Waarom software updates belangrijk zijn (en hoe vaak te updaten)

Software update computer

Je ervaart het denk ik wel vaker. Iedere week krijg je wel een melding op je laptop of op je telefoon dat er een update van het besturingssysteem beschikbaar is. Bij veel gebruikers borrelen dan de frustraties op, want je hebt het apparaat immers net geüpdatet. Toch zijn software updates, ook wel firmware updates genoemd, cruciaal om niet alleen je apparaat goed te laten functioneren, maar ook om je te beschermen! In dit artikel leggen we uit wat een firmware update is, waarom het nodig is en welke apparaten software updates nodig hebben.

 

Updaten van Android en iOS

In de wereld van mobiele telefonie heb je twee grote spelers die de besturingssystemen van de toestellen maken. Android van ontwikkelaar Google en iOS van Apple. iOS staat geïnstalleerd op de toestellen van de fabrikant, zoals de iPhone 11 en iPhone 12 en Android vind je terug op alle overige toestellen. Waarin Samsung met de Galaxy S21 de marktleider is. Een update van deze systemen kan meerdere functies hebben. Bijvoorbeeld wanneer er een beveiligingslek is geconstateerd en je het risico loopt dat je gegevens op de smartphone worden gestolen. Maar ook het verhogen van de prestaties van het toestel kan een belangrijke reden zijn om de software te updaten.

Doorgaans vind het updaten van het toestel plaats via een draadloze Internetverbinding. Het advies hierin is om de software direct te installeren als je een melding in je scherm krijgt. Door het toestel met je Wi-Fi te verbinden, raak je ook geen MB’s van je wellicht gelimiteerde databundel kwijt.

 

Updaten van apps

Ook de apps op je smartphone hebben updates nodig en in dit geval krijg je niet altijd een melding dat er een update klaarstaat. In het configuratie- en/of instellingen scherm van je toestel kan je onder apps zien welke apps een update nodig hebben. Bekijk dit regelmatig en update de apps als dat nodig is. Het updaten van apps is nodig om de app goed te laten functioneren en om risico op bijvoorbeeld diefstal van gegevens te voorkomen.

Een ontwikkelaar van een app maakt meestal een update als het besturingssysteem van het toestel een update heeft gehad. De code van de app kan dan afwijken van de code van het besturingssysteem waardoor de app niet meer soepeltjes werkt. Door kleine aanpassingen in de code werkt het dan weer naar behoren. Het is dus belangrijk dat je apps regelmatig bijwerkt.

 

Updaten van een tablet en smartwatch

Evenals bij een smartphone draait een tablet of een smartwatch op Android of iOS en ook het besturingssysteem van een tablet of een smartwatch heeft zo nu en dan een firmware update nodig. Om bijvoorbeeld geconstateerde beveiligingslekken te dichten of de prestaties van het product te verbeteren. Ook de apps die zijn geïnstalleerd hebben zo nu en dan een update nodig. Controleer dan ook regelmatig het configuratiescherm van je product om te kijken of er updates beschikbaar zijn.

Software update laptop

Updaten van Windows en macOs

Het updaten van het besturingssysteem Windows of macOS zijn de gebruikers van Windows-laptops, MacBooks en iMacs niet vreemd. Vaak bestaan deze updates uit kleinere en grotere updates. Logischerwijs nemen grotere updates meer tijd in beslag en zorgen voor ingrijpende veranderingen binnen het besturingssysteem. Zo kan de interface van Windows of macOS drastisch zijn veranderd na een software update. Die vaak gepaard gaan met nieuwe functionaliteiten.

Kleinere updates worden vaak op de achtergrond uitgevoerd en zorgen voor aanpassingen van bijvoorbeeld de beveiliging of als er een bug is geconstateerd. Ook als bepaalde applicaties niet naar behoren functioneren kan een fabrikant ervoor kiezen om een kleine software update vrij te geven. Zodat het programma dat je gebruikt weer werkt zoals je dat gewend bent.

Een klein nadeel bij het updaten van een besturingssysteem is dat je er vaak niet onderuit komt. Schermen zijn niet weg te klikken of je ervaart problemen wanneer je aan het werk bent. Gelukkig krijg je wel netjes een melding als er een update klaarstaat of als een systeem gaat updaten. Zowel bij Windows als bij macOS kan je onder instellingen kiezen of het systeem automatische software updates mag toepassen.

 

Spelcomputers en software

Spelcomputers of liever gezegd consoles draaien eveneens op besturingssystemen. Die vaak speciaal voor de console zijn ontworpen. Zo hebben fabrikanten, zoals Sony, Microsoft en Nintendo een eigen besturingssysteem voor de apparaten die zij op de markt brengen. De gamer herkend de frustraties wel, want een firmware update komt vaak onaangekondigd.

Je start de spelcomputer op en je moet eerst de software update uitvoeren voordat je verder kunt. In de basis worden ook de netwerkfuncties van de spelcomputer uitgeschakeld wanneer de software geüpdatet moet worden. Zowel de Sony PlayStation 4, Sony PlayStation 5 als de Xbox One S en Xbox Series X hebben een eigen besturingssysteem. Dat geldt ook voor de Nintendo Switch en Nintendo Switch Lite.

 

Updaten van games

Games worden vaak na de release nog geüpdatet en je kan de game dan alleen spelen als je een update hebt uitgevoerd. Je krijgt hier een melding van in het scherm. Dit worden ook wel patches genoemd. Vaak worden deze updates uitgevoerd als bepaalde zaken binnen een game niet goed functioneren of dat er elementen worden weergegeven die in de speelwereld niet thuishoren. Deze glitches kunnen het speelplezier bederven. Ook voor het toevoegen van levels en functionaliteiten worden software updates vrijgegeven. Het grote voorbeeld hierin is Fortnite die wekelijks wordt geüpdatet. Na de update zie je vaak verschillen in de speelwereld en in de mogelijkheden die je hebt in de game.

Software update hologram

Smart TV en updates

Ook Smart televisies draaien op besturingssystemen. Zodat je via de televisie apps van bijvoorbeeld Netflix, Disney Plus en YouTube kan selecteren. Om dit allemaal goed te laten werken zijn er soms updates nodig. Voornamelijk wanneer de ontwikkelaar van de app een update heeft uitgevoerd. Veelvoorkomende besturingssystemen bij Smart TV’s zijn op maat gemaakte besturingssystemen en Android.

Een nadeel bij het besturingssysteem van televisies is dat deze vaak maximaal twee jaar door de fabrikant van de televisie wordt ondersteund. Met andere woorden; de kans is groot dat je na twee jaar geen updates meer kan uitvoeren en dat bepaalde apps na verloop van tijd niet meer te gebruiken zijn. Terwijl een gemiddelde LED-televisie een leeftijdsverwachting van vier tot vijf jaar heeft.

 

Draadloze oordopjes en headsets updaten

Jazeker! Ook bij draadloze oordopjes en headsets is firmware updaten niet vreemd. Het nadeel bij een oordopje of een headset is dat het product geen scherm bevat en jou dus niet kan waarschuwen als er een update nodig is. De tip hierin is dat je de firmware moet controleren op het moment dat je headset niet meer goed functioneert. Bijvoorbeeld als het draadloos verbinden moeizaam gaat of dat de geluidskwaliteit daalt. Dat is vaak het signaal om te updaten. Denk dus niet gelijk dat het oordopje of de headset defect is!

Het updaten van oordopjes en headsets kan helaas niet draadloos. In de regel sluit je de oordopjes of de headset met een bijgeleverde USB-kabel aan op een laptop of een PC. Met speciale software (die in de regel gratis beschikbaar wordt gesteld) kan je firmware updaten. Bekende merken, zoals Sony, Jabra, EPOS Sennheiser en Apple hebben speciale software voor het updaten van oordopjes en headsets.

 

Mediabox en spelers updaten

Ook mediaboxen van de provider van Interactieve televisie en mediaspelers, zoals de Google Chromecast en Apple TV hebben firmware updates nodig om goed te blijven functioneren. In basis zorgen providers, zoals Ziggo Vodafone en KPN voor updates van de mediabox in de nachtelijke uren. Zodat je als gebruiker zo weinig mogelijk merkt van de updates die nodig zijn. Vaak krijg je wel per e-mail of SMS een heads up dat er een software update op de planning staat. Dan weet je dus dat je bij de eerstvolgende keer dat je televisie wilt kijken de mediabox weer moet opstarten nadat deze is geüpdatet.

Voor het updaten van een mediaspeler, zoals de Chromecast of Apple TV ben je zelf verantwoordelijk. Maar vaak zie je op de televisie waar het apparaat op aangesloten is een melding dat er een update beschikbaar is. Wanneer je ervoor kiest om een Chromecast of Apple T`V niet te updaten, heb je kans dat het apparaat minder goed of niet meer functioneert. Het is dus belangrijk dat je de melding van een software update serieus neemt.

Software update illustratie

De basisregel

We hebben al iets meer verteld over firmware updates, waarom ze belangrijk zijn en welke apparaten een firmware update nodig hebben. Maar er is een basisregel die je kan onthouden. Ieder (draadloos) apparaat waar software op staat, is onderhevig aan firmware updates. Van een slimme speaker tot aan een slimme thermostaat en van een Smart TV tot aan een laptop. Echter heeft het ene apparaat meer updates nodig dan het andere apparaat. De frequentie is heel verschillend. Zo ligt de frequentie bij smartphones ontzettend hoog en zijn er wekelijks updates te installeren. Terwijl je bij een slimme speaker wellicht één tot twee keer per jaar de software hoeft te updaten. We maken het iets duidelijker in de onderstaande tabel;

ApparaatFrequentieMelding in scherm
Besturingssysteem smartphone, tablet, smartwatch2 tot 4 keer per maandJa
Apps smartphoneWekelijksNee (tenzij anders ingesteld)
Besturingsysteem Windows, macOS1 tot 2 keer per maandJa
Consoles1 tot 2 keer per maandJa
Updates games2 tot 4 keer per maandJa
Smart TV1 tot 2 keer per maandJa
Mediaboxen0 tot 1 keer per maandNee (gaat automatisch)
Mediaspelers (Chromecast, Apple TV)1 tot 2 keer per maandJa
Draadloze oordopjes en headsets1 tot 2 keer per kwartaalNee
Slimme apparaten (thermostaat, meter)1 tot 2 keer per jaarNee

Dit zijn slechts schattingen en gebaseerd op ervaringen van gebruikers. De frequenties kunnen per apparaat afwijken.

 

Mis geen update!

Het is dus belangrijk om geen updates te missen. Zo voorkom je problemen met het gebruik van apparaten en apps, maar je voorkomt ook serieuze problemen, zoals diefstal van gevoelige informatie op een smartphone, tablet of laptop. Ook wanneer je problemen ervaart met een product kan je nadenken over software updates en of die nodig zijn. Het product hoeft namelijk niet defect te zijn! Heb je nog vragen over software updates of wil je advies? Laat dan een reactie achter voor de productspecialist.

Stuur dit artikel door:

2 reacties

  1. Ik heb mijn laptop Aspire ES17 met een nieuwe HDMI kabel verboinden met mijn Panasonic TV maar ik krijg enkel geluid op TV maar geen beeld.
    Ik zie onderaan het TV scherm de taakbalk van mijn laptop.
    Ik, heb de software van mijn TV geupdate maar toch krijg ik geen beeld.
    Wat moet ik doen om dit op te lossen?
    Mvg

    1. Hi Jean,

      Je kunt bij beeldinstellingen van de laptop kijken of secundair beeldscherm of uitbreiden wel is ingeschakeld. Daar zal ongetwijfeld het probleem zitten afgaande op jouw omschrijving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten