De beste fotoprinters in 2021


Fotoprinter

Een fotoprinter is een handig product als je veel foto’s maakt en deze ook in een harde kopie wilt hebben. Consumenten maken steeds meer foto’s. Te danken aan de steeds beter wordende camera’s aan boord de smartphone en door de opmars in de aanschaf van spiegelreflex- en systeemcamera’s. Foto’s worden veelal op het geheugen van de smartphone, in de cloud of op een geheugenkaart bewaard. Maar hoe leuk is het om foto’s uit te printen en in te lijsten? Of te bewaren in een fotoalbum? Daarnaast kunnen bedrijven ook kosten besparen door hun advertentiemateriaal, zoals flyers zelf uit te printen. In dit artikel leggen we uit wat de voordelen zijn van een fotoprinter, waar je op moet letten wanneer je een fotoprinter aanschaft en welke fotoprinters de beste zijn.

Waarom een fotoprinter aanschaffen

Een leuk moment vastleggen is makkelijker dan ooit tevoren, want je hebt tegenwoordig altijd wel een apparaat op zak waarmee je de eerste stapjes van je baby, een geluksmoment met je vriend of vriendin of een familielid kunt vastleggen. Wanneer je een foto in een harde kopie wilt hebben, ben je aangewezen op de fotospeciaalzaak of de (online) foto services. Soms moet je dagen wachten voordat je de uitgeprinte foto’s kunt ophalen of krijgt thuisgestuurd. Dat is verleden tijd wanneer je een fotoprinter hebt, want je hebt direct de mogelijkheid om je belangrijke moment uit te printen. In de kwaliteit die je van de speciaalzaak gewend bent. Hoewel, dat sterk afhankelijk is van welke fotoprinter je gebruikt.

Fotoprinter voor thuis

Welke soorten fotoprinters er zijn

Printers zijn er in alle soorten en maten en in diverse prijscategorieën. De grote verschillen zitten in functionaliteit, kwaliteit en duurzaamheid. Goedkope printers zijn wellicht interessant in de aanschafsprijs, maar ze scoren op het gebied van duurzaamheid en kwaliteit vaak een onvoldoende als je met foto’s aan de slag gaat. Het uitprinten van een sollicitatiebrief of een feestelijke uitnodiging is nog wel te doen, maar je hebt wel een beter product nodig als je ook jouw foto’s in hoge resolutie en op fotopapier wilt uitprinten.

Een all-in-one printer is niet altijd goed voor foto’s

Wanneer je bijvoorbeeld een all-in-one printer aanschaft wil dat niet zeggen dat je ook die mogelijkheid hebt. Hoewel, de naam dat wel suggereert. Tenzij de printer die je hebt aangeschaft op het gebied van resolutie en mogelijkheden het uitprinten van foto’s ondersteunt. Dan zit je op de goede weg. Ook als je de printer voor meerdere doeleinden wilt gebruiken. Zoals het scannen en het uitprinten van documenten en brieven.

Een inkjet of een laserprinter aanschaffen?

Voor het printen van kleuren en dus ook foto’s, biedt een inkjet printer een veel betere kwaliteit dan een laserprinter. Bij een inkjet printer worden kleine druppeltjes inkt op het papier gespoten. Afkomstig uit verschillende inktcartridges die in de printer zitten. Door deze techniek worden foto’s een stuk gedetailleerder en kleurrijker. Terwijl een printer met de lasertechnologie gemaakt is voor efficiëntie. Dan wordt het document in hogere snelheid en door middel van poeder op het papier gebrand. Dat poeder is afkomstig uit een toner die in de printer zit. Het voordeel is wel dat een toner niet zo snel vervangen hoeft te worden als een inktcartridge en dat je er meer afdrukken mee kunt printen.

Zo werkt een pocketprinter

Er zijn grofweg twee technieken waarop een fotoprinter je afbeeldingen afdrukt op papier. De eerste manier is door middel van inkt. Deze schaf je aan in de vorm van met kleuren inkt gevulde cartridges. Nadat je op de start knop van je printer gedrukt hebt, smeert deze je afbeelding pixel voor pixel uit op het papier. Tijdens dit proces verdampt de inkt door de hitte die vrijkomt waardoor je dus een “droge” foto uit je print apparaat haalt.

Een andere techniek waarmee foto’s worden afgedrukt is met ZINK (Zero INK) papier. Deze tref je voornamelijk aan bij pocket fotoprinters. Hoewel het papier wit is, bestaat het uit verschillende lagen. Deze zijn:

 • Een magenta, cyaan, en gele kleurenlaag
 • Tussenlagen met een isolerende werking en een coatinglaag.

Tijdens het verwerken van je afdrukopdracht leidt de warmte afkomstig van dit apparaat ertoe dat de kleurenlaag geactiveerd raakt. Hierdoor smelten de kleurkristallen tot de afbeelding die je tot op dat moment alleen digitaal kon bezichtigen.

Scannen via een printer

Scherpe foto’s op glanzend papier

De soort printer is niet de enige variabele om ervoor te zorgen dat je scherpe foto’s op glanzend papier kan printen, want de resolutie van de printer is ook een key feature waar je op moet letten. Dit wordt vaak aangeduid met DPI (Dots Per Inch). Een beetje fotoprinter hanteert de waarde 4800×1200 DPI. Hoe hoger deze waardes des te scherper worden jouw foto’s. Hoewel, dat ook afhankelijk is van het bronmateriaal. Een foto in een lage resolutie kan je immers zonder software, zoals Adobe Photoshop nooit scherper krijgen. Dat geldt ook voor het formaat. Wanneer je foto’s in een kleinere afmeting wilt opblazen naar bijvoorbeeld een posterformaat, bestaat de kans dat je foto’s onscherp worden. Dit is niet zozeer te wijten aan de kwaliteit van de printer.

Beknibbel niet op papier

Het aanschaffen van papier is een dure bezigheid. Zeker als je investeert in kwaliteit. Nu kan je voor 5 euro al een pak met papier aanschaffen bij de lokale boek- of sigarenwinkel, maar als je kwaliteit wil heb je speciaal fotopapier nodig. Verkrijgbaar bij elektronicazaken, webshops en fotospeciaalzaken. Speciaal fotopapier is glanzend of mat (afhankelijk van waar je zelf voor kiest) en is gemaakt om afdrukken in hoge resolutie uit te printen. Het advies is om hier niet op te beknibbelen als je jouw foto’s in hoge resolutie wilt uitprinten.

Printer kopen voor foto's

Hoe zuinig is een fotoprinter

De perceptie dat een fotoprinter duurder is dan de huis, tuin en keuken printer is gedeeltelijk waar. Dat heeft te maken met het feit dat een fotoprinter gedetailleerdere afdrukken kan printen en dat er meerdere inktcartridges benodigd zijn om tot het gewenste resultaat te komen. Nu heb je de kosten zelf een beetje in de hand, want hoe selectiever je bent met het uitprinten van jouw foto’s des te langer gaan je cartridges mee. Ook in de aanschaf is het verstandig om voor duurdere cartridges te kiezen, want deze zijn vaak beter gevuld dan de goedkopere. Terwijl het ook verstandig is om altijd te kiezen voor de cartridges van de fabrikant zelf. Omdat deze niet alleen beter gevuld zijn, maar ook op jouw apparaat zijn afgestemd en de levensduur van de printer ten goede komt.

Handige functies in een fotoprinter

De printer moet op de eerste plaat foto’s in een hoge resolutie kunnen printen. Dat is het primaire doel, maar er zijn een aantal functies die het werken met een fotoprinter makkelijker maken. Denk dan bijvoorbeeld aan de Wi-Fi functie waarmee je vanaf een smartphone, tablet of laptop draadloos kunt printen. Zolang deze apparaten maar wel gekoppeld zijn in hetzelfde netwerk. Daarnaast is het ook handig om te kijken of de printer beschikt over WPS, want dan kan je een koppeling met je Wi-Fi maken zonder dat je de netwerknaam of het wachtwoord nodig hebt.

Wat is WPS?

WPS is Wi-Fi Protected Setup en geeft je de mogelijkheid om een apparaat aan je netwerk toe te voegen zonder dat je de naam van het netwerk of het wachtwoord hoeft in te geven. Het enige wat je dan hoeft te doen is de WPS-knop op je router of setup box en op bijvoorbeeld de printer in te drukken. De apparaten zoeken elkaar op en maken een connectie. Dit is een eenmalige oefening.

Is een ingebouwde cardreader belangrijk?

Is het tegenwoordig nog belangrijk om een ingebouwde cardreader in een printer te hebben? Dat is sterk afhankelijk van in hoe jij het liefste werkt. Zo is het goed voor te stellen dat je een jouw foto’s op een geheugenkaartje hebt staan en dan is het wel makkelijk dat je vanaf deze kaartjes direct kunt printen als je ze in de printer plaatst. Werk je veelal vanuit de cloud of de harde schijf van je smartphone en laptop? Dan is een cardreader wellicht overbodig, maar wel een functie waar je extra voor betaald.

Apps en software

Het gebruik van een printer wordt makkelijker wanneer je een app of een beetje software gebruikt. De meeste printers worden standaard geleverd met informatie over software dat je al dan niet gratis kan downloaden. Met deze apps kan je niet alleen je apparaat configureren, maar ook de foto’s minimaal bewerken en uitprinten. Wil je echt de foto’s of reclamemateriaal optimaal afdrukken? Dan is het advies om een (semi)professioneel fotobewerkingsprogramma te gebruiken. Zoals Adobe Lightroom of Adobe Photoshop. Deze programma’s bieden veel opties qua belichting en het retoucheren van foto’s hoewel, het dan wel gewenst is dat je iets van kennis hebt over hoe deze programma’s werken. Ben je nog niet bekend met de software is het advies om eens een onlinecursus te volgen van hoe je deze programma’s het beste kunt gebruiken voor het beste resultaat.

Man bewerkt foto´s met lightroom

Hoe gebruiksvriendelijk is een fotoprinter

Gebruiksvriendelijkheid is een belangrijk onderdeel bij het aanschaffen van een fotoprinter, want je wilt natuurlijk het beste resultaat bereiken. Nu is het zo dat fotoprinters niet ingewikkelder zijn dan een reguliere printer, maar het resultaat valt en staat met de instellingen die je toepast. Deze instellingen pas je toe via de beschikbare software die op een PC of een laptop staat of je kan via de printer zelf het apparaat configureren. Dat is wel makkelijker wanneer een printer ook beschikt over een display. Wanneer je de instructies in de software of op het display volgt configureer je de printer binnen een mum van tijd. Voor de geavanceerde gebruiker kan je spelen met deze instellingen, maar het advies is om de geadviseerde instellingen te gebruiken. De fabrikant heeft immers uitgebreid onderzoek gedaan naar de beste instellingen en ze helpen je hierbij om het maximale uit het apparaat te halen.

Cartridges vervangen en papier bijvullen

In het fysieke gedeelte heb je te maken met het vervangen van cartridges en het bijvullen van papier. Hier zitten wel verschillen in. Bij de aanschaf van een printer kan je dan ook letten op hoe makkelijk een cartridge te vervangen is en op welke manier het papier wordt verwerkt. Er zit namelijk wel een verschil in papierinvoer en papierlades. Daarnaast is ook hierin het advies om de instructies in de korte handleiding te volgen. Vaak wordt er advies gegeven van hoe je een cartridge het beste kan vervangen en dit wordt vaak ook met plaatjes duidelijk gemaakt. Daarnaast wordt er advies gegeven over hoeveel papier je kan laden en volg deze instructies nauwlettend op om de printer niet onnodig te belasten en om eventuele defecten te voorkomen.

Zakelijke printer

De topmerken in fotoprinters

De topmerken in fotoprinters verschillen niet van de printers die je op kantoor gebruikt. HP, Epson en Canon zijn de absolute toppers in dit segment. HP heeft al jaren een indrukwekkende trackrecord als het gaat om printen hoewel, Epson dat ook heeft. Beiden merken zijn al jaren actief en produceren kwalitatief goede en duurzame producten. Dat geldt ook voor Canon hoewel, deze fabrikant ook enorm veel ervaring heeft in fototechniek. Zij hebben een enorm marktaandeel in zowel spiegelreflex- als systeemcamera’s. Vaak worden de printers ook uitgerust met koppelfuncties waarmee je de Canon camera eenvoudig en direct aan je printer kunt koppelen. Dat het uitprinten van foto’s een stuk makkelijker maakt.

HP Envy Photo 7830

De HP Envy Photo 7830 is een all-in-one fotoprinter en een veelzijdig apparaat. Waarmee je niet alleen documenten kunt printen en scannen, maar ook foto’s kunt printen. De printer bevat een aparte lade voor fotopapier en is eenvoudig te installeren via de smartphone met de HP Smart App. Door middel van het aanwezige display kan je ook instellingen op het apparaat zelf toepassen. Met een resolutie van 4800×1200 DPI creëer je hoogwaardige kwaliteit foto’s terwijl je het apparaat zowel via een netwerkkabel als via Wi-Fi kan verbinden met je netwerk. Dat maakt draadloos printer mogelijk. Helaas wordt de printer geleverd met zogenaamde set up cartridges die minder goedgevuld zijn dan de 303XL cartridges die voor deze printer geschikt zijn. Met de HP Instant Ink service kan je wel vanaf 2,99 per maand nieuwe cartridges automatisch laten thuisbezorgen.

Epson EcoTank ET-5800

€899,00
in stock
Ep.nl

De Epson EcoTank ET-5800 is een all-in-one fotoprinter die echt voor creatieve mensen en fotografen is gemaakt. Op het gebied van zuinigheid scoort deze printer enorm goed, want volgens Epson kan je met de bijgeleverde inkt maar liefst 3 jaar vooruit. Dat gelijk staat aan ongeveer 3400 fotoafdrukken. Dat de printer dan ook duurder is in de aanschaf is logisch hoewel, dat ook te danken is aan de hoogwaardige kwaliteit die de fotoprinter biedt. Dat heeft te maken met het feit dat er maar liefst 5 cartridges aanwezig zijn die het printen van uiterst gedetailleerder foto’s zorgen. De fotoprinter heeft eveneens een display, een scanner en een cardreader aan boord terwijl je deze ook draadloos kan verbinden met je Wi-Fi netwerk. De resolutie is maar liefst 5760×1440 DPI en is daarmee één van de betere fotoprinters die op dit moment in de markt verkrijgbaar is.

Canon PIXMA G3501

De Canon PIXMA G3501 is een uitstekende fotoprinter, want met een resolutie van 1200×4800 DPI hoef je je geen zorgen meer te maken over de kwaliteit van je foto’s. Te danken aan de 5 inktcartridges die aanwezig zijn hoewel, de standaard geleverde cartridges niet volledig gevuld zijn. De XL-cartridges van Canon zijn benodigd als je veel afdrukken wilt maken. Ook deze printer is draadloos te verbinden met het Wi-Fi netwerk, maar is beperkter als je via een clouddienst of via de smartphone wilt printen.

Op een rijtje

We zetten de besproken printers nog even op een rijtje. Zodat je in één overzicht kan zien welke printer het beste bij jouw wensen past.

TypeResolutie (DPI)SoortZuinigheidPrijsGeschikt voor
HP Envy Photo 78304800×1200All-in-one********Thuisgebruik en hobby fotografen
Epson EcoTank ET-58005760×1440All-in-one*********Thuisgebruik, (hobby) fotografen
Canon PIXMA G35011200×4800All-in-one********Thuisgebruik en hobby fotografen

Nu heb je een goed beeld bij wat het verschil tussen een standaard printer en een fotoprinter. Waar je op kan letten tijdens het aanschaffen van een fotoprinter en welke mogelijkheden er allemaal zijn. Heb je nog vragen aangaande dit artikel? Of wil je jouw ervaringen delen met de (foto)printer die je hebt aangeschaft? Laat dan hieronder een reactie achter. Je kan ook vragen stellen als je meer informatie wilt over fotoprinters.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 41 Average: 4.8]
Delen
 •  
 • 2
 •  
 • 176
 • 12
 •  
 •  
 •  
  190
  Shares
 •  
  190
  Shares
 •  
 • 2
 •  
 • 176
 • 12
 •  
 •  

Gerelateerde Artikelen:

2 reacties op dit artikel.

 • Vicky Gruyters schreef:

  ik zoek een fotoprinter met hoge resolutie, waarvan je ook “enkel ” met de zwarte cartridge kan printen. Het geprinte zwart mag niet samengesteld zijn door al de kleuren samen , enkel zwart! Dit dient om fotografische transparanten te belichten voor fotopolymeertechniek op etsplaten. Daarvoor moet hij ook op transparanten kunnen printen.
  Ik heb nu een oudere Canon pixma 4300, waar ik tevreden over was. Enkel het zwart was niet zwart genoeg.

  Daarnaast zoek ik ook een scanner met hoge resolutie.

  Deze twee functies mag een All in one soort zijn of als aparte apparaten aangekocht worden.

  • Vincenzo schreef:

   Ik zoek dus precies het zelfde, alleen niet voor etsen, maar om met metaal oxide vloeistof een afdruk te maken op messing plaat. Hiervoor wil ik een fotopolymeer lak gebruiken van Kontaktchemie genaamd Kontakt 235 Positiv 20.

   Ik begrijp dus dat de Canon het UV nog steeds door laat en dan stukken toch blank komen te liggen?

   Laten we proberen elkaar in elk geval op de hoogte te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *