Product review PlayStation 5

PS5 controller

De Sony PlayStation 5 is alweer ruim een jaar op de markt en het product is nog altijd slecht leverbaar. Door het hevige tekort aan chips kunnen producten, zoals spelcomputers lastig geproduceerd worden. Toch hebben wij een exemplaar van de nieuwste spelcomputer weten te bemachtigen en in deze product review vertellen we meer over de Sony PlayStation 5, de voor- en nadelen en of het product de moeite waard is om te kopen.

 

Playstation 5 lancering

Op 19 november 2020 werd de Sony PlayStation 5 in Europa gelanceerd! Het nieuwe entertainmentsysteem dat de Sony PlayStation 4 moet vervangen. De launch van de PS5 was wellicht de meest chaotische ooit. Na de aankondiging op 16 september volgde er een zeer kort pre-order traject en waren webshops binnen enkele minuten compleet uitverkocht.

Waardoor tienduizenden mensen geen pre-order hebben kunnen plaatsen en op dit moment ook nog geen console in huis hebben. De beschikbaarheid is schrikbarend slecht. Te wijten aan een ernstig tekort aan chips. Naar verwachting zullen de voorraden nog wel even op zich laten wachten. Volgens de laatste berichtgevingen vanuit het kamp van Sony zal de schaarste op z’n minst tot medio 2022 duren.

 

Unboxing

Na de levering van de PlayStation 5 beginnen we enthousiast aan het uitpakken van het apparaat. En zoals we dat van Sony mogen verwachten zit de PS5 in een stijlvolle doos en wordt deze vrij compleet geleverd. Met een HDMI-kabel die 4K HDR ondersteunt, de nieuwe draadloze Dual Sense-controller en een netwerkkabel.

De PlayStation 5 is alleen te gebruiken wanneer deze verticaal of horizontaal gemonteerd wordt op een bijgeleverde standaard. Die overigens vrij simpel te monteren is met het meegeleverde schroefje. Voor de controller wordt er ook een USB-C oplaadkabel meegeleverd.

PS5 inhoud

Gigantisch apparaat

Het eerste wat ons opvalt is dat het apparaat gigantisch is! Maar we zijn heel erg gecharmeerd van de vormgeving en op basis van de foto’s en video’s die al een poosje rondgaan konden we ons hier goed op voorbereiden. De gigantische behuizing is benodigd om het apparaat goed te kunnen koelen. Met als resultaat dat de PlayStation 5 muisstil is!

Het enige dat je zo nu en dan hoort is de diskdrive die gegevens ophaalt. Maar ook deze diskdrive is in tegenstelling tot menig Blu-ray Disc speler en zeker in vergelijking met de PS4 een stuk stiller. Dat de PS5 en warmte geen vrienden zijn is duidelijk, want de eerste klachten van defecte consoles op het internet waren deels te wijten aan het feit dat gebruikers het apparaat in een te kleine (of zelfs afgesloten) ruimte hadden geplaatst. Dat is natuurlijk vragen om problemen.

 

Eenvoudige installatie

Na het uitpakken en het aansluiten begint het installatieproces van de PlayStation 5. Met een aantal handige vragen kun je jouw voorkeuren opgeven en je netwerk installeren. Ook kun je inloggen met je bestaande PlayStation-account om je profiel, tegoed en data over te zetten naar de PS5. Wanneer dat gedaan is begint de PlayStation 5 met het installeren van de laatste firmware updates van het besturingssysteem en de reeds geïnstalleerde app Astro’s Playroom.

Deze nieuwe game dient ter introductie van de mogelijkheden die de PS5 te bieden heeft en je bent er wel een aantal uurtjes zoet mee. De nieuwe interface is even wennen en een minpuntje is dat het customizen van je menu of het installeren van een thema niet meer mogelijk is. Wellicht dat deze functies in latere updates van het besturingssysteem alsnog mogelijk worden, maar dat is afwachten.

Het submenu dat bij de PS4 bovenaan stond is nu verstopt en op te roepen door de PS-knop op de controller in te drukken. Dan verschijnt er een pop-up menu onderin het scherm waar je activiteiten en meldingen kunt checken, je vriendenlijst en party’s kunt oproepen en je console kunt uitschakelen.

 

DualSense-controller

De meest spraakmakende verandering bij de launch van de Sony PlayStation 5 is de DualSense-controller. Een nieuwe controller die niet alleen adaptieve knoppen heeft, maar ook de game-ervaring moet verbeteren. De DualShock controllers gingen trillen wanneer je in de game een wapen afvuurt, een bal wegschiet of een Formule 1 wagen door het gras laat rollen. Met de nieuwe technologie voelt iedere gebeurtenis anders aan.

Of je nu met Astrobot door een level manoeuvreert en zijn lichte voetstapjes voelt, met Miles Morales als Spider-Man tussen de wolkenkrabbers van New York slingert of met Aloy en haar pijl en boog in Horizon: Forbidden West een mechanische mammoet tegen de grond werkt. De controller is fijngevoelig en geeft een extra dimensie aan de beleving. Ook de bewegingssensoren in de controller zijn zeer goed afgesteld en corresponderen op de correcte wijze met het personage van je game. Iets dat met de voorgangers wel anders was.

Je kunt er wel rekening mee houden dat de controller ook op firmware werkt en zoals bij ieder draadloos apparaat moet je de firmware af en toe updaten. Sluit je controller dan ook regelmatig met de bijgeleverde USB-C kabel aan op je PlayStation 5 om de laatste software-updates te installeren. Overigens krijg je netjes een melding als er een update beschikbaar en nodig is.

PS5 controller

Draait als een zonnetje

Maar de ernstige horrorverhalen die op het internet zijn te lezen moet je met een korreltje zout nemen. Ja, er zijn defecte consoles en ja, er zijn zaken die nog opgelost moeten worden. Maar na ruim 20 uur heb ik slechts één serieuze vastloper geconstateerd. Tijdens het spelen van Spider-Man: Miles Morales bevroor de console en was de stekker eruit trekken het enige medicijn om het probleem te herstellen.

Iets dat sterk wordt afgeraden wanneer de PlayStation 5 actief is, want het kan schade aan de SSD-schijf opleveren. Maar wanneer niets meer reageert is dat nog de enige optie om je PS5 te herstellen. Na het opnieuw aansluiten en opstarten zal de PS5 de database opnieuw opbouwen en in mijn geval werd zelfs de installatie van de game Planet Coaster ongedaan gemaakt. Dat is jammer, maar in tegenstelling tot de release van de eerdere consoles valt het tot op heden reuze mee.

En zijn het ook zaken die met de komende firmware updates eenvoudig te verhelpen zijn. Voor de rest draait de PS5 stabiel. Zowel met PlayStation 5- en PlayStation 4-games als met applicaties en het kijken van DVD’s en (4K Ultra HD) Blu-ray Discs.

 

Indrukwekkend

De PlayStation 5 is een indrukwekkende machine en razendsnel. De verhalen die voor de release opdoken over de snelheid zijn niet gelogen en zowel nieuwe als oudere games starten razendsnel op. Te danken aan de ingebouwde SSD schijf, die je zonder problemen vol krijgt. Want na de installatie van een aantal games en apps is het geheugen al zeer beperkt. Dat houdt in dat je games of apps moet verwijderen of een externe SSD-schijf moet aanschaffen als je niets wilt deïnstalleren.

Naar mijn mening heeft Sony dit niet voor elkaar en hadden ze er wellicht beter aan gedaan om een console met 2TB op de markt te brengen. Ook als dat inhoudt dat het apparaat dan bijvoorbeeld 100 euro duurder wordt. Maar dat terzijde. Nog indrukwekkender is de DualSense-controller. Die enorm fijn in de hand ligt, ondanks dat deze controller iets zwaarder is dan de DualShock.

De verfijnde technologie voegt echt iets toe aan de ervaring en dat is een groot pluspunt. Het geeft je echt het gevoel dat je in een compleet nieuwe spelwereld bent beland en daarmee voelt de PS5 ook echt aan als een next-gen oplossing.

 

Aanschaffen of wachten?

Helaas moet je nu even geduld hebben om een PS5 te bemachtigen. Er staan nog duizenden mensen op de wachtlijst. Toch zorgen de horrorverhalen op het internet ervoor dat veel consumenten terughoudend zijn in de aanschaf van een PS5, maar naar mijn mening is de angst onterecht. Op de miljoenen consoles die inmiddels wereldwijd zijn geleverd, zijn er slechts een aantal die serieuze problemen vertonen. Dat overigens niet vreemd is voor elektronicaproducten.

Daarnaast heb je garantie en ondanks dat het vervelend is om een apparaat dat je graag wilt gebruiken moet retourneren, is het niet zo dat je jouw geld kwijt bent. Het probleem wordt hoe dan ook opgelost. Qua performance valt er in ieder geval niets aan te merken op de gloednieuwe spelcomputer die tot op heden de hoge verwachtingen waarmaakt en de PlayStation 4 van de troon heeft gestoten.

 

Zijn er alternatieven?

Wanneer je nog tevreden bent over je PlayStation 4 kun je best wel even wachten met het aanschaffen van een PlayStation 5. Ondanks dat de games veel mooier en sneller op de nieuwe spelcomputer zijn. De PlayStation 4 is nog altijd een zeer solide console en een goed alternatief op de PS5. Een andere optie zou de Xbox Series S of X zijn, maar ook deze consoles zijn nagenoeg altijd uitverkocht. Eveneens te wijten aan het wereldwijde problemen met de chipsproductie. Daarnaast is het de grote vraag of de Xbox Series S of X het powerhouse Sony weerstand kan bieden.

Op een aantal vlakken heeft de spelcomputer van Microsoft betere specificaties, maar dat is volgens de verhalen niet terug te zien tijdens het gamen. Daarnaast heeft de Sony PlayStation een sterker spelaanbod. Zeker na de verschijning van de exclusieve titel Horizon: Forbidden West. Maar voordat we een definitief oordeel vellen gaan we eerst proberen om een exemplaar van de Xbox Series S of X te bemachtigen en deze beoordelen.

 

PlayStation 5 kopen?

Stuur dit artikel door:

5 reacties

 1. Beste, ik heb nu al een aantal weken een groot probleem met mijn ps5. Deze crashed namelijk op redelijk wat games zoals: Apex Legends, The Amazing Spider Man Remastered, Demon Slayer,… etc
  Ook krijg ik na het opstarten na de crash krijg ik de melding (repairing console storage) en moet ik mijn externe hardeschijf ook repareren. Zou u hier een oplossing of een tip over hebben, dan hoor ik het graag
  Ik verheug mij op uw antwoord. Mvg Jens Villeneuve

  1. Hi Jens,

   Zijn het allemaal PS4 spellen die je vanaf de externe harde schijf opstart? Want PS5 games kun je tot op heden niet vanaf een externe harde schijf spelen zonder problemen. Sony werkt nog aan een oplossing.

   1. Ik zal dit morgen eens checken maar ik denk dat dit niet alleen ps4 games zijn. Is dit dan geen probleem als ik deze op mijn main console storage zet? Alvast bedankt voor de tip. Mvg Jens

    1. Klopt! Als je PS5 games en save games van PS5 games op de storage van de console zet en PS4 games en de save games van die PS4 games op de externe harde schijf zet, ben je als het goed is van het hele probleem af.

 2. Hoi Paul,
  De PS5 van mijn zoon is net 2 jaar oud (buiten garantie) en schakelt zichzelf steeds sneller uit door oververhitting. Soms al na 15-20 minuten gaat hij uit en dit ondanks een plek in een koelere ruimte en niet in een kast geplaatst te zijn. Dit lijkt een veel gehoorde klacht te zijn bij de eerste generatie, maar we hebben de PS5 toch maar aangeboden ter reparatie bij Mediamarkt. We krijgen nu de aanbieding om voor 270.- dit probleem te verhelpen, waarmee wij het uiteraard niet eens zijn.
  Sony en Mediamarkt verschuilen zich beiden achter beleid en garantieafspraken, maar we komen nu niet verder.
  Heb je nog ideeën waar we terecht kunnen om onze klacht serieus te nemen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten