PlayStation 5 download langzaam (oorzaken en oplossingen) 

Ps5

Een groot voordeel van de Sony PlayStation 5 is dat de spelcomputer een stuk sneller is dan de voorgaande versies. Niet alleen te danken aan een SSD-schijf van 1TB, maar ook aan de AMD Zen 2 CPU met 8 cores (3,5 GHz) en 16GB intern geheugen. Deze technische specificaties van de console zorgt ervoor dat games razendsnel worden gedownload, geïnstalleerd en worden opgestart. Terwijl de spelcomputer ook sneller opstart en dat de laadtijd in games wordt verkort. Maar er zijn klachten over het feit dat bijvoorbeeld een update van het besturingssysteem of een game langzaam download. In ons artikel zetten we de oorzaken en oplossingen voor je op een rijtje. 

 

Een slechte internetverbinding 

Veel mensen hebben last van een trage internetverbinding met als resultaat dat het downloaden van content, games en updates een stuk trager is dan wat je eigenlijk van zo’n gloednieuwe en geavanceerde spelcomputer verwacht. Maar in 9 van de 10 gevallen ligt het niet aan je PlayStation 5, maar aan je internetverbinding. Ieder internetabonnement heeft een maximaal aantal Mbps. Waar de één kiest voor een supersnelle verbinding over glasvezel of kabel kiest de ander juist voor een goedkoper en dus ook langzamer pakket. Wanneer je bijvoorbeeld een 25 Mbps en 50 Mbps download hebt, zal je PlayStation ook nooit meer dan die maximale snelheid halen. Sterker nog, de kans is groot dat je ver beneden dat niveau zit. 

Internet is in dat opzicht net een elastiek. De rek is er op den duur uit. Zit je in een omgeving met veel huishoudens? Dan is de kans groot dat je veel minder snelheid hebt dan wanneer je alleen van het netwerk gebruik maakt. Hier is niets tegen te doen. Ja, verhuizen. Maar dat is wel heel rigoureus om de snelheid van de PlayStation 5 op te krikken. Gelukkig doen providers er alles aan om het netwerk te verbeteren en om de snelheden te kunnen leveren die ook worden beloofd. 

 

Defecte of prestatieverlies van de modem 

Een veelvoorkomend probleem is dat de modem niet goed presteert of zelfs defect is. Dat heeft ook enorm veel invloed op je snelheid. Waardoor je dus kunt ervaren dat je PlayStation 5 er wel erg lang over doet om iets te downloaden. De oplossing is relatief simpel. Laat je modem vervangen door je provider, schaf zelf een nieuwe en betere modem aan of reset je modem. Dan zijn de problemen die je ervaart vaak al opgelost. Voor het resetten van een modem is het slim om alle stekkers eruit te halen, inclusief het stroom en het modem een aantal minuten met rust te laten alvorens je de kabels weer aansluit en ‘m weer inschakelt. 

 

Verkeerde Wi-Fi signaal 

Tegenwoordig zie je ook dat een modem van een provider zowel met 2,4GHz als 5GHz te verbinden is. Je PlayStation 5 is gemaakt om een verbinding via 5Ghz tot stand te kunnen brengen. Dat simpelweg al een stuk sneller en stabieler is dan Wi-Fi 2,4GHz. De netwerknamen van zowel de 2,4 als de 5GHz verbindingen zijn verschillend. Check dus even of je de PlayStation 5 wel met het juiste netwerk hebt verbonden. Wanneer je een verbinding via 5GHz tot stand brengt is de kans groot dat het downloaden al een stuk sneller gaat. 

Playstation 5

Traag downloaden door Wi-Fi versterkers en hotspots 

Steeds meer providers leveren oplossing waardoor je door het hele huis een goede Wi-Fi hebt. Denk aan de stekkers die je in het stopcontact steekt om ervoor te zorgen dat je ook op bijvoorbeeld de tweede verdieping of de zolder een stabiele internetverbinding hebt. Wees jezelf er wel van bewust dat deze zogenaamde powerline adapters alleen goed werken als ze allebei op dezelfde groep zijn aangesloten. Anders kan internet over stroom afzwakken of zelfs helemaal niet functioneren. Sowieso moet je er ook vanuit gaan dat iedere powerline adapter nooit de snelheid kan halen dan het abonnement dat je hebt gekozen. Er is altijd prestatieverlies. Dat ook weer resulteert in bijvoorbeeld langzame downloads op je PlayStation 5. 

 

Overkill aan apparaten met Wi-Fi en Bluetooth 

Bluetooth kan een Wi-Fi signaal ernstig verstoren. En andersom. Heb je een meerpersoonshuishouden en gebruikt iedereen Bluetooth op zijn of haar telefoons en tablets en zit iedereen op hetzelfde Wi-Fi netwerk? Denk dan weer even aan die elastiek waar we het over hebben gehad. Hoe meer actieve verbindingen en Bluetooth connecties er zijn des te trager het draadloze internet ook wordt. De oplossing is simpel. De Bluetooth op apparaten uitschakelen wanneer je het niet gebruikt of toch voor de bekabelde oplossing kiezen. 

 

Bekabeld aansluiten 

Een goede oplossing om van een maximale snelheid te profiteren is om je PlayStation 5 met een netwerkkabel te verbinden met het modem. Een bekabelde verbinding is nog altijd stabieler en sneller dan Wi-Fi. Dus vergeet even de powerline adapters, Wi-Fi en andere oplossingen om een PlayStation met het netwerk te verbinden en steek er gewoon een netwerkkabel in. Dan ben je hoogstwaarschijnlijk van trage downloads af. 

 

Teveel downloaden 

Wil je alles tegelijk downloaden op je PlayStation 5? Dan is de kans ook groot dat het allemaal trager wordt. De console moet namelijk de beschikbare bandbreedte verspreiden over meerdere lijntjes en hoe meer lijntjes des te drukker en dus ook trager het wordt. Via instellingen op de PlayStation 5 kun je ervoor kiezen om downloads stuk voor stuk te doen. Dat zorgt voor minder druk op de verbinding en dan gaan je downloads ook een stuk sneller. 

 

Defect in de PlayStation 

Ook de PlayStation 5 kan een defect hebben. Van een hardwarematig probleem, zoals een defecte zender/ontvanger of defecte netwerkpoort tot aan verouderde software die ervoor zorgt dat de prestaties van de console negatief worden beïnvloed. In het geval van een hardwarematig defect zul je aanspraak moeten maken op je garantie of je kunt contact opnemen met de Sony Computer Entertainment helpdesk. Bij verouderde software is de oplossing simpeler. Installeer de laatste versie en je PS5 draait weer als een zonnetje. Een groot pluspunt is dat je vanzelf een melding krijgt wanneer er een systeemupdate beschikbaar is. 

 

Als niets werkt 

Heb je alles geprobeerd en is het probleem niet te ontdekken? Of heb je meer vragen over hoe je de PlayStation 5 het beste met je netwerk kunt verbinden? Wij helpen je graag verder. Laat een reactie achter voor de productspecialist en wij proberen je zo snel mogelijk te helpen.  

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten