Welke netwerk switch kopen?

Netwerk switches poppetjes

De term “switch” heb je vast wel eens voorbij horen komen en misschien vraag je jezelf af wat een switch is en wat het product kan. Netwerkbeheerders en ICT-ers zijn bekend met switches, maar de huis-tuin-en-keuken gebruiker iets minder. Toch kan een switch een waardevolle toevoeging zijn aan je thuisnetwerk. Vooral als je het netwerk en het Internetverkeer binnenshuis wil optimaliseren. In dit artikel leggen we uit wat een switch is, wat een switch kan en welke switches je het beste kunt kopen.

 

Wat is een switch?

Een switch kan je het beste zien als een verdeelblokje. Geen verdeelblokje om meerdere apparaten van stroom te voorzien, maar om meerdere apparaten met een draad met het Internet te verbinden. Draai voor de grap maar eens de router van je provider om. Dan zie je hoogstwaarschijnlijk meerdere netwerkpoorten. Te herkennen aan de brede openingen die naast elkaar zitten. Dit is in de basis een switch waarmee je de mogelijkheid hebt om meerdere apparaten met een netwerkkabel aan te sluiten.

 

Waarom je een switch koopt

Nu denk je wellicht dat je al een switch hebt als je de aansluitingen op de router hebt gezien. Dat is zeker waar, maar een extra switch kan toch enorm handig zijn. Een router wordt veelal in een meterkast geplaatst of op een ruime afstand van bijvoorbeeld de kast waar de televisie en de mediabox van de provider staat. Of er staat een televisie en een spelcomputer in een slaapkamer, die je met het Internet wilt verbinden. Dan koop je een extra switch die je met één kabel aansluit op één van de netwerkpoorten van je router. Vervolgens heb je op de switch weer meerdere aansluitingen waar je jouw apparaten op kan aansluiten. Zo voorkomen je dat je extreem lange kabels door je woning moet trekken en toch de apparaat bedraad met het Internet kan verbinden.

 

Extra switch voor veel apparaten

Welke switch je aanschaft is vooral afhankelijk van hoeveel apparaten je wilt aansluiten. Vooral de tegenstanders van Wi-Fi of consumenten die geen sterke Wi-Fi dekking in huis hebben, geven de voorkeur aan het bedraad aansluiten van de apparaten. Apparaten, zoals een Smart TV, desktop, laptop, console, mediabox, Blu-ray Disc-speler en een NAS. Maar dit zijn al zeven apparaten terwijl een router vaak slechts vier tot vijf aansluitingen heeft. Dan biedt een switch uitkomst. Houdt er rekening mee dat je altijd een extra poort op de switch vrijhoudt voor de verbinding naar de router toe. Wil je dus vijf apparaten op de switch aansluiten? Dan heb je een switch met minimaal zes netwerkpoorten nodig.

 

Verschillende soorten switches

Wanneer je naar een switch zoekt dan zie je dat het aanbod gigantisch is. Er zijn dan ook verschillende soorten switches die we gaan bespreken. In een notendop kan je kiezen voor een grote switch die doorgaans in een meterkast wordt gemonteerd of een compacte switch die je aan de muur, achter een televisiekast of onder een bureau monteert. Wanneer een switch verkoeling nodig heeft en een ventilator aan boord heeft, speelt het geluid dat de switch produceert een belangrijke rol. Een continu zoomend geluid dat een ventilator produceert kan natuurlijk als storend worden ervaren.

 

De 1U netwerkswitch

Netwerkswitches hebben vaak meerdere netwerkpoorten aan boord om bijvoorbeeld de desktops in een kantoortuin van Internet te voorzien. Dit kan wel oplopen tot 48 netwerkpoorten. Deze switches hebben vaak als afmeting 19 inch in breedte en 1U in hoogte. Dat is de exacte afmeting van een gemiddelde serverkast die in een serverruimte staat. Logischerwijs vind je dit soort oplossingen in de regel terug bij bedrijven en kantoorpanden en niet in privéwoningen.

 

Compacte switch

De compacte switches die thuis worden gebruikt zijn in de basis compacte kastjes met minimaal vijf tot maximaal acht netwerkpoorten. Dat normaliter meer dan voldoende is om de apparaten in je woning van bedraad Internet te voorzien. Compacte switches worden vaak achter een kast of aan de muur gemonteerd en staat of hangt meestal in de buurt van de apparaten die je op de switch wilt aansluiten.

 

Managed en unmanaged switches

Managed en unmanaged switches zijn termen die je veel voorbij ziet komen en dat heeft te maken in hoeverre je de controle wilt over het gedrag van een switch. Een managed switch kan je met behulp van een externe controller* of een dashboard op een laptop of desktop instellen. Denk aan instellingen zoals de beveiliging van je netwerk, het aanmaken van een virtueel netwerk voor andere gebruikers (VLAN) en Quality of Service (QoS). Met QoS kan je bijvoorbeeld het Internetverkeer op bepaalde poorten voorrang geven. Zodat je geen kwaliteitsverlies hebt en ook niets merkt van een daling in de snelheid van het Internet.

*Een controller is in de basis een extra apparaatje dat je aanschaft en waarmee je de functies van een switch kan instellen. Controllers worden niet standaard meegeleverd en kunnen vrij prijzig zijn. In thuissituaties worden controllers nauwelijks gebruikt. Maar des te meer in bedrijfssituaties waar netwerkbeheerders verantwoordelijk zijn voor het Internetverkeer binnen de organisatie en snel moeten schakelen wanneer een probleem met het Internet of een switch is.

Bij een unmanaged switch heb je al die opties niet. Een unmanaged switch is simpel uitgelegd niets meer dan een mooie verdeeldoos voor je netwerkaansluitingen. Deze worden doorgaans het meeste gebruikt in thuissituaties.

Netwerk switches

PoE switches

Nog zo’n term die je voorbij ziet komen als je op zoek bent naar een switch. PoE staat voor Power of Ethernet. Met andere woorden, de switch wordt gevoed door een netwerkkabel. Mits je de juiste netwerkkabel gebruikt. Een netwerkkabel die stroomtoevoer moet regelen hebben extra aders om dat te verzorgen. Een simpele netwerkkabel heeft die aders vaak niet. Ook moet de switch natuurlijk PoE ondersteunen. Een switch zonder PoE sluit je simpelweg met de bijgeleverde voeding aan op het stroomnet en plaats je dus logischerwijs in de buurt van een stopcontact.

 

Snel Internet met een switch

Internetsnelheid is toch één van de belangrijkste factoren binnen huishoudens. Zeker wanneer je met meerder gezinsleden gebruikmaakt van de Internetverbinding. Hoe meer gebruikers des te trager het Internet wordt. Ook het plaatsen van switches kan invloed hebben op de snelheid en je moet dus wel de juiste switch kopen die afgestemd is op je Internetabonnement. In de basis zijn er switches met Fast Ethernet, Gigabit Ethernet en 10 Gigabit Ethernet snelheden.

 

Wat is Fast Ethernet?

Switches met Fast Ethernet kunnen snelheden van maximaal 100mbps aan. Je kan vrijwel alles doen met een Fast Ethernet switch, zoals het streamen van een HD film of het spelen van een online game, zoals Fortnite. Maar snel is het niet. Zeker niet als je een abonnement hebt die hogere snelheden aankan. Het zou zonde zijn om die capaciteit niet te gebruiken.

 

Wat is Gigabit Ethernet?

Gigabit Ethernet is zo beetje de standaard op het moment en de snelheid die het meest wordt gekozen. Met een Gigabit Ethernet switch heb je een maximale snelheid van 1000mbps en deze switches zijn dus tien keer sneller dan een Fast Ethernet switch. Een uitstekende keuze als je een Internetabonnement met deze snelheden hebt en voor het streamen van bijvoorbeeld films in 4K kwaliteit. Ook online gamen en meerdere taken tegelijk uitvoeren gaat simpelweg beter met een Gigabit Ethernet switch.

 

Wat is 10 Gigabit Ethernet?

Logischerwijs heeft een 10 Gigabit Ethernet switch een snelheid die tien keer zo snel is als een Gigabit Ethernet switch, maar houdt er rekening mee dat er nog nauwelijks apparaten en Internetabonnementen zijn die deze snelheden ondersteunen. Binnen de zakelijke markt is het een ander verhaal en worden 10 Gigabit Ethernet switches het meeste gebruikt. Omdat in kantoren en bedrijven vaak ook meerdere laptops en desktops van Internet moeten worden voorzien.

Tip! Een switch kan je Internetsnelheid niet verbeteren! De switch stuurt de maximale capaciteit van een Internetverbinding door. Met andere woorden; Heb je een abonnement met maximaal 50mbps, dan zal je ook die snelheid ervaren als je bijvoorbeeld een Gigabit Ethernet switch koopt.

 

Glasvezel en switches

Steeds meer huishoudens hebben beschikking over glasvezel en het mooie van glasvezel is dat je bijvoorbeeld een switch direct op je glasvezellijn kan aansluiten. Zo heb je geen tussenkomst van de router van de provider. Maar je hebt dan wel een speciale module nodig. Dit zijn vaak SFP of GBIC modules en daar zitten behoorlijk veel verschillen in. Het advies is dan ook om een specialist te raadplegen over welke modules je nodig hebt om de switch met glasvezel te verbinden. Op dit moment worden dit soort oplossingen het meeste binnen het bedrijfsleven gebruikt, maar het is niet ondenkbaar dat ook thuisgebruikers deze oplossingen gaan gebruiken.

 

Handige checklist

Voordat we de beste switches gaan bespreken maken we nog even een handige checklist. Zodat je kan bepalen welke switch je kan kopen.

Aantal poorten: Bepaal eerst hoeveel apparaten je wilt aansluiten en tel hierbij één poort op. Heb je vijf apparaten? Dan koop je een switch met minimaal zes poorten. Tip! Houdt er rekening mee dat er in de toekomst meer apparaten aangeschaft worden die je met een netwerkkabel wilt aansluiten. Wees dus voorbereid!

Internetsnelheid: Bepaal hoe snel je Internetverbinding is. Heb je een Internetsnelheid van maximaal 50mbps? Dan is een Fast Ethernet switch voldoende. Heb je een Internetverbinding met een hogere snelheid of ga je jouw Internetabonnement aanpassen? Kies dan voor een Gigabit Ethernet switch.

Instellingen toepassen: Wil je instellingen op een switch kunnen toepassen? Dan heb je een managed switch nodig. Wil je puur de switch als een verdeelblok voor je netwerkaansluitingen gebruiken? Dan is een unmanaged switch voldoende.

Voeden: Wil en kan je de switch voeden met PoE? Dan koop je een switch die PoE ondersteunt. Anders heb je aan een switch die je op het stroomnet aansluit voldoende.

IGMP Snooping: IGMP staat voor Internet Group Management Protocol en het is het protocol dat door vrijwel iedere aanbieder van interactieve televisie wordt gebruikt. Kortom, je switch MOET IMGP Snooping ondersteunen als je een mediabox op de switch wilt aansluiten.

 

De beste switches

Nu je wat meer weet over switches en wat switches kunnen, zoomen we nu in op de beste switches die je momenteel voor thuisgebruik kan aanschaffen. We hebben gekeken naar functionaliteit, kwaliteit en prijs. Uiteraard bespreken we ook alleen switches die IMGP Snooping ondersteunen.

 

TP-Link TL-SG108E

De TP-Link TL-SG108E is een betaalbare Gigabit Ethernet switch met acht netwerkpoorten. Op deze switch kan je dus zeven apparaten aansluiten. De switch is vrij compact en eenvoudig aan de muur of achter een kast te monteren. Een klein nadeel is wel dat deze switch niet met PoE gevoed kan worden. Daarentegen kan je wel instellingen toepassen en ondersteunt de switch protocollen, zoals QoS, VLAN en IMGP Snooping.

€34,99
Op voorraad
Bol.com
€35,99
Op voorraad
Coolblue.nl
€37,75
Op voorraad
Dectdirect.nl

Wil je deze switch in een variant met PoE ondersteuning? Dan adviseren we de

 

Netgear ProSafe GS108PE

De Netgear ProSafe GS108PE is een mooi alternatief die in de basis dezelfde functies bevat als de TP-Link TL-SG108PE. Dit is eveneens een aantrekkelijk geprijsde switch met acht netwerkpoorten en de mogelijkheid om deze met PoE te voeden. De switch ondersteunt QoS, VLAN en IMGP Snooping, maar geen LACP Link Aggregation. Het combineren van meerdere netwerken is met deze switch dus niet mogelijk.

 

Ubiquiti UniFi Switch US-8

Ubiquiti (uitspraak: ubi-kwi-ti) is een gevestigd merk binnen netwerkoplossingen en steeds meer consumenten kiezen voor Ubiquiti. De fabrikant staat voor mooie en gebruiksvriendelijke oplossingen, maar bieden in tegenstelling tot de concurrentie slechts twee jaar fabrieksgarantie. TP-Link en Netgear bieden 25 jaar fabrieksgarantie op de switches.

De UniFi Switch US-8 is een Gigabit Ethernet Managed switch met acht netwerkpoorten en ondersteunt VLAN, QoS en IMGP Snooping. Ook op deze switch ontbreekt de mogelijkheid om gebruik te maken van LACP Link Aggregation. Daarentegen ondersteunt de switch wel PoE.

€144,00
Op voorraad
Dectdirect.nl

 

TP-Link Omada TL-SG2008P

De TP-Link Omada TL-SG2008P is eigenlijk de meest interessante switch die we bespreken, want dit product is een Gigabit Ethernet switch met acht netwerkpoorten en ondersteunt QoS, VLAN, LACP Link Aggregation en IMGP Snooping. Deze switch heeft meer vermogen ten opzichte van de concurrentie en kan zowel privé als zakelijk worden gebruikt. Uiteraard is dit ook een managed switch zodat je instellingen kan toepassen.

€59,90
Op voorraad
Alternate.nl
€63,25
Op voorraad
Dectdirect.nl

 

Snel internet gegarandeerd

Wanneer je alle spelregels en mogelijkheden in acht neemt, kan je met een switch je internetverbinding flink optimaliseren. Wi-Fi haalt bij lange na de snelheden niet en met een switch heb je geen frustraties meer over een trage Internetverbinding. Je hebt nu genoeg informatie om aan de slag te gaan, maar je kan altijd een reactie achterlaten als je vragen hebt of gericht advies wilt van de product specialist.

 

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten