Beste 4k gaming monitors van 2023

gaming monitor

Videogames zijn in de laatste 20 jaar geëvolueerd van simpele platform spelletjes met personages die slechts uit enkele pixels bestaan in talrijke games die gedetailleerde karakters en landschappen bevatten en unieke speelervaringen verzorgen. Pc’s, laptops en spelcomputers werden steeds krachtiger, maar met een krachtige machine ben je slechts halverwege om die geweldige speelervaring te ervaren. Want hoe de game wordt weergegeven op je monitor hangt ook sterk af van de kwaliteit die het scherm biedt. In dit artikel geven we niet alleen handige tips waar je op kan letten wanneer je in 4K wilt gamen, maar ook welke 4K monitoren je het beste kan aanschaffen.

 

Een nieuw tijdperk in gaming

We kunnen wel spreken over een nieuw tijdperk in gaming, want de ontwikkelingen staan niet stil. In slechts 20 jaar tijd zijn er zoveel verbeteringen aangebracht dat je jezelf kan afvragen hoe de gamewereld er over 20 jaar uitziet. Maar we hebben geen glazenbol en het is simpelweg afwachten waar de gameontwikkelaars, maar ook de fabrikanten van de gaming laptops en spelcomputers mee gaan komen. Met de komst van high-end gaming laptops en de krachtige consoles de Sony PlayStation 5 en de Xbox Series X, is de toekomst in gaming eigenlijk al begonnen. Waarin uiterst gedetailleerde games in 4K op de speler worden afgevuurd.

 

Gaming laptop of spelcomputer aanschaffen?

In de wereld van gamers zijn er altijd al groepjes geweest die een voorkeur hebben voor een sterke gaming laptops, een PlayStation of een Xbox. Internetfora staan vol met discussies tussen gamers die een uitgesproken mening hebben over op welke machine je het beste kan gamen. Welke machine je gebruikt is sterk afhankelijk van waar je persoonlijke voorkeuren naar uitgaan. Het voordeel van een laptop of een PC is dat je deze vaak naar eigen wens kan aanpassen en kan upgraden met sterkere hardware. Bijvoorbeeld door een krachtigere videokaart te monteren. Terwijl een spelcomputer vaak geleverd wordt “as is” en beperkt is in het uitbreiden of het upgraden van de hardware. Hoewel, je vaak wel de mogelijkheid hebt om een externe harde schijf aan te sluiten. Daarnaast kunnen games die exclusief voor een platform worden uitgebracht een doorslaggevende factor zijn om voor een specifiek product te kiezen.

 

Next-gen is 4K

Een feit is dat de nieuwste laptops, Pc’s en de onlangs uitgebrachte entertainmentsystemen van Sony en Microsoft vrijwel altijd 4K ondersteunen. 4K biedt een resolutie van 3840×2160 en wordt vaak aangeduid met UHD en/of 2160p en is tot 4 maal scherper en gedetailleerder dan Full HD. Dat voorheen de norm was. Maar met de aanschaf van een nieuw systeem ben je er nog niet om optimaal te kunnen genieten van jouw videogame, want hoogstwaarschijnlijk moet je ook je Full HD monitor inruilen voor een monitor die 4K ondersteunt. Natuurlijk kan je op een Full HD monitor gewoon genieten van de nieuwste games, zoals Assassin’s Creed: Valhalla, Fifa 21 en Cyberpunk 2077, maar waarschijnlijk niet in de hoogst haalbare kwaliteit.

 

Monitor of televisie aanschaffen?

Veel spelers kiezen steeds vaker om te gamen op een monitor. In tegenstelling tot enkele jaren geleden worden monitoren steeds groter, maar ook bieden deze producten een betere beeldkwaliteit. Niet alleen door de 4K ondersteuning, maar ook op het gebied van de hardware en technieken waarmee bijvoorbeeld de snelheid van de beeldverversing enorm zijn verbeterd. Nu bieden de nieuwste LED-, OLED- en QLED-televisies ook wel een snelle beeldverversing, maar in de regel zijn deze televisies duurder in de aanschaf dan een goede gaming monitor. Terwijl een televisies ook functies bevat die je hoogstwaarschijnlijk niet gebruikt wanneer je het product uitsluitend gebruikt om te gamen. En uiteraard betaal je wel voor deze functies.

 

Frequentie beeldverversing is van belang

De snelheid van de beeldverversing is een belangrijk onderdeel wanneer je de monitor gebruikt om te gamen. De frequentie van de beeldverversing wordt vaak aangeduid met 50Hz, 60Hz en 100Hz. Hoe lager de frequentie des te minder snel wordt het beeld opgebouwd. In de regel heb je voor gaming een monitor nodig die minimaal 60Hz ondersteunt. Dan voorkom je frustraties zoals tearing en ghosting. Zeker in games, zoals de shooter Call of Duty is jouw responstijd van belang als je een potje wilt winnen.

Wanneer het beeld dan niet snel genoeg kan opbouwen heb je de kans dat je altijd te laat bent wanneer een vijand jou in zijn vizier heeft. Maar ook bij racegames en bij games, zoals Fifa 21 is het zwaar irritant als je jouw sportbolide of jouw favoriete speler meerdere keren door het beeld ziet bewegen. Ghosting is dan ook één van de grootste irritaties onder de gamers, maar eenvoudig te voorkomen als je de juiste monitor gebruikt.

Gamen op 4K monitor

Responstijd

Naast de frequentie van de beeldverversing is ook de responstijd van de monitor van belang om het beeld vloeiend te laten lopen. De responstijd wordt in specificaties vaak aangeduid met een waarde in ms. Dat staat voor milliseconde. Hier geldt juist dat hoe lager de waarde des te sneller de responstijd is. Een gaming monitor heeft vaak een responstijd van tussen de 1ms en 5ms. Alles hoger dan 5ms volstaat eigenlijk niet om je 4K games op af te spelen. Een te hoge responstijd kan eveneens voor storende factoren, zoals stuttering en ghosting zorgen.

 

Goed geluid is het halve werk

Een goed geluid is het halve werk en in tegenstelling tot een televisie heeft een monitor vaak geen ingebouwde luidsprekers. Nu gebruiken de meeste gamers toch een gaming headset wanneer ze online gaan met hun vrienden, maar het is wel handig om er rekening mee te houden. Wanneer je geen headset gebruikt kan je er ook voor kiezen om je gaming laptop of PC aan te sluiten op een goede speaker set of je surround-installatie.

 

Verschillende beeldverhoudingen

Bij gaming monitoren kom je ook afwijkende beeldverhoudingen tegen. Waar de LED-televisie in de regel de verhouding 16:9 (widescreen) heeft, bieden fabrikanten vaak ook monitoren in de zogenaamde ultrawide en super ultrawide afmetingen aan. Deze hebben vaak de verhouding 32:9 en werken alleen goed als ook je game deze verhouding ondersteunt. In de specificaties van de game die je wilt spelen staat vaak omschreven of deze verhouding wordt ondersteund.

 

Het voordeel van een curved monitor

Een ander fenomeen dat steeds meer in de wereld van gaming monitoren naar voren komt is de curved monitor. De naam verklapt het al een beetje dat deze monitoren een gebogen scherm hebben en dat heeft een aanzienlijk voordeel ten opzichte van een standaard monitor. Door het gebogen scherm wordt de speelervaring rijker, want een curved monitor creëert een panoramisch effect. Dat ervoor zorgt dat je het idee hebt dat je in de game zit. Daarnaast wordt je zicht gelijkmatig over het beeld verdeeld. Dat voor minder oog- en nekklachten zorgt. De intensiteit van het gebogen scherm wordt vaak in de specificaties aangegeven met een waarde en de letter R. Hier geldt hoe hoger de waarde des te minder heftig het scherm gebogen is.

 

Verschillende panelen

Monitoren maken gebruik van verschillende panelen en in de basis bevat een gaming monitor een IPS, TN of VA paneel. Een IPS-paneel heeft het hoogste kleurbereik van de 3 en een grotere kijkhoek. Waardoor het beeld ook scherp blijft als je niet recht voor de monitor zit. Bij een TN en VA paneel is dat helaas niet het geval. Daarnaast heeft een TN-paneel het laagste kleurbereik en kan het beeld er flets uitzien. Een VA-paneel is een goede middenweg, omdat deze haast hetzelfde kleurbereik heeft als een IPS-paneel hoewel, de kijkhoek iets kleiner is. Een VA-paneel blinkt wel uit in de contrastverhouding waardoor het verschil tussen licht en donker heel goed te zien is.

Gamen in sfeerverlichting achter 4K monitor

De beste gaming 4K gaming monitoren

Nu we meer hebben verteld over de voordelen en waar je op kan letten bij de aanschaf van een 4K gaming monitor is het tijd om in te zoomen op de beste 4K gaming monitoren die momenteel verkrijgbaar zijn.

LG 32UL750-W

De LG 32UL750-W is een 32” Ultra HD gaming monitor met een VA-paneel en met een resolutie van 3840×2160 en een responstijd van 4ms. Het voordeel van deze monitor is dat HDR wordt ondersteund voor een vloeiend beeld, maar ook met een helderheid van 350CD/M2 spatten de kleuren van het scherm af. De frequentie van de beeldverversing is 60Hz terwijl de monitor zowel te kantelen als in hoogte verstelbaar is.

 

Philips 288E2A

De Philips 288E2A is een IPS 4K gaming monitor met een resolutie van 3840×2160 met een beelddiagonaal van 28”. De helderheid van het scherm is 300CD/M2 en heeft een beeldverversing frequentie van 60Hz. De responsetijd is 4ms dat uitstekend is voor vloeiende beelden. Hoewel, het scherm kantelbaar is kan je deze monitor niet in hoogte verstellen. Dat een nadeel kan zijn.

 

Samsung LS32AM700

De Samsung LS32AM700 is een IPS 4K gaming monitor met een resolutie van 3480×2160 pixels en met een beelddiagonaal van 32 inch. De monitor heeft een beeldverversingssnelheid van 60Hz en ondersteunt HDR. De responsetijd is 8ms dat uitstekend is voor vloeiend beeld. Het nadeel is dat het scherm alleen te kantelen en niet in hoogte verstelbaar is.

 

Dell U2720Q

De Dell U270Q is een mooie 4K monitor met een IPS paneel. De resolutie van het scherm is 3480×2160 pixels, ondersteunt HDR en heeft een beeldverversingssnelheid van 60Hz. De responsetijd is 8ms en het scherm is zowel kantelbaar als in hoogte verstelbaar. Een nadeel is dat er slechts 1 HDMI-poort aanwezig is.

 

Op een rijtje

We hebben deze monitoren met de mogelijkheden, voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet. Om je te helpen om de juiste keuze te maken;

ModelFrequentie beeldverversingResponstijd CurvedVoordelenNadelenPrijs
LG 32UL750-W

 

60Hz4msNee● In hoogte te verstellen

● Kantelbaar

● Groot beeld

●Beeldverversing frequentie aan de lage kant***
Philips 288E2A

 

60Hz4msNee● Ideaal om kort op het beeld te zitten

● Kantelbaar

● Hoge helderheid

●Beeldverversing frequentie aan de lage kant

● Niet in hoogte verstelbaar

****
Asus ROG Strix XG438Q

 

120Hz4msNee● Hoge beeldverversing frequentie

● Groot beeld

● HDR-ondersteuning

● Hoge helderheid

● Prijzig

● Niet in hoogte verstelbaar

****
Acer Predator XB321HKbmiphz

 

60Hz4msNee● Tof uiterlijk

● Scherm kantelbaar

●Beeldverversing frequentie aan de lage kant

● Niet kantelbaar

**
Samsung LC49RG90

 

120Hz4msJa● Extra groot en ultrawide scherm

● Kan hogere resolutie dan 4K aan

● In hoogte verstelbaar en te kantelen

● Ultrahoge helderheid

● Neemt veel ruimte in beslag*****

Het is tijd om te gaan shoppen!

Nu heb je een goed beeld bij waarom een 4K gaming monitor een slimme aanschaf is, waar je op kan letten bij het aanschaffen van een 4K gaming monitor en welke 4K gaming monitoren de beste zijn. Heb je nog vragen of wil je weten of je huidige laptop, PC of spelcomputer een 4K gaming monitor nodig heeft? Of wil je jouw ervaringen delen met een onlangs aangeschafte monitor? Laat dan een reactie achter.

 

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten