Welke HDMI-kabel heb ik nodig?

Meerdere HDMI Kabels

HDMI is niet meer weg te denken als je praat over het aansluiten van audio- en videoapparaten. Sinds 2003 kunnen zowel bedrijven als consumenten apparaten met HDMI-aansluitingen en de benodigde HDMI-kabels aanschaffen. Op het gebied van beeld- en geluid kan HDMI worden gezien als de opvolger van de SCART-aansluiting en op het gebied van de computerbeeldschermen als de opvolger van de VGA-poort. In dit artikel leggen we uit wat HDMI is, wat HDMI kan en welke HDMI-kabels je het beste kan aanschaffen.

 

19-polige aansluitkabel

De HDMI*-kabel is een 19-polige kabel die apparaten, zoals een Blu-ray Discspeler en een televisie met elkaar kan verbinden. De kabel is bestemd voor digitale overdracht van zowel beeld- en geluid. In de hoogst haalbare kwaliteit. Door de 19 aders die door kabel lopen, kan het digitale signaal zonder compressie worden overgedragen van apparaat 1 naar apparaat 2, maar HDMI is niet volledig storingsvrij. Daarom wordt ook altijd geadviseerd om een HDMI-kabel te gebruiken, die niet langer is dan vijf meter. Bij een langere afstand is een signaalversterker gewenst of is draadloos HDMI een goede oplossing. Desalniettemin is HDMI nog altijd minder storingsgevoelig dan bijvoorbeeld de SCART-kabel. Die in de regel niet meer op moderne televisies en beeldschermen te vinden is.

*De afkorting HDMI

HDMI staat voor High-definition multimedia interface. Een techniek die in staat is om apparaten met elkaar te laten praten en data over te dragen. Hoewel, er een HDMI-kabel benodigd is om apparaten met elkaar te kunnen verbinden.

 

HDMI essentieel in het verbinden van apparaten

HDMI is inmiddels een essentieel onderdeel in het verbinden van apparaten. Zoals de mediabox van de televisieprovider, spelcomputer, mediaspeler of een DVD/Blu-ray Discspeler met de Smart tv. Maar HDMI is ook aanwezig op desktops, laptops en computermonitoren. Hoewel in de laatstgenoemde categorie ook vaak de Displayport wordt gebruikt voor het aansluiten van een computer of een laptop op een beeldscherm. Ook in professionele toepassingen, zoals de bioscoop, wordt HDMI gebruikt voor de meest optimale beleving. Hoewel, deze systemen vaak complexer en uitgebreider zijn dan de standaard apparaten die in de meeste woonkamers staan.

 

HDMI soorten

HDMI is niet standaard HDMI. Evenals dat bij iedere kabel het geval is zijn er verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Ook kan de vorm van de plug een factor zijn die meespeelt wanneer je een HDMI-kabel aanschaft. De aanschaf van een simpele HDMI-kabel uit de bak van warenhuis Action is wellicht een goedkope aanschaf, maar de kans is aanwezig dat het niet de juiste kabel is om de apparaten mee te verbinden. Afhankelijk van welke resolutie of hoeveel data er moet worden overgedragen. Een simpele HDMI-kabel kan bijvoorbeeld niet gebruikt worden voor 4K- en HDR-resolutie terwijl ARC ook niet kan worden ondersteund. Het is per situatie afhankelijk welke kabel je nodig hebt, maar als je op safe wilt spelen, wordt geadviseerd om de laatste versie aan te schaffen. Op dit moment is HDMI 2.1 de laatste versie binnen de technologie, die nog altijd in ontwikkeling is.

Mini HDMI

De evolutie van de HDMI standaard

In 2002 werd HDMI 1.0, 1.1 en 1.2 geïntroduceerd en de techniek werd in 2006 opgevolgd door HDMI 1.3, 1.3a en 1.3b. Mede dankzij de opkomst van DVD-audio en de upgrades van de (home) theatersystemen. In 2009 werd HDMI 1.4 en 1.4a de standaard, omdat deze techniek ook functies, zoals ARC en 4K te ondersteunen. Daarnaast werd het met de 1.4 variant het voor het eerst mogelijk om ook een Ethernetsignaal over een HDMI-kabel over te dragen. In 2013 werd HDMI 2.0 geïntroduceerd. Een snelle overdracht van signalen werd daarbij gegarandeerd terwijl de techniek ook HDR (High Dynamic Range) en andere opkomende compressievormen kon ondersteunen. In augustus 2018 kwam HDMI 2.1 beschikbaar. Een techniek die gelijk is aan de HDMI 2.0, maar nog sneller is en een hogere resolutie kan weergeven. Tot maar liefst 10K in 120Hz. Deze beeldschermen en apparaten die dergelijke resoluties ondersteunen zijn nog niet voor consumenten beschikbaar. Hoewel, het goed denkbaar is dat 4K in de toekomst vervangen gaat worden door een techniek die nog rijker van kleur en scherper is.

 

Welke HDMI-kabels worden het meeste verkocht

Bij de meeste webshops en winkels is het aanbod in HDMI 1.4 nog steeds het grootst en dat is niet vreemd. De meeste apparaten ondersteunen nog niet de geavanceerde technologieën die HDMI 2.0 of hoger vereisen, maar het is wel goed om een beeld te hebben waarnaar je moet kijken wanneer je een nieuwe HDMI-kabel aanschaft. Een dvd-speler van 5 tot 10 jaar oud kan je prima verbinden met een HDMI 1.4-kabel, maar heb je een PlayStation 5 of een 4K Ultra HD Blu-ray Discspeler, is het slim om een HDMI 2.1 kabel aan te schaffen. Want zonder een goede kabel is het onmogelijk om de maximale resolutie uit de spelcomputer of de speler te persen. Vaak staat in de handleiding van de apparaten omschreven welke HDMI-kabel benodigd is.

 

De vergulde plug

De eeuwige discussie onder de gebruikers is of een vergulde plug een must is en het antwoord is ja! Een vergulde plug is te herkennen aan de goudenkleur en in de regel zijn alle pluggen High Speed HDMI-kabels verguld. Door het overdragen van een hoge bitrate, zoals dat bij 4K HDR het geval is, zorgt een vergulde plug voor de perfecte overdracht en is de kabel nagenoeg storingsvrij. Bij andere materialen, zoals koper en nikkel is er een kans op roest aanwezig. Iets dat bij een vergulde plug minder snel het geval is. Daardoor gaat een HDMI-kabel met vergulde pluggen ook langer mee.

 

De plugsoort

Zoals eerder geschreven kan de vorm van de plug een factor zijn om een HDMI-kabel wel of niet aan te schaffen. De meeste HDMI-kabels hebben standaard een rechte plug en dat kan voor problemen zorgen als je bijvoorbeeld een LED-tv strak aan de muur hebt hangen. Je hebt toch ongeveer twee tot drie centimeter speling nodig om een rechte plug in de ingang van de televisie te kunnen steken. In deze situaties is het dan misschien handig om voor een HDMI-kabel te kiezen met een haakse plug. Deze nemen veel minder ruimte in beslag en zijn ideaal voor situaties zoals hierboven beschreven. Hoewel, de meeste fabrikanten er tegenwoordig rekening mee houden dat een scherm wordt opgehangen en de HDMI-aansluitingen worden dan ook aan de zijkant van het toestel geplaatst.

 

HDMI met ARC-ondersteuning

ARC staat voor Audio Return Channel en deze techniek kan niet alleen een signaal ontvangen, maar ook versturen. Enorm handig als je bijvoorbeeld je apparaten, zoals de Blu-ray Discspeler, spelcomputer en mediaspeler via een AV-versterker of een soundbar aansluit op de televisie. Je kan het zien als een sluis waarbij het beeld- en geluidsignaal van de bron naar de soundbar wordt verstuurd en de soundbar stuurt de signalen zonder kwaliteitsverlies door naar de tv. Je hebt dan wel een ARC-poort op je soundbar en tv nodig. ARC is makkelijk te herkennen, omdat de letters bij de HDMI-aansluitingen op het apparaat staan weergegeven. Ook de kabel moet compatible zijn, maar alle HDMI-kabels (1.4 en hoger) zijn geschikt voor ARC.

 

Meer functies met HDMI

Er zijn nog meer mogelijkheden met HDMI, zoals het aansturen van je apparaten. Wanneer je bijvoorbeeld een PlayStation 5 op een tv aansluit met de juiste HDMI-kabel (2.1), is het mogelijk om de televisie automatisch naar het kanaal van de PlayStation 5 te laten switchen op het moment dat je de spelcomputer inschakelt. Met deze technologie wordt er een signaaltje meegestuurd dat ervoor zorgt dat je televisie daarop reageert. Ook wanneer je televisie uit of in stand-by staat, wordt deze ingeschakeld op het moment dat je PlayStation 5 inschakelt. Ook de mediaboxen van de televisieproviders en een groot aantal dvd- en Blu-ray discspelers ondersteunen deze functie. Vaak worden ook de functies van de verschillende afstandsbedieningen overgenomen. Dat het dus mogelijk maakt om deze apparaten met de afstandsbediening van de televisie te bedienen.

 

Te weinig HDMI-poorten

Een probleem dat al jaren bestaat. Eigenlijk al sinds de introductie van SCART. Want soms heb je meer apparaten dan aansluitingen op de televisie, want het aantal aansluitingen op het scherm is beperkt. Nu hebben de moderne televisies gemiddeld 4 HDMI-aansluitingen, maar het kan zijn dat je meer apparaten met HDMI wilt koppelen. Dat hoeft geen probleem te zijn wanneer je een HDMI-splitter gebruikt. Met de HDMI-splitter kan je van 1 HDMI-aansluitingen meerdere aansluitingen maken. Zonder kwaliteitsverlies! Een goede HDMI-splitter is bijvoorbeeld de Tripp-Lite B118-004-UHD die tevens HDMI 2.0 ondersteunt. Goedkopere HDMI-splitters zullen maximaal HDMI 1.4 ondersteunen.

 

HDMI Kabel 3

Lengte van belang

Evenals bij Coaxkabels en andere kabels speelt de lengte van de kabel een belangrijke rol in hoe goed het signaal doorkomt. Bij HDMI is dat niet anders. Ondanks dat het een digitale overdracht van eentjes en nulletjes is. In de regel is het advies om geen kabels te gebruiken, die langer zijn dan vijf meter. Moet je een grotere afstand overbruggen? Dan is het handig om een signaalversterker te gebruiken. Evenals bij de splitter is het opletten dat de versterker het signaal één op één doorstuurt. Een 4K HDR-signaal zal niet volledig worden doorgezet als de versterker alleen geschikt is voor het verwerken van HDMI 1.4 of lager. Een goede versterker is de Startech HDMI signaalversterker.

Bekijk hier de Startech HDMI signaalversterker

 

Is het merk van belang?

Een goede vraag, want bij techniek speelt het merk vaak een belangrijke rol in de aanschaf. Zo zijn consumenten fan van een bepaald merk, omdat deze een bepaalde status heeft. Apple is daar wellicht het grootste voorbeeld van. Maar bij kabels is het merk iets minder van belang. Natuurlijk zijn er specialisten op het gebied van het fabriceren van kabels, maar in de wereld van HDMI zijn er uiteenlopende bedrijven die goede HDMI-kabels maken. Het merk is dan ook iets minder van belang. Bij een HDMI-kabel zijn vooral kenmerken, zoals de versie van de techniek, de vergulde plug en de lengte de belangrijkste keuzefactoren.

 

Welke kabels zijn de beste?

Nu je een goed beeld hebt bij wat HDMI is, wat HDMI kan en waar je op kan letten bij de aanschaf van een HDMI-kabel, is het moment aangebroken om de beste kabels met je te delen. We hebben een onderscheid gemaakt in de beste kabels van anderhalve meter, twee meter, 5 meter en HDMI-kabels met een haakse plug.

 

De beste HDMI-kabels van anderhalve meter

OmschrijvingVersie4K/HDR geschiktVergulde plugPrijs
Lifegoods Ultra High Speed 2.1HDMI 2.1JaJa*****
Yono HDMI 2.1HDMI 2.1JaJa****
DINTO HDMI 2.1HDMI 2.1JaJa*****

De beste HDMI-kabels van twee meter

OmschrijvingVersie4K/HDR geschiktVergulde plugPrijs
Belkin HDMI 2.1HDMI 2.1JaNee***
Somstyle HDMI 2.1 Ultra High Speed KabelHDMI 2.1JaJa*****
Oehlbach Black Magic Evolution MKIIHDMI 2.1JaJa*****

De beste HDMI-kabels van vijf meter

OmschrijvingVersie4K/HDR geschiktVergulde plugPrijs
Audioquest 5.0M Pearl HDMIHDMI 2.1JaJa**
QED Perfomance Premium HDMIHDMI 2.1JaNee***
Monster M series M3HDMI 2.1JaJa****

De beste HDMI-kabels met haakse plug

OmschrijvingVersie4K/HDR geschiktVergulde plugPrijs
Delock 1.4 High Speed HDMI kabelHDMI 1.4NeeJa*****
Oelbach Shape MagicHDMI 1.4NeeJa***
Hama HDMI High SpeedHDMi 1.4NeeJa*****

Welke kabel kan ik het beste gebruiken voor:

We gaan nu kijken welke soort kabel het meest geschikt is voor het apparaat dat je wil verbinden aan het beeldscherm. Per apparaat kijken we dus welke kabel het beste past bij het apparaat en welke kabel ervoor zal zorgen dat de kwaliteit het beste is.

4K televisie

Voor een tv met 4k kwaliteit kun je het beste een HDMI-kabel nemen die een flinke resolutie aan kan. Op die manier weet je zeker dat er geen kwaliteit verloren gaat. Een high speed HDMI-kabel is dan dus het beste zodat er geen kwaliteit verloren gaat bij het afspelen van je favoriete content.

Playstation 5

Wanneer je een PlayStation 5 wil gaan aansluiten op het beeldscherm, heb je een HDMI-kabel nodig. Voor een PlayStation 5 heb je een high speed HDMI-kabel nodig. Omdat de nieuwste spelcomputer 4K resolutie ondersteunt en een native 4K Ultra HD Blu-ray Discspeler aan boord heeft. Ook voor het aansluiten van de PlayStation 4 en PlayStation 4 Pro wordt een high speed HDMI-kabel geadviseerd.

Soundbar

Bij een soundbar is het natuurlijk vooral belangrijk dat er geluid afgespeeld wordt. Bij de HDMI wordt dit aangeduid met de term ARC. Het is dus belangrijk dat je een kabel hebt die ARC ondersteunt en de tv en soundbar dat ook doen. Je kan voor de rest elke kabel gebruiken die beschikbaar is zolang deze ARC ondersteunt.

XBOX Series X

De nieuwste XBOX Series X wordt eveneens aangesloten met een HDMI-kabel op je televisie of soundbar en ook bij deze spelcomputer wordt het gebruik van een high speed HDMI-kabel geadviseerd. Ook de XBOX one en de XBOX one S beschikken over een hoge kwaliteit aan resolutie. Dus ook voor het aansluiten van deze apparaten wordt een high speed HDMI-kabel geadviseerd.

Apple TV

Welke HDMI kabel je het beste kan gebruiken voor de Apple TV ligt aan de versie die je hebt. De oudere versie kan het beste op een normale kabel, maar wanneer je een nieuwe Apple TV hebt, die dus 4K ondersteunt, is het belangrijk te gaan voor een kabel die high speed ondersteunt.

Macbook Air

Ook bij een Macbook Air ligt het aan de versie die je hebt. Bij een oudere Macbook Air zal een HDMI-kabel met normale snelheid volstaan, maar wanneer je een nieuwe Macbook hebt, welke Full HD ondersteunt, is het belangrijk om een kabel te kiezen met high speed om kwaliteit niet verloren te laten gaan.

Smart TV/Samsung?

Welke kabel je het beste voor een Smart TV kan gebruiken, ligt aan de ingang van de TV. Dit heeft te maken met de kwaliteit die de tv dus ondersteunt. Het kan zijn dat deze een Full HD-resolutie aan kan en dan is het dus handig om een high speed kabel te gebruiken. Het kan ook zijn dat de TV ouder is en alleen normale resoluties kan hebben. Je hebt dan voldoende aan een normal speed kabel.

Ben jij er klaar voor?

Ben jij er klaar voor om je te storten in de wereld van de HDMI-kabels? Met deze info hebben wij je meer handjes en voetjes gegeven om niet te verdwalen in het enorme aanbod. Heb je nog vragen of advies nodig over HDMI-kabels? Laat dan hieronder een reactie achter. Ook als je jouw ervaringen wilt delen over een onlangs aangeschafte HDMI-kabel, -splitter of signaalversterker.

 

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten