FitBit Charge 5: valt hij mee of tegen?

Vrouw met fitbit

De Activity Tracker is een ideaal product voor gebruikers, die graag een gezonde levensstijl willen hanteren of hun sportactiviteiten willen bijhouden. FitBit is jaren de marktleider op het gebied van Activity Trackers en nu hebben zij de FitBit Charge 5 uitgebracht. Volgens hun de meest geavanceerde fitness en health tracker. Maar is dat ook zo? In dit artikel nemen wij het nieuwste product van FitBit onder de loep.

 

Wat is een Activity Tracker?

Wij hebben al eerder het artikel De 4 beste Activity Trackers gepubliceerd waarin wij hebben uitgelegd wat een Activity Tracker is. Maar als je het artikel hebt gemist, dan leggen wij nu nog even in het kort uit wat het product is en vooral wat je ermee kan doen. Een Activity Tracker is een klein apparaatje dat je om jouw pols draagt en het registreert activiteiten, zoals jouw hartslag, het aantal stappen dat je zet en hoeveel calorieën je hebt verbrand.

Een Activity Tracker lijkt op een smartwatch, maar het is een compleet ander product. Hoewel, je op een Activity Tracker bijvoorbeeld ook notificaties van jouw smartphone kunt ontvangen. Een typerend kenmerk van een Activity Tracker is dat het apparaatje veel kleiner en lichter is dan bijvoorbeeld de welbekende slimme horloges.

 

Nieuw product van fabrikant FitBit

In september 2021 introduceert fabrikant en marktleider FitBit de FitBit Charge 5. De directe opvolger van de FitBit Charge 4 en een Activity Tracker die flink geoptimaliseerd is ten opzichte van zijn voorganger. Uiteraard zijn de bestaand functies verbeterd, maar het nieuwe product focust zich ook op meer zaken dan alleen een gezonde levensstijl en het meten van sportactiviteiten.

Zo richt FitBit zich met de FitBit Charge 5 ook op bijvoorbeeld hoe het lichaam reageert bij vermoeidheid en de stresslevels worden ook gemeten. Terwijl je met de data een betere beslissing kan maken of je actiever moet zijn of juist rust moet pakken. Maar waarom is dat zo belangrijk?

 

Controle over jouw gezondheid

Dat controle nemen over jouw gezondheid een belangrijke zaak is moge duidelijk zijn. Wij zijn geen dokters, maar het is nu eenmaal een feit dat veel mensen last hebben van stressklachten. Ergens logisch, omdat wij tegenwoordig een gehaast leven leiden. We springen van hot naar her, we werken ons een slag in de rondte en we maken ons zorgen om van alles en iedereen.

Stressklachten zijn niet alleen vervelend, maar kunnen ook ernstige medische klachten, zoals angst- en paniekstoornissen, hartkloppingen en zelfs hartfalen veroorzaken. Dat wil je natuurlijk voor zijn. De FitBit Charge 5 helpt je hierbij. Niet alleen door zaken te constateren, zoals een verhoogde hartslag in ruststand, maar kan ook het hartritme monitoren en stresslevels meten.

Fitbit app

Constateren is niet genoeg

Het is niet genoeg om alleen te constateren dat je een verhoogde of een onregelmatige hartslag of te hoge stresswaarden hebt. Je moet er ook iets mee doen! Veel mensen hebben geen idee van hoe zij stresslevels moeten afzwakken of hoe je ervoor zorgt dat de conditie van het hart weer gezond wordt. Het zou fantastisch zijn als je daar begeleiding in krijgt en dat is waar de FitBit Charge 5 een belangrijke rol in speelt.

De FitBit Charge 5 monitort niet alleen, maar geeft ook advies in wat je het beste kunt doen. Zoals op de juiste momenten rust nemen of juist actiever en in beweging zijn. Dat gezegd hebbende is het devies om altijd een arts in te schakelen als je één van de genoemde medische klachten ervaart.

 

Hoe werkt het?

Hoe zorgt de FitBit Charge 5 voor het monitoren van je gesteldheid en hoe geeft het apparaat advies? Heel simpel! Met de nieuwe technologie die in de Activity Tracker is verwerkt kan de hartslag worden gemeten, een hartfilmpje worden gemaakt en de stresslevels worden gemeten. Met behulp van de standaard hartslagmeter, de ECG-app en de EDA Scan-app.

Desalniettemin is het wel vereist om niet alleen het apparaat door middel van Bluetooth te verbinden met een smartphone, maar je hebt ook een abonnement nodig op een Premium membership. Met het Premium membership kan je de juiste apps en tools gebruiken om niet alleen de gezondheid te meten en te analyseren, maar ook om tools te gebruiken om je gezondheid te verbeteren.

 

Premium membership

Wanneer je een FitBit Charge 5 aanschaft ontvang je 6 maanden gratis Premium membership. Premium membership kost normaliter 9,99 dollar per maand of 79,99 dollar per jaar. Dat zijn tevens de kosten die je betaalt als je na het gratis abonnement wilt doorgaan met Premium membership. De service van FitBit bevat een breed aanbod in tools om bijvoorbeeld je slaap te verbeteren, maar ook om met jouw stresslevels aan de slag te gaan.

Door bijvoorbeeld een minfulness-sessie te volgen. Daarnaast geeft Premium membership een uitgebreid inzicht in jouw gezondheid. Afgestemd op jou als persoon en de daarbij horende oefeningen om jouw gezondheid te kunnen verbeteren. Door middel van workouts, games en uitdagingen.

 

Meer dan een simpele Activity Tracker

Nu hebben wij al veel aandacht besteed aan hoe de FitBit Charge 5 helpt bij het analyseren en het verbeteren van jouw gezondheid, maar dat is nog lang niet alles! De FitBit Charge 5 is een zeer compleet product met geavanceerde functies die jou helpt in jouw dagelijkse routine. Of je nu een fanatieke sporter, fietser of wandelaar bent. De FitBit Charge 5 is simpelweg voor iedereen die meer controle wilt hebben over zijn of haar leven, gezondheid en stresslevels. Wat mag je allemaal van de FitBit Charge 5 verwachten?

Fitbit sporten

Slaapmonitor

Wil je meer vat op jouw nachtrust? Dan biedt de FitBit Charge 5 een handige tool waarmee je jouw slaap kan monitoren. Zo krijg je meer inzicht over jouw slaappatronen, of je snurkt en of je wel voldoende nachtrust krijgt. Een slechte nachtrust zorgt voor vermoeidheidsverschijnselen en kan zelfs stress-, angst- en paniekklachten veroorzaken.

 

Zuurstofgehalte

In de FitBit Charge 5 zit ook een zuurstofmeter die jouw zuurstofgehalte meet. Teveel of te weinig zuurstof kunnen tevens medische klachten veroorzaken en een impact hebben op jouw gemoedstoestand. Met de wetenschap dat je zuurstofgehalte te hoog of te laag is kan je de juiste acties ondernemen om dit weer op niveau te krijgen.

Hier helpt tevens de ademhalingsmonitor bij die detecteert of je ademhaling wel in orde is. Het zuurstofgehalte wordt namelijk sterk beïnvloedt door de wijze waarop je ademhaalt. Met de oefeningen in de tracker kan je zelfs je ademhaling verbeteren en trainen.

 

Ingebouwde GPS

Met de ingebouwde GPS en met behulp van de app op de smartphone, kan je niet alleen zien waar je bent, maar wordt ook de intensiteit van jouw beweging en de gelegde afstand bijgehouden.

 

Verschillende oefeningen

De FitBit Charge 5 bevat maar liefst 20 manieren om jouw oefeningen bij te houden. Je kan goals bepalen en real-time statistieken ontvangen. Daarnaast controleert de Activity Tracker ook of je wel op de correcte manier jouw oefening uitvoert en of je hartslag wel op het beste niveau zit.

 

Een plons in het water

Duik je weleens in het water of doe je bepaalde oefeningen in het zwembad? Geen probleem, want de FitBit Charge 5 is een waterdichte Activity Tracker die tot 50 meter diep kan. Je kan het product dus in het zwembad, op het strand en in de stromende regen dragen. Je kan er zelfs mee afwassen mocht dat een wens zijn.

 

Notificaties

De FitBit Charge 5 geeft notificaties weer van bijvoorbeeld je laatste e-mailberichten, Facebook en Instagram alerts en uiteraard WhatsApp-berichten. Daarnaast krijg je ook meldingen als je wordt gebeld of een SMS ontvangt. Met de Quick Reply modus kan je snel reageren via je Activity Tracker.

Fitbit hardlopen

 

Batterijduur

De batterijduur van de FitBit Charge 5 is enorm verbeterd. De batterij gaat maar liefst 7 dagen mee! Natuurlijk afhankelijk van hoe intensief je de Activity Tracker gebruikt.

 

Contactloos betalen

Met de FitBit Charge 5 kan je contactloos betalen als je jouw bankpassen en creditcards via de smartphone aan je portemonnee toevoegt. Zo voorkom je dat je bij de supermarkt telkens je bankpas tevoorschijn moet halen, want je zet gewoon je pols tegen het pinapparaat dat contactloos betalen ondersteunt.

 

Look & feel

De FitBit Charge 5 lijkt in de grote lijnen op de FitBit Charge 4, maar is op het vlak van materiaal en kwaliteit verbeterd. Zo is het scherm kleurrijker en scherper en beter beschermd tegen krassen. Met dank aan Corning Gorilla Glass3 protectie. Nu is er ook een modus beschikbaar dat het scherm altijd aan kan blijven. Zonder dat het effect heeft op het display. De kast van de kleine Activity Tracker is van aluminium en bevat een speciale coating zodat je bij intensieve activiteiten niet hoeft te vrezen voor storende beschadigingen en defecten.

De bandjes zijn natuurlijk verwisselbaar hoewel, er een standaard polsbandje wordt meegeleverd. Evenals de USB-oplaadkabel waarmee je het product kan opladen, maar waarmee je ook een koppeling kan maken met een PC of een laptop om de firmware te updaten.

 

Compatibiliteit

De grote vraag is natuurlijk met welke smartphones de FitBit Charge 5 kan communiceren, maar het product is geschikt voor zowel de gebruikers van Android als iOS toestellen. Rekening houdende met dat de versie van Android 8.0 of hoger moet zijn en bij iOS werkt het product samen vanaf versie 12.2.

 

Conclusie

De FitBit Charge 5 is een indrukwekkende Activity Tracker met legio mogelijkheden en functies om niet alleen meer controle te krijgen over jouw gezondheid, maar ook om geen belangrijke belletjes en berichten te missen. Je kan de workouts gebruiken om fitter te worden, je kan realistische doelen zetten en dus gezonder en actiever worden als dat je wens is. De FitBit Charge 5 is in dat opzicht de ideale coach, maar dan in de vorm van een klein apparaatje om jouw pols. Heb je vragen over de FitBit Charge 5 of wil je gericht advies over Activity Trackers? Laat dan een reactie achter voor de productspecialist.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten