7 Tips om je computer sneller te maken

computer laadscherm

Een trage computer, iedereen heeft dat wel eens meegemaakt. Niks is zo vervelend als even iets snel op de computer willen doen om er vervolgens achter te komen dat het veel langer gaat duren, omdat de computer erg traag werkt. Veel mensen denken dat er niet veel te doen is aan een trage computer en dat de computer gewoon oud en versleten is. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Door een aantal acties te ondernemen kun jij jouw trage computer veranderen in een snellere computer. In dit artikel lees je precies hoe jij dit aan kunt pakken.

Hoe ontstaat een trage computer?

Het ontstaan van een trage computer kan veel verschillende oorzaken hebben. Afhankelijk van deze oorzaken kun je een plan opstellen om doelgericht jouw computer weer sneller te maken. De meest voorkomende redenen van een trage computer zijn:

 • Virussen
 • Te veel onnodige processen
 • De computer is niet up to date
 • Te veel onnodige bestanden
 • Gefragmenteerde harde schijven

Dit zijn de voornaamste redenen waarom een computer traag kan worden. Door stap voor stap elk van deze punten na te gaan kun je precies achterhalen waardoor jouw computer trager is geworden. Vervolgens kun je dan doelgericht jouw computer versnellen door de juiste acties te ondernemen.

Het is goed om te weten dat het kan zijn dat er problemen kunnen ontstaan met het werkgeheugen of met de harde schijf na verloop van tijd. Hierdoor kan de computer ook trager worden. Als jij een oude computer of laptop hebt kan dit het geval zijn. Heb jij alles gedaan wat in dit artikel wordt besproken en is jouw computer nog steeds enorm traag? Dan kan het zijn dat er meer aan de hand is. In zo’n geval is het verstandig om even een expert in te schakelen die naar jouw computer kan kijken.

Tips om jouw trage computer te versnellen

Het versnellen van een computer kan dus op verschillende manieren. Hieronder zul je lezen over verschillende manieren waarop jij jouw computer kunt versnellen Ga ze een voor een na en voer ze op de juiste manier uit.

1. Scan op virussen en andere schadelijke programma’s

Virussen en andere schadelijke programma’s kunnen de snelheid van een computer behoorlijk aantasten. Tegenwoordig is het vrij eenvoudig om een computer te scannen op virussen. Elke computer beschikt over Windows Defender. Windows Defender kan jouw computer scannen op virussen. Daarnaast kun je ook nog apart op malware scannen door gebruik te maken van een gratis programma dat je online kunt downloaden. Dit programma heet Malwarebytes en is zeer eenvoudig te gebruiken.

windows security scan uitvoeren menu

Heb je gescand op virussen en malware en komt daar resultaat uit? Dan is de kans groot dat jouw computer vrij is van virussen en de oorzaak dus ergens anders ligt.

2. Startup programma’s analyseren

Elke keer als een computer wordt opgestart worden en verschillende processen gestart. Sommige processen die worden opgestart zijn essentieel voor de werking van jouw computer, andere zijn niet essentieel. Vooral als je veel programma’s op jouw computer hebt staan is de kans groot dat er onnodige processen worden opgestart die je eigenlijk nooit gebruikt. Deze processen verbruiken allemaal werkgeheugen, hierdoor kan jouw computer een stuk langzamer werken. Door onnodige programma’s en processen niet te laten opstarten kun je de opstarttijd van jouw computer verhogen. Daarnaast maak je dus werkgeheugen vrij, waardoor jouw computer zijn taken sneller kan uitvoeren.

windows startup programmas instellen

Je kunt inzicht krijgen in de programma’s die opstarten als jij jouw computer opstart, door het taakbeheer te openen. Typ simpelweg in de Windows zoekbalk: taakbeheer. Vervolgens klik je op opstarten. Hier komt dan een lijst tevoorschijn met de programma’s die worden opgestart zodra jij jouw computer aanzet. In principe kun je hier alles uitschakelen wat je zelf niet gebruikt. Het is wel verstandig om de drivers van verschillende hardware ingeschakeld te laten, denk bijvoorbeeld aan de drivers van jouw geluid. De belangrijkste taken voor het uitvoeren van Windows staan niet in deze lijst. Je kunt dus niet de belangrijke taken uitschakelen. Door alle onnodige taken uit deze lijst uit te schakelen zal jouw computer sneller opstarten en zal hij sneller werken tijdens het gebruik van de computer.

3. Verwijder onnodige programma’s

Iedereen heeft wel programma’s op zijn computer of laptop staan die hij of zij nauwelijks meer gebruikt. Deze programma’s nemen allemaal onnodig ruimte in beslag en kunnen ervoor zorgen dat jouw computer trager wordt. Door deze programma’s te verwijderen heeft jouw computer meer ruimte en zal deze sneller worden.

Het komt voor dat laptops en computers met meerdere harde schijven worden geleverd. De SSD is de schijf die zorgt voor het opstarten van de computer en het regelen van de processen. De SSD heeft vaak weinig opslagruimte, terwijl de andere harde schijf – een HHD – veel meer opslagruimte heeft. Het is verstandig om alle programma’s en bestanden die je zelf installeert op de HHD te zetten, zo kan jouw computer sneller opstarten en sneller werken.

verwijderen vreemde programmas

Je weet nu waar je programma’s moet opslaan. Nu is het tijd om te kijken naar de programma’s die je op jouw computer hebt staan om te kijken welke programma’s je daadwerkelijk gebruikt en welke programma’s onnodig ruimte in beslag nemen.

Typ in de Windows zoekbalk: apps en onderdelen. Je krijgt vervolgens een lijst te zien met alle apps en onderdelen die geïnstalleerd staan op jouw computer. Ga vervolgens elke app na en kijk of jij die app regelmatig gebruikt en of de app nodig is om jouw computer goed te laten functioneren. Is dit niet het geval? Verwijder de app dan. Het kan soms even duren om de hele lijst door te spitten, maar zo kun je jouw computer op een goede manier schoonmaken en zal je merken dat deze veel sneller wordt.

Trage computer

4. Verwijder onnodige bestanden

Net als onnodige programma’s hebben veel mensen ook onnodige bestanden op de computer staan. Onnodige bestanden zijn bestanden die je vroeger nodig hebt gehad, maar nu niet meer gebruikt. Dit kunnen soms behoorlijk grote bestanden zijn. Door deze bestanden op te sporen en te verwijderen maak je ruimte vrij op de harde schijf, wat er voor kan zorgen dat jouw computer weer sneller wordt. De meest eenvoudige manier om deze bestanden op te sporen is door naar jouw systeemmappen te kijken. De belangrijkste systeemmappen zijn:

 • Downloads
 • Documenten
 • Videos
 • Afbeeldingen

In deze mappen staan de bestanden die je opslaat. Door stap voor stap elke map te bekijken en bestanden op te zoeken die je niet meer nodig hebt, kun je heel eenvoudig jouw computer opschonen en sneller maken. Ook dit proces kan tijd kosten, maar het levert je wel wat op: namelijk een snellere computer.

Als er bestanden zijn die je niet vaak gebruikt maar die je niet wilt verwijderen kun je er ook voor kiezen om deze op een externe opslag op te staan, zoals bijvoorbeeld een USB stick. Zo kun je de bestanden van jouw computer verwijderen, wat ervoor zorgt dat deze sneller wordt, maar ben je de bestanden niet kwijt.

Er zijn online ook programma’s te vinden die jouw computer kunnen scannen op grote bestanden en bestanden die je al lang niet meer geopend hebt. Deze programma’s zijn gratis. Hierdoor kun je nog beter bestanden lokaliseren die je mogelijk kunt verwijderen.

5. Update software en drivers

Updates zijn zeer belangrijk voor het goed werken, de veiligheid en de snelheid van een computer. Als jouw computer niet up-to-date is, kan dit voor problemen zorgen. Dit zorgt ervoor dat jouw computer trager kan worden. Windows Update zorgt er normaal gesproken voor dat jouw computer up to date blijft. Het kan echter zo zijn dat Windows Update niet meer goed werkt. Je kunt die problemen dan oplossen door de probleemoplosser te openen. Ook kun je handmatig updates uitvoeren.

device managers keyboard drivers

Naast Windows Update is het ook slim om naar apparaatbeheer te kijken. Hier kun je een lijst vinden met de apparaten die in jouw computer zitten. Als deze apparaten niet up to date zijn wordt jouw computer ook trager. Via apparaatbeheer kun jij deze apparaten updaten.

Als de updates allemaal zijn geïnstalleerd zul je vaak merken dat de computer een stuk sneller werkt. Daarnaast is de veiligheid ook verbeterd door dit proces.

6. Defragmenteer je schijven

Gefragmenteerde harde schijven kunnen de werksnelheid van jouw computer vertragen. Fragementeren betekent dat bestanden geplitst worden en op verschillende plaatsen worden opgeslagen. Hierdoor kan het langer duren voordat zo’n programma is gevonden en geopend kan worden. Door een harde schijf te defragementeren worden bestanden sneller gevonden en kan de computer deze bestanden sneller lezen, hierdoor zal jouw computer sneller werken.

hdd defragmenteren stap 1

Om jouw schijven te defragmenteren heb je geen alternatieve programma’s nodig. Windows beschikt namelijk zelf over een goed programma. Typ in de Windows zoekbalk: defragmenteren. Vervolgens opent er een programma en kun je heel eenvoudig de harde schijven scannen en defragmenteren.

hdd defragmenteren stap 3

7. Ingrijperende maatregelen

Heb je de bovenstaande tips uitgevoerd en merk je geen groot verschil? Dan kan het zijn dat er problemen zijn met bepaalde instellingen. Het kan lastig zijn om deze te herstellen. Er zijn eigenlijk drie opties die je dan kunt uitvoeren, namelijk:

 • DISM Scan
 • SFC Scan
 • Factory reset

Als er problemen zijn met de performance van jouw computer dan kunnen die problemen die verborgen zitten. Gelukkig kan Windows hier op scannen en kan deze problemen mogelijk oplossen zonder dat er een herinstallatie nodig is van bepaalde programma’s of drivers.

Het eerste wat je kunt doen is een DISM scan uitvoeren. DISM staat voor Deployment Image Service & Management. Een DISM scan kan beschadigde systeem bestanden repareren. Het opstarten van een DISM scan doe je op de volgende manier:

 1. Open het startmenu
 2. Typ: CMD
  start cmd als administrator
 3. Klik met de rechtermuis op de opdrachtprompt en open dit programma als administrator
 4. Typ: DISM /Online /Cleanup-image /Restorehealth
  dism scan uitvoeren op windows in cmd console

Vervolgens gaat de computer scannen op problemen. Als die er problemen zijn gevonden dan is het tijd voor een SFC Scan. Deze scan zorgt ervoor dat deze problemen worden opgelost. Het starten van een SFC scan doe je zo:

 1. Open het startmenu
 2. Typ: CMD
  start cmd als administrator
 3. Klik met de rechtermuis op de opdrachtprompt en open dit programma als administrator
 4. Typ: SFC /scannow
  windows sfc scan uitvoeren in cmd console

Vervolgens begint de computer met het scannen van de problemen, dit kan even duren. Vervolgens worden de problemen automatisch gerepareerd. Als er staat dat de reparatie niet gelukt is dan is het probleem niet op te lossen en kan het zijn dat er problemen zijn met de hardware, zoals een corrupte harddrive.

Als dit het geval is kun je nog kiezen voor de laatste optie, namelijk het herstellen naar fabrieksinstellingen. Dit kun je eenvoudig doen via het systeemherstel menu. Tijdens het herstel kun je ervoor kiezen om bestanden te houden of alles te verwijderen. De beste optie is om de bestanden die je nodig hebt op een externe schijf te zetten, zodat je die later opnieuw op de computer kunt zetten. Kies vervolgens voor het verwijderen van alles. Letterlijk alles wordt dan verwijderd en de computer wordt gereset naar fabrieksinstellingen.

Dit is echt de laatste optie om jouw computer sneller te maken en is een drastische maatregel die bijna nooit nodig is. Dit pas je alleen toe als er echt grote problemen zijn en waarvoor geen andere oplossing is.

Merk je dat de computer nog steeds traag is? Dan is er wat anders aan de hand en is het tijd om te een expert in te schakelen die in de computer kan kijken of er ergens anders problemen zijn. Vind deze expert niks? Dan is het hoogstwaarschijnlijk tijd voor een nieuwe computer!

Computer die vastloopt

Conclusie

Het versnellen van een computer kan op allerlei verschillende manieren worden gedaan. In dit artikel heb je kennis gemaakt met een aantal manieren om jouw computer sneller te maken. Het is belangrijk om bij de minst ingrijpende te beginnen en stap voor stap verder te kijken. Niet elke manier van versnellen werkt even goed bij elke computer, wees dus niet getreurd als je niet direct een verschil merkt, maar ga stap voor stap verder. Heb jij last van een trage computer en hebben deze stappen jou geholpen? Laat ons dan weten wat je van dit artikel vond! Heb je misschien ooit een trage computer gehad en heb je deze sneller gemaakt? Dan zijn wij benieuwd naar hoe jij dit hebt gedaan. Laat ook in dat geval even een reactie achter onder dit artikel.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten