OLED- of QLED-televisie kopen? Wat is beter?

Oled qled televisie

Vroeger ging je naar de speciaalzaak en liet je jezelf adviseren door de verkoper welke televisie je het beste kon kopen. Beelddiagonaal, hertzwaarde en uiterlijk waren de zaken waar je op kon letten, maar in de afgelopen jaren heeft de techniek op het gebied van televisies niet stilgestaan. De beeldbuis werd vervangen voor een display, televisies werden groter en platter en de techniek achter de beeldkwaliteit werd alsmaar beter. Inmiddels zijn er zoveel soorten en maten dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Zeker gezien het feit er tegenwoordig significante verschillen zijn in LED-, OLED- en QLED-televisies. In dit artikel leggen wij uit wat nu precies het verschil is tussen deze televisies en welke technieken het beste bij jouw kijksituatie past.

 

Hoe groter des te beter

Je hoort weleens hoe groter de televisie des te beter het is, maar niets is minder waar. Met de komst van de platte televisie heb je de mogelijkheden om een enorm scherm neer te zetten of op te hangen, maar dat wil niet zeggen dat een groter scherm ook altijd de beste keuze is. De keuze van de afmeting van het scherm is afhankelijk van op hoeveel meter afstand je van de televisie zit. Hoe groter het scherm is en hoe kleiner de afstand tussen de televisie en de bank, des te meer zie je de imperfecties op het scherm. Zeker als het bronmateriaal niet de hoogste kwaliteit biedt. We hebben een overzicht voor je gemaakt waarin we aangeven welk beeldformaat het beste bij je past.

Afstand bank en televisieBeelddiagonaal in inch
Tot 2 meter32” – 43”
2,5 tot 3 meter40” – 55”
3,5 tot 4 meter48” – 65”
4 meter of meer55” – 65” of groter

 

Wat wij bedoelen met bronmateriaal

Met bronmateriaal bedoelen wij de bron van het programma, de film of de serie die je op je scherm wilt kijken of de game die je wilt spelen. Dat kan de digitale televisie van Ziggo of KPN, de Sony PlayStation of Microsoft Xbox, een DVD of een (4K Ultra HD) Blu-ray Disc zijn. Wanneer het beeld korrelig of onscherp oogt, dan gebruik je bronmateriaal dat niet de beste kwaliteit biedt. Een DVD van 20 jaar oud biedt lang niet dezelfde beeldkwaliteit als de digitale televisie of een film die je in 4K via Netflix afspeelt. Hier geldt ook nog eens dat het beeld van oudere bronmaterialen onscherper wordt wanneer het scherm ook groter is. Hier geldt dus hoe groter het scherm des te onscherper de oude DVD of het beeld van de analoge televisie wordt.

 

Kwaliteit wordt steeds beter

Met de introductie van 4K televisies met HDR-ondersteuning hebben de aanbieders van televisies, de streamingdiensten en fabrikanten van dvd’s en Blu-ray Discs niet stilgezeten. Er is dan ook steeds meer hoogwaardige beeldkwaliteit beschikbaar. Zo stelt streamingdiensten Netflix en Disney+ films en series beschikbaar in 4K kwaliteit en worden films steeds vaker op 4K Ultra HD Blu-ray Disc uitgebracht. Ook spelcomputerfabrikanten hebben niet stilgezeten en nieuwe consoles, zoals de PlayStation 5 en Xbox One X ondersteunen de hoogste beeldkwaliteit. Aanbieders van televisie bewegen ook mee, maar het merendeel van de televisieprogramma’s die je via de digitale televisie kijkt worden nog altijd in Full-HD uitgezonden.

 

Wat is 4K?

Een 4K televisie heeft een resolutie van circa 4000 pixels en biedt daarmee een beeldkwaliteit die tot ongeveer 3 maal beter is dan de Full-HD televisies. Tegenwoordig zijn de televisies die je in de winkel aanschaft standaard 4K. In 2014 was een 4K televisie nog veel duurder en een luxueuzere aanschaf, maar de toename van de productie in 2015 resulteerde in een enorme daling van de verkoopprijzen. 4K is nu dan ook meer dan de standaard geworden.

 

Wat is HDR?

HDR staat voor High Dynamic Range en deze techniek zorgt voor meer detail en kleurverschillen in het beeld. Zo is wit echt wit en zwart echt zwart. Ook de beeldverversing is sneller waardoor bijvoorbeeld de zogenaamde trails zijn verdwenen. Wanneer je een personage door het beeld ziet rennen op een standaard HD of Full HD-televisie, dan zag je vaak dat personage meerdere keren. Ook het beeld leek dan te haperen of te stotteren. Met de nieuwe 4K techniek en in combinatie met HDR behoren dat soort storende factoren tot het verleden. De kanttekening is wel dat HDR alleen tot zijn recht komt als ook het bronmateriaal HDR ondersteunt.

HDR trails voorbeeld

Onderschat het belang van de soort HDMI-kabel niet

In 9 van de 10 gevallen wordt er een mediabox van de televisieaanbieder gebruikt. Of je hebt een (4K Ultra HD) Blu-ray-speler of een PlayStation 5 op je televisie aangesloten. Dat gaat dan via de HDMI-kabel. Die in veel gevallen standaard bij het product wordt meegeleverd, maar hier is het opletten geblazen. De standaard HDMI-kabels zijn vaak niet geschikt om de technieken die beschikbaar zijn door te sluizen naar de LED-televisie. Alleen high-speed HDMI-kabels zijn in staat om beeldkwaliteit in 4K of de HDR-technologie te vertalen naar het beeld wat je ziet. Het is dus aan te raden om zeker niet te beknibbelen op je bekabeling en de standaard HDMI-kabels te vervangen voor een betere versie. Om je op weg te helpen hebben wij de beste HDMI-kabels voor je op een rijtje gezet.

Een goed geluid is het halve werk

Vroeger hadden televisies enorme kasten en was er dus ook genoeg ruimte om goede speakers en subwoofers in te bouwen. Maar met de komst van de platte televisie is dat helaas verleden tijd. Toch is goed geluid het halve werk, want je wilt een televisieprogramma, film, serie of videogame toch in de hoogste kwaliteit ervaren. Wanneer het beeld op orde is, maar het geluid teleurstelt, doet dat ongetwijfeld afbreuk aan het kijk- of speelplezier. Onlangs gaven wij in onze artikelen al goede tips welke soundbar je het beste kan aanschaffen om het geluid van je televisie te verbeteren, maar we schreven ook een artikel over de beste home cinema sets. Dat zeker de overweging waard is als je het geluid grondig wilt aanpakken en een bioscoopervaring thuis wilt creëren.

De beste soundbars in 2021

Home cinema set kopen?

De verschillen tussen LED, OLED en QLED

Tegenwoordig word je als consument om de oren geslagen met termen zoals LED, OLED, QLED, 4K, 8K, Ultra HD en HDR. Nu hebben we al uitleg gegeven over wat 4K en HDR is en welke functies deze technieken met zich meebrengen. Zoals eerder geschreven zijn de meeste televisies die je nu aanschaft uitgerust met de 4K techniek, maar er is nog wel een belangrijk verschil of je kiest voor een LED-, OLED- of QLED-televisie. Hieronder zoomen we verder in op de verschillende technieken en we geven advies over welke techniek het beste in jouw situatie past.

Led vs oled voorbeeld

LED is de standaard

LED is nog wel de standaard en feitelijk de opvolger van de LCD-televisie. Met een LED-scherm is er een raster met lampjes aanwezig. Die oplichten en op basis van het afgespeelde bronmateriaal het beeld in hoog contrast weergeven. Het nadeel is dat de lampjes in een cluster oplichten en ondersteuning krijgen van een zogenaamd achtergrondverlichting. Dat ervoor kan zorgen dat er zogenaamde wolkvorming ontstaat. Als voorbeeld neem ik een zwarte heldere lucht met een felle blauwe maan. Bij een LED-televisie zal je zien dat rondom de maan een blauwige gloed in het zwarte beeld overloopt. Dat kan als storend worden ervaren.

 

OLED de opvolger

OLED is dan ook de opvolger van de LED-televisie, maar een techniek die nog steeds erg prijzig is. Maar die extra kosten zijn het wel waard. In tegenstelling tot een LED-display worden de kleinere lampjes bij een OLED individueel aangestuurd. Daarnaast hebben zij geen ondersteuning van een achtergrondverlichting nodig, omdat ze krachtig genoeg zijn om zelf het licht dat benodigd is te produceren. Met als resultaat een hoog contrast beeld, maar ook met felle wit en diepe zwart waardes. Wit is dan ook echt wit en zwart is dan ook echt zwart. Bij het eerdergenoemde voorbeeld van de zwarte heldere lucht met de felblauwe maan zal dus de maan echt van het beeld spatten, maar is ook de blauwige gloed waar we over schreven verdwenen.

 

QLED de concurrent

Samsung kwam in 2017 met de concurrerende techniek QLED. De meeste fabrikanten kiezen voor de OLED-schermen in hun nieuwste modellen, maar Samsung kiest daarin als een marktleider voor een andere strategie. QLED staat voor Quantum Dot Light Emitting Diode. Een techniek die dankzij de invloed van licht ervoor zorgt de nano kristallen in het scherm opkleuren en een hoog contrast weergeven. Door de hogere helderheid van QLED-schermen is deze techniek ook minder gevoelig voor lichtinval en kunstlicht.

 

De voor- en nadelen op een rij

We zetten de voor- en nadelen van de verschillende technologieën op een rijtje.

TechniekIndividuele aansturing LED’sHoog contrastBrede kijkhoekLast van lichtinval en kunstlicht
LEDNeeNeeNeeJa
OLEDJaJaJaJa
QLEDNeeJaNeeNee

 

Welke merken zijn het overwegen waard

In de wereld van LED-, OLED- en QLED-televisies zijn er genoeg merken die een breed aanbod hebben in uiteenlopende modellen. De verschillen zitten vooral in de technologieën, beeldformaten en functionaliteiten. Qua merken zijn Philips, Sony en Samsung nog altijd de marktleiders hoewel, merken zoals Panasonic en LG ook een breed assortiment in televisies aanbieden. Wij hebben de populairste OLED- en QLED-televisies voor je op een rijtje gezet.

TelevisieTechniek4KHDRSmart TVIdeale afstand tussen tv en bankGeschikt voor
LG OLED55CX6LAOLED (100Hz)JaJaJa3 meter of meerFilmliefhebbers en gamers
Philips 55OLED935/12OLED (60Hz)JaJaJa3 meter of meerTelevisiekijkers en filmliefhebbers
Sony KD65A87OLED (100Hz)JaJaJa4 meter of meerFilmliefhebbers en gamers
Panasonic TX-55HZW984OLED (50Hz)JaJaJa3 meter of meerTelevisiekijkers
Samsung 65Q75TQLED (100Hz)JaJaJa4 meter of meerFilmliefhebbers en gamers
Samsung 55Q65TQLED (50Hz)JaJaJa3 meter of meerTelevisiekijkers
LG OLED 48CX6LBOLED (100Hz)JaJaJa2 meter of meerFilmliefhebber s en gamers

 

LG OLED55CX6LA

De LG OLED55CX6LA is een 55” (139cm) OLED-scherm met een beeldverversing frequentie van 100Hz. Door de hoge beeldverversing frequentie lopen de beelden vloeiend en hebben vooral filmliefhebbers en gamers profijt van deze kwalitatief goede OLED-televisie. Die daarnaast draait op het WebOS besturingssysteem en standaard geleverd wordt met de applicaties van Disney+, RakutenTV, Amazon Prime, Apple TV en Netflix.

Philips 55OLED935/12

Door de iets lagere beeldverversing frequentie is de Philips 55OLED935/12 een televisie met een beelddiagonaal van 55” (139cm) die iets minder geschikt is voor gaming, maar wel voldoet als je televisieprogramma’s, films en series kijkt. Het scherm draait op een Android besturingssysteem en heeft standaard de apps Netflix, Amazon Prime en YouTube geïnstalleerd. Door de Ambilight functionaliteit creëert de televisie extra sfeer in de huiskamer door middel van LED-verlichting in het scherm dat oplicht in de kleuren van wat er op het scherm te zien is.

Sony KD65A87

De luxueuzere Sony KD65A87 is een OLED-televisie met een 65” (164cm) scherm dat door de hoge beeldverversing van 100Hz uitermate geschikt is voor gamen en films kijken. Het scherm heeft een aantal presets gedefinieerd dat de kwaliteit van het beeld bevorderd. Zo kun je verschillende modi kiezen als je naar een film of een sportwedstrijd kijkt. De Smart TV draait op het besturingssysteem van Android en heeft een aantal Google apps geïnstalleerd.

€2.499,00
Op voorraad
Coolblue.nl

Panasonic TX55HZW984

Door de lagere beeldverversing frequentie van 50Hz volstaat de Panasonic TX55HZW984 alleen voor gebruikers die televisiekijken. Voor games en films en series is de OLED-televisie minder geschikt. Desalniettemin is de televisie standaard uitgerust met de applicatie van Netflix en beschikt deze over 4 HDMI-poorten.

€1.199,00
Op voorraad
Coolblue.nl

Samsung 65Q75T

De Samsung 65Q75T is een QLED-scherm van Samsung dat van een andere technologie dan OLED gebruikmaakt, maar wel een beeld in hoog contrast garandeert. Met een beeldverversing frequentie van 100Hz loopt het beeld vloeiend en is deze televisie prima geschikt voor televisiekijken, gamen en films en series kijken. De Smart TV bevat het besturingssysteem van Tizen en heeft tot zover bekend geen standaard applicaties, zoals Netflix of Amazon Prime geïnstalleerd.

Samsung 55Q65T

De Samsung 55Q65T is het kleinere broertje van de 65Q75T, maar heeft een 50Hz beeldverversing frequentie in plaats van 100Hz. Derhalve is dit scherm minder geschikt om je spelcomputer op aan te sluiten of er een film op te kijken. Evenals zijn soortgenoot beschikt de televisie over het Tizen besturingssysteem en zijn er zover bekend geen standaard apps geïnstalleerd.

LG OLED48CX6LB

De LG OLED48CX6LB is een kleiner formaat OLED-scherm dat uitermate geschikt is voor mensen die dichter op de televisie zitten terwijl er met een beeldverversing met een frequentie van 100Hz het een product is dat uitermate geschikt is voor televisiekijken, gamen en films en series kijken. Evenals zijn soortgenoot die we hierboven hebben besproken beschikt de Smart TV over het WebOS besturingssysteem en een groot aantal pre-installed apps.

€1.249,00
Op voorraad
Coolblue.nl
€1.560,00
Op voorraad
Coolblue.nl

Nog een paar tips

We hebben nog een paar tips waar je op kan letten bij de aanschaf van een nieuwe televisie. De beeldverversing frequentie van een scherm is bijvoorbeeld heel belangrijk. Dit wordt vaak aangeduid met 50Hz, 60Hz en 100Hz. Hoe hoger de frequentie, des te vloeiender het beeld is. Nu heb je voor een televisieprogramma, zoals Big Brother of Lingo geen hoge hertzwaarde nodig, maar kijk je veel actiefilms of ben je een fanatieke gamer? Dan is een hoge hertzwaarde cruciaal!

 

De televisie plaatsen

Daarnaast is het goed om na te denken waar je het scherm plaatst en op hoeveel meter afstand je gaat zitten. Dat bepaalt mede welk beelddiagonaal in aanmerking komt en welke afmetingen afvallen. Daarnaast is het ook goed om te bepalen of je een televisie gaat neerzetten of ophangen. Bij het ophangen heb je niet alleen een muurbeugel nodig, maar moet je ook rekening houden met het wegwerken van de kabels en of de kijkhoek voldoende is om het scherpste beeld te krijgen. Een muurbeugel met een functie om het toestel te draaien en te kantelen is geen overbodige luxe, want zo kan je de televisie in de meest optimale stand plaatsen.

 

Schoonmaken

Een televisie is een stofmagneet en daar doe je vrij weinig aan. Toch kan een laagje stof voor een mindere beeldkwaliteit zorgen. Zorg er dus voor dat je het scherm stofvrij houdt, maar ga niet fanatiek aan de slag met een microvezeldoekje. Een dergelijk doekje laat krassen achter en kan je scherm beschadigen. Bij de speciaalzaak en de webwinkels zijn er speciale schoonmaaksetjes te verkrijgen waarmee je het scherm kan reinigen. Deze accessoire is naar onze mening evenals een goede HDMI-kabel een essentiële aanschaf wanneer je een nieuwe televisie bestelt.

 

Tijd om te gaan shoppen!

Nu is het moment aangebroken om te gaan shoppen voor een nieuwe televisie. Nu heb je een goed beeld bij welke televisies er zijn, welke technologieën er zijn en welke voor- en nadelen deze met zich meebrengen. Nu weet je ook welke techniek het beste bij je past als je weet of je alleen maar naar televisieprogramma’s kijkt of ook graag een filmpje kijkt of een spelletje speelt. Wil je jouw ervaringen met een onlangs aangeschafte OLED- of QLED-televisie delen? Laat dan hieronder een reactie achter. Ook als je vragen hebt over dit artikel hebt of juist meer advies wilt voordat je de bestelbutton in de webwinkel aanklikt.

 

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten