Soundbar problemen? Zo los je die eenvoudig op!


Soundbar Problemen Oplossen

Het zal je maar gebeuren dat je nieuwe soundbar geen geluid weergeeft, terwijl je je hield aan de instructies van de verkoper. Je kan dan zelf de bijgeleverde handleiding uitpluizen om erachter te komen wat je verkeerd aan het doen bent, je vraag googelen of het bij verschillende forums aan andere gebruikers stellen. Met dit artikel hoop ik je inzicht in het gebruiken van je soundbar te vergroten en daarmee een bijdrage te leveren aan het vinden van een oplossing voor de zes meest voorkomende problemen bij het gebruiken van dit hulpmiddel.

Wat is een soundbar?

Eigenlijk hoef ik je niet te vertellen wat een soundbar is, omdat je als lezer van dit artikel waarschijnlijk één in je bezit hebt. Om beter te begrijpen hoe eventuele problemen met je apparaat kunnen ontstaan, is het echter wel raadzaam dat je meer af weet van de verschillende onderdelen en de werking van deze box. Je zal dan ook zelf kunnen constateren of je bij het koppelen van je soundbar aan bijvoorbeeld je computer, een verkeerde kabel hebt gebruikt.

De eenvoudige vertaling van het Engelse woord soundbar is geluidsbalk, hetgeen je gelijk een indicatie geeft van hetgeen dit apparaat is. We hebben het namelijk over een luidspreker die je gelet op de vormgeving laat denken aan een rechthoekig stuk hout oftewel een balk. Je schaft het aan wanneer je niet tevreden bent met het geluid dat afkomstig is van je televisie, computer of ander apparaat met een populair plat scherm. Het is namelijk zo dat deze schermen door hun strakke, dunne bouw niet genoeg ruimte aan de binnenkant hebben om grote geluidsprekers, te herbergen. De oudere televisie en computer toestellen uit je jeugd hadden deze ruimte namelijk wel. Indien je aan dat oude geluid gewend bent, kan je het geluid dat je van je nieuwe aanwinst met een plat scherm krijgt al gauw matig en onvoldoende vinden. Met zo een soundbar, dat uit tenminste twee luidsprekers en een versterker bestaat, kan je het door je apparaten voortgebrachte geluid dus voor je zelf veraangenamen.

Een soundbar heeft geen standaard afmetingen, waardoor er altijd één te vinden is die een goed geheel met je televisietoestel, vormt. Aangezien je het of onder je televisie plaatst of er boven ophangt, kan je de afmeting van je toestel als indicatie gebruiken voor de lengte van je soundbar voor een visueel correct beeld. Ook het feit of een eventuele subwoofer ingebouwd is of niet, draagt bij aan de afmetingen van je soundbar. Deze subwoofer helpt je om lage bas tonen afkomstig van je televisie, te weergeven. Ook helpt het bij het verdelen van het geluid in de ruimte waar je je soundbar in gebruikt.

Aansluitmogelijkheden van een soundbar

Wanneer je een geluidsbalk aanschaft, zal je het op de een of andere manier aan je televisie of ander apparaat moeten koppelen zodat je de geluidsweergave van je toestel ( of ander apparaat) kan verbeteren.
De meest bekende manier waarop je je geluidsbalk aansluit op je apparaten, is middels kabels. Aangezien de techniek niet stil blijft staan heb je thans ook soundbars ( van de duurdere modellen ) die je met behulp van een Wi-Fi verbinding, app of via bluetooth activeert. De drie laatste mogelijkheden spreken voor zichzelf, maar over de twee soorten kabels die de verbinding tussen je soundbar en apparaat tot stand moet brengen, kan je beslist wat duidelijkheid gebruiken. Die geef ik je in de volgende alinea.
Je soundbar heeft twee koppelingsmogelijkheden, die elk een eigen kabel behoeven. Zo heb je :

 • De HDMI in en uitgang, waarvoor je een HDMI kabel nodig hebt: een HDMI kabel oftewel een kabel voor je high definition multimedia interface ten behoeve van het overbrengen van ongecomprimeerde digitale data in de vorm van beeld en geluid naar je plasma- of LCD (televisie)scherm. Zelfs High Definition Dolby Audio materiaal van bijvoorbeeld je Blu-ray speler kan met de hulp van een HDMI aansluiting worden overgedragen.
 • De optische aansluiting waarvoor je een optische kabel nodig hebt: deze kabel helpt slechts bij het versturen van geluid, maar is echter niet in staat om audio van een hogere – HD- kwaliteit over te brengen. Ook zal je met deze aansluiting om een theaterachtige sfeer in je woning te kunnen creëren, ook een kabel voor de overdracht van videosignalen, moeten aanschaffen.
Begroeting op smarttv soundbar

Waarom een Soundbar aanschaffen: de voor- en nadelen op een rij

Indien je nog geen soundbar hebt, kan je je natuurlijk afvragen waarom je überhaupt een van deze apparaten uit de winkel zou moeten halen. En je hebt daarin gelijk, want meestal voldoet het door je televisie voortgebrachte geluid, prima aan je wensen. Maar het kan altijd beter dus zet ik de voor- en nadelen van een soundbar in deze alinea voor je op een rij.

Voordelen

 • Beter geluid: als je verwende oren hebt, kan het geluid van je nieuwe televisie ( of ander apparaat) je erg tegenvallen. Een soundbar stelt je in staat om daar verandering in te brengen;
 • Decoratief: aangezien de vormgeving van een geluidsbalk aansluit op dat van je televisietoestel, kan het je helpen om een moderne strakke twist te geven aan het interieur van je woonkamer. Je gebruikt minder ruimte én je hoeft niet naar verschillende plekken te zoeken om je luidsprekers neer te zetten. Ze zitten immers in de balk en sturen het geluid in diverse richtingen uit;
 • Goedkoper dan een homecinemasysteem: door gebruik te maken van de HDMI mogelijkheid van je luidsprekerbalk in combinatie met een subwoofer en eventuele extra draadloze geluidsboxen, kan je zelf een theater effect in je woning bewerkstelligen. Vooral de duurdere soundbars maken het nabootsen van een home theatersystem, gemakkelijker. Dit vanwege het feit dat de signalen ook via Wi-Fi of Bluetooth naar andere apparaten verzonden kunnen worden.

Nadelen

 • Niet altijd top geluid: niet elke soundbar wordt voorzien van een externe of interne subwoofer, waardoor je lage (bas) tonen dus niet of niet goed horen zal;
 • Extra draadloze geluidsboxen nodig als je een surround geluidseffect wilt: het geluid komt namelijk slechts van uit je soundbar naar je toe en is dus ook niet bijvoorbeeld van achter je bankstel afkomstig. Zaten de boxen en versterker niet in een balk dan kon je ze dus zelf plaatsen op de plek waar je dat wenste;
 • Sommige modellen hebben maar één HDMI aansluiting, waardoor je slechts je televisietoestel aan je soundbar kan koppelen.

Let hier op bij het aanschaffen van een soundbar

Er zijn verschillende aspecten waar je op moet letten als je een soundbar gaat aanschaffen. Op de eerste plaats is dat de prijs-kwaliteit verhouding. Koop je een goedkoop model dan verbeter je wellicht wel de kwaliteit van het geluid van je televisie, maar als je daartoe ook nog een subwoofer en extra geluidsboxen moet aanschaffen, ben je misschien beter af met een duurder model en of merk.


Op de tweede plaats de reden waarom je een soundbar aanschaffen wilt. Indien je dat doet voor helder geluid uit je televisietoestel dan heb je gelet op het voorgaande punt aan een eenvoudige luidsprekerbalk, genoeg. Moet het geluid ook in andere ruimten dan alleen je woonkamer te horen zijn, dan heb je stellig een geavanceerder model nodig.
Ook de afstand tussen je soundbar en het apparaat waar je het aan wenst te koppelen is relevant. Die is stellig korter wanneer je je balk onder of voor je televisie neerlegt dan de afstand bij een bevestiging aan de muur. Deze afstand is belangrijk om te weten hoe lang de kabel zal moeten zijn om beide apparaten aan elkaar te kunnen koppelen.
Je hebt ook rekening te houden met het soort aansluiting dat zit op je soundbar en televisie (of ander apparaat), omdat dat het soort kabel dat je nodig hebt, aangeeft. Ten slotte is het ook goed om te letten op de vormgeving van zowel je soundbar als je televisie, omdat je natuurlijk wilt dat ze een geheel vormen.

Soundbar muziek luisteren spotify

Zes meest voorkomende problemen en hun oplossing

In de voorgaande paragrafen heb ik je algemene informatie gegeven over je soundbar en de aansluitingsmogelijkheden die het je biedt ter verbetering van het geluid van je televisietoestel. In dit gedeelte zal ik zes van de meest voorkomende problemen die je kan ondervinden bij het gebruiken van je soundbar en hoe je die kan oplossen, behandelen.

 1. Je televisietoestel heeft een HDMI aansluiting maar je televisietoestel niet ( of omgekeerd): dat is dan balen omdat je dus terug zal moeten gaan naar de shop om een HDMI converter aan te schaffen. Met deze converter koppel je de optische kabels van je soundbar aan je HDMI kabel, waardoor de overdracht probleemloos kan plaatsvinden. Je kan natuurlijk ook vragen of je je luidsprekerbalk voor een ander model met een HDMI aansluiting kan inleveren.
 2. Je hebt zowel een televisie als een soundbar met een optische aansluiting die je aan elkaar gekoppeld hebt. Ofschoon je het op de juiste manier gedaan hebt, komt er geen geluid uit je soundbar zodra je je televisie aandoet. Indien dit je overkomt kan je eerst checken of de situatie verandert wanneer je de optische kabels opnieuw in stopt. Is je probleem nog niet opgelost, dan is het tijd om na te gaan of de luidsprekers van je televisie goed werken. Daartoe schakel je het geluid van je televisie uit door op de mute knop te klikken. Indien er toch geluid komt uit je televisietoestel, zal je de instellingen van je televisietoestel moeten aanpassen. Raadpleeg daartoe de handleiding van je televisie om na te gaan of de juiste audio uitgang is geselecteerd. Verhoogd hierna de volumeknop van je soundbar en geniet van je verbeterd geluid.
 3. Ook je subwoofer kan je de haren uit je hoofd doen trekken, door niet te doen waarvoor je het hebt aangeschaft. Je merkt bijvoorbeeld dat je de lage bas tonen toch niet hoort. Het kan liggen aan de muziek die je aan het beluisteren bent in welk geval er dan niets aan de hand is. Betreft het wel een stuk met lage tonen die je gewoon zou moeten horen, dan kan de mogelijke oorzaak een verkeerde koppeling met je soundbar zijn. Dit probleem los je op door of opnieuw je subwoofer aan je luidsprekerbalk te koppelen of door je instellingen te controleren op hun juistheid. Misschien heb je de nachtstand van je subwoofer geactiveerd of de volume ervan te laag gezet. Corrigeer dit dan. Ook het nalopen van de HDMI koppeling van je soundbar en televisie als bij het vorig punt, kan dit probleem helpen oplossen.
 4. Lukt het je maar niet om je soundbar met de afstandsbediening van je televisie te bedienen? Dan kan je beide apparaten via Bluetooth aan elkaar koppelen. Lukt dat niet dan kan je dit euvel verhelpen door indien je een door Samsung ondersteunde televisie hebt, voor de sound connect optie te kiezen. Een andere mogelijkheid die je hebt is het koppelen van je twee apparaten via HDMI, indien je soundbar over een HDMI- CEC uitgang beschikt.
 5. Heb je op beide apparaten een HDMI aansluiting maar lukt het je niet om met behulp van de juiste soort HDMI kabel je geluidsweergave te verbeteren, dan vind je wellicht ook in dit geval de oplossing door je instellingen na te lopen. Je hebt namelijk verschillende HDMI kabels die elk in hun soort een bepaalde kwaliteit digitale dataoverdracht ondersteunen. Je hebt:
  Standaard HDMI kabels met ethernet.
  High speed HDMI kabels met of zonder ethernet.
  Premium en ultra HDMI kabels met of zonder ethernet.
  Aan een standaard HDMI kabel heb je meestal genoeg. Wil je bijvoorbeeld je Xbox ook koppelen aan je soundbar dan is een high speed HDMI kabel zonder ethernet voldoende. Door bij de instellingen van je beide apparaten de HDMI -ARC optie te activeren, kan je gebruik maken van je soundbar.
 6. Je kan tenslotte ook problemen met je soundbar televisie of ander apparaat ondervinden indien je je HDMI kabel in je HDMI 1 poort hebt gestopt, maar bij je instellingen je HDMI 2 poort hebt aangevinkt. Dit probleem los je door het kiezen van de juiste poort, dus simpel op.

Ofschoon ik in dit artikel getracht heb je zoveel mogelijk van informatie te voorzien die ertoe kan bijdragen dat je zonder stress van je soundbar geniet, is het mogelijk dat ik een probleem over het hoofd heb gezien.. Mocht dat zo zijn, dan kan je dus gerust contact met me opnemen voor het zoeken van een oplossing. Ik wens je in ieder geval veel plezier toe met het toegevoegde geluid vanuit je soundbar.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 29 Average: 4.7]
Delen
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Gerelateerde Artikelen:

3 reacties op dit artikel.

 • Gauthier schreef:

  Ik heb een nieuwe tv en soundbar gekocht. Als ik op Netflix kijk begint de soundbar (soms) spontaan zelf het geluid te verhogen naar het maximum of doet het niet voor een enkele seconden.
  tv: Thomson
  soundbar: LG
  aangesloten met optische audiokabel
  Met dank voor een oplossing.

 • Techadviseur schreef:

  Ik zou beginnen met het testen van een andere optische kabel, om te zien of dit het probleem verhelpt. Daarnaast kun je bij sommige soundbars bij de instellingen een ‘mode’ selecteren voor de audio. Het kan zijn dat hij tussen de verschillende audio modes switched, als deze op automatisch staat. Het kan ook zijn dat er een fout met de knoppen is, waardoor deze blijven hangen. Het lijkt mij verstandig contact op te nemen met LG als bovenstaande punten het probleem niet oplost.

 • arie y afra schreef:

  Wij hebben TV LG 49 UM 7050 en luisteren via hoofdset Sennheiser RS 5000, geluid van TV is qualitatief matig ook via de hoofdset , is dat te verbeteren met een soundbar en kunnen we dan het verbeterde geluid vi de hoofdset beluisteren (zodat de buren geen last van ons hebben)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *