YouTube werkt niet: 13 problemen en oplossingen

YouTube video kijken

Dat YouTube niet werkt, kan te maken hebben met onder andere je internetverbinding, een storing of een ander probleem. Er zijn verschillende manieren om het probleem op te lossen. Een aantal dingen die je gelijk kunt doen om uit te zoeken waarom YouTube niet werkt, zijn de volgende stappen uit te voeren:

 • Kijk of YouTube storingen heeft
 • Sluit de app en open de app opnieuw
 • Check of er updates zijn die je moet laten uitvoeren voor de app
 • Start je telefoon, tablet of laptop opnieuw op
 • Check of je wel internetverbinding hebt
 • Probeer YouTube te openen op een ander apparaat
 • Wis de cache
 • Synchroniseer de datum en tijd opnieuw
 • Kijk of het netwerk YouTube blokkeert
 • Update je GPU-drivers
 • Schakel de hardwareversnelling uit
 • Controleer of je internetverbinding wel snel genoeg is

 

#1 Controleer of YouTube een storing heeft

Wil je net een leuke video bekijken via YouTube, speelt de video niet af. Het is niet iets wat dagelijks gebeurd, maar YouTube kan te maken hebben met een storing. Het platform is populair bij velen en kan hierdoor af en toe last krijgen van te veel verzoeken om een video te streamen. YouTube is natuurlijk gratis en heeft wereldwijd meer dan 2 miljard gebruikers. Iedere maand is YouTube meer dan 1,5 miljard keer bezocht en iedere minuut komt er weer 400 uur aan videomateriaal op het platform bij.

Om iedereen tegelijkertijd te kunnen laten kijken, is er een hoop nodig. Het kan zijn dat er een keer een probleem ontstaat omdat te veel mensen een video proberen te kijken. Sinds 2020 en 2021 zijn het aantal onderbrekingen toegenomen. Daarom is het slim om als eerste te controleren of dit het geval is. Je kunt hiervoor kijken op de website of het Twitteraccount van YouTube.

Als er een storing is, is de kans groot dat de storing hier vermeld staat. Want meestal kondigt YouTube via Twitter al binnen enkele minuten aan of er een onderbreking of storing is. Je weet dus als snel wat er aan de hand is en je kunt de website of het Twitteraccount in de gaten houden voor updates over de storing.

Een andere mogelijkheid is om de website Down Detector te checken. Op deze website melden andere gebruikers namelijk problemen. Dus als er meer mensen problemen met YouTube melden, weet je waar het probleem zit. De site is over het algemeen zeer up-to-date en er is zelfs een live kaart waarop je kunt zien of er lokale storingen zijn.

Of toets simpelweg ‘ Is YouTube Down’ of ‘ Heeft YouTube een storing’ in op Google. Je krijgt al snel resultaten te zien en kunt dan zien of er een melding bekend is. Als YouTube een storing heeft, zit er niets anders op dan wachten tot de storing voorbij is. Probeer tijdens het wachten af en toe YouTube te openen, dan zie je gauw genoeg of het weer werkt.

Downdetector youtube

#2 Sluit en open YouTube opnieuw

Als YouTube zelf geen storing heeft, is de volgende stap het sluiten en opnieuw openen van de app. Hiermee los je meestal problemen of bugs op.  Heb je YouTube geopend via een internetbrowser? Klik dan het tabblad of de browser dicht en probeer opnieuw toegang te krijgen tot de site van YouTube. Of open een andere browser, zoals Firefox in plaats van Chrome en kijk of je YouTube nu wel aan de praat krijgt.

 

#3 Check of er updates nodig zijn voor YouTube

Dat je YouTube niet meer werkend krijgt, kan te maken hebben met een verouderde versie van de app. Veel mensen gebruiken langere periode apps zonder ze op hun smartphone te updaten. Dit kan zorgen voor conflicten, wanneer er uitgebreidere updates of upgrades nodig zijn die wijzigingen met betrekking tot de server hebben.

Controleer daarom in je Google Play Store of App Store om te zien of er nieuwe updates staan te wachten voor de YouTube app. Zo ja, voer deze updates dan uit. Probeer nu een video af te spelen via YouTube. Grote kans dat door deze update jouw favoriete filmpje weer op je beeldscherm verschijnt

Soms is een update voor YouTube zelf niet het probleem, maar een update van je telefoon of browser. Controleer dit dus ook en voer zo nodig ook deze update uit.

 

#4 Start je mobiel, tablet of laptop opnieuw op

Veel problemen met je smartphone, tablet of laptop zijn simpelweg op te lossen door je apparaat opnieuw op te starten. Dus als YouTube niet werkt, probeer dit dan. Houd hiervoor de aan- en uitknop ingedrukt en druk op de optie uitschakelen. Nadat je apparaat volledig uitgeschakeld is, kun je het apparaat weer aanzetten. Als er een optie ‘opnieuw opstarten’ is, kun je ook deze optie kiezen. Dan start het apparaat vanzelf opnieuw op na het uitschakelen. Open nu YouTube opnieuw en klik op een video om te kijken of de video afspeelt.

 

#5 Check of je internetverbinding hebt

De gratis versie van YouTube gebruikt, kun je alleen video’s bekijken als je internetverbinding hebt. Dus als internet niet werkt, dan werkt YouTube vanzelfsprekend ook niet. Daarom is het slim om te controleren of je wel toegang tot internet hebt. Doe dit door andere apps of websites te checken.

Bijvoorbeeld door Spotify te openen en online muziek af te proberen spelen. Of door Google te openen en een zoekopdracht in te toetsen. Lukt dit wel? Dan ligt het probleem ergens anders. Maar als de apps en websites niet werken, dan weet je dat je een probleem hebt met je internetverbinding.

Bekijk op je mobiele apparaat of je Wifi wel aan staat, of dat je per ongeluk je apparaat in de Vliegmodus hebt gezet. Bovenin het scherm van je telefoon of tablet zie je het Wifi pictogram staan. Maar je kunt het ook controleren door naar je instellingen te gaan. Soms helpt het ook om Wifi uit en weer aan te zetten.

Kijk of je router wel verbonden is. Als andere apparaten wel contact maken met Wifi, kun je ook de router opnieuw opstarten. Dit doe je door de router los te koppelen en weer aan te sluiten. Of de speciale knop op de router in te drukken om het apparaat opnieuw op te starten.

Gebruik je geen Wifi, maar je mobiele gegevens? Kijk dan via instellingen of je wel je gegevensverbinding hebt ingeschakeld. In het buitenland kan het zijn dat je roaming aan moet zetten. Dit kan wel kosten met zich meebrengen. Voor vragen omtrent dit onderwerp kun je bij je internetprovider terecht.

Slechte verbinding telefoon

#6 Open YouTube op een ander apparaat

Om te kijken of het probleem te maken heeft met het apparaat dat je gebruikt, is het slim om YouTube te openen op een ander apparaat. Dus open de app of de website nu op je tablet in plaats van op je smartphone. Heb je geen ander apparaat? Probeer YouTube dan nu eens te openen in een andere browser.

 

#7 Wis de cache van je mobiele device of laptop

Als al het bovenstaande nog niet heeft geholpen, kun je de cache wissen en de gegevens van YouTube zelf wissen. Wanneer je de cache wist, dan zijn er tijdelijk gegevens gewist. Wanneer je de gegevens van YouTube wist, dan wis je ook gelijk bepaalde instellingen. Sommige instellingen kunnen beschadigd zijn, of door fouten in de war zijn geschopt. Door alles te wissen reset je de app of de internetpagina en kun je opnieuw beginnen.

Gebruik je een iPhone? Dan kun je niet anders dan de app te verwijderen. Je kunt namelijk de cache niet wissen op een andere manier. Dus verwijder de app helemaal van je telefoon en download de app opnieuw in de App Store. Met een Android telefoon of tablet volg je de onderstaande stappen:

 1. Open de Instellingen
  Android youtube cache legen 1
 2. Klik op Apps & meldingen
  Android youtube cache legen 2
 3. Klik op Bekijk alle apps en zoek op YouTube
 4. Klik nu op Opslag & Cache
  Android youtube cache legen 3
 5. Klik op Cache wissen
  Android youtube cache legen 4

 

#8 Opnieuw datum en tijd synchroniseren

Je denkt er niet zo snel aan, maar als de datum en/of tijd niet goed ingesteld staat, kan dit ervoor zorgen dat YouTube niet werkt. Het is een bijzonder probleem waar je misschien niet zo snel aan zult denken. De server van Google kan, door het ontbreken van de juiste tijd, niet synchroniseren met jouw apparaat, waardoor er geen video in beeld verschijnt. Dit probleem is vaak het geval op laptops en computers die tussen tijdzones bewegen zonder een automatische tijdzone-instelling.

Kijk daarom bij instellingen bij datum en tijd of tijd en taal en selecteer de juiste tijdzone:

 1. Klik op Instellingen
 2. Klik nu op Datum en tijd
 3. Klik op Automatische datum en tijd, zodat deze functie inschakelt

Nu zou je apparaat de juiste datum en tijd moeten ophalen via de zendmasten waarmee het verbinding maakt.

 

#9 Check of het netwerk YouTube blokkeert

Maak je gebruik van het internet van anderen? Bijvoorbeeld op school, je werk of bibliotheek? Het kan zijn dat de netwerkbeheerders van de instantie beperkingen hebben gelegd aan het gebruik van YouTube. Vooral op scholen of ouders van jonge kinderen is dit een logische keuze, wanneer ze willen dat kinderen niet of niet te lang zichzelf blootstellen aan video’s via het kanaal. Vraag aan de netwerkbeheerders of dit het geval is en of je toegang tot YouTube kan krijgen. Of schakel over op je eigen mobiele internet, zodat je alsnog YouTube kunt gebruiken.

 

#10 Update je GPU-drivers – alleen voor gebruik op computer

Probeer je YouTube te gebruiken op je computer, maar werkt het niet? Dan kan het zijn dat je compatibiliteitsproblemen hebt met de Graphics Processing Unit (GPU). Werk de drivers bij en controleer of dit helpt. Dit werkt dus alleen bij het gebruik van YouTube op een computer, niet op een ander apparaat.

Het bijwerken van de GPU-drivers op Windows gaat als volgt:

 1. Ga naar apparaatbeheer door in de zoekbalk van Windows Apparaatbeheer in te toetsen
 2. Klik nu op Beeldschermadapters
  GPU driver updaten stap 1
 3. Klik met je rechtermuisknop op de GPU
 4. Selecteer nu Stuurprogramma bijwerken
  GPU driver updaten stap 2
 5. Klik nu op Automatisch naar stuurprogramma’s zoeken
 6. Volg nu de instructies van je computer op
  GPU driver updaten stap 3

 

#11 Schakel de hardwareversnelling uit

Heb je tijdens het afspelen van een video op YouTube wel eens een zwart of groen scherm gezien? De oorzaak hiervan ligt meestal bij een compatibiliteitsprobleem bij de hardwareversnelling. Probeer de hardwareversnelling uit te schakelen. Bij Chrome voor Windows doe je het zo:

 1. Open Chrome
 2. Klik op de menuknop in de rechterbovenhoek, met de drie puntjes
 3. Selecteer nu Instellingen
 4. Klik op Geavanceerd
 5. Ga naar Systeem
 6. Schakel nu de optie Hardwareversnelling gebruiken uitDisable hardware acceleration chrome

 

#12 Controleer of je internetverbinding wel snel genoeg werkt

Speedtest internet snelheid

Wanneer je de app of website wel geopend krijgt, maar een video niet af wilt spelen, is er iets anders aan de hand. Een video wil niet afspelen of stottert misschien wel doordat de verbinding van je internet niet snel genoeg is. Doe daarom een internetsnelheidstest: zoek op het woord ‘Internetsnelheidstest’ en klik dit aan om te testen hoe snel je verbinding is. Dit kun je zowel doen op mobiele apparaten als op je laptop of computer.

Volgens YouTube moet je internetverbinding minimaal 1.1 Mbps zijn om een standaard-definitie 480p video af te spelen. Is je verbinding sneller, dan is dit alleen maar beter. Voor een hoge resolutie video van 1080p heb je minstens 5Mbps nodig.

 

#13 Probeer alle oplossingen en kijk daarna of het helpcentrum van YouTube je kan helpen

Een probleem met YouTube kan dus meerdere oorzaken hebben. Het is altijd verstandig om te kijken naar je internetverbinding. Als je internet niet werkt, dan zul je ook geen video’s kunnen afspelen. Maar het kan ook te maken hebben met een verouderde versie van de app, te traag internet, een netwerk dat YouTube niet toestaat, een storing bij YouTube of je internetprovider of instellingen die verkeerd staan. Door de stappen die hierboven staan te volgen, sluit je bepaalde problemen uit.

Hebben al deze oplossingen om YouTube weer werkend te krijgen niet geholpen? Stel je vraag dan bij YouTube, ze hebben namelijk een helpcentrum. Of laat een comment hieronder achter.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten