Top 5 beste budget gaming laptops

Gaming laptop

Als je een spelletje op je laptop wil spelen, dan moet je wel met een aantal zaken rekening houden. De games worden tegenwoordig alsmaar mooier, groter en sneller en dan heb je ook een goede laptop nodig om de game te kunnen spelen. Anders loop je het risico op stotterend beeld, matige graphics en je maakt zelf kans op een game die volledig bevriest. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Vooral als je net op het punt staat om een doelpunt te scoren in Fifa of in Fortnite dichtbij een Victory Royale bent. Daarom bespreken we in onze blog de beste gaming laptops die je kunt kopen, maar wel de exemplaren die ook betaalbaar zijn. 

 

De beste budget gaming laptops

Voordat we iets meer vertellen over waar je dan op moet letten, zetten we eerste de beste budget gaming laptops voor je op een rijtje. Hierbij hebben we gekeken naar prijs-kwaliteitsverhouding en alle benodigdheden om een game te kunnen spelen. 

 

1) MSI GF 63; Betaalbare gaming laptop met dedicated videokaart

De MSi GF 63 is één van de betere budget gaming laptops die zo rond de € 800,- kost. De laptop heeft een Intel Core i5 processor van de 11e generatie terwijl je het model tegen een meerprijs van € 100,- ook kunt aanschaffen met een Intel Core i7 processor. De laptop heeft de uitstraling van een gaming laptop, is licht in gewicht en heeft ook alle capaciteiten aan boord om games stabiel te kunnen draaien. Daaronder 16GB intern werkgeheugen, een dedicated NVIDIA GeForce RTX 3050 videokaart en een SSD schijf met een opslagcapaciteit van 512GB. Het beeldscherm heeft een Full HD resolutie en een beeldverversing van 144Hz. Dat meer dan voldoende is om games vloeiend te laten lopen. 

Pluspunten; 

 • Dedicated videokaart 
 • Verkrijgbaar met Intel Core i5 of i7 processor 
 • Beeldverversing 144Hz 
 • 16GB intern werkgeheugen 

Minpunten; 

 • Beeldresolutie is Full HD

Beste gaming laptop

2) Acer Aspire 7; Snelle alleskunner voor de gamer

De Acer Aspire 7 is een snelle alleskunner waarmee je ook prima kunt gamen. De laptop bevat alle componenten om zelfs iets zwaardere games, zoals Assassin’s Creed, Fifa en Spider-Man moeiteloos af te draaien. Te danken aan de krachtige AMD Ryzen 5 processor en 16GB intern werkgeheugen. De laptop beschikt over een dedicated videokaart, de NVIDIA GeForce GTX 1650. Op het gebied van opslagcapaciteit scoort de laptop ook een dikke voldoende. Te danken aan de SSD schijf met een opslagcapaciteit van 512GB. De laptop heeft een 15,6” IPS display met een beeldresolutie van 1920×1080. 

Pluspunten; 

 • Dedicated videokaart 
 • Krachtige AMD Ryzen 5 processor 
 • 16GB intern werkgeheugen 
 • IPS display  

Minpunten; 

 • Beeldresolutie Full HD 
 • Beeldverversing 60Hz 

 

3) Acer Nitro 5; Iets duurdere gaming laptop met RGB verlicht toetsenbord

De Acer Nitro 5 ligt qua prijs iets hoger dan de eerder genoemde modellen, maar is wel een laptop die nog steeds onder ‘budget’ valt. Zeker gezien de specificaties en prestaties is de Acer Nitro 5 in dat opzicht een koopje. Voor een prijskaartje van rond de € 1200,- heb je een lichtgewicht laptop met krachtige prestaties. Te danken aan de krachtige AMD Ryzen 5 processor, 16GB intern werkgeheugen, de SSD schijf met een opslagcapaciteit van 512 GB en natuurlijk de NVIDIA GeForce RTX 3060 dedicated videokaart. Het IPS display is 15,6” en heeft een beeldverversing van 144Hz. 

Pluspunten; 

 • Dedicated videokaart 
 • Krachtige AMD Ryzen 5 processor 
 • 16GB intern werkgeheugen 
 • IPS display met 144 Hz beeldverversing 

Minpunten; 

 • Beeldresolutie 1920×1080 
 • Geen optische drive voor DVD-ROM 

 

4) Lenovo Legion 5; Krachtige machine die moeiteloos games afspeelt

De Lenovo Legion 5 is ook een gevestigd model onder de gamers en dat is te danken aan de buitengewoon goede prestaties van de budget gaming laptop die een prijskaartje van rond de € 1000,- heeft. Eén van de grootste voordelen is dat de laptop een 17,3” IPS display met een beeldverversing van 144Hz heeft. De krachtige Intel Core i5 processor zorgt in combinatie met de snelle SSD schijf van 512 GB, 8GB intern werkgeheugen en een NVIDIA GeForce RTX 3050 dedicated videokaart, voor een optimale performance van de games die je wil spelen. 

Pluspunten; 

 • 17,3” IPS display met 144Hz beeld verversing 
 • Dedicated videokaart 
 • Krachtige Intel Core i5 processor 

Minpunten: 

 • Beeldresolutie 1920×1080 
 • 8GB intern werkgeheugen 

 

5) ASUS TUF; Lichtgewicht budget gaming laptop

De ASUS ROG is misschien wel de beste gaming laptop die je kunt kopen, maar daar is de prijs ook naar. Een ASUS ROG kost al snel rond de € 1500,- terwijl de ASUS TUF bijna de helft kost. Het is ook het lichtere broertje van de ROG, maar nog altijd een krachtige machine waarmee je games moeiteloos kunt afspelen. De ASUS TUF heeft een snelle Intel Core i5 processor en een NVIDIA GeForce RTX 3050 aan boord en beschikt ook over 16GB intern werkgeheugen. Deze componenten zorgen in combinatie met de snelle SSD schijf van 512GB dat je heerlijk kunt gamen. 

Pluspunten; 

 • Krachtige en snelle Intel Core i5 processor 
 • 16GB intern werkgeheugen 
 • Dedicated videokaart 
 • IPS display met 144 Hz beeldverversing 

Minpunten; 

 • Beeldresolutie 1920×1080 

 

Een combinatie van componenten

Bij de aanschaf van een gaming laptop is het belangrijk om je niet blind te staren op alleen de processor of alleen het interne geheugen. Het is de combinatie van componenten die ervoor zorgen of een laptop geschikt is om op te gamen. Bij budget gaming laptops moet je vaak genoegen nemen met ‘mindere’ componenten, maar vergis je niet.

Deze componenten zijn in combinatie nog altijd zeer geschikt om zelfs de meest complexe, grafische en snelle games moeiteloos af te draaien. Hierin is het belangrijk dat je altijd kiest voor minimaal 16GB intern werkgeheugen in combinatie met een Intel Core i5 of i7 processor of voor een processor van AMD. Het liefste dan ook een AMD Ryzen 5 of 7 processor. 

Budget gaming laptop

Dedicated of shared videokaart?

Niet alleen de processor, rekenkracht en het geheugen is van belang, maar ook de videokaart speelt een belangrijke rol in hoe goed je kunt gamen op budget gaming laptops. Vaak zie je termen, zoals dedicated en shared staan en bij een laptop voor gaming is het belangrijk dat je altijd kiest voor een dedicated videokaart. Het liefste ook een videokaart van het bekende merk NVIDIA.  

NVIDIA maakt verschillende soorten videokaarten en daar zitten ook wel wat verschillen in. Hoe luxueuzer en sneller de videokaart des te duurder ook de gaming laptop is. Dus je kunt je goed voorstellen dat in budget gaming laptops niet de meest geavanceerde videokaarten van NVIDIA worden gebruikt. In budget gaming laptops zien we vaak de 30-series terug terwijl in luxueuze modellen de 40-series aanwezig zijn. Het verschil zit voornamelijk in de snelheid en de duurzaamheid. De 40-series is energiezuiniger en kan een hoge framerate van 60fps garanderen. Iets dat de 30-series niet kan. De kanttekening is dat 60 fps vaak alleen nodig is bij 4K of 8K met HDR gaming. Een beeldresolutie die je bij budget laptops niet snel ziet. 

 

SSD schijf en de keuzes die je hebt

Het is ook belangrijk om eens een kritische blik te werpen naar de SSD schijf. Die noodzakelijk is om snel laden en het verwerken van data te kunnen garanderen. Nu doet zich een groot voordeel voor dat vrijwel iedere laptop tegenwoordig een SSD schijf heeft. De roterende HHD schijven behoren grotendeels tot de verleden tijd.

Toch stippen we het even aan om twee redenen. Enerzijds vanwege de opslagcapaciteit. Ben jij een fanatieke gamer en speel je veel games tegelijk? Kies dan voor een grotere SSD schijf, zodat je ook de ruimte hebt om ze te installeren. Ten tweede is het belangrijk om rekening te houden dat een eventuele aanvulling in de vorm van een externe harde schijf ook een SSD is. Zodat je ook de prestaties van je budget gaming laptop kunt garanderen. 

 

Full HD en 4K/8K gaming

Zoals gezegd hebben de meeste budget gaming laptops geen 4K display. Dan moet je toch echt dieper in de buidel tasten. De meeste laptops hebben dan ook een beeldresolutie van 1920×1080. Ook wel Full HD genoemd. In de regel is dat voldoende, maar een veeleisende gamer wil soms een betere beeldkwaliteit.

Dan moet je dus meer geld uitgeven en er vooral op letten dat de dedicated videokaart de hoge resolutie ondersteunt. Het aansluiten van een 4K monitor op een budget gaming laptop heeft weinig nut, maar is uiteraard wel mogelijk. Ondanks dat je nooit van een beter beeld dan Full HD kunt genieten. Dat heeft natuurlijk te maken met de output van de laptop die niet verder gaat dan een beeldresolutie van 1920×1080. 

 

Budget gaming laptops kopen?

Je hebt nu een goed beeld van budget gaming laptops. Welke modellen er zijn en vooral waar je op moet letten wanneer je een machine koopt. Zoals je ziet zijn er veel mogelijkheden en het is vooral belangrijk om de perfecte combinatie van componenten te vinden. Dan is het kans het grootst dat je in Fifa de Champions League wint, de ene na de andere Victory Royale in Fortnite wint en als een echte tovenaarsleerling afrekent met je tegenstanders in Hogwarts Legacy. Heb je vragen over budget gaming laptops, handige tips of wil je gewoon iets kwijt? Laat dan een reactie achter voor de productspecialist. 

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten