeldscherm is ook een beslissende factor die meespeelt wanneer je een nieuwe laptop kiest. In de basis zijn er laptops met een formaat tussen 13,3” en 15,6”. 17” laptops komen ook nog voor, maar worden vrijwel niet meer gemaakt. Een 13,3” laptop heeft een klein scherm en dat heeft als voordeel dat de laptops compact en licht van gewicht zijn.

Dat is ideaal als je de laptop vaak moet meenemen. Echter is een 13,3” scherm voor een 40-urige werkweek te klein en dan krijg je ongetwijfeld last van jouw ogen. Dan is een laptop met een 15,6” beeldscherm een veel betere keuze.

Laptop man werken

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is ook belangrijk en je hebt keuze in laptops met een Full HD of een 4K display. Full HD biedt een resolutie van 1980×1020 terwijl een 4K scherm een resolutie van 3840×2160. Een Ultra HD 4K scherm biedt dus een scherper beeld dan een Full HD scherm. Maar het is ook afhankelijk van het bronmateriaal. Veel websites, films, series en games ondersteunen Ultra HD 4K, maar dat is niet altijd het geval. Wanneer je een film op Netflix in Full HD afspeelt zal dit ook de maximale kwaliteit zijn dat het 4K scherm weergeeft.

 

Aansluitingen

Steeds meer fabrikanten kiezen om laptops de markt te brengen die alleen nog over USB-C aansluitingen beschikken. Ondanks dat USB-C geschikt is voor overdracht van beeld, geluid, data en stroom, willen veel mensen gebruik kunnen maken van reguliere USB-aansluitingen als ze bijvoorbeeld een extern toetsenbord of muis gebruiken.

Ook HDMI- of Displayport-aansluitingen zijn gewenst als gebruikers de laptop wel eens aansluiten op een monitor. Of is een LAN-poort gewenst als gebruikers de laptop bedraad met het internet willen verbinden. Bij laptops met uitsluitend een USB-C aansluiting heb je vaak extra accessoires nodig, zoals een hub of een dockingstation om alsnog van deze verschillende aansluitingen gebruik te kunnen maken.

 

De beste laptops voor alledaagse taken, films en series kijken en multitasken

Ben jij een gebruiker die de laptop wilt gebruiken voor zowel de alledaagse taken als films en series kijken en multitasken? Dan heb je feitelijk voldoende aan een Intel Core i5 processor. Ook een intern werkgeheugen van 8GB is hiervoor voldoende hoewel, een intern werkgeheugen van 16GB een betere keuze is. Zeker als je wilt kunnen multitasken. De laptops die wij aanprijzen zijn laptops met een 15,6” Full HD display en een SSD-schijf met een opslagcapaciteit van 512GB.

 

Heb je vragen?

Wil jij een nieuwe laptop kopen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres, want wij geven gerichte tips over waar je op moet letten als je een nieuwe laptop wilt kopen. Met dit artikel hebben wij je al een aantal mooie laptops met een Intel Core i5 processor laten zien, maar als je nog vragen hebt of twijfelt over welk systeem het beste bij jou past, kun je natuurlijk een reactie achterlaten. De productspecialist helpt je graag op weg!

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten