Slimme radiatorknoppen: welke kiezen?

slimme radiatorknoppen tablet

De meeste mensen hebben radiatoren in huis. Radiatoren maken deel uit van de centrale verwarming en ze zorgen ervoor dat het lekker warm in huis wordt. Tegenwoordig kun je slimme radiatorknoppen kopen. Maar wat zijn dat eigenlijk? Slimme radiatorknoppen zorgen ervoor dat je radiatoren afzonderlijk van elkaar kunt bedienen. Hierdoor kun je slim omgaan met energie en wordt het verbruik van de verwarming aanzienlijk lager. Klinkt dit goed en wil je hier meer over weten? Lees dan dit artikel. We vertellen je waarom je moet kiezen voor slimme radiatorknoppen en waar je in het bijzonder op moet letten als je slimme radiatorknoppen wilt kopen. Ook vind je een aantal slimme radiatorknoppen die wij voor je op een rijtje hebben gezet!

 

De beste slimme radiatorknoppen van 2023

Voordat we meer vertellen over slimme radiatorknoppen en waar je op moet letten wanneer je ze koopt, zetten we eerste de beste slimme radiatorknoppen van 2023 voor je op een rijtje.

1) Tado slimme radiatorknop

De slimme radiatorknop van het merk Tado is de beste slimme radiatorknop die je op dit moment kunt kopen. De knop is eenvoudig te installeren en ondersteunt vrijwel ieder smart home platform, zoals Apple Homekit, Google Assistant en Alexa. Via de knop kun je eenvoudig de temperatuur per radiator regelen en ook aflezen van het duidelijke display. Je kunt de knoppen ook met de app bedienen en in de app kun je ook weer zaken, zoals het verbruik controleren en eventueel tijdschema’s instellen. Om de Tado slimme radiatorknop te laten werken, heb je wel de Tado internetbridge nodig.

Pluspunten;
Eenvoudig in gebruik
Eenvoudig te installeren
Temperatuur goed af te lezen
Ondersteunt belangrijke smart home platformen

Minpunten;
Tado internetbridge vereist

 

2) Honeywell Evohome HR92

Honeywell is natuurlijk een bekend merk op het gebied van radiatorknoppen en thermostaten en de Evohome HR92 is één van de beste slimme radiatorknoppen die je op dit moment kunt kopen. De knop is volledig draadloos en op afstand te bedienen, maar beschikt ook over een duidelijk display. Iedere radiatorknop is afzonderlijk in te stellen, zodat je ook de volledige controle krijgt over het klimaat in huis. Deze knop is eveneens compatibel met belangrijke smart home platformen, zoals Google Assistant en Apple Homekit.

Pluspunten;
Eenvoudig te installeren
Eenvoudig in gebruik
Groot en verstelbaar display met achtergrondverlichting
Ondersteunt belangrijke smart home platformen

Minpunten;
Prijzig

 

3) Netatmo Slimme Thermostaat

Wil je de volledige controle over het klimaat in huis? Dan is de slimme thermostaat van het merk Netatmo een zeer slimme keuze. Je hebt altijd op afstand toegang tot de thermostaat en de volledige controle over de temperatuur in huis. En dus ook over je verbruik. De app is zeer overzichtelijk en legt niet alleen de pijnpunten bloot, maar laat ook zien hoe het met de temperatuur in de kamer is gesteld. Wil je voor het slapen gaan even de verwarming opdraaien? Dan doe je dat eenvoudig via de app of je stelt heel eenvoudig tijdschema’s aan. Je zou zelfs weekschema’s kunnen programmeren voor een ideaal beheer van de verbruik en het klimaat. Het is bewezen dat je met de Netatmo Slimme Thermostaat tot wel 25% op je energiekosten kunt besparen.

Pluspunten;
Eenvoudig te installeren
Eenvoudig in gebruik
Gratis app
Geschikt voor Apple Homekit

Minpunten;
Radiatorknop werkt alleen in combinatie met een Netatmo thermostaat

 

4) De Zigbee Slimme Radiatorknop

De Zigbee slimme radiatorknop is een zeer goede radiotorknop. Deze slimme radiatorknop is wat goedkoper dan de vorige slimme radiatorknoppen maar biedt evenveel functies. Als je interesse hebt in slimme radiatorknoppen maar niet te veel wilt betalen dan zijn de radiatorknoppen van Zigbee een uitstekende optie! De slimme radiatorknoppen van Zigbee zijn dus een goedkoper alternatief voor de slimme radiatorknoppen van Tado. Het enige nadeel is dat je er wel voor moet zorgen dat je alle knoppen van dit merk koopt. Daarnaast is dit merk behoorlijk prijzig. Zigbee heeft een eigen app waardoor connecties met andere radiatorknoppen niet zullen werken.

Pluspunten;
Ondersteunt smart home platformen
Mooi design
Geschikt voor elke radiator

Minpunten; 
Prijzig

 

5) Hombli Smart Radiator Thermostaat starter kit

Met de Hombli Smart Radiator Thermostaat starter kit ben je er helemaal klaar voor om meer controle te krijgen over je verbruik en het klimaat in huis. Je kunt met behulp van de producten en in combinatie met de app schema’s instellen, de temperatuur regelen en het verbruik in de gaten houden. Een groot voordeel is dat de set vrijwel ieder smart home platform, zoals Google Assistant en Alexa ondersteunt. Je kunt radiatoren zowel individueel als collectief beheren en zijn voorzien van een duidelijk digitaal display.

Pluspunten; 
Ondersteunt vrijwel ieder smart home platform
Makkelijk te installeren
Veel mogelijkheden in beheren
Gratis app
Aantrekkelijke prijs

Minpunten; 
Communicatie met smart home platformen loopt niet vlekkeloos

 

6) evanell Slimme Radiatorknop starterkit

Zoek je een compleet pakket bestaande uit 6 slimme radiatorknoppen en de benodigde internetbridge om ze met de Wi-Fi te kunnen verbinden? Dan is de evanell Slimme Radiatorknop starterkit een zeer goede en ook betaalbare keuze. Krijg meer controle over je verbruik en het klimaat in huis met deze set. Die eenvoudig te installeren is en ook eenvoudig in gebruik is. Via de app kun je veel zaken regelen en bijvoorbeeld zones in huis instellen. Je kunt de temperatuur op afstand regelen en je kunt ook uitgebreide schema’s instellen.

Pluspunten; 
Open raam detectie
Temperatuur aanpassingen op basis van het weer
Eenvoudig te installeren
Eenvoudig in gebruik

Minpunten; 
Geen zelflerende functies

 

Waarom kiezen voor slimme radiatorknoppen?

Tegenwoordig wordt energieverbruik steeds belangrijker. Het milieu wordt afgebroken door de manier waarop wij met energie omgaan. Om dit af te remmen zijn er steeds meer slimme oplossingen op de markt die hierbij kunnen helpen. Een van die oplossingen is de slimme radiatorknop. Door een slimme radiatorknop te gebruiken kun je radiatoren individueel bedienen en kun je alleen de ruimtes verwarmen die nodig zijn om verwarmt te worden. Hier waren al opties voor, maar door de slimme radiatorknop kun je de exacte temparatuur instellen. Dit maakt zo’n knop ideaal om energie te besparen. Stel dat je thuiswerkt, een eigen kantoor hebt en er is verder niemand thuis; dan is het onzin om andere ruimtes dan het kantoor te verwarmen. Hierdoor kun je verspilling tegengaan. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee!

 

Er zijn verschillende soorten slimme radiatorknoppen. Sommige merken zijn al wat verder met het ontwikkelen van deze knoppen en bieden dan ook extra opties aan. De kern van dit product is om ruimtes onafhankelijk van elkaar op een efficiënte manier te kunnen verwarmen. De extra opties kunnen dit doel gemakkelijker maken.

 

Slimme radiatorknoppen zijn te koop voor verschillende prijzen. De prijzen variëren van €10 tot enkele honderden euro’s. Welke knop je koopt hangt helemaal af van je doel en de extra opties die jij wilt hebben. Je kunt voor enkele tientjes al een prima slimme radiatorknop kopen die ervoor kan zorgen dat jouw energierekening flink lager wordt.

 

Waar moet je op letten als je slimme radiatorknoppen wilt kopen?

Wil je slimme radiatorknoppen kopen? Dan is het echt aan te raden om met een aantal punten rekening te houden. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat de knoppen die jij koopt naar wens zijn en passen bij jouw doel. We hebben twee stappen uiteengezet om je hierbij te helpen.

 

Stap 1: Waarom kies ik voor een slimme radiatorknop?

Deze stap is dan ook om het doel van het overschakelen naar slimme radiatorknoppen vast te stellen. Waarom wil je de knoppen? Wil je extra opties? Is het wel nodig om slimme radiatorknoppen aan te schaffen voor jouw huis? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen om erachter te komen of het slim is om slimme radiatorknoppen te komen en welke slimme radiatorknoppen je nodig zou kunnen hebben.

 

Stap 2: Stel het budget vast

Deze stap is bedoeld om het budget vast te stellen. Als je eenmaal weet wat voor slimme radiatorknop je nodig gaat hebben is het tijd om te kijken naar de opties. Wi je extra opties en hoeveel ben je bereid om hiervoor te betalen. Door deze twee stappen kun je al een goed beeld krijgen van wat voor radiatorknop het beste gaat passen bij jouw woning.

Bij het aanschaffen van dit product is het dus verstandig om een product te kopen dat bij jou past. Daarnaast moet je rekening houden met de kwaliteit van het product en het bepaalde merk van het product. Sommige merken zijn beter op het gebied van energiezuinigheid. Vind je dat belangrijk? Kies dan voor dat product. Later in dit artikel zul je kennis maken met een aantal slimme radiatorknoppen die zeer energiezuinig zijn. Hierdoor kun jij makkelijker een keuze maken.

 

Hoe koop je de juiste slimme radiatorknoppen?

De juiste slimme radiatorknoppen koop je door rekening te houden met de bovenstaande punten en door verschillende knoppen te vergelijken. Ongeacht welke radiatorknoppen je koopt, de volgende voordelen zullen altijd van toepassing zijn:

 • Meer controle over het verbruik
 • Temperatuur van afstand bedienen
 • Verwarming van aparte ruimtes

 

Dit zijn de voordelen van slimme radiatorknoppen en dit zijn ook de voordelen van elke radiatorknop die je hieronder zult vinden. Naast deze voordelen hebben sommige van deze radiatorknoppen nog andere voordelen, welke je zult ontdekken door het lezen van de specifieke producten.

slimme radiatorknoppen bestuurd met mobiel

 

Conclusie

Slimme radiatorknoppen zijn knoppen die ervoor zorgen dat je radiatoren apart van elkaar kunt bedienen. Dit kan vaak via de telefoon. Je kunt slimme software gebruiken om tot 40% te besparen op het verbruik in huis. Een deel van de software is volledig geautomatiseerd en zorgt voor optimale gebruiksvriendelijkheid. Slimme radiatorknoppen zijn eenvoudig te installeren en zorgen ervoor dat de juiste ruimtes op de juiste manier optimaal verwarmd worden. Afhankelijk van jouw budget besluit je welke radiatorknoppen het beste bij jou passen. De bovengenoemde radiatorknoppen zijn allemaal goed getest en hebben goede reviews. Heb je nog vragen over slimme radiatorknoppen of heb je opmerkingen over een bepaald merk? Aarzel dan niet en laat hier beneden even een reactie achter. Wij horen namelijk graag van onze lezers!

Stuur dit artikel door:

6 reacties

  1. Hoi Anton,

   In principe niet, want een radiatorknop regelt enkel de toevoer naar de verwarming. Het warme water is al aanwezig. Op het moment dat de radiatorknop wordt gebruikt moet de cv-ketel het warme water weer aanvullen en zijn werk doen. Het doel van de slimme radiatorknop is om dat proces veel makkelijker en efficiënter te regelen. Zodat je minder gas/elektriciteit verbruikt.

 1. Bij dit artikel is het onduidelijk.
  “Zigbee zijn dus een goedkoper alternatief”
  en dan verder op “dit merk behoorlijk prijzig”

  De slimme radiatorknoppen van Zigbee zijn dus een goedkoper alternatief voor de slimme radiatorknoppen van Tado. Het enige nadeel is dat je er wel voor moet zorgen dat je alle knoppen van dit merk koopt. Daarnaast is dit merk behoorlijk prijzig. Zigbee heeft een eigen app waardoor connecties met andere radiatorknoppen niet zullen werken.

  Dus onjuiste beschrijving toch?

  1. Hi Rob,

   Ik lees het anders. Het is een prijzig merk, maar het is wel een goedkoper alternatief op de andere merken die zijn besproken. Maar ik snap de verwarring.

 2. Ik begrijp het nog niet. Als de cv niet brand dus niet aangezet is door de thermostaat in de woonkamer) dan kan de slimme radiatorknop toch ook niet verwarmen? Dan doet ie volgens mij (net als iedere andere radiator knop) niets en dus heb je er denk ik niet zo veel aan. Alleen als hij de cv zelfstandig kan aansturen dus warm water naar de radiator kan sturen terwijl de woonkamerthermostaat niets doet wordt het een krachtig systeem.

  1. Hi Ben,

   Het klopt enigszins wat je zegt, maar de toevoer naar je radiator blijft gewoon. Met de slimme radiatorknop bepaal je alleen of de radiator moet verwarmen of niet (dus verbruikt). Je kunt ook de temperatuur bepalen en hoe lager de temperatuur, des te minder de radiator verbruikt. Je kunt ook iedere radiator afzonderlijk besturen. Dus je kunt er wel degelijk geld mee besparen, omdat de simpele radiatorknop alleen een aan/uit functie heeft en verschillende standen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten