6 Beste fotoprinters in 2021 (voor thuis)


Printer vergelijking

Dankzij de technologie kun je nu op elk willekeurig moment hetgeen je meemaakt in beeld vastleggen. Het doet er niet aan toe of het gaat om:

 • De eerste stapjes van je baby;
 • De date met je nieuwe partner;
 • De verjaardag van je (groot) ouder(s);

Of die lekker zittende schoenen die je voor een lagere prijs hebt weten aan te schaffen, door een paar klikken op je mobiele telefoon, heb je deze ervaringen zo vastgelegd.

Je kunt ze vervolgens delen met je (online) netwerk of voor jezelf als leuke herinnering bewaren. Dit doe je in de galerij app op je telefoon, in een map op je pc, laptop of tablet, terwijl je er ook voor kunt kiezen ze te bewaren in een onlinedatabase zoals Dropbox en One Cloud.

Tussen al je digitale foto’s kunnen er een paar zitten die je graag wilt vergroten of in de vorm van een sleutelhanger altijd bij je wilt hebben. Ook is het mogelijk dat je een bepaalde reeks foto’s in een ouderwets fotoalbum wilt bewaren, terwijl ze willen gebruiken voor een creatief project ook tot een optie behoort. Voor de introductie van digitale fotografie, had je je daartoe te wenden tot een foto speciaalzaak, die je foto dan in een donkere kamer met behulp van een vloeistof ontwikkelde. Dit proces nam dagen en soms zelfs weken in beslag. Gelukkig kon je je foto’s later gemakkelijk zelf uitprinten als je over een printer beschikte waarmee je je (tekst) documenten kon uitprinten. Omdat de fabrikanten ook door hebben dat de meeste consumenten graag zelf hun foto’s op papier overbrengen, zijn er nu speciale fotoprinters die je daarvoor kunt gebruiken.

In dit artikel lees je eerst alles over deze apparaten, waarna ik je aangeef welke zes fotoprinters ik de beste vind.

Fotoprinter voor thuis

Wat is een fotoprinter?

Een fotoprinter is precies wat de benaming van dit apparaat suggereert, namelijk een elektronisch apparaat waarmee je foto’s op papier overbrengt. Daartoe koppel je je gadget (mobiele telefoon, tablet et cetera) aan zo een printer, waarna je de opdracht geeft aan het apparaat om de desbetreffende foto(s) op (speciaal foto) papier uit te printen.

De foto’s kunnen opgeslagen zijn op je:

 • Mobiele telefoon;
 • Desktop, laptop of tablet (Ipad);
 • Je externe harde schijf, usb -stick, SD -card of een cd;
 • Of een online opslagplaats.

De verbinding tussen je fotoprinter en één van deze apparaten kan onder meer tot stand komen door een kabel, app, wifi, Bluetooth, usb-poort en of dock station (van je printer). Er zijn zelf fotoprinters met een VPN mogelijkheid. Je kunt daardoor dus kiezen voor de optie die het best bij jou past.

Typen fotoprinters

Je zult wel begrijpen dat er een ruime keus is aan fotoprinters. Dit, omdat niet eenieder behoefte heeft aan een fotoprinter met geavanceerde mogelijkheden, of (gelijk) over de financiële middelen beschikt om een printer te kopen die een fotostudio eigenaar jaloers kan maken. Dit betekent echter gelukkig niet dat goedkopere en of kleinere modellen fotoprinters van een mindere kwaliteit zijn. De focus en dus de doelgroep ligt alleen ergens anders.

Er bestaan fotoprinters die:

 • Klein en compact zijn: deze zogenaamde pocket of on the go fotoprinters passen bijvoorbeeld in je handtas waardoor je je favoriete foto gelijk kan uitprinten;
 • Foto’s die tot A3 formaat uitprinten: zo een printer is ideaal voor beginnende zzp-ers omdat het in de meeste gevallen printopdrachten van meerdere apparaten en verschillende grote kan ontvangen;
 • Professionele fotoprinters: met dergelijke modellen zet je gemakkelijk een eigen fotostudio op.

Scannen via een printer

Zo werkt een fotoprinter

Er zijn grofweg twee technieken waarop een fotoprinter je afbeeldingen afdrukt op papier. De eerste manier is door middel van inkt. Deze schaf je aan in de vorm van met kleuren inkt gevulde cartridges. Nadat je op de start knop van je printer gedrukt hebt, smeert deze je afbeelding pixel voor pixel uit op het papier. Tijdens dit proces verdampt de inkt door de hitte die vrijkomt waardoor je dus een “droge” foto uit je print apparaat haalt.

Een andere techniek waarmee foto’s worden afgedrukt is met ZINK (Zero INK) papier. Deze tref je voornamelijk aan bij pocket fotoprinters. Hoewel het papier wit is, bestaat het uit verschillende lagen. Deze zijn:

 • Een magenta, cyaan, en gele kleurenlaag
 • Tussenlagen met een isolerende werking en een coatinglaag.

Tijdens het verwerken van je afdrukopdracht leidt de warmte afkomstig van dit apparaat ertoe dat de kleurenlaag geactiveerd raakt. Hierdoor smelten de kleurkristallen tot de afbeelding die je tot op dat moment alleen digitaal kon bezichtigen.

Printer kopen voor foto's

Vijf redenen waarom ook jij een fotoprinter goed kan gebruiken

 1.  Je kan je leukste herinneringen tastbaar maken: hierdoor hoef je niet steeds in bijvoorbeeld je telefoon te zoeken naar dat ene kiekje van je kleinkind. Je kunt het namelijk in uitgeprinte vorm inlijsten en bijvoorbeeld hangen aan je muur;
 2. Voor het maken van flyers voor je bedrijf, hoef je je huis niet uit: dit bespaart je tijd en voorkomt onnodige kosten van een drukkerij;
 3. Het kan je creativiteit of dat van je kinderen stimuleren: na de foto bewerkt te hebben kunnen je kinderen het in poster vorm uitprinten. Ook zijn er veel creatieve online tutorials die je bijvoorbeeld leren hoe je vervolgens zo een foto op hout kan overbrengen;
 4. Die ene groepsfoto kun je snel aan eenieder overhandigen: een leuk tastbaar aandenken voor eenieder die aanwezig was
 5. Bij sommige projecten heb je gewoon even een echte foto nodig: soms zegt een foto meer dan alle woorden die je tijdens een presentatie gebruikt. Denk maar aan opdrachten voor een bepaald vak of de presentatie van je ontwerp aan je teamgenoten.

Doordat er fotozwart ink bestaat en je daarnaast ook kan kiezen uit andere speciale kleuren, kun je zelf professionele foto’s met diepgang, uitprinten.

Let hierop bij het aanschaffen van een fotoprinter

Na bovenstaande algemene informatie is het tijd dat ik je laat weten waarop je moet letten bij de aanschaf van je eigen fotoprinter. Hoewel dat zich eigenlijk makkelijk laat raden, som ik deze punten voor de volledigheid toch even voor je op.

 • Het doel waarvoor je de printer zal gebruiken: dat zal per persoon, gezin of bedrijf verschillen. Een pocket printer koop je in de meeste gevallen voor je zelf, terwijl je een printer van een groter formaat eerder aanschaft voor algemeen gebruik (gezinsleden en colleges);
 • Het aantal personen dat gebruik zal maken van de printer: indien de fotoprinter ten behoeve van het uitvoeren van je werkzaamheden is gekocht, zijn er meerdere personen die dagelijks iets zullen uitprinten ermee. Een printer die dat aankan is dus geen overbodige luxe;

De manier waarop je je fotoprinter koppelt aan andere apparaten: aan een fotoprinter die alleen een Bluetooth koppeling ondersteunt, heb je bijvoorbeeld niets, indien je mobiel die optie niet heeft.

Zakelijke printer

Mijn persoonlijke top zes fotoprinters

HP Envy Photo 6230 – All-in-One Fotoprinter

Deze snelle fotoprinter print heel scherpe foto’s uit. Dit omdat het aantal pixels standaard 4.800 x 1.200 dpi is. Je kunt met dit model ook je foto”s scannen en kopiëren. Dubbelzijdig printen behoort ook tot de mogelijkheden, wat ideaal is voor een fotoboek of speciale kaart. De cartridges schaf je voornamelijk bij HP instant Ink aan.

HP Sprocket Plus – Mobiele Fotoprinter – Wit

Indien je graag een pocket fotoprinter wilt hebben, zul je je beslist tevreden zijn met dit apparaat van HP. Je koppelt het via Bluetooth of met een USB kabel aan je telefoon. De batterij laadt binnen 1,5 uur op. Door je foto af te drukken op HP ZINK papier, kun je binnen een paar minuten extra genieten van mooie, tastbare foto’s van je leukste momenten.

Dit model is helaas overal uitverkocht, hier een alternatief op dit model:

€140,45
149,00
in stock
Bol.com

HP Sprocket New Edition – Mobiele Fotoprinter – Noir

Is een nieuwere versie van het vorig model. Het is nog steeds in een compacte vorm gegoten, waardoor het met gemak in je broekzak past. Tevens kun je met dit model je vrienden ook in de gelegenheid stellen om hun foto’s te printen, indien ze zich in je buurt bevinden. Deze fotoprinter werkt nog steeds via Bluetooth, heeft een slaapstand, is in verschillende kleuren verkrijgbaar én print nog steeds supersnel je leukste foto’s uit.

Dit model is helaas overal uitverkocht, hier een alternatief op dit model:

Canon PIXMA TS5050 – All-in-One Printer/ Zwart

Printers van het merk Canon zijn meestal de print apparaten die je voor privé gebruik of voor je klein tot middelgroot bedrijf, aanschaft. Dit model behoort tot mijn favorieten niet alleen vanwege de vormgeving, maar vooral omdat het zuinig is bij het uitprinten van foto’s. Je kunt bijna 450 pagina’s printen, zonder dat de kwaliteit van de foto’s afneemt. Door de verschillende koppelingsmogelijkheden doet het er niet aan toe waar deze foto’s zijn opgeslagen. Je kunt naast printen ook je foto’s scannen en kopiëren met deze printer.

Dit product is uitverkocht, hieronder zie je alternatieve Pixma printers in dezelfde prijsklasse:

HP Envy Photo 7830 – All-in-One fotoprinter

Een andere A – in – One fotoprinter is deze versie van HP. Hoewel het klein van stuk is, kun je ook met deze fotoprinter foto’s met een hoge resolutie afdrukken. De foto’s op je USB-stick of memorycard print je met dit apparaat zonder dat je er veel voor hoeft te doen uit. Ook het scannen van documenten gaat heel snel, doordat de printer ze automatisch oppakt vanuit de doorvoerlade.

HP OfficeJet Pro 7740 – All-in-One A3-Printer

Is een andere HP-printer die ik je warm aanbeveel. Vooral als het voor je werkzaamheden noodzakelijk is dat je grotere foto’s uitprint, is dit apparaat een goeie keuze. Behalve scannen en kopiëren kun je ook faxen met deze fotoprinter, waardoor je met één apparaat een serie standaard taken binnen je bedrijf met gemak kan uitvoeren. Dit doe je ook nog draadloos waardoor er geen kabels door je werkruimte heen lopen.

Ik hoop dat je met bovenstaande informatie, gauw de fotoprinter vindt die bij je past. Ik wens je alvast veel plezier toe met je nieuwe aanwinst.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 170 Average: 4.5]
Delen
 •  
 • 2
 •  
 • 176
 • 12
 •  
 •  
 •  
  190
  Shares
 •  
  190
  Shares
 •  
 • 2
 •  
 • 176
 • 12
 •  
 •  

Gerelateerde Artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *