De beste televisies om voetbal op te kijken

Voetbal kijken op een LED-TV

Het wereldkampioenschap voetbal is in volle gang in Qatar en 32 landen strijden om de felbegeerde bokaal die na afloop van het toernooi aan de winnaar wordt uitgereikt. Het WK is ook een perfect moment om te kijken of je huidige televisie nog wel aan alle eisen voldoet. Misschien wil je ook wel de stap maken naar een kwalitatief beter en groter scherm. In dit artikel bespreken we dan ook de beste televisies om voetbal op te kijken. Welke tv’s er zijn en waar je op kan letten wanneer je een nieuw scherm wilt kopen.

Op welke zender wordt het WK 2022 uitgezonden?

De televisierechten van het WK voetbal zijn in handen van de NOS en de wedstrijden worden dus live uitgezonden op de zender NPO1.

Welke kenmerken zijn belangrijk om voetbal te kijken?

Wij hoeven niemand uit te leggen wat voetbal is. Iedereen weet dat er 22 spelers op een groot groen veld achter een bal aanrennen en het projectiel in het doel van de tegenstander proberen te schieten. Het is dan ook een snel spelletje terwijl de groene grasmat en de felgekleurde tenues van de voetbalteams van het beeld spatten. Mits je een televisie hebt, die voetbal kan weergeven zoals het ook is bedoeld. Wegens de snelheid waarin de spelers zich op het veld bewegen adviseren wij dat de televisie minimaal een beeldverversing snelheid met een frequentie van 100 Hz moet hebben. Dat voorkomt namelijk trails. Ook het contrast van de televisie is van belang om de felle kleuren goed weer te geven.

Wat zijn trails?

Trails en ghosting zijn termen die gebruikt worden om aan te duiden dat de beeldverversing frequentie van een monitor of een televisie niet goed is. Vooral bij snelle beelden, zoals bij een actiefilm waneer een personage door het beeld rent, kan een televisie met een lagere beeldverversing frequentie het personage meerdere keren weergeven. Dat is niet alleen heel irritant, maar ook niet geweldig voor je ogen. Door een hogere beeldverversing frequentie, zoals 60 Hz of 100 Hz, voorkom je trails en ghosting.

Wat is 4K Ultra HD?

Een 4K Ultra HD televisie heeft een resolutie van circa 4000 pixels en biedt daarmee een beeldkwaliteit die tot ongeveer 3 maal beter is dan de Full-HD televisies. Tegenwoordig zijn 4K Ultra HD-televisies de standaard en zijn deze in prijs nagenoeg gelijk aan de Full HD-televisies.

Toch een 4K Ultra HD televisie kopen of even wachten?

Als je op de toekomst voorbereid wilt zijn, is het advies om toch al voor een 4K Ultra HD televisie te kiezen. Het beeld van een 4K Ultra HD LED-scherm is veel scherper dan dat van een Full HD-scherm. In de regel liggen de prijzen van een Full HD- en een 4K Ultra HD-televisie dicht bij elkaar. Tenzij je kiest voor een QLED- of OLED-scherm. Dat zijn andere technieken dan in de standaard LED-televisies, die een nog beter beeld en een hoger contrast produceren. Wil je meer weten of OLED en QLED? Lees dan ons artikel over de beste OLED- en QLED-televisies.

Voetbal kijken met het gezin

Groter is beter

Bij het kijken naar voetbal speelt vaak de afmeting van het scherm een belangrijke rol, want iedereen wilt een ervaring creëren waarbij het lijkt alsof je straks zelf op de tribune van de Johan Cruijff ArenA zit. Hoe groter het scherm des te beter deze ervaring wordt nagebootst. Maar er zit wel een addertje onder het gras, want een groter beeld hoeft niet altijd beter te zijn. De kans is groot dat je de televisie na het sportevenement blijft gebruiken en dan kan het zijn dat je sneller de imperfecties ziet wanneer je te dicht op een groot scherm zit. Zeker wanneer je naar een oudere Dvd wilt kijken. Het resultaat is dan korrelig beeld en dat wil je natuurlijk voorkomen. Hoewel je met de Full HD- en 4K Ultra HD-uitzendingen van het voetbal geen zorgen hoef te maken over de afstand tussen de bank en de televisie. Toch geven wij in een handige tabel weer wat de ideale kijkafstanden zijn.

Afstand bank en televisieBeelddiagonaal in inch
Tot 2 meter32” – 43”
2,5 tot 3 meter40” – 55”
3,5 tot 4 meter48” – 65”
4 meter of meer55” – 65” of groter

 

LED-tv of een beamer?

Het is nu eenmaal een feit dat er tijdens een groot sportevenement, zoals het EK of het WK een koopkoorts ontstaat. Consumenten gaan massaal winkelen om een nieuwe televisie uit te zoeken. Geld lijkt een veel kleinere rol te spelen terwijl de televisie groter en beter moet zijn dan het model dat nu in de woonkamer staat. Er zijn zelfs consumenten, die de woonkamer tijdelijk willen ombouwen tot sportcafé en met hun maten willen genieten van de voetbalwedstrijden. Iets dat dit jaar nog meer zal plaatsvinden gezien de aanhoudende COVID 19-pandemie en de beperkte mogelijkheden om een wedstrijd in een horecagelegenheid te aanschouwen. Deze groep overweegt dan ook om een beamer en een projectiescherm in plaats van een grotere televisie aan te schaffen.

Zowel een LED-televisie als een beamer bieden zowel voor- als nadelen. Bij een LED-televisie is het vooral belangrijk om de ideale kijkafstand in achting te nemen terwijl je bij een beamer met veel meer zaken rekening moet houden. Zoals het aantal ANSI lumen, dat de projector produceert en of de beamer wel zodanig afgesteld kan worden zodat het beeld goed op het projectiescherm wordt geprojecteerd. Omdat beamers ook in de aanschafprijs niet heel goedkoop zijn, is het ook goed om te overwegen of je het product na het sportevenement wel blijft gebruiken. In het artikel de beste beamers voor thuisgebruik vertellen we meer over de mogelijkheden van beamers en welke projectoren de beste zijn. Mocht je ontdekken dat het aanschaffen van een beamer voor enkel het sportevenement een beetje overdreven is, kan je nog altijd kijken naar opties om een beamer met een bijhorend scherm tijdelijk te huren.

Voetbal kijken met een beamer

De beste televisies

Het aanbod in QLED-, OLED- en LED-schermen is gigantisch en daarom helpen wij je op weg door de beste televisies voor je op een rijtje te zetten. Wij hebben voor deze selectie gekeken naar beeldkwaliteit, contrast en afmetingen van het scherm. Omdat de consument in de regel toch de waarschuwingen in de wind slaat en een zo groot mogelijk scherm wilt neerzetten waar ze het WK voetbal live op kunnen volgen. En terecht, want iedere voetballiefhebber wilt gewoon optimaal genieten van het populaire sportevenement. Wij hebben vooral gekeken naar schermen met een beelddiagonaal van 55″ tot en met 75″, 4K Ultra HD beeldresolutie en een beeldverversing snelheid van 100 Hz of meer.

Extra beleving

Een mooie en grote 4K Ultra HD LED-televisie is slechts het halve werk als je straks naar het Nederlands elftal aan het kijken bent. Maar een goed geluid is net zo belangrijk. Zeker wanneer je in gezelschap naar voetbal kijkt, kan het geluid van de luidsprekers van de tv niet voldoende zijn om de woonkamer te vullen. Zeker niet als je met je maten aan het juichen en het schreeuwen bent. Daarom adviseren wij ook om een televisie te combineren met een goede soundbar. Wil je meer weten of soundbars of weten welke soundbars de beste keuze zijn? Lees dan ons artikel over de beste soundbars.

Juichen voor de TV

Veelgestelde vragen

Wat is een LED-TV?

Een LED-TV is feitelijk een LCD-scherm, maar dan met LED-lampjes achter het scherm die het beeld produceren. In vergelijking is LED energiezuiniger en produceert het een veel betere beeldkwaliteit dan de inmiddels verouderde LCD-TV.

Welke soorten TV’s zijn er?

Op dit moment heb je keuze uit LED-, OLED- en QLED-TV’s. Het grote verschil tussen een OLED/QLED en een LED scherm is dat OLED en QLED een hoger contrast en een dieper zwartniveau bieden.

Wat is de beste Smart TV?

Op basis van onze vergelijking adviseren wij de Sony KD-55XH9299.

 

Hup Holland Hup

Ben jij al klaar voor het WK 2022 of is je huidige televisie toch aan vervanging toe? Laat jezelf dan niet in je hempie staan! Met dit artikel hebben we je meer informatie gegeven over waar je op kan letten wanneer je een nieuwe televisie aanschaft, waarom de frequentie van de beeldverversing snelheid zo belangrijk is voor het kijken naar sportwedstrijden en welke televisies de beste keuze zijn. Heb je vragen over dit artikel of wil je gericht advies? Laat dan een reactie achter en de productspecialist helpt je verder op weg!

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten