Beste 65 inch televisies (5 tv’s vergeleken)

Vrouw kijkt film

Het LED- of OLED-scherm met een beelddiagonaal van 65 inch wordt steeds populairder. Wij willen alsmaar grotere televisies, omdat we optimaal willen genieten van onze favoriete televisieprogramma’s, films, series en games. Maar of een 65 inch televisie ook de beste keuze is, is nog maar de vraag. In dit artikel leggen wij de voor- en nadelen uit en we zetten de beste TV’s met een 65 inch beeldformaat voor jou op een rijtje.

 

De televisie in het middelpunt

De televisie is naast de koelkast en de wasmachine misschien wel het populairste product in huis dat ook vaak in het middelpunt van een huiskamer staat. Want wij kijken graag naar The Masked Singer, de Champions League en naar onze favoriete films en series via de app van Videoland. Daarnaast wordt er ook steeds vaker een spelcomputer, zoals de PlayStation 5 of de Xbox Series X op een groter scherm in de woonkamer aangesloten.

 

De beste kijkafstand

Een LED- of OLED-TV met een beelddiagonaal van 65 inch wordt steeds vaker gekozen. Toch is het afhankelijk van de kijkafstand of een 65 inch TV wel de beste keuze is. De meest ideale kijkafstand van een televisie met een beeldformaat van 165 centimeter is minimaal 3,5 meter en maximaal 6 meter. Bij de test hebben wij gemerkt dat een kijkafstand van 4 meter de beste keuze is. Wil je weten welke kijkafstand geadviseerd wordt bij een bepaald beelddiagonaal? Check dan onze handige tabel!

KijkafstandGeschikt beeldformaat
Tot 2 meter32” – 43”
2,5 tot 3 meter40” – 55”
3,5 tot 4 meter48” – 65”
4 meter of meer55” of groter

65 inch Full HD of 4K TV?

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe 65 inch TV, heb je de keuze tussen verschillende beeldkwaliteiten. Ga je voor een Full HD of een 4K scherm? Het grote verschil is dat een Full HD TV een maximale resolutie van 1920×1080 heeft terwijl een 4K scherm een beeldresolutie van 3840×2160 heeft. Dat is tot 4 keer zoveel pixels en dat zorgt voor een scherpere beeld en een hoger contrast.

De meeste mediaspelers van televisieproviders, zoals Ziggo of KPN bieden al content in 4K aan. Terwijl er ook andere bronnen zijn die in 4K uitzenden. Denk dan aan de films, die op Netflix staan en de meeste nieuwe games ondersteunen ook 4K. De keuze om een Ultra HD 4K LED-TV te kiezen is dus een logische keuze, want dan ben je sowieso voorbereidt op de toekomst.

 

65 inch LED- of OLED-TV; Wat is beter?

Een ander verschil zit in het feit of je voor LED- of OLED-televisie kiest. Het zijn allebei LED televisies, maar het grote verschil zit in de techniek. Bij een OLED-TV wordt ieder LED-lampje apart aangestuurd en dat zorgt voor een veel gedetailleerder en scherper beeld. Daarnaast bieden OLED-schermen ook een hoger contrast en is het zwartniveau veel dieper dan bij een LED-scherm.

Stel kijkt tv

Cloud vorming bij LED-TV’s

Cloud vorming ontstaat in een scherm waarbij delen van het LED-paneel worden opgelicht om beeld weer te geven. Zo zie je bij zwarte gedeeltes op het scherm een gekleurde of witte gloed ontstaan als er een personage of object in beeld verschijnt. De LED’s gloeien op om de persoon of het object weer te geven, maar door het oplichten van een matrix worden er meer LED-lampjes geactiveerd dan nodig is. De gloed noemen ze dus ook wel cloud vorming. Omdat bij een OLED-TV ieder lampje apart wordt aangestuurd, heb je geen last meer van cloud vorming.

 

Beeldverversingssnelheid essentieel

Een belangrijke factor om een TV te kopen heeft te maken met de beeldverversingssnelheid van het scherm. Dat vaak uitgedrukt wordt met de waardes 50Hz, 60Hz en 100Hz of hoger. Hoe hoger deze waarde des te beter de beeldverversingssnelheid is.

Een hogere Hz-waarde voorkomt ghosting en trails. Bij ghosting en trails heb je als nadeel dat je bijvoorbeeld bij een actiefilm of een game de hoofdprotagonist meerdere keren door het beeld ziet rennen. Dat is natuurlijk enorm irritant. Een scherm met 60Hz is in principe al voldoende om ghosting en trailers tegen te gaan, maar wij adviseren te allen tijde een scherm met 100Hz.

 

Genoeg HDMI-poorten voor mediaspelers en spelcomputers

Een andere zaak waar je op moet letten als je een nieuwe televisie kiest, is hoeveel HDMI-poorten het scherm heeft. Gebruikers hebben steeds meer randapparaten, die ze op een scherm willen aansluiten. Denk dan aan de mediabox van de provider, een Blu-ray Disc-speler, Chromecast en spelcomputer. Bepaal voor jezelf welke apparaten je wilt aansluiten en hoeveel HDMI-poorten je nodig hebt.

Nu hebben de meeste televisies voldoende aansluitingen om alle apparaten te kunnen verbinden, maar een dubbele controle kan geen kwaad. Je wilt toch niet tot de ontdekking komen dat je een poortje tekort komt als de televisie eenmaal op zijn positie staat of hangt.

 

Een goede HDMI-kabel

Voor het aansluiten van de randapparatuur heb je in de basis een goede HDMI-kabel nodig en in ons artikel over HDMI-kabels vind je uitgebreid advies over welke HDMI-kabel de beste keuze is.

 

TV uitbreiden met een soundbar

Eerder schreven wij al in verschillende artikelen dat het geluid van het LED- of OLED-scherm lang niet voldoende is om de verwende gebruiker te kunnen bekoren en dan is het vaak een goede oplossing om een soundbar of een surroundset op de televisie aan te sluiten. Zeker als je veel films en series kijkt of graag een game speelt. In ons artikel de beste soundbars vind je meer informatie en uitgebreid advies over de beste soundbars die je momenteel kunt kopen. Heb je liever een home cinema set? Lees dan ons artikel over de beste home cinema sets.

 

En wat nog meer?

Nu je al een goed beeld hebt bij waar je op moet letten als je een nieuwe televisie aanschaft, zijn er nog een aantal zaken waar je op kan letten en die wellicht jouw keuze kunnen beïnvloeden.

Televisie aan muur

HDR (High Dynamic Range)

Veel televisies bevatten tegenwoordig HDR en HDR staat voor High Dynamic Range. Met deze techniek wordt het beeld een stuk scherper en gedetailleerder. Ook het zwartniveau ziet er op een televisie met HDR veel beter uit. Vooral bij snelle beelden, zoals bij een film of een game komt HDR uitstekend tot zijn recht.

 

Apps van Netflix, Videoland en YouTube op de TV

Misschien kijk je graag naar Netflix, Disney Plus of Prime Video. Dan is het goed om te checken of de televisie deze apps ondersteunt. Zo voorkom je dat je extra apparaten hoeft aan te schaffen of aan te sluiten als je deze apps wilt gebruiken. De meeste moderne LED- en OLED-TV’s zijn Smart TV’s en bieden vaak de optie om de genoemde apps te installeren. Als deze al niet standaard beschikbaar zijn wanneer je de televisie aanzet.

 

Energiezuinige modus bespaart kosten

Televisies met een energiezuinige modus kunnen overbodige functies na verloop van tijd uitschakelen om energie te besparen. Hoe meer functies, zoals een Wi-Fi verbinding met het netwerk er gebruikt worden des te meer stroom de TV verbruikt. De energiezuinige modus kan dus een rol spelen in een positieve invloed op de al torenhoge energierekening. Daarnaast is het ook handig dat er niet onnodig stroom wordt verbruikt. Bijvoorbeeld wanneer je tijdens het kijken van een programma, film of serie in slaapt valt of vergeet om het scherm uit te zetten.

 

De beste TV’s met een beelddiagonaal van 65 inch

Nu nemen we de beste televisies met een beelddiagonaal van 65 inch onder de loep en wij hebben uiteraard gekeken naar de kwaliteit, de gebruiksvriendelijkheid en de prijs.

Ouders kijken tv met kind

Groter is beter

Je hebt nu een goed beeld bij welke televisies met een beelddiagonaal van 65 inch de beste keuze zijn en of dit formaat wel bij je past. Natuurlijk zijn er ook afwijkende formaten, zoals 40”, 55” en 75”. Naar afwijkende beeldformaten, zoals 50 inch  of 70 inch hoef je niet te zoeken, want dit soort schermen bestaan helaas niet. Heb je nog vragen over LED- of OLED-TV’s of wil je meer advies over welk beeldformaat het beste bij jou past? Kan je een beeldformaat, zoals een 60” LED-TV niet vinden? Laat dan een reactie achter voor de productspecialist.

Stuur dit artikel door:

2 reacties

  1. Ik heb een Dere laptop zonder HDMI helaas, Windows ondersteunt Miracast, ik heb daarmee enkele malen TV beeld kunnen krijgen, meestal is de reactie; kan geen verbinding maken.
    Wat nu?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten