Goed geluid is tijdens het gamen net zo belangrijk als de kwaliteit van het beeldscherm of de televisie waarop je speelt. Met een goed geluid word je echt in de game gezogen en heb je echt het gevoel dat je in de gamewereld zit. Je kan dit bereiken door luidsprekers, een goede surroundset of een soundbar te gebruiken, maar veel gamers kiezen voor een headset. In dit artikel leggen wij uit wat de voor- en nadelen zijn van een gaming headset en welke gaming headsets de beste koop zijn.
Ben je specifiek op zoek naar een gaming headset voor de PlayStation 4 of PlayStation 5? Lees dan ons artikel “De beste headsets voor de PS4 en de Ps5“.
Wat is een gaming headset?
Een gaming headset is een product dat specifiek voor de gamer is gemaakt. Het product lijkt op een koptelefoon, maar het verschil tussen een hoofdtelefoon en een headset is dat een headset ook altijd een microfoon heeft. De microfoon kan ingebouwd zijn in de oorkappen van de headset of is aanwezig in de microfoonboom. De voornaamste redenen waarom er voor een headset wordt gekozen is dat de game ervaring veel intenser is en dat de gamer gezinsleden of huisgenoten niet tot last is.
De belangrijkste kenmerken van een gaming headset
Er zijn een aantal factoren die een rol spelen in de keuze voor een gaming headset. Allereerst moet deze geschikt zijn voor de console of de computer waarop je speelt, maar ook de verbindingsmogelijkheden, geluidsweergaven en hoe comfortabel de hoofdtelefoon zit, beïnvloeden uiteindelijk de keuze voor een specifiek model. Daarnaast is het goed om te controleren voor welke consoles of computers het product geschikt is. Er zijn headsets specifiek voor de PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox One Series X, Nintendo Switch en PC gaming.
De beste gaming headsets
Welke gaming headsets kan je op dit moment het beste kopen? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet. Wij hebben gekeken naar functionaliteit, comfort en natuurlijk de prijs. Uiteraard hebben wij ook gekeken voor welke apparaten, zoals de Xbox Series X, PlayStation 4, PlayStation 5, Nintendo Switch en de PC de headset geschikt is.
#1 Astro A50; één van de beste headsets met 7.1 virtual surround sound
De Astro A50 is één van de beste gaming headsets die je momenteel kan aanschaffen en het product is geschikt voor PC’s en laptop met Windows 7 of 10 en voor de Sony PlayStation 4. De geluidskwaliteit van deze 7.1 virtuele surround hoofdtelefoon is zeer goed terwijl het product geleverd wordt met een basisstation.
Het basisstation wordt met een USB-kabel gekoppeld aan een apparaat en de hoofdtelefoon communiceert draadloos met het basisstation. Daarnaast dient het basisstation ook direct als oplader van de draadloze headset. De nadelen van deze headset zijn dat de gesloten oorkussens van stof zijn en dat de oorkussens gevuld zijn met schuim in plaats van memory foam (traagschuim).
Wat wij leuk vinden aan de Astro A50
- Inclusief docking station
- Goede geluidskwaliteit
- Optimaal draagcomfort
Minpunten Astro A50
- Relatief dure aanschaf
#2 SteelSeries Arctis 9; Kwalitatief uitstekende gaming headset van een gerenommeerd merk
Steelseries is inmiddels een gerenomeerd merk in gaming accessoires en zijn een specialist op het gebied van kwalitatief uitstekende gaming headsets. De SteelSeries Arctis 9 is een 7.1 DTS surround headset, die geschikt is voor computers met Windows 7 of 10, de Sony PlayStation 4 en de PlayStation 5.
De gesloten oorkussens zijn van kunstleder en gevuld met memory foam. Op het gebied van draagcomfort scoort het product dan ook enorm hoog hoewel, er ook een paar nadelen zijn. Zo is de headset qua geluidsinstellingen beperkt en is deze headset alleen via Bluetooth te verbinden. Hoewel, je bij een instabiele Bluetooth connectie de headset ook met draad kan aansluiten.
Wat wij leuk vinden aan de SteelSeries Arctis 9
- Flinke accu capaciteit bij intensief gebruik
- Stevig en duurzaam materiaal
- Voldoende functies om geluid van game en spraak aan te passen
Minpunten SteelSeries Arctis 9
- Micro-USB aansluiting is achterhaald
- Relatief dure aanschaf
#3 Logitech G Pro X; Optimaal draagcomfort voor een goede prijs
Logitech heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld als een specialist op het gebied van computer- en console accessoires met als resultaat dat de Logitech G Pro X een kwalitatief uitstekende gaming headset is. De Logitech G pro X bevat een 7.1 DTS surround systeem dat helaas alleen werkt op een desktop of laptop met Windows 7 of 10.
Ondanks dat de headset ook te verbinden is met een PlayStation 4 en een PlayStation 5 geeft de headset alleen het geluid van de consoles in stereo weer. Dat wel zonde is! Daarentegen scoort de headset op het gebied van draagcomfort een dikke voldoende. Te danken aan de gesloten kunstlederen oorkussens die gevuld zijn met memory foam.
Wat wij leuk vinden aan de Logitech G Pro X
- Verschillende soorten earpads meegeleverd
- Kwaliteit van de microfoon is uitstekend
- Stereo geluid klinkt subliem
Minpunten Logitech G Pro X
- Geluidskwaliteit is minder bij surround sound
- Niet echt geschikt voor mensen met grote oren vanwege ondiepe oorschelpen
- Niet draadloos
#4 Razer Blackshark V2 Pro; Gaming headset die voor ieder systeem geschikt is
De Razer Blackshark V2 Pro is wat betreft de prijs een vrij dure headset die je bedraad aansluit op een laptop, pc of spelcomputer. Maar deze headset is wel voor ieder systeem geschikt! Of je nu een Nintendo Switch, een dure gaming laptop of een Xbox Series X hebt staan.
Het geluid van de 7.1 virtuele surround headset is subliem met als kanttekening dat het geluid van de diverse spelcomputers alleen in stereo wordt weergegeven. Alleen op een PC of een laptop kan je van de surround sound genieten. Een ander nadeel is dat de gesloten oorkussens van foam zijn en dat zorgt voor iets minder draagcomfort.
Wat wij leuk vinden aan de Razer Blackshark V2 Pro
- Subliem surround sound
- Bass klinkt echt fantastisch met boost functie
- Uitstekend draagcomfort
Minpunten Razer Blackshark V2 Pro
- Zeer prijzig
#5 Turtle Beach Stealth 600 Gen 2; Gaming headset voor PlayStation en Xbox en voor een goede prijs
Turtle Beach is eveneens een gevestigd merk binnen de categorie gaming headsets en met de Turtle Beach Stealth 600 Gen 2 hebben zij een mooie en kwalitatief uitstekende en draadloze headset gefabriceerd die je op vrijwel iedere console kan gebruiken. Daarentegen is de headset met gesloten oorkussens van foam niet geschikt voor een desktop of een laptop.
Een ander nadeel is dat de headset stereo is hoewel, er voor een modus gekozen kan worden dat er toch een soort virtueel surround wordt gecreëerd. Echter is dit niet zo gedetailleerd als een headset met een 7.1 virtueel surroundsysteem.
Wat wij leuk vinden aan de Turtle Beach Stealth 600 Gen 2
- Draadloze headset
- Headset is opvouwbaar
- Goede ventilatie in de oorschelpen
Minpunten Turtle Beach Stealth 600 Gen 2
- Accuduur is met 15 uur aan de lage kant
#6 HyperX Cloud II; De perfecte gaming headset voor chatten
Met een ingebouwde geluidskaart heeft de HyperX Cloud II zeker een streepje voor, want het stereo geluid klinkt enorm gedetailleerd. Perfect als je games speelt waarbij het geluid van cruciaal belang is. Denk dan bijvoorbeeld aan shooters, zoals Call of Duty of Fortnite. Andere grote pluspunten zijn de comfortabele en wat grotere oorschelpen en het feit dat de microfoon met ruisonderdrukking enorm goed is. Voor chatten tijdens het spelen van games is deze headset de perfecte keuze! Ondanks dat de prijs voor een headset met draad iets aan de stevige kant is.
Wat wij leuk vinden aan de HyperX Cloud II
- Grotere en comfortabele oorschelpen
- Kwaliteit van de microfoon is meer dan uitstekend
- Noise Cancelling werkt goed
Minpunten HyperX Cloud II
- Rode accenten op de headset
- Pittige prijs voor een headset met draad
#7 Logitech G533
De Logitech G533 heeft een heel mooi design, maar als je de headset op je hoofd hebt hoef je er natuurlijk niet naar te kijken. Wat wel belangrijk is dat het design ervoor zorgt dat de headset vreselijk comfortabel is en je kunt het product dan ook gerust enkele uren dragen. Dat ook goed mogelijk is door de accucapaciteit van 15 uur. De stabiele draadloze verbinding zorgt dat er een goede overdracht van het geluid plaatsvindt. Zonder vertragingen! En met de bedieningsknoppen op de oorschelp kun je heel eenvoudig je geluidsinstellingen aanpassen. Als je bijvoorbeeld meer focus op de spraak of juist op het geluid van de game wilt hebben. Je kunt eventueel via de software ook profielen aanmaken die je tijdens het gamen kunt gebruiken.
Wat wij leuk vinden aan de Logitech G533
- Optimaal draagcomfort
- Strak design
- Goede Noise Cancellation
- Surround sound en DTS ondersteuning
Minpunten Logitech G533
- Geen minpunten
Vergelijkingstabel
Soort headset | Surround sound | Draadloos | Draagcomfort | Noise Cancelling |
Astro A50 | Ja | Ja | Goed | Goed |
SteelSeries Arctis 9X | Ja | Ja | Optimaal | Uitstekend |
Logitech G Pro X | Ja | Ja | Oké | Goed |
Razer Blackshark V2 Pro | Ja | Ja | Oké | Uitstekend |
Turtle Beach Stealth 600 Gen 2 | Ja | Ja | Goed | Goed |
HyperX Cloud II | Ja | Nee | Uitstekend | Uitstekend |
Logitech G533 | Ja | Ja | Uitstekend | Uitstekend |
Headsets voor verschillende apparaten
Het eerste dat je natuurlijk controleert is of een headset wel geschikt is voor jouw console, laptop of desktop. Ondanks dat headsets altijd via een USB-stekker of Bluetooth met een apparaat worden verbonden, wil het niet altijd zeggen dat het product ook voor jouw apparaat geschikt is.
Gelukkig produceren de meeste fabrikanten headsets die op verschillende apparaten aangesloten kunnen worden, maar het is toch goed om het extra te controleren voordat je jouw aanschaf doet. In de specificaties van een gaming headset of op de verpakking staat vaak omschreven voor welke apparaten, zoals een Xbox Series X of een PlayStation 4 geschikt is.
Een gaming headset met draad of draadloos verbinden
Het is goed om scherp te hebben hoe je de headset het liefste wilt verbinden. Wil je een headset met een draad aansluiten op een apparaat of wil je juist een draadloze verbinding maken? Beiden aansluitingsmogelijkheden hebben zowel voor- als nadelen. Bij een headset met draad heb je geen omkijken naar de accuduur van de headset en kan je non-stop gamen hoewel, je niet even snel naar de keuken kan rennen voor een glas drinken of een snack.
Ook de bedrading wordt na verloop van tijd slechter en er kunnen zelfs kabelbreuken optreden. Omdat het draad vaak is afgeschermd en gesoldeerd is, kan je deze niet simpel vervangen. Dan is vaak het aanschaffen van een nieuwe headset de enige oplossing.
Bij een draadloze headset heb je dat probleem natuurlijk niet. De headset maakt een draadloze verbinding via de 2.5GHz band of via Bluetooth. In het geval van een connectie via 2.5GHz wordt de headset vaak geleverd met een USB-dongle die op de USB-poort van een console of de PC aansluit. Deze verbinding is in de regel ook stabieler dan een Bluetooth connectie. De grote voordelen zijn dat je bewegingsvrijheid hebt en dat je tijdens het gamen de headset niet hoeft af te zetten als je even naar de keuken wandelt.
De nadelen zijn dat de accu van een headset leeg kan raken en dat je deze eerst weer moet opladen voordat je verder kan gamen terwijl ook de afstand tussen de headset en het apparaat waar deze mee communiceert niet eindeloos is. Zeker in het geval van een Bluetooth connectie is de afstand vaak beperkt tot maximaal tien meter. In de praktijk zal dat zelfs niet meer zijn dan vijf meter.
Verschillende geluidsweergaven
Bij een gaming headset speelt ook de geluidsweergaven een grote rol, maar wat bedoelen wij precies? Er zijn op dit moment drie soorten geluidsweergaven die van belang zijn. Stereo, surround sound, zoals 7.1 surround sound en dimensionaal geluid.
Wat is stereo geluid?
Een gaming headset met stereo geluid is een simpele verdeling van de audio over twee kanalen. Met andere woorden; met zowel het linker- als het rechteroor hoor je precies hetzelfde. Een stereo gaming headset voldoet voor games, zoals Fifa, Formule 1 en simpele platform games, zoals Ratched & Clank of Super Mario Bros.
Wat is surround sound?
Bij 7.1 surround sound word je als gebruiker een beetje voor de gek gehouden. Door de techniek van de headset wordt er een surroundgeluid gecreëerd en dat zorgt voor een intensere game ervaring. Ook hoor je beter uit welke richting het geluid vandaan komt.
Met andere woorden; Wanneer je een shooter, zoals Fortnite speelt, hoor je beter waar je vijanden zich bevinden. Headsets met 7.1 virtueel surround zijn dan ook geschikt voor shooters en avonturengames, zoals Assassin’s Creed: Valhalla, Gears of War en Horizon: Forbidden West.
Wat is dimensionaal geluid?
Headsets met dimensionaal geluid zijn praktisch hetzelfde als 7.1 virtueel surround headsets, maar de techniek is wel een stuk nieuwer en gedetailleerder dan 7.1 surround sound. Je hoort dus nog beter waar vijanden zich bevinden, of er in de verte iets plaatsvindt of dat de supporters van de tegenpartij aan de andere kant van het stadion juichen wanneer er een doelpunt wordt gescoord.
Een klein nadeel van deze techniek is dat het nog in de kinderschoenen staat en zowel het merendeel van de headset als de games deze techniek ook nog niet ondersteunen.
Urenlang gamen met een headset
Wanneer je een fanatieke gamer bent is het wel zo prettig dat een headset ook comfortabel is. Niet alleen het gewicht van de headset speelt hierin een belangrijke rol, maar ook de materialen die worden gebruikt. Zo zijn er headsets met stoffen oordoppen die beter ademen, maar ook sneller slijten terwijl stof ook kan gaan schuren en rode plekken op het oor kunnen veroorzaken.
Bij (kunst)leder is dat minder het geval hoewel, (kunst)leder minder goed ademt. Daarentegen gaat (kunst)leder langer mee en worden veel (kunst)lederen oordoppen ook gevuld met memory foam. Memory foam zorgt ervoor dat de kussen zich aanpast aan jouw oren.
Een ander punt van aandacht is het soort oorschelp. Er zijn open en gesloten oorschelpen. Bij open oorschelpen kan geluid nog altijd ontsnappen en bij het gehoor komen met als nadeel dat dit de game ervaring kan beïnvloeden.Daarentegen zijn deze oorschelpen minder warm en hoor je wel als er iets in je omgeving plaatsvindt. Zoals een calamiteit. Bij een gesloten oorschelp hoor je simpelweg niets van je omgeving, maar je game ervaring is wel een stuk intenser.
De microfoon van de headset speelt een cruciale rol
Voordat we de beste gaming headsets voor je op een rijtje zetten, vertellen wij nog iets meer over de microfoon van een headset. Een microfoon is cruciaal voor de gamer, want veel gamers spelen online en willen met medespelers kunnen communiceren. Dan heb je een microfoon nodig! Gaming headsets hebben dan ook altijd een microfoon aan boord. Deze zit in de oorkappen verwerkt of de microfoon is bevestigd aan een armpje.
Het grote voordeel van een microfoon in de oorkappen is dat er geen boompje voor je mond bungelt, maar het nadeel is dat een zogenaamde virtuele microfoon minder nauwkeurig is dan een microfoonboom. Je kan dus slechter te verstaan zijn, maar ook functies, zoals norse cancelling werken een stuk minder goed.
Het filteren van omgevingsgeluid voor je medespeler gebeurt minder nauwkeurig, omdat de noise cancelling in een virtuele microfoon minder goed het onderscheid kan maken tussen jouw spraak en het omgevingsgeluid. Een microfoon aan een boom die dichterbij de mond is geplaatst kan dit vele malen beter!
Veelgestelde vragen over gaming headsets
Kan ik elke gaming headset gebruiken?
Ja! Maar je moet altijd controleren of de gaming headset die je wilt kopen geschikt is voor het systeem of de spelcomputer waar je de headset op wilt aansluiten.
Welke headsets hebben de beste microfoon?
Een headset met een microfoonboom en de functie noise cancelling zijn de beste keuze hierin. Virtuele microfoons hebben als nadeel dat de afstand tot de mond vaak te groot is en de spraak niet goed doorkomt terwijl het noise cancelling systemen geen onderscheid kan maken in jouw spraak en het aanwezige omgevingsgeluid.
Hoe duur is een gaming headset?
De prijs van een gaming headset is afhankelijk van jouw wensen. Wil je meer kwaliteit, draagcomfort en uitgebreide functies? Dan ben je al snel € 150,- tot € 200,- kwijt. Er zijn ook headsets tussen de € 50,- en € 100,-, maar deze zijn kwaliteit minder en/of hebben minder functies en draagcomfort.
Waarom een gaming headset?
Een gaming headset schaf je aan, omdat je echt in de gamewereld gezogen wilt worden en dat je gezinsleden en huisgenoten niet tot last bent als je aan het gamen bent.
Wat is het verschil tussen een headset en een gaming headset?
Een gaming headset wordt specifiek gemaakt voor gaming en er wordt tijdens het ontwerp gelet op hoe intens de game ervaring wordt. Bij een ‘normale’ headset ligt vaak de focus op een kraakhelder geluid en een zeer goede microfoon en is eigenlijk alleen bestemd voor telefoneren en videobellen. Bij een gaming headset wordt ook veel aandacht gespendeerd aan hoe het geluid en de muziek van een game wordt weergegeven.
Ready Player One
Bij jij er al klaar voor om aan de slag te gaan met je favoriete games? Je hebt nu in ieder geval een goed beeld bij de voor- en nadelen van een gaming headset en we hebben een voorzet gegeven in welke headsets je op dit moment het beste kan kopen. Wil je gericht advies of heb je vragen of wil je jouw ervaringen met een onlangs aangeschafte gaming headset met ons delen? Laat dan hieronder een reactie achter.
5 reacties
Vriend van mij zoekt een headset voor de ps4, zodat we tijdens de avondklok toch nog samen kunnen gamen. We hebben er nu vier geprobeerd, maar telkens wil de mic niet aan het werk. Wel in devices/sound/microfoon volume, maar verder niet. Niet op zijn ps4 en niet op de mijne, niet in het spel en niet in het menu. 2x Trust, een Turtle Beach en een Razer. Mijn ouwetje van Turtle Beach -niet draadloos, wel met accu- doet het prima op allebei dus de settings kloppen, maar die is niet meer in productie. Het voelt niet zinvol om lukraak door te gaan met bestellen, proberen en retourneren. Ideeën?
Hi Taco Querens,
Misschien een ‘stomme vraag’ van mijn kant, maar je hebt wel een party opgestart in het menu van de PS4? Spraak met elkaar gaat via de party modus in het menu van de PS4 en niet via de game zelf. Anderzijds kan het zijn dat de connectie niet goed is. Op hoeveel meter afstand zit je van de PS4?
Met vriendelijke groet,
Paul Hauer
HyperX Cloud II Gaming Headset is voor het geld , een erg goede koptelefoon. Ik heb hem al jaren.
Hi,
Ik las dat Logitech g635 goeie headset is voor pc en ps4. Ik heb namelijk die headset gekocht alleen heb ik een klein probleem met de microfoon. Als ik usb kabel aansluit aan mijn ps4 dan hoor ik mezelf terug praten, maar bij pc gebeurd dat niet, omdat ik sidetone volume heb aangepast naar 0. Helaas pakt ps4 mijn aangepaste settings niet. Weten jullie misschien een oplossing dat ik vooralsnog usb kabel kan gebruiken ipv 3,5mm Jack kabel? (Want met de usb kabel werkt de volume knop en ook de verlichting).
Hartelijk dank alvast.
Hoi Anissa,
Dat is inderdaad vervelend! Wordt de headset wel herkend door de PS4? Dat kan je checken onder instellingen en dan onder devices. Daar zou de headset tussen moeten staan en een aantal opties bieden. Daaronder sidetone on/off. Als dat niet het geval is, is het helaas niet in te stellen. Dan zou je inderdaad de headset met de 3,5mm jack moeten aansluiten.
Succes!