De beste slimme speakers van 2023

smart speaker in bedrijf setting

In de jaren tachtig en negentig zag je vaak in films hoe personages hen lampen en gordijnen bedienen met een spraakcommando. Het is altijd al een geweldig idee geweest om je woning binnen te stappen en met het spraakcommando ‘licht aan’ jouw woning te verlichten. Of de gordijnen te openen of te sluiten of zelfs je thermostaat op afstand te bedienen. Anno 2021 zijn deze futuristische taferelen werkelijkheid geworden en domotica is een opkomend fenomeen binnen particuliere woningen en bedrijfspanden. Denk dan aan de slimme thermostaat van de energieleverancier en de Wi-Fi lampen van bijvoorbeeld het merk Philips. Maar ook de slimme speaker wordt een steeds belangrijker onderdeel van het slimme huis. In dit artikel leggen we uit wat een slimme speaker is, wat een slimme speaker kan en welke slimme speakers de beste zijn.

Een slim huis bouwen

Het huis van de toekomst leek in het verleden alleen besteed aan individuen, zoals pionier Chriet Titulaer. Die in Houten ooit het huis van de toekomst heeft gebouwd. Maar met de producten die tegenwoordig te verkrijgen zijn kan iedereen een slim huis bouwen. Domotica staat dan ook voor het automatiseren van bepaalde processen binnen de woning of het pand. Denk dan aan het reguleren van de verwarming, het activeren, uitschakelen en dimmen van verlichting en het afspelen van jouw favoriete muziek. De slimme speaker is een cruciaal onderdeel binnen dit geheel, want je hebt immers een apparaat nodig dat jou als gebruiker informatie kan geven, maar ook jouw spraakcommando’s kan verwerken. Als je tenminste volledig handsfree jouw slimme huis en apparaten wilt bedienen.

De virtuele assistent

De virtuele assistent klinkt heel futuristisch, maar er is wel een platform nodig om al die slimme apparaten in je huis te laten doen wat jij wilt. Vooral in de Verenigde Staten is de virtuele assistent immens populair en stiekem uitgegroeid tot een waardevol lid van het gezin. Bij een virtuele assistent hoef je echt niet te denken aan een holografische projectie van een individu die jou assisteert bij de processen in je woning, maar de virtuele assistent kan wel met je converseren en jouw commando’s verwerken. Op dit moment zijn er drie grote spelers die een virtuele assistent hebben gecreëerd. Google Assistent en Amazon Alexa zijn de grootste terwijl Sonos ook zijn eigen virtuele assistent heeft gebouwd. Amazon Alexa is by far de grootste, maar enkel in andere talen beschikbaar. Terwijl Google Assistant ook in het Nederlands te gebruiken is en de virtuele assistent leert dagelijks nieuwe woorden en zinnen bij. Het systeem wordt daardoor steeds completer en gebruiksvriendelijker.

Welke commando’s zijn er?

De commando’s die je kan geven lopen enorm uiteen. Je kan de virtuele assistent vragen wat er op de kalender staat, wat de weersvoorspellingen voor die dag zijn of zelfs vragen of je een heerlijk recept kan ontvangen. Maar je kan de virtuele assistent ook gebruiken om bijvoorbeeld je slimme lampen of je thermostaat te bedienen. Hoe meer slimme apparaten je in het huis hebt staan des te meer mogelijkheden heb je om alles op afstand en met je stem te bedienen. Tot aan de wasmachine en de vaatwasser aan toe. Hoewel, er nog altijd handjes nodig zijn om een vaatwasser in te ruimen of de wasmachine te vullen met je vieze was. Daarnaast kan je met behulp van een slimme speaker ook jouw favoriete afspeellijst in Spotify samenstellen en afspelen of naar de radio luisteren. Simpelweg door de virtuele assistent een spraakcommando te geven.

Investeren in je relatie met de slimme speaker

Investeren in je relatie met de slimme speaker klinkt wel heel futuristisch en misschien wel een beetje freaky. En het is niet zo heftig als dat je denkt dat het is. Maar je hebt wel de mogelijkheid om een slimme speaker te personaliseren. Zodat de informatie die je krijgt ook op jou is afgestemd. Dit noemen ze ook wel voice match. Door bijvoorbeeld het commando ‘Hey Google, goedemorgen’ te zeggen kan Google Assistent de informatie die aan dat commando gekoppeld is weergeven. Dat kan bijvoorbeeld de persoonlijke agenda zijn van de gebruiker die aan dat commando gekoppeld is. Voice match is handig wanneer je met meer gezinsleden gebruikmaakt van de slimme speaker, want de vader hoeft echt niet te horen hoe de agenda van zijn tiener eruitziet als hij naar de planning vraagt. Met zijn persoonlijke commando kan hij dan ook de informatie oproepen die op hem van toepassing is.

smart speaker besturing door telefoon

Informatie met een opdracht tot je beschikking

De virtuele assistent in een slimme speaker kan de gebruiker van allerlei informatie voorzien. Bijvoorbeeld de bestelstatus van een online order tracken of aangeven of het op die dag wel de zon gaat schijnen. Ook het laatste nieuws kan je oproepen en je kan zelfs een wekker instellen. Zodat je de volgende dag op tijd gewekt wordt door de virtuele assistent. Die dan ook nog in staat is om de lampjes in je slaapkamer aan te zetten of de gordijnen te openen op het moment dat je ontwaakt. Als je tenminste de juiste slimme apparaten in huis hebt die ook in verbinding staan met de virtuele assistent op het netwerk. De mogelijkheden zijn dan ook onbeperkt. Want er zullen steeds meer slimme apparaten verschijnen. Denk dan aan apparaten, zoals de koffiezetter, de waterkoker, vaatwassers, wasmachines, televisies, airco’s en brandmelders. Hoe mooi zou het toch zijn dat wanneer de brandmelder afgaat als je lekker ligt te slapen, de virtuele assistent automatisch 112 belt en de brandweer waarschuwt?

Kunstmatige intelligentie, het gevaar en privacy

Kunstmatige intelligentie is een mooi doch spannend fenomeen en het kan zelfs beangstigend zijn. Een digitaal platform dat alles in je huis kan bedienen en kan telefoneren, is toch wel intimiderend. Maar anderzijds enorm ontlastend. Uiteraard worden systemen met de grootste zorgvuldigheid gebouwd en de virtuele assistenten doen niets zonder jouw goedkeuring of spraakcommando. Een slimme speaker staat ook in de sluimerstand en activeert alleen als je daar opdracht toe geeft. Veel mensen denken dat de platformen van Google en Amazon zijn gebouwd om mensen af te luisteren. En de bedenkers van complottheorieën gaan zelfs zo ver dat ze denken dat die informatie wordt gedeeld met overheidsinstanties en de autoriteiten. Maar de fabrikanten garanderen dat er tijdens een inactieve sessie niets wordt opgenomen of via het Internet wordt gedeeld. Tenzij je daar zelf opdracht toe geeft. Bepaalde commando’s worden wel in de speaker opgeslagen in de geschiedenis. Dat het toekomstige gebruik moet vereenvoudigen.

Hoe werkt een slimme speaker

Om gebruik te kunnen maken van de virtuele assistent moet de slimme speaker wel verbonden zijn met het Internet. Om de slimme apparaten in je huis met spraakcommando’s te kunnen bedienen moeten deze eveneens met hetzelfde Wi-Fi netwerk als de smartspeaker verbonden zijn. Alleen op die manier kunnen apparaten met elkaar praten. Terwijl je via Bluetooth een koppeling kan maken met bijvoorbeeld je smartphone of tablet. Dat stelt de gebruiker ook in staat om apparaten in en rondom het huis te bedienen met een applicatie in plaats van met een spraakcommando. Zonder Internet of een koppeling met je smartphone of tablet, is een slimme speaker helaas niet te gebruiken.

Waar moet je slimme speakers plaatsen?

Waar jij maar wilt! Het mooie van een slimme speaker is dat je deze overal in het huis kunt plaatsen. In de keuken, in (een niet al te vochtige) badkamer of in de schuur. Of zet de smartspeaker op je eettafel, naast je televisie of op het dressoir. Of op het nachtkastje in de slaapkamer. De mogelijkheden zijn onbeperkt, maar er zijn wel zaken om rekening mee te houden. Een slimme speaker die gevoed wordt via het lichtnet, moet je wel in de buurt van een stopcontact plaatsen en plaats een slimme speaker ook altijd binnen het bereik van de Wi-Fi verbinding. Heb je geen Internet (of slecht bereik) in de tuin? Plaats dan geen slimme speaker in de schuur. Het is dan haast zeker dat de speaker niet te gebruiken is. Daarnaast mag een smartphone of tablet die je met Bluetooth hebt gekoppeld nooit meer dan 20 meter van de smartspeaker verwijderd zijn. Want het is helaas nog steeds een manco van de Bluetooth-techniek dat het bereik beperkt is.

Overal toegang en muziek

Het ideale van een slimme speaker is dat de meeste smartspeakers ook multiroom ondersteunen. Met andere woorden, je kan meerdere slimme speakers binnen de woning of het pand met elkaar koppelen. Zo kan je in iedere kamer en omgeving een speaker plaatsen en overal in je woning toegang hebben tot de virtuele assistent. Voor het luisteren van muziek is er een handigheid dat het muziek met je mee reist wanneer je gaat rondlopen. Ben je lekker bezig met de grote schoonmaak? Je hebt dan overal muziek, want als je van de woonkamer naar de slaapkamer gaat, reist de muziek met je mee. Deze slimme technologie is ontzettend handig hoewel, je dan wel overal waar je muziek wilt horen ook slimme speakers moet hebben staan of hangen. Met bepaalde systemen is het zelfs mogelijk om je eigen home cinema set samen te stellen, want ook de soundbar en de subwoofer van Sonos kunnen een onderdeel zijn van je netwerk van slimme speakers.

Geeft een slimme speaker wel voldoende kwaliteit voor muziek

Nu lijkt een slimme speaker vooral een gadget om domotica aan te sturen en informatie op te vragen en in de regel is dat het ook. Maar ook de ontwikkeling binnen smartspeakers gaat door en eigenlijk moeten dit soort systemen voorkomen dat je voor het luisteren van muziek of het creëren van bioscoopgeluid verschillende producten moet aanschaffen. Het plan is om met één speakersysteem gereed te zijn voor het luisteren van muziek, het genieten van en film met bioscoopgeluid en het besturen van je slimme apparaten. Maar ook bij slimme speakers geldt dat hoe duurder en groter de speaker is des te beter de kwaliteit is. Want als een speaker meer tweeters en baspoorten heeft, is de geluidskwaliteit ook logischerwijs warmer en beter.

Welke slimme speakers zijn de beste?

Het assortiment in slimme speakers groeit met de dag en Google en Sonos zijn momenteel de grootste spelers in de markt die ook kwalitatief goede smartspeakers produceren. Er zijn uiteenlopende modellen die in de wensen van de gebruiker kunnen voorzien. Wij hebben de beste slimme speakers voor jou op een rijtje gezet.

smart speaker in huis omgeving

Google Nest Mini

De Google Nest Mini is de tweede generatie slimme speaker van de zoekmachinegigant die ten opzichte van de Google Nest een betere geluidskwaliteit biedt. Het is een ultra klein model dat zowel in het zwart als in het grijs verkrijgbaar is en jou als gebruiker in staat telt om de slimme apparaten in je huis te bedienen en naar je favoriete muziek te luisteren. De Google Nest Mini werkt samen met de welbekende applicaties van producten, zoals Spotify, YouTube, Vizio, Google Play, Google Music en Philips HUE. Internetradio ontvangen is ook geen probleem voor de Google Nest Mini hoewel, het apparaat een manco heeft. Er is geen IP-certificering aanwezig en dat houdt in dat het apparaatje niet geschikt is voor vochtige omgevingen. Zoals een badkamer of een matig geïsoleerde schuur.

€44,30
Op voorraad
Bol.com
€49,99
Op voorraad
Bol.com

Sonos One

De Sonos One is een mooie, kleine en kwalitatief uitstekende smartspeaker van het bekende merk Sonos. Dat evenals de Google Nest Mini in staat is om te communiceren met de slimme apparaten in en rondom jouw woning. De Sonos One is in het zwart en in het wit te verkrijgen en doet eigenlijk in de basis precies hetzelfde als de Google Nest Mini. Met als voordeel dat de Sonos One waterdicht is en bijvoorbeeld in de badkamer kan worden geplaatst. Maar het grootste voordeel is dat de Sonos One uit te breiden is met de slimme speakers, subwoofer en soundbar van Sonos. Zo kan je overal in je huis speakers plaatsen om overal toegang te hebben tot Google Assistant, maar je kan ook heel eenvoudig je woonkamer ombouwen tot een ware thuisbioscoop. Het nadeel is dat de Sonos One geen Bluetooth heeft en het is dus niet mogelijk om je smartphone of tablet draadloos te koppelen met de slimme speaker.

€158,00
Op voorraad
Bol.com
€160,00
Op voorraad
Bol.com
€220,00
Op voorraad
Bol.com

Google Home

De Google Home is een klein formaat slimme speaker, die enkel in het wit te verkrijgen is. Het is een mooie speaker met alle belangrijke functies aan boord en jouw leven een stuk makkelijker maakt door het apparaat spraakcommando’s te geven en de slimme apparaten in je huis te bedienen. Voor informatieverstrekking is de Google Home ook een perfecte keuze, want stel vragen over het weer, je planning of vraag om een lekker recept. Google Assistant luistert continu naar je! Maar evenals de Google Nest Mini is het grootste manco dat deze ook niet (spat)waterdicht is. Dus de virtuele assistent in de badkamer of de vochtige schuur gebruiken wordt niet geadviseerd.

Sonos Move

De Sonos Move is het zusje van de Sonos One, maar met een belangrijk verschil. De naam verklapt het misschien al een beetje, maar de Sonos Move is een speaker die handzaam is. Je kan de slimme speaker dus overal mee naartoe nemen! Met een ingebouwde accu kan je tot maar liefst 10 uur genieten van je favoriete muziek of de virtuele assistent gebruiken om je slimme apparaten te bedienen. De speaker heeft een handig handvat om deze mee te kunnen nemen en het apparaat weegt slechts 3 kilo. In tegenstelling tot de Sonos One kan je de Sonos Move wel verbinden met een smartphone of tablet via Bluetooth.

€299,00
Op voorraad
Bol.com
€299,00
Op voorraad
Bol.com

Google Home Mini

De Google Home Mini lijkt op het eerste oog de Google Nest Mini, maar vergis je niet. Ondanks dat de Google Home dezelfde functies bevat, is deze slimme speaker iets krachtiger dan zijn kleine zusje. Gebruik eveneens de Voice Match functie om de slimme speaker op de gebruikers binnen het huishouden af te stemmen en praat met je favoriete webshop als je op zoek bent naar een cadeautje of zelfs iets leuks wilt aanschaffen. Evenals de Google Nest Mini kan je de Google Home neerzetten of met een muurbeugel aan de muur bevestigen. En ook deze smartspeaker is wel in het zwart als in het grijs verkrijgbaar.

€51,90
Op voorraad
Alternate.nl
Geen voorraad
Bol.com

 

Transformeer je huis in een slim huis

Je hebt nu een goed beeld bij wat een slimme speaker is, wat een slimme speaker kan en welke slimme speakers de beste zijn. Wacht niet langer en transformeer je huis vandaag nog in een slim huis. De toekomst is vandaag! Heb je vragen over smartspeakers of wil je meer advies? Of wil je jouw ervaringen met een onlangs aangeschafte slimme speaker met onze bezoekers delen? Laat dan hieronder een reactie achter.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten