Media draadloos streamen naar de tv (handleiding)

Streamen op tv

We leven in een vrijwel compleet draadloze wereld. Computers, laptops en zelfs televisies en spelcomputers maken een draadloze verbinding via het internet of randapparatuur wordt via Bluetooth gekoppeld. Natuurlijk heb je nog altijd een stroomkabel nodig om de apparaten van stroom te kunnen voorzien, maar het internet wordt nog nauwelijks bedraad aangesloten.

En dat kan ook prima met de snelheden waar we tegenwoordig van kunnen genieten. Eén van de mooiste functies van een draadloos netwerk is dat je bestanden en dus ook films, series en foto’s draadloos kunt streamen naar een tv. Maar wat is streamen precies en hoe werkt het? Lees snel verder, want in ons artikel vertellen we er meer over. 

Wat heb je nodig om te kunnen streamen? 

Als we het hebben over films en series streamen, dan heb je simpelweg een smart tv en een abonnement op een bekende streamingdienst, zoals Videoland, Netflix of Amazon Prime Video nodig. Smart tv’s staan feitelijk standaard in verbinding met het internet en de apps kun je via het menu downloaden. Vaak staan de apps van bekende streamingdiensten al geïnstalleerd zodra je de tv hebt uitgepakt en hebt geïnstalleerd.

Dan hoef je alleen nog maar in te loggen met je inloggegevens en je hebt gelijk toegang tot de bibliotheek met films en series. Uiteraard heeft je televisie wel een verbinding met het internet nodig, maar dit stel je vaak in op het moment dat je met de eerste installatie van de televisie bezig bent. Welke apps vind je doorgaans op een moderne smart tv? 

  • Amazon Prime Video 
  • Disney+ 
  • HBO Max 
  • Netflix 
  • Spotify 
  • YouTube 

Streamen thuis

Wat moet ik doen als ik geen smart tv heb? 

Heb je geen smart tv? Dan zijn er ook mogelijkheden om te streamen. Zo kun je bijvoorbeeld toch op je tv Netflix kijken. Je kunt op verschillende manieren een televisie smart maken. Hier zijn talloze oplossingen voor. De bekendste zijn Apple TV en Google Chromecast. De Apple TV is in dat opzicht het meest uitgebreide apparaat dat via een HDMI-kabel op een televisie wordt aangesloten.

De Apple TV maakt verbinding met het internet en op het vierkante kastjes installeer je de apps die je nodig hebt. Zoals Netflix, Videoland of Amazon Prime Video. Een groot voordeel van de Apple TV is dat je ook content vanaf een iPhone of iPad naar de tv kunt streamen via de Apple cast functie. Door op dit icoontje op je smart device te drukken kun je het beeld en het geluid van een telefoon of tablet direct overbrengen naar de Apple TV en dus ook je tv. 

Google Chromecast is vrijwel dezelfde oplossing en de beste keuze voor gebruikers die bijvoorbeeld smartphones en tablets met het besturingssysteem Android gebruiken. Google Chromecast lijkt op een uit de kluit gewassen USB-stick die je op een vrije HDMI-poort op de televisie prikt. De Chromecast maakt eveneens verbinding met het internet en je kunt er ook apps via Google Play op installeren. Daarnaast kun je via een smart device, zoals een telefoon met Android beeld en geluid casten naar de Chromecast. Je hoeft dan alleen nog maar op het Chromecast icoontje op je telefoon of tablet te drukken. 

Een belangrijke tip! Om Apple TV en Google Chromecast goed te laten werken zijn een aantal zaken van belang. Ten eerste moet je de software van zowel de Apple TV als de Google Chromecast altijd geüpdatet hebben. Dat geldt ook voor de software dat op een telefoon of een tablet staat.

Daarnaast is het van cruciaal belang dat je Apple TV, Google Chromecast en je device altijd met hetzelfde Wi-Fi netwerk in verbinding staan. Anders kunnen de apparaten elkaar niet vinden en dan is het streamen vanaf een smart device onmogelijk. Je kunt dan natuurlijk wel de apps die op een Apple TV of Chromecast geïnstalleerd staan gebruiken.  

 

Televisie met ingebouwde Apple TV en Google Chromecast 

Soms is het helemaal niet nodig om te investeren in nieuwe apparaten, zoals een Apple TV of een Google Chromecast, omdat veel moderne televisies dat al hebben ingebouwd! Zo hebben de nieuwste televisies van Sony Apple TV ingebouwd terwijl andere merken, zoals Samsung en LG met Google Chromecast samenwerken. Soms zijn zelfs beiden systemen al in de tv aanwezig. Dat houdt in dat je met zowel een apparaat met iOS als met Android kunt streamen naar je tv. Zonder dat je een extra apparaat nodig hebt. De spelregel dat de apparaten dan wel een deel moeten uitmaken van hetzelfde Wi-Fi netwerk blijft wel van kracht. 

Streaming content

Andere methoden 

Er zijn nog meer methoden waarmee je content naar een televisie kunt streamen. Denk dan bijvoorbeeld aan het streamen van films, series, fotos en muziek vanaf een laptop of een PC. Dit kan ook volledig draadloos, maar dan heb je nog wel het één en het ander nodig. Tenzij je systeem ook de functie heeft waarmee je content kunt casten. Dan zou je bijvoorbeeld via Apple TV of een Google Chromecast content kunnen streamen. Moderne laptops en PC worden standaard met deze functies uitgerust. Logischerwijs gebruikt Apple de Apple cast functie terwijl machines met Windows Chromecast ondersteunen.  

Een andere optie is om bijvoorbeeld een oplossing te kiezen waarmee je heel eenvoudig content kunt streamen. Dat is handig als je veel content op je harde schijf hebt staan. Content kan van alles zijn. Van films en series tot aan presentaties en van muziekbestanden tot aan complete websites.

Zo heb je de methode DLNA. DLNA mag gezien worden als de pionier op het gebied van streaming, maar het wordt niet veel gebruikt. Het principe is simpel, want via DLNA deel je het scherm van een PC of laptop met een ander apparaat. Zoals een tv. Het is dan wel belangrijk dat zowel je machine als televisie DLNA ondersteunen. Hoe het in zijn werk gaat? Vrij simpel. Op je machine selecteer je de bestanden die je wilt delen en je schakelt schermdeling in. In dit venster zie je vaak ook een speciaal adres waarmee de machine door de tv te bereiken is.

Dit adres vul je in op de televisie bij de instellingen, maar dat zou ook bijvoorbeeld via een app, zoals PLEX of VLC Media Player kunnen zijn. Op het moment dat je hebt ingevuld kun je de gedeelde mappen op je computer via de televisie benaderen en kun je de bestanden selecteren die je wilt zien of horen. Belangrijke tip! Tijdens het streamen via deze methode moet de PC of laptop wel aan staan en actief zijn. Dus niet in sluimermodus! 

 

De beste methode 

Wij hebben verschillende opties getest en beoordeeld en wij zijn van mening dat een moderne televisie met een Apple TV en/of Google Chromecast de meest snelste methode is om draadloos content te streamen vanaf een smartphone, tablet of laptop. Ondersteunt de televisie deze functies niet? Dan is de aanschaf van een mediaspeler, zoals Apple TV of Google Chromecast een hele goede optie. Hiermee maak je van jouw tv binnen handomdraai een smart tv en kun je vrij eenvoudig content streamen. Of je nu een film op je telefoon wilt afspelen of je vakantiefoto’s die op de PC staan wilt laten zien. 

 

 

De term “streamen” 

Streamen is inmiddels een begrip, maar het wordt ook nog altijd verward met de term “downloaden”. Terwijl er toch een groot verschil zit in deze twee vormen. Bij downloaden worden namelijk bestanden van het internet op je apparaat geplaatst terwijl je bij streamen alleen het beeld en het geluid van het ene naar het andere apparaat overbrengt. En dat kan zelfs draadloos! Kijk je een filmpje op YouTube en wil je deze even op het grote scherm bekijken? Dan kun je dus het filmpje streamen naar een tv of een monitor. Terwijl je geen kabels hiervoor nodig hebt! 

 

Hoe we “vroeger” streamden 

Als we het hebben over “vroeger”, dan hebben we het over slechts enkele jaren geleden. Toen smart tv’s nog niet zo geavanceerd waren als op de dag van vandaag en streamen nog eigenlijk niet zo vanzelfsprekend was. Je films, series en muziek op bijvoorbeeld een computer of laptop kon je wel via de tv bekijken of beluisteren, maar dan moest je de computer wel aansluiten via een kabel.

Denk dan bijvoorbeeld aan een HDMI-kabel waarmee je in hoge snelheden beeld en geluid kunt overbrengen. Dat hoeft helemaal niet meer tenzij je niet wilt investeren in de juiste apparatuur of simpelweg een aansluiting via een kabel prefereert.  

 

Vragen of hulp nodig? 

Heb je nog vragen over streamen of heb je hulp nodig bij het installeren van bijvoorbeeld Apple TV of Google Chromecast? Laat dan een reactie achter voor de productspecialist en we helpen je graag op weg. Bij support vragen is het belangrijk om te omschrijven welke televisie je hebt (merk en modelnummer) en welke content je probeert te streamen. 

Stuur dit artikel door:

2 reacties

  1. Is er bij de chromecast als men deze aansluit op een tv nog een apparte voeding hiervoor nodig verder wel duidelijke uitleg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten