Verwijderde bestanden terugvinden (9 oplossingen)

deleted files

Misschien heb je het zelf wel een keer meegemaakt: je hebt een leuke foto of een belangrijk bestand per ongelijk verwijderd. Wat nu? Kun je dat nu nooit meer terug krijgen? Geen stress: gelukkig kan dat wel. Vaak staan ze nog ergens op de laptop of op je telefoon. Windows geeft aan dat de plek waar het bestand eerst stond nu leeg is. Er zijn twee situaties die zich kunnen voordoen. De eerste is dat andere bestanden – zoals foto’s of filmpjes – deze lege plekken overnemen. Dan wordt het verwijderde bestand ‘overschreven’ en is het vaak moeilijk om het bestand nog terug te vinden.

De tweede situatie, als het bestand niet is overschreven is de situatie die wij zullen toelichten. In dit kader zijn er namelijk verschillende programma’s die gratis verwijderde bestanden kunnen terughalen. We zullen negen gratis programma’s toelichten en uitleggen hoe deze programma’s werken. Lees verder en ontdek hoe jij jouw verwijderde bestanden terug kunt halen!

1. Recuva

Recuva is een programma dat is ontwikkeld door de bedenkers van CCleaner. CCleaner is het bekendste programma op het gebied van het schoonmaken van een computer. De makers van CCleaner hebben na het succes van dit programma nog een programma ontwikkeld, namelijk Recuva.

Recuva is het eerste programma uit het lijst. Dit komt omdat dit een van de betere programma’s is om verwijderde bestanden terug te kunnen zetten. Als er een bestand is verwijderd blijven er altijd wel sporen achter op de harde schijf. Zelf kun je die lastig vinden. Recuva kan hierbij helpen. Recuva kan bestanden terugvinden van allerlei verschillende locaties, denk bijvoorbeeld aan:

  • Documenten
  • Afbeeldingen
  • Video’s

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden, de mogelijkheden zijn namelijk enorm breed. Zo kan Revuca ook diep in de harde schijf, externe schijven, USB sticks en andere locaties scannen om zo restanten van verwijderde bestanden op te kunnen sporen.

De mogelijkheden van Recuva zijn dus erg breed. Toch is het goed om te weten dat dit programma niet alles kan. Het kan namelijk voorkomen dat sommige bestanden te beschadigd zijn om te herstellen. Daarnaast kan de bron van een bestand zijn overschreven. Hierdoor is zo’n bestand ook niet meer te herstellen. Ook als je bestanden op een veilige manier doormiddel van CCleaner hebt verwijderd zijn ze niet meer terug te krijgen.

2. Puran File Recovery

Puran File Recovery is een gratis programma dat geschikt is voor Windows-gebruikers. Naast dat het programma goed zijn werk doet – namelijk de bestanden weer terug vinden – is het enorm overzichtelijk. Het is het maar een klein bestand en het installeren van het programma is erg makkelijk. Met twee verschillende scans kan er gezocht worden naar de verwijderde bestanden. Beide scans spreken voor zich: je hebt de ‘quick’ scan en de ‘deep’ scan. De snelle scan heeft binnen enkele seconden een resultaat en de diepere scan zoekt natuurlijk wat langer. Vervolgens zie je alle verschillende bestanden die per ongelijk zijn verwijderd. Met een gewone klik op de muis is het bestand weer terug! Ook is te zien in welke staat het bestand zich bevindt. Het programma kan enorm veel bestanden terughalen, ook verloren partities.

Dit programma wordt vooral door mensen die niet heel veel kennis hebben van computers erg veel gebruikt, met name omdat het zo eenvoudig en overzichtelijk is. Het programma ziet er simpel uit, maar de mogelijkheden zijn wel breed. Een van de voordelen van dit programma is dat je verloren bestanden kunt bekijken voordat je ze terug zet. Dit betekent dat je niet onnodig dingen terug zet, maar dus heel specifiek kunt bekijken welk bestand je nodig hebt. Dit programma heeft een database met meer dan 50 verschillende dataformats. Dit betekent dat bijna elk bestand terug te halen is.

3. Disk Drill

Disk Drill is net zoals de andere programma’s gratis, het programma kan gegevens terughalen tot maximaal 500MB. Net als Puran File Recovery maken zij gebruik van ‘Quick’ en ‘Deep’ scans, kunnen partities teruggevonden en nog meer! Ook dit programma is populair omdat het eenvoudig te gebruiken is. Net als de bovenstaande programma’s kan dit programma ook verloren bestanden terughalen van veel verschillende locaties. Daarnaast kunnen ze alle verschillende file types localiseren en terughalen, zelfs op plaatsen met beschadigde bestanden.

Een van de voordelen van Disk Drill is dat dit programma ook helpt bij het beschermen van bestanden tegen beschadigingen. Beschadigde bestanden kunnen voor problemen zorgen in een computer. Dit programma heeft een aantal opties die ervoor zorgen dat bestanden niet beschadigd raken.

4. Glary Undelete

Glary Undelete heeft zijn populariteit te danken aan zijn super overzichtelijke programma. Het programma geeft van tevoren al aan wat de kans is op succesvol herstel van het verwijderde bestand. Het is natuurlijk niet fijn als je een programma hebt gedownload, bestanden hebt teruggevonden en vervolgens erachter komt dat de bestanden niet meer goed zijn. Een nadeel is wel dat Glary Undelete eerst gedownload moet worden voordat het gebruikt kan worden.

Glary Undelete is zeer duidelijk geeft na het scannen op bestanden een lijst met resultaten. Deze lijst kan eenvoudig gefilterd worden. Dit zorgt ervoor dat je snel het juiste bestand vindt. Andere programma’s hebben deze optie vaak niet zoals Glary Undelete dat heeft en dit is dus een groot voordeel.

Een ander voordeel van dit programma is dat op de website een bewijs staat van een test op virussen. Alhoewel je ervan uit kunt gaan dat de programma’s in deze lijst virusvrij zijn scoort Glary Undelete wel hoger op het gebied van transparantie. Het programma is getest door meer dan 30 verschillende antivirus programma’s en er zijn 0 virussen gevonden.

5. Soft Perfect File Recovery

Soft Perfect File Recovery heeft als voordeel dat het weinig ruimte inneemt op de laptop, namelijk maar 500kB. Dit is een van de kleinste programma’s uit deze lijst.

Een van de grootste nadelen van dit programma is dat de makers van Soft Perfect File Recovery niet meer zorgen voor updates. De doorontwikkeling ligt stil. Dit is in principe niet zo’n ramp, maar hierdoor kan dit programma wel minder goed werken op de nieuwere versies van Windows.

Soft Perfect File Recovery werkt onder meer voor harde schijven en USB-sticks. Daarnaast is het programma erg gebruiksvriendelijk, het neemt weinig ruimte in, is snel en in tegenstelling tot Glary Undelete hoef je het programma niet apart te downloaden.

6. EaseUS Data Recovery Wizard

De volledige versie van EaseUS Data Recovery Wizard is gratis beschikbaar. Geen demo of een bepaalde proefperiode gaat eraan vooraf voordat je moet betalen. Het programma kan van zowel IOS-apparaten als van Windows apparaten bestanden terughalen. Net als de andere programma’s kan het bestanden van allerlei locaties terug halen.

Naast het standaard herstellen van bestanden kan dit programma ook herstel uitvoeren na virus aanvallen. Ook als er problemen zijn met Windows en er crashes voorkomen zorgt dit programma ervoor dat je alsnog bij je bestanden kunt. Niet meer bij je bestanden kunnen kan zorgen voor

7.Restoration

Restoration is heel krachtig en doet precies waarvoor het ontwikkeld is. Het kan zelfs bestanden terugvinden na formatteren. Het is een klein programma dat net als Soft Perfect File Recovery ook werkt vanaf een usb-stick. Als de plek van de verwijderde bestanden niet is overgenomen (overschreven) dan kan het ook verwijderde bestanden van FAT en NTFS formaat terug vinden. Een nadeel is dat Restoration is niet meer verder wordt ontwikkeld; dit kan problemen opleveren met de nieuwe softwares.

Dit zorgt ervoor dat dit programma niet werkt op Windows 10, wat een groot nadeel is aangezien tegenwoordig veel mensen Windows 10 gebruiken. Daarnaast kun je ook niet zien hoe groot de kans is op het terughalen van een bestand, iets wat andere programma’s wel hebben. Ook kun je alleen maar losse bestanden terughalen en niet in één keer een hele map, wat ervoor zorgt dat je wat meer tijd kwijt bent als je veel moet terughalen.

8. Free Undelete

Free Undelete werkt hetzelfde als de voorgaande programma’s. Het is zoals de naam zegt een gratis programma dat bestanden terug haalt die niet met opzet zijn verwijderd. Free Undelete onderscheidt zich van de andere programma’s door zijn gebruiksvriendelijkheid. De verwijderde bestanden worden heel overzichtelijk getoond. Dit maakt het een stuk makkelijker om het verwijderde bestand terug te vinden.

Een nadeel van dit programma is dat het niet werkt voor gebruikers van Windows 10. Dit maakt het wat minder praktisch. Daarnaast scoort dit programma wel heel hoog op het gebied van ondersteuning en is daarom ideaal voor mensen met wat minder kennis van computers, maar die toch verloren bestanden terug willen halen.

9. ADRC Data Recovery Tools

ADRC Data Recovery Tools is te gebruiken voor iedereen, het is namelijk geen moeilijk programma. Het is een programma dat weinig ruimte inneemt, 132kB om precies te zijn. Het is daarom een programma voor iedereen en voor elk bestand dat per ongeluk is verwijderd. Toch blijkt dat het programma niet altijd zo krachtig is als er wordt gezegd, dat blijkt uit de reviews en ervaringen. Ook is de ondersteuning bij het gebruik van het programma niet hetzelfde als bij andere programma’s. Het is daarom ook een programma dat minder geschikt is voor beginnende gebruikers. Voordelen van dit programma zijn dat het programma al sinds 2008 bestaat, compleet virus vrij is en veel mogelijkheden biedt.

Conclusie

verwijderde bestanden zijn zeker terug te krijgen. Een aantal programma’s zijn kort toegelicht met elk de voor- en nadelen. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel programma’s waaruit je kunt kiezen. Sommige programma’s zoals Soft Perfect File Recovery en Restauration hebben het nadeel dat ze niet meer ontwikkeld worden. Dit betekent dat de foutjes of dingen die niet meer perfect werken niet worden aangepast. Dit kan de gebruiksvriendelijkheid op de nieuwere software verminderen. Het voordeel is wel dat de meeste programma’s goed doen waar ze voor zijn ontwikkeld. Deze programma’s kunnen enorme stress weghalen bij de mensen die per ongeluk hele waardevolle foto’s of filmpjes hebben verwijderd. Door middel van verschillende scans kunnen de verwijderde bestanden weer worden teruggehaald. De programma’s kunnen hierbij gebruik maken van ‘Quick’ en ‘Deep’ scans.

Hopelijk heb jij iets gehad aan deze uitleg over de verschillende programma’s, kun jij nu een keuze maken uit de programma’s en kunnen de mooie herinneringen en bestanden weer teruggevonden worden. Gebeurt het opnieuw? Dan weet jij nu wat je moet doen!

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten