Welke streamingdiensten zijn er?

Streamen ipad

Vroeger liep je langs de videotheek om de nieuwste films op videoband te huren of je kocht een film op VHS. De mensen die na 2000 zijn geboren weten niet eens wat een videoband is en zij kennen alleen de Dvd en de Blu-ray Disc. Geluidsdragers waar films en series op zijn vastgelegd, maar ook het tijdperk van deze mediaformaten is bijna verleden tijd. Enerzijds te wijten aan het feit dat consumenten geen ruimte meer willen opofferen om honderden films op een schijfje en in een doosje neer te zetten en het is ook te danken aan de populariteit van de streaming dienst dat het kopen van een film of serie eigenlijk niet meer nodig is.

In dit artikel leggen we uit wat een streaming dienst is, welke streaming diensten er zijn en welke streaming diensten de moeite waard zijn. Ook staan we stil bij verschillende mediaspelers die je kan gebruiken om van films en series op streaming diensten te kunnen genieten.

 

Wat is een streaming dienst?

Een streaming dienst is een service waar je een abonnement voor afsluit. Met een abonnement heb je toegang tot een online bibliotheek van honderden (en misschien wel duizenden) films en series. Die je via een applicatie op een smartphone, tablet of televisie kan afspelen. Je kan ook via een mediaspeler gebruikmaken van de app van een streaming dienst. De kwaliteit van de content is doorgaans Full HD terwijl er ook streaming diensten zijn die films en series aanbieden in Ultra HD (4K) kwaliteit.

 

Welke streaming diensten zijn er?

In Nederland zijn er reeds een groot aantal streaming diensten waar je gebruik van kan maken en het begon natuurlijk allemaal met de populaire streaming dienst Netflix. Overgewaaid vanuit de Verenigde Staten en inmiddels de marktleider op het gebied van streaming content. Maar er liggen kapers op de loer, want ook Disney Plus en Amazon Prime Video winnen aan populariteit. Streaming diensten die in de basis hetzelfde doen als concurrent Netflix, maar andere films en series aanbieden. Terwijl ook de lokale streaming dienst Videoland enorm populair is wegens de lokale content die zij aanbieden.

Streaming diensten

Netflix

Netflix is zoals gezegd de onbetwiste marktleider in het landschap van streaming diensten en het internationaal opererend bedrijf biedt honderden films en series aan. Bekende films en series, maar ook producties die zij zelf produceren. Dit worden ook wel Netflix Originals genoemd. Series, zoals Undercover, The Umbrella Academy en Ratched en ook films, zoals The Irishman, Army of the Dead en Bird Box.

Netflix heeft een eenvoudige interface met content die samengesteld wordt op basis van je kijkgedrag en voorkeuren. Je kan verschillende profielen aanmaken in je account en zelfs een kindvriendelijk account aanmaken. Content met grof taalgebruik, geweld en seks worden dan verborgen. Netflix heeft verschillende applicaties voor zowel de smartphone als de tablet,Smart TV en mediaspelers, zoals de Google Chromecast en Apple T`V.

Netlix heeft verschillende abonnementen die variëren van € 7,99 tot € 13,99 per maand. Bij het goedkoopste abonnement kan je met maximaal twee personen tegelijkertijd naar Netflix kijken terwijl het bij het duurdere abonnement mogelijk is om met vijf personen tegelijkertijd te kijken. Daarnaast heb je bij het duurdere abonnement ook toegang tot content in Ultra HD 4K kwaliteit.

Voor wie is Netflix geschikt? Netflix verliest steeds meer terrein als het aankomt op samenwerkingen met de grote filmstudio’s en leunen volledig op de content die zij zelf produceren  en exclusief distribueren op het platform. Daarnaast is er een gigantisch assortiment in Aziatische, Bollywood-films en documentaires. Terwijl er ook voor kinderen enorm veel content aanwezig is. Dat maakt Netflix wellicht de meest complete streaming dienst die er is tenzij je echt op zoek bent naar welbekende blockbusters die je vroeger wellicht in de bioscoop hebt gezien.

 

Videoland

Vroeger was Videoland de welbekende videotheek waar wij eerder over schreven. Daar ging je heen om films te huren. Maar tegenwoordig is de naam verbonden op de lokale streaming dienst waar veel films en series op staan. Veelal lokale content. Zoals nieuwe en oudere Nederlandse films en series terwijl Videoland ook de handen ineen heeft geslagen met de grotere televisiezenders en een aantal televisieprogramma’s, zoals Big Brother en The Voice of Holland op het platform beschikbaar stellen.

Videoland heeft een prettige interface die eenvoudig in gebruik is. De app is beschikbaar voor de smartphone, tablet en Smart TV terwijl je de app ook op een aantal mediaspelers en -centers kan installeren. Ook met Videoland is het mogelijk om verschillende profielen aan te maken en ouderlijke controle toe te passen. Als je wilt dat gevoelige content verborgen wordt voor jouw kinderen.

Voor € 4,99 heb je al een basis abonnement waar je weinig mee kan. Je kan slechts één stream gebruiken terwijl het basis abonnement ook niet reclamevrij is. Voor € 7,99 per maand heb je al een abonnement waar je met maximaal twee gebruikers tegelijkertijd kan streamen en je hebt ook geen last meer van reclames. Dat geldt ook voor het premium abonnement van € 9,99 terwijl je met dit abonnement ook tot maximaal vier gebruikers kan streamen.

Voor wie is Videoland geschikt? Videoland is vooral geschikt voor de liefhebbers van Nederlandse films en series. Klassiekers zoals Medium Centrum West en Goede Tijden, Slechte Tijden kan je kijken en ook nieuwe series, zoals Nieuwe Buren en Mocro Maffia. Op het gebied van de nieuwste films heeft Videoland weinig aan te bieden hoewel, er een behoorlijk assortiment van oudere films en series aanwezig is. Ook het aanbod in kinderfilms en -series stelt iets teleur.

Films kijken ipad

Disney Plus

Disney Plus is één van de nieuwste concurrenten in het landschap van streaming diensten en gezien de naam logischerwijs gelanceerd door Disney. De grote animatiestudio die het imperium in de afgelopen jaren flink heeft uitgebreid door bedrijven, zoals Lucasfilm, Marvel Studios en 20th Century Fox over te nemen. Het is dan ook wel te stellen dat het aanbod van Disney Plus gigantisch is! Je vindt hier alle Disney Classics, Disney Pixar-, Star Wars- en Marvel-films. Maar ook enorm veel documentaires van National Geographic dat eveneens een onderdeel is van Disney. Met de recente lancering van het label Star heeft Disney ook een gigantisch aanbod van actiefilms, dramafilms en thrillers van productiemaatschappij 20th Century Fox aan het assortiment toegevoegd.

De interface van Disney is daarentegen wel iets minder prettig en stabiel dan die van concurrenten Videoland en Netflix. De kinderziektes zijn er nog niet uit, maar we nemen het voor lief, omdat het aanbod zo enorm sterk is. Er zijn wel apps beschikbaar voor de smartphone, tablet en Smart televisies, maar er is ruimte voor verbetering. Hoewel, de wijze waarop de films, series en documentaires zijn ingedeeld het gebruiksgemak bevorderen en een voorbeeld is voor hoe het hoort te zijn.

Voor € 8,99 per maand heb je een abonnement op Disney Plus en toegang tot alle content die zij hebben. Met uitzondering van de nieuwste bioscoopfilms die Disney op het platform lanceert. Vaak betaal je dan een gigantisch bedrag om VIP-toegang te krijgen en deze bedragen staan soms gelijk aan de prijs van een gemiddeld bioscoopkaartje. Desalniettemin is het wel een voorbeeld van hoe consumenten nu de keuze hebben hoe zij een film of serie consumeren, want niet iedereen wil naar de bioscoop rijden om een nieuwe film te kijken.

Voor wie is Disney Plus geschikt? Uiteraard is Disney voor misschien wel 70% gefocust op de jonge doelgroep, maar met de komst van het label Star en de aanwezigheid van de Star Wars- en Marvel-films hebben ook de volwassenen baat bij een abonnement op Disney Plus. Dat alleen maar sterker wordt en op het gebied van  premium content het wellicht gaat winnen van Netflix. Als de stabiliteit van de apps wordt verbeterd is het echt een top dienst!

 

Amazon Prime Video

Amazon Prime Video is relatief gezien de nieuwste streamingdienst die in Europa is verschenen en natuurlijk eigendom van e-commerce gigant Amazon. Met een abonnement van slechts € 2,99 per maand heb je via de website of app toegang tot honderden films en series. Zowel oudere als nieuwe films en series ook content die door Amazon zelf is geproduceerd. Zo staan er behoorlijk wat exclusieve titels op het platform die je niet elders zult vinden.

Amazon Prime Video maakt wel gebruik van een modulair abonnement. Voor € 2,99 heb je een meer dan uitstekend basispakket, maar je kan het abonnement uitbreiden met verschillende labels. Zoals het label The Fear Channel met tientallen horrorfilms en thrillers en ook films van onafhankelijke studio’s, zoals Cinemember en September Film. Dit zijn merendeels filmhuis titels. Ook kan je je abonneren op kanalen, zoals Huyu. Waar je naar populaire series kan kijken. Zoals de populaire reality-show Below Deck.

Amazon Prime Video is enorm gebruiksvriendelijk en heeft handige apps beschikbaar voor de smartphone, tablet en Smart TV. Een kleine kanttekening is dat er soms verwarring kan ontstaan door het gemengde aanbod van films en series die je kan streamen of kan huren. Voor het huren van films betaal je extra en heb je slechts tijdelijk toegang tot de content. Ook kan je ervoor kiezen om films en series te kopen. Op dat vlak zou Amazon nog stappen kunnen maken om deze werelden beter van elkaar te scheiden.

Voor wie is Amazon Prime Video geschikt? Liefhebbers van allerlei soorten films en series en kwaliteitsseries kunnen prima terecht bij Amazon Prime Video. Hoewel, de streamingdienst nog een mokerslag kan uitdelen door meer content voor kinderen aan te bieden. Het is in ieder geval een dienst om in de gaten te houden. Want ook door de recente overname van filmstudio MGM is Amazon in staat om een stuk marktaandeel van de concurrentie af te snoepen.

 

Viaplay

Sinds 1 maart 2022 is Viaplay in Nederland beschikbaar en de nieuwe streamingdienst staat vooral in het teken van internationale films en series en live uitzendingen van sportwedstrijden, zoals de Formule 1. Helaas hebben we de dienst nog niet uitvoerig kunnen testen om er op dit moment iets over te vertellen. Later volgt meer informatie.

 

HBO MAX

Vanaf 8 maart is HBO MAX dan eindelijk verkrijgbaar in Nederland en wij verwachten een gigantisch aanbod van films en series. Vooral die door studio’s Warner Bros. en HBO zijn uitgebracht. Daarnaast zal er ook een enorm aanbod voor kinderen zijn. Met tekenfilmseries van Cartoon Network. Op het moment dat de dienst beschikbaar is gaan wij deze uitvoerig testen en bespreken. Meer informatie volgt later.

Netflix tv

Op een rijtje

We zetten de diensten nog even op een rijtje met de grootste voor- en nadelen.

NetflixVideolandDisney PlusAmazon Prime Video
Groot assortiment filmsGeschiktOngeschiktGeschiktGeschikt
Groot assortiment seriesGeschiktGeschiktOngeschiktGeschikt
Groot assortiment Nederlandse contentOngeschiktGeschiktOngeschiktOngeschikt
Account delen met vrienden en familieOngeschiktGeschiktGeschiktGeschikt

 

Mogelijkheid tot huren van filmsOngeschiktOngeschiktGeschiktGeschikt
Mogelijkheid tot kopen van filmsOngeschiktOngeschiktOngeschiktGeschikt
Full HD kwaliteitGeschiktGeschiktGeschiktGeschikt
Ultra HD 4K kwaliteitGeschikt (bij duurder abonnement)OngeschiktGeschiktGeschikt
Apps voor telefoon, tablet en smart TVGeschiktGeschiktGeschiktGeschikt
GebruiksvriendelijkheidGeschiktGeschiktOngeschiktGeschikt
Prijs- kwaliteitverhoudingOkéGoedGoedUitstekend

Geen Smart TV?

Heb je geen Smart TV en wil je toch van de apps van de streaming diensten gebruik maken? Dat is mogelijk door een mediaspeler of -center aan te schaffen. De meest populaire mediaspeler is de Google Chromecast V3 en de Google Chromecast Ultra. Waar je apps, zoals die van Netflix, op kan installeren. Zo kan je toch via de televisie naar een streaming dienst kijken. Daarnaast is het ook mogelijk om via de apps van de diensten op een smartphone de content naar een televisie te streamen. Wanneer het bijvoorbeeld niet mogelijk is om de app op de Chromecast te installeren. Wil je meer weten over de Chromecast V3 en Chromecast Ultra? Lees dan ons artikel over deze mediaspeler.

Wanneer je een volledig zelfstandig opererend mediacenter op de televisie wilt aansluiten, is Apple TV een goede keuze. Op het kleine apparaatje kan je vrijwel alle apps installeren en gebruiken en zo kijk je simpel naar je favoriete films, series en televisieprogramma’s op de televisie. De Apple TV is verkrijgbaar in een Full HD en Ultra HD 4K variant en je hebt de keuze in een Apple TV met een opslagcapaciteit van 32GB of 64GB.

 

Toegang tot een gigantische videotheek met een druk op de knop

Door weer en wind naar de videotheek, videobanden met een slechte beeldkwaliteit en Dvd’s en Blu-ray Discs vol krassen. Dat is allemaal verleden tijd. Door een simpele druk op de knop heb je toegang tot een gigantische digitale videotheek. Vol met films, series en documentaires. Je hebt nu een goed beeld bij welke mogelijkheden er zijn en wat de grote verschillen tussen de verschillende streaming diensten zijn.

De filmliefhebber die in hoog volume films en series consumeert heeft wel een pittige uitdaging, want wil je zoveel mogelijk content tot je beschikking hebben ben je haast verplicht om verschillende abonnementen af te sluiten. En dat kan natuurlijk behoorlijk in de papieren lopen. Heb je vragen over streaming diensten, mediaspelers en -centers of wil je gericht advies? Laat dan een reactie achter voor de productspecialist.

 

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten