TP-Link Deco S4 review: Goede koop of niet?

Deco inhoud

Het is een probleem waar we allemaal vroeg of laat mee te maken krijgen; een slechte Wi-Fi in en rondom het huis. Vooral op bepaalde plekken in het huis wil het maar niet lukken om een stabiele Wi-Fi verbinding tot stand te brengen. Deze problemen komen het vaakst voor op een tweede verdieping en zolderkamer van een woning en in het tuinhuisje of de schuur. Toch is er een simpele oplossing! Want met de TP-Link Deco S4 kun je heel snel en eenvoudig een goede Wi-Fi verbinding tot stand brengen. Je leest er alles over in onze product review.

Waarom heb ik op zolder een slecht Wi-Fi signaal?

Voordat we het product bespreken, is het misschien goed om even duidelijk te maken waarom je op bijvoorbeeld een zolderkamer een slechte Wi-Fi verbinding hebt. Veel mensen zetten de router van de Internetprovider op de begane grond en de meterkast is vaak de plek waar deze wordt geplaatst. Omdat hier ook de kabel voor het signaal het huis binnenkomt. Ondanks dat het een logische plek is om een router neer te zetten is het zeker niet de beste plek.

Wi-Fi signaal werkt met het “line of sight” principe en dat houdt in dat Wi-Fi het snelst en stabielst is als het draadloze signaal een vrij zicht heeft. Een muur, plafond of een deur kunnen het signaal al ernstig verstoren. Wanneer een Wi-Fi router het signaal door het deurtje van de meterkast en 1 of 2 plafonds tot aan de zolder moet doordringen, is het meer dan logisch dat het signaal ernstig verzwakt aankomt.

Welke zaken kunnen het Wi-Fi signaal ernstig verstoren?

Deuren, plafonds en muren zijn slechts enkele zaken die het Wi-Fi signaal ernstig kunnen verstoren, maar er zijn meer stoorzenders te benoemen die de snelheid van het draadloze internet drastisch kunnen beïnvloeden. Elektriciteitsmasten die nagenoeg in de achtertuin staan, zendmasten die op het dak van de flat staan en actieve Bluetooth-apparaten kunnen het Wi-Fi signaal verstoren. Het is zelfs mogelijk dat Wi-Fi zelfs helemaal niet werkt! 

Wat is de oplossing?

Een goede oplossing om het Wi-Fi signaal in en rondom het huis te verbeteren is om te kiezen voor een Mesh-systeem. Een Mesh-systeem bestaat vaak uit meerdere Wi-Fi zenders en ontvangers die continu met elkaar in verbinding staan. Hierdoor ontstaat er een stabiele en snelle draadloze internetverbinding en schakelen je apparaten automatisch naar de zender/ontvanger die op dat moment het beste en snelste Internet levert.

Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je continu je apparaten opnieuw met het internet moet verbinden, want de seamless roaming functie zorgt ervoor dat de apparaten automatisch de beste verbinding detecteren en selecteren. Dit gebeurt binnen enkele milliseconden waar je geen weet van hebt.

Alternatieven op Mesh

Mesh is zeker niet de enige oplossing om het Wi-Fi signaal in huis te versterken en het is zowel de duurste als de beste oplossing. Je zou eventueel ook voor het plaatsen van Access Points kunnen kiezen. Access Points zijn evenals Mesh een vrij prijzige oplossing, maar garandeert overal in huis een stabiele Wi-Fi verbinding. Access Points zien er doorgaans uit als schoteltjes die je op strategische plaatsen op de plafonds in het huis plaatst. Deze schoteltjes zenden het Wi-Fi signaal uit en evenals bij Mesh detecteren de apparaten die je met het internet wilt verbinden de meest stabiele en sterkste verbinding die beschikbaar is.

Een nadeel van Access Points is dat deze individueel met een netwerkkabel op de router moet worden aangesloten. Je moet dus een flink aantal kabels trekken en wegwerken als je met Access Points aan de slag wilt gaan en dat is vaak een reden om niet voor deze oplossing te kiezen. Een ander alternatief is om met Powerline adapters te werken. Powerline adapters lijken op kleine stekkerdoosjes die je op het stopcontact prikt.

Uiteraard in de kamers waar je een beter Wi-Fi signaal wilt ontvangen. Bij deze oplossing wordt het internetsignaal via het stroomnetwerk in huis gedistribueerd en het kastje dat je op het stopcontact hebt geprikt kan een Wi-Fi signaal uitzenden. Deze oplossing werkt redelijk goed zolang de Powerline adapters op dezelfde stroomgroep zijn aangesloten. En daar zit de uitdaging, want de stroomvoorziening in een slaapkamer of op zolder loopt vaak via een andere groep dan de stroomvoorziening van de huiskamer of de gang op de begane grond waar je de primaire adapter moet plaatsen.

Je zou eventueel ook nog voor Wi-Fi repeaters en extenders kunnen kiezen en dit zijn een soort versterkers die het Wi-Fi signaal oppikken en doorsturen. Dit werkt vrij goed en deze oplossingen zijn ook relatief goedkoop. Maar in de praktijk is al vaker bewezen dat de verbetering van het Wi-Fi signaal te verwaarlozen is. Het scheelt slechts enkele mb’s per seconde en dat is juist niet wat je wilt bewerkstelligen. Zeker niet als je voor een peperduur internetabonnement met een hoge snelheid betaalt.

Deco

Gigantisch aanbod

Laten we de focus houden op het Mesh-systeem en als je op zoek gaat naar een oplossing voor je Wi-Fi verbinding kom je al snel tot de ontdekking dat er een gigantisch aanbod is. Je hebt Mesh-systemen in verschillende prijsklassen, soorten en maten en wellicht raak je het overzicht kwijt als je een systeem wilt uitzoeken. In ons artikel over het versterken van het Wi-Fi signaal lees je meer over de verschillende systemen en geven wij uitgebreid advies over welk Mesh-systeem het beste is.

TP-Link Deco S4

Laten we nu eens een kijkje nemen naar de TP-Link Deco S4. Een goed werkend en betaalbaar Mesh-systeem dat een provider, zoals Ziggo standaard aanbiedt. TP-Link is een gevestigd merk op het gebied van draadloze internetverbindingen en hebben innovatieve producten op de markt gebracht waar veel gebruikers profijt van hebben. De TP-Link Deco S4 is één van die oplossingen die doet waarvoor het ontworpen is; overal in huis een goede Wi-Fi dekking creëren!

€136,49
Op voorraad
Bol.com

Verpakkingsinhoud en plaatsen

Wanneer het pakket binnenkomt ontvang je 3 zenders/ontvangers, ethernetkabels en de voedingen. De zenders/ontvangers hebben wel stroom nodig, dus het is van belang dat je deze in de buurt van een stopcontact neerzet of ophangt. De netwerkkabels heb je in de basis niet nodig. Tenzij je de zenders/ontvangers bedraad op een router of op een apparaat, zoals een interactief TV kastje wilt aansluiten. De truc is ook om de zenders/ontvangers niet te dicht bij elkaar in de buurt plaatst. Zorg voor een gepaste afstand, omdat de zenders/ontvangers op elkaar kunnen storen.

In een huis met meerdere verdiepingen is het handig om één unit op de begane grond te plaatsen en de andere units in een hal of overloop op de verschillende etages. In een appartement met meerdere kamers is het handig om één unit bij de router te plaatsen en de andere units in kamers waar het Wi-Fi signaal niet toereikend genoeg is.

Installatie

Het installeren van de TP-Link Deco S4 is echt een fluitje van een cent en het enige dat je hoeft te doen is de zenders/ontvangers plaatsen, op het stroom aansluiten en de Deco-app op een smartphone of een tablet downloaden. De app loopt het installatieproces met je door en binnen een handomdraai heb je een secundair netwerk opgezet.

De eerste stap is om de zenders/ontvangers aan te melden op het bestaande netwerk of simpelweg met behulp van een netwerkkabel op een vrije ethernet poort van de router aan te sluiten. Bij het installatieproces kies je een naam van het netwerk, een wachtwoord en andere zaken, zoals parental control, WPA/WPA2 beveiliging en of je over de 2,4GHz of 5GHz band wilt internetten.

Apparaten koppelen

Nu de installatie is voltooid is het tijd om je apparaten op het nieuwe Wi-Fi netwerk aan te melden. De gekozen netwerknaam en het wachtwoord vul je in op een device dat je wilt koppelen. Dat kan een smartphone, tablet, laptop/PC of spelcomputer zijn. Of andere apparaten die een Wi-Fi signaal nodig hebben. Je bent nu klaar om te werken op een stabiele en snelle draadloze internetverbinding.

Hoe goed is het Wi-Fi signaal?

Wij hebben de TP-Link Deco S4 uitvoerig getest en het Mesh-systeem werkt meer dan prima. Echter hebben wij een 500 Mbps internet abonnement en op de juiste momenten kan de TP-Link Deco S4 maximaal 50 tot 60 Mbps doorgeven. Dat is op zich ruim voldoende om thuis te kunnen werken, te gamen of films en series te streamen, maar houdt er dus rekening mee dat je met deze zenders/ontvangers niet van je maximale internetsnelheid kunt genieten. Een groot pluspunt is dat de zenders/ontvangers vrijwel nooit uitvallen of een slecht signaal uitzenden.

TP-Link Deco S4

Conclusie

Dat de TP-Link Deco S4 een grandioze oplossing is om het Wi-Fi signaal in je huis te verbeteren staat buiten kijf. De zenders/ontvangers zijn eenvoudig te installeren en binnen slechts enkele minuten heb je een stabiele Wi-Fi verbinding aangemaakt.

Het is wellicht jammer dat we niet meer snelheid uit de zenders/ontvangers hebben weten te trekken, maar tijdens het verrichten van werkzaamheden, gamen en streamen hebben wij vrijwel niets gemerkt van een tragere internetverbinding. Daarom adviseren wij dit product ook aan iedereen die op zoek is naar een goede en betaalbare oplossing om de Wi-Fi in en rondom het huis te verbeteren.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten