Top 5 Beste Samsung TV’s van 2023

Mannen kijken tv

Samsung is één van de grootste televisiefabrikanten in de wereld en in Nederland ongetwijfeld de marktleider. In de afgelopen jaren gooien zij hoge ogen met de innoverende LED- en OLED-TV’s die zij op de markt brengen. Het aanbod in Samsung TV’s is dan ook enorm en wij kunnen ons goed voorstellen dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet als je op zoek gaat naar een nieuwe televisie. In dit artikel helpen wij jou op weg en wij hebben de beste Samsung TV’s voor je vergeleken.

 

De beste Samsung TV’s

Nu is het moment om de beste Samsung TV’s te vergelijken en wij hebben gekeken naar de functies, gebruiksvriendelijkheid en uiteraard de prijs. De televisies die wij hebben geselecteerd hebben 3 HDMI-aansluitingen of meer, 100 Hz beeldverversing en zijn tussen de 55 en 65 inch.

 

Samsung; het Zuid-Koreaanse powerhouse

Samsung werd in 1969 opgericht, maar het heeft heel lang geduurd totdat de Zuid-Koreaanse fabrikant zich mocht scharen bij de grootste merken ter wereld. Vooral het Japanse bedrijf Sony werd gezien als een geduchte concurrent en met een duidelijke visie en een goede strategie, slaagde men erin om de concurrentie achter zich te laten. Service en kwaliteit staan bij Samsung hoog in het vaandel en dat zien de consumenten terug in de producten die de fabrikant op de markt brengt. Samsung focust zich op veel producten en is ook marktleider op het gebied van Smartphones.

 

Focus op panelen en de reputatie van Samsung

Samsung televisies bestaan al langer dan je denkt, maar het bedrijf groeide pas echt met de introductie van de LCD- en LED-TV’s. Inmiddels zijn ze marktleider in de televisiemarkt terwijl een groot deel van de inkomsten afkomstig zijn uit de zakelijke markt. Waar Samsung professionele displays voor produceert. In tegenstelling tot de concurrentie fabriceert Samsung geen OLED-TV’s.

Zij focussen zich op hun eigen techniek QLED en Neo QLED. Dat volgens de Zuid-Koreaanse producent kwalitatief net zo goed is als OLED. Ondanks dat valt dat te betwijfelen en is het sterk afhankelijk van de wensen van de klant of een QLED net zo goed al dan niet beter is dan OLED.

Lees hier ons uitgebreide artikel over QLED vs OLED.

Samsung heeft ook te maken gehad met een slechte reputatie, omdat veel LCD- en LED-TV’s werden geretourneerd met klachten. Die varieerde van tot niet werkende schermen tot aan dode pixels in het paneel. De reputatie bleek zich onterecht, omdat het retourpercentage logischerwijs hoger ligt als er meer schermen worden verkocht. In de statistieken blijkt dat er in vergelijking met de televisies van de concurrentie vijf keer zoveel Samsung TV’s worden verkocht. In de basis zijn gebruikers dan ook zeer tevreden over Samsung. Vooral de gebruiksvriendelijkheid en de beeldkwaliteit worden geprezen.

 

Samsung QLED

Samsung QLED is de goedkopere tegenhanger van de OLED-TV en is naar zeggen van de fabrikant net zo goed. Echter in de tests blijkt het beeld van een QLED-TV soms niet beter te zijn. Een QLED-TV maakt gebruik van het zogenaamde Quantum-dot filter dat voor fellere kleuren en een harder wit zorgt. Maar de diepte van het zwartniveau is daarentegen lang niet zo goed als dat bij een OLED-TV. Het weerhoudt Samsung er niet van om hun modellen met een QLED-paneel uit te brengen hoewel, ze in 2021 de Neo QLED hebben geïntroduceerd.

Samsung tv ophangen

Neo QLED TV’s

In tegenstelling tot de QLED heeft een Neo QLED-TV kleinere LED-lampjes en wordt de kleurweergave beter aangestuurd. Dat zorgt voor een gedetailleerder beeld, helderde contrast en een dieper zwartniveau. Dat wel vergelijkbaar is met dat van een OLED-TV. Daarnaast geeft Neo QLED Samsung de kans om ook schermen met een 8K beeldkwaliteit te produceren. De eerste 8K televisies zijn dan ook al uitgebracht hoewel, de verkoop nog iets te wensen overlaat. Dat is grotendeels te wijten aan het feit dat er nog geen 8K bronmateriaal voor de consumentenmarkt beschikbaar is.

 

Full HD of 4K televisie kopen?

Bij Samsung TV’s heb je nog altijd de keuze tussen een Full HD of een 4K televisie. Het grote verschil is dat een Full HD TV een maximale resolutie van 1920×1080 heeft terwijl een 4K scherm een beeldresolutie van 3840×2160 heeft. Dat is tot 4 keer zoveel pixels en dat zorgt voor een scherpere beeld en een hoger contrast. Er komt steeds meer bronmateriaal in 4K beschikbaar.

Zoals Interactieve TV via de provider, films en series op Netflix, Amazon Prime en Ultra HD 4K Blu-ray Discs en ook de nieuwste games voor spelcomputers, zoals de Sony PlayStation 5 en Xbox Series X ondersteunen een 4K beeldkwaliteit. De keuze om een 4K scherm te kopen is dus een logische keuze, want dan ben je sowieso voorbereidt op de toekomst.

 

Verschillende beeldformaten Samsung TV’s

Uiteraard fabriceert Samsung TV’s met verschillende beeldformaten. Van 28 inch tot en met 85 inch. De meest gekozen schermformaten op dit moment zijn 55 inch en 65 inch. Dat gelijkstaat aan een beelddiagonaal van 147 centimeter of 165 centimeter. Welk beeldformaat het beste bij je past is afhankelijk van de afstand tussen de zitplek en de TV. Je kunt de onderstaande tabel gebruiken om te bepalen welk beeldformaat het beste bij jou past.

KijkafstandGeschikt beeldformaat
Tot 2 meter32” – 43”
2,5 tot 3 meter40” – 55”
3,5 tot 4 meter48” – 65”
4 meter of meer55” of groter

 

100Hz of hoger geadviseerd

De waarde van de beeldverversingssnelheid van een TV is cruciaal en wij adviseren altijd om een scherm met 100Hz of hoger te kopen. De beeldverversingssnelheid van een TV wordt vaak uitgedrukt wordt met de waardes 50Hz, 60Hz en 100Hz of hoger. Hoe hoger deze waarde des te beter de beeldverversingssnelheid is. Een hogere Hz-waarde voorkomt ghosting en trails.

Bij ghosting en trails heb je als nadeel dat je bijvoorbeeld een rennend persoon meerdere keren op het scherm ziet. Dat is enorm irritant. Een scherm met 60Hz is in principe al voldoende om ghosting en trailers tegen te gaan, maar wij adviseren te allen tijde een scherm met 100Hz. Zeker bij televisies met een groter schermformaat.

Samsung tv bedienen

Aantal HDMI-poorten op een Samsung TV

Een andere zaak waar je op moet letten als je een nieuwe Samsung TV koopt, is hoeveel HDMI-poorten het scherm heeft. Gebruikers hebben steeds meer randapparaten, die ze op een scherm willen aansluiten. Denk dan aan de mediabox van de provider, een Blu-ray Disc-speler, Chromecast en soundbar. Bepaal voor jezelf welke apparaten je wilt aansluiten en hoeveel HDMI-poorten je nodig hebt. Nu hebben de meeste televisies voldoende aansluitingen om alle apparaten te kunnen verbinden, maar het kan geen kwaad om het te checken.

 

Een goede HDMI-kabel

Voor het aansluiten van de randapparatuur heb je in de basis een goede HDMI-kabel nodig en in ons artikel over HDMI-kabels vind je uitgebreid advies over welke HDMI-kabel de beste keuze is.

 

Samsung soundbar of home cinema set aansluiten

Het geluid van QLED-televisie is niet geweldig en dat heeft vooral te maken met het feit dat de TV’s zo plat zijn dat er geen ruimte meer is om kwalitatief goede speakers in te bouwen. Een goede soundbar of home cinema set aansluiten is dan de beste keuze om het geluid van de TV te verbeteren. Home Cinema Sets zijn de beste keuze als je echt een thuisbioscoop wilt creëren. In ons artikel de beste soundbars vind je meer informatie en uitgebreid advies over de beste soundbars die je momenteel kunt kopen. Heb je liever een home cinema set? Lees dan ons artikel over de beste home cinema sets.

 

Nog meer zaken om op te letten

Nu je al een goed beeld hebt bij waar je op moet letten als je een nieuwe televisie aanschaft, zijn er nog een aantal zaken waar je op kan letten en die wellicht jouw keuze kunnen beïnvloeden.

 

TV met HDR

Veel televisies bevatten tegenwoordig HDR en HDR staat voor High Dynamic Range. Met deze techniek wordt het beeld een stuk scherper en gedetailleerder. Ook het zwartniveau ziet er op een televisie met HDR veel beter uit. Vooral bij snelle beelden, zoals bij een film of een game komt HDR uitstekend tot zijn recht.

 

Besturingssystemen en applicaties geïnstalleerd

Misschien kijk je graag naar Netflix, Disney Plus of Prime Video. Dan is het goed om te controleren of de televisie deze apps ondersteunt. Zo voorkom je dat je extra apparaten hoeft aan te schaffen of aan te sluiten als je deze apps wilt gebruiken. Samsung TV’s zijn Smart TV’s en eenvoudig met het Internet te verbinden. De meest gebruikte apps, zoals die van eerdergenoemde streamingdiensten staan vaak al standaard geïnstalleerd en zijn toegankelijk via het mediamenu van de Samsung TV.

 

Samsung tv kopen

Genieten van een goed beeld met een (Neo) QLED TV

Je hebt nu een goed beeld bij welke Samsung TV’s de beste keuze zijn en waarop je kunt letten als je een nieuwe TV wilt gaan kopen. Heb je vragen over QLED-TV’s? Of heb je vragen over Samsung TV’s? Laat dan een reactie achter voor de productspecialist.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten