Wi-Fi over het stopcontact; De voor- en nadelen en de alternatieven

Wi-fi in het stopcontact

Wi-Fi in je woning wordt steeds belangrijker, want er verschijnen steeds meer apparaten die je draadloos met het Internet kan verbinden. Het is natuurlijk een fantastische oplossing dat je draadloos Internet kan gebruiken, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Door de beperkte zendkracht van een Wi-Fi router kan de verbinding in bepaalde hoeken van het huis niet voldoende zijn om draadloos te Internetten.

Vooral bewoners van grotere woningen en huizen met meerdere etages hebben hier mee te maken. Gelukkig zijn er oplossingen die ervoor zorgen dat je ook in een omgeving met geen of een trage Internetverbinding kan surfen op het web. Door een Powerline-adapter te installeren. In dit artikel leggen we uit wat een Powerline-adapter is, wat de voor- en nadelen zijn en wat de eventuele alternatieven zijn.

 

Wat is een Powerline-adapter?

Een Powerline-adapter is simpel uitgelegd een wit kastje met een stekker dat je in het stopcontact steekt. Vaak op een stopcontact in een kamer waar beperkt of geen Wi-Fi signaal is. Het kastje heeft een Wi-Fi zender aan boord, maar in de basis ook een interne switch. Zodat je apparaten met een netwerkkabel kan verbinden. Om een succesvol netwerk met Powerline-adapters aan te maken heb je minimaal twee kastjes nodig. De zogenaamde “master” en “slave”. Het is ook mogelijk om meerdere “slaves” met de “master” te verbinden.

 

Waarom hebben we niet overal stabiele Wi-Fi?

De zendkracht van een Wi-Fi router is nu eenmaal beperkt. De meeste consumenten maken gebruik van de standaard routers die providers, zoals Ziggo, KPN en XS4ALL beschikbaar stellen, maar deze apparaten kunnen grotere afstanden moeilijk overbruggen. Ook dikke muren en vloeren kunnen een Wi-Fi signaal ernstig verzwakken. Evenals apparaten die op de korte golf frequenties stralen.

Denk dan bijvoorbeeld aan smartphones waarop de Bluetooth is ingeschakeld, zendmasten en magnetrons. Het is dus goed mogelijk dat je helemaal geen Wi-Fi signaal op de derde etage of de zolder van je woning hebt. Of dat je het signaal verliest wanneer je met je telefoon achterin de tuin staat. Dan is een Powerline-adapter zeker de overweging waard.

Wi-fi stopcontact

Hoe je een Powerline-adapter aansluit

Powerline-adapters zorgen ervoor dat je een stabiele Wi-Fi verbinding in een kamer waar je geen of een slechte Wi-Fi verbinding hebt. Powerline-adapters worden per twee of drie geleverd en één van de kastjes steek je in het stopcontact en verbind je met een netwerkkabel met de router. Normaliter plaats je deze adapter dus ook in de buurt van de Wi-Fi router.

Een tweede en derde adapter steek je in het stopcontact in de kamer waar je een stabiel Wi-Fi signaal wilt gebruiken. Wanneer alle adapters op hun plek hangen, kan je de knop op de “master” (kastje bij de Wi-Fi router) drukken door de adapter in een soort van pairingmodus te zetten. Je herhaalt deze stap voor de overige adapters zodat de kastjes elkaar kunnen vinden en verbinding met elkaar kunnen maken.

 

Hoe werkt het

Veel mensen denken dat de kastjes Wi-Fi versterkers zijn, maar dat is toch een compleet ander product. Een Powerline-adapter is namelijk een kastje dat Wi-Fi uitzendt, maar niet ontvangt. Door het aanleggen van een netwerk met Powerline-adapters wordt het signaal via het stroomnet in de woning gedistribueerd. Vervolgens kan het kastje dat signaal gebruiken om in de kamer een stabiel Wi-Fi signaal uit te zenden.

Daarnaast is het ook mogelijk om een apparaat in de bewuste kamer met een netwerkkabel aan te sluiten op het kastje. Mits de Powerline-adapter wel beschikt over een interne switch. Dat eenvoudig te herkennen is aan de netwerkpoort(en) onderop de adapter.

 

Bedraad aansluiten van meerdere apparaten

Stel dat je in de kamer waar je de Powerline-adapter hebt geïnstalleerd geen gebruik wilt maken van het Wi-Fi signaal, maar de aanwezige apparaten bedraad wilt aansluiten op de adapter. Dat is mogelijk hoewel, de Powerline-adapter één tot maximaal twee netwerkpoorten heeft. Dit is eenvoudig op te lossen door een netwerkswitch te gebruiken. Je sluit de switch met meerdere netwerkpoorten simpel aan op de Powerline-adapter en de apparaten sluit je vervolgens met een netwerkkabel aan op de switch. Kinderlijk eenvoudig hoewel, het gebruik van een switch invloed op de Internetsnelheid kan hebben.

 

Inleveren op snelheid

Sowieso lever je met het gebruik van een Powerline-adapter al wat in op de snelheid van je Internetverbinding. Bedraad kunnen de meeste adapters nog wel de snelheden van het Gigabit Ethernet aan (1000Mbps), maar via een 2,4GHz of 5GHz draadloze verbinding zijn de snelheden maximaal 400mbps en 900mbps. Wanneer je in de situatie van bedraad een switch aansluit, moet deze ook aan die hoge snelheden kunnen voldoen. Maar in de regel verlies je dan ook nog eens wat snelheid. Desalniettemin zal de verbinding nog steeds snel en stabiel genoeg zijn voor taken, zoals online gamen en HD-films streamen.

 

Rekening houden met de verschillende groepen

Een Powerline-adapter maakt gebruik van het stroomnet in je woning en in de basis bestaat het stroomnet uit verschillende groepen. Powerline-adapters hebben hier de grootste moeite mee en dat merk je aan de snelheid en de stabiliteit van zowel het Wi-Fi signaal als de bedrade verbinding. Zolang de Powerline-adapters op de stopcontacten binnen dezelfde groep zijn aangesloten heb je die problemen niet, maar dat is een uitzonderlijke situatie.

Juist, omdat je de adapters wilt gebruiken in ruimtes, zoals de slaapkamer of de zolder. De stopcontacten zitten vaak op een andere groep aangesloten dan de Wi-Fi router en de “master”. Gelukkig zijn er genoeg Powerline-adapters met een ingebouwde fasekoppeling functie zodat je de geschetste nadelen niet gaat ervaren.

Mevrouw stopt wifi in het stopcontact

Wat kan je met een Powerline-adapter?

Een Powerline-adapter installeer je om in een kamer of een locatie binnen het huis een beter Wi-Fi signaal te bewerkstelligen en de grote vraag is natuurlijk in hoeverre deze aan de kwaliteitsnormen voldoet. Kan je bijvoorbeeld online gamen op de PlayStation 5 of de Xbox Series X? Of kan je HD-films via Netflix streamen op de televisie of je telefoon? Kan je ook je belangrijke werkzaamheden op de laptop probleemloos uitvoeren? Het antwoord op deze vragen is volmondig “ja”. Zolang je de tips en trucs in acht neemt.

Je kan bijvoorbeeld een nog zo krachtige Powerline-adapter kopen, maar als je abonnement voor het Internet met een basispakket met relatief lage snelheden hebt afgesloten, zal dat ook direct de maximale snelheid zijn die je kan halen. En door toch een minimaal verlies van snelheid bij het gebruik van een Powerline-adapter kan je dus opnieuw problemen met snelheid en stabiliteit ondervinden.

 

Verschillende netwerken

Een ander punt waar je rekening mee kan houden is dat bij het gebruik van de Wi-Fi van een Powerline-adapter er ook een nieuw netwerk is dat je aan je apparaten moet toevoegen. De inloggegevens van de standaard Wi-Fi verbinding van je router werkt niet voor deze apparaten. Daarnaast moet je er dus ook rekening mee houden dat je het apparaat dat je wilt gebruiken overschakelt naar het netwerk dat je wilt gebruiken.

En geloof mij, wij vergeten dat negen van de tien keer waardoor het lijkt alsof je opeens een hele trage verbinding hebt wanneer je in de slaapkamer zit en al snel de beschuldigende vinger naar de Powerline-adapter wijst. Dat niet helemaal terecht is.

Je kan dit probleem verhelpen door voor een Powerline-adapter te kiezen die Seamless roaming ondersteunt. Met Seamless roaming schakelen de apparaten automatisch naar het Wi-Fi punt met de sterkste verbinding en dan hoef je dus ook geen rekening meer te houden met handmatig schakelen tussen de verschillende netwerken.

 

Stopcontacten tekort?

Een veelvoorkomend probleem voor bewoners is dat er meer apparaten dan stopcontacten zijn. Het laatste wat je dus wilt is dat je een stopcontact moet opgeven om een Powerline-adapter aan te sluiten. Maar dat hoeft ook niet. In de regel hebben de meeste Powerline-adapters een geïntegreerd stopcontact. Met andere woorden, je kan een apparaat, zoals de oplader van je laptop en telefoon of de mediabox van je televisieprovider met de stekker op de Powerline-adapter aansluiten en van stroom voorzien.

Uiteraard kan je ook gaan stoeien met verdeeldozen, maar houdt er rekening mee dat Powerline-adapters alleen goed werken als ze rechtstreeks op een stopcontact worden aangesloten. Adapters die op een verdeeldoos worden aangesloten werken in de basis niet goed of helemaal niet. Ook als je de stekker van een verdeeldoos op een Powerline-adapter aansluit kan de adapter problemen geven. Want ook in de stroomvoorziening zijn er nu eenmaal beperkingen. Hoe meer apparaten gevoed moeten worden des te zwakker de stroomvoorziening wordt.

 

De alternatieven in Powerline-adapters

Het aanschaffen en installeren van Powerline-adapters is een simpele en goedkopere oplossing om toch een stabiel Wi-Fi signaal in je woning te realiseren, maar er zitten wel wat haken en ogen aan de oplossing. Je moet met veel zaken rekening houden om dit systeem vlekkeloos te laten werken en het kan op termijn wat frustraties opleveren als je het niet voor elkaar krijgt. Gelukkig zijn er ook een aantal goede alternatieven.

De meest rigoureuze oplossing is door netwerkkabels door de woning te trekken en alle apparaten bedraad aan te sluiten. Dat overigens ook nodig is als je met Access Points aan de slag wilt gaan. Access Points zijn wel een mooie oplossing voor een stabiele Wi-Fi in en rondom het huis, maar zeker niet de makkelijkste en goedkoopste methode. De mooiste oplossing vinden wij de Mesh oplossing. Want hiermee creëer je een volledige Wi-Fi dekking in en rondom je huis en de oplossing is ook nog eens volledig draadloos.

Wil je meer weten over hoe je Wi-Fi in je huis of op kantoor kan verbeteren? Lees dan ook ons artikel Wi-Fi signaal versterken: 4 oplossingen vergeleken.

 

De beste Powerline-adapters

Nu je een goed beeld bij de voor- en nadelen van een Powerline adapter hebt zoomen we iets dieper in op de drie beste Powerline-adapters. We hebben rekening gehouden met de kwaliteit, de mogelijkheden en het budget. Omdat de gebruikers in de basis het Wi-Fi signaal in meerdere gebieden in het huis willen verbeteren, hebben we de pakketten met drie of meer adapters vergeleken.

 

TP-Link TL-WPA4220KIT

De TP-LInk TL-WPA4220KIT is een starterskit met drie Powerline-adapters die Fast Ethernet (100mbps) ondersteunt en een geïntegreerde switch heeft. Op de tweede en derde adapter heb je de mogelijkheid om twee apparaten bedraad aan te sluiten. In de basis heb je dus geen extra switch nodig als je meerdere apparaten bedraad wilt aansluiten. Ondanks dat de TP-Link TL-WPA4220KIT kwalitatief goed en ook goedkoop is, heeft deze oplossing een paar beperkingen. Zo is Seamless roaming niet mogelijk en opereert het product uitsluitend op de 2.4GHz frequentieband.

Ook bevatten deze Powerline-adapters geen automatische fasekoppeling. Dat maakt het product eigenlijk alleen geschikt om de Internetverbinding in bijvoorbeeld een grotere kamer te verbeteren. Of om het Internet in de kamer naast de ruimte waar de Wi-Fi router staat te verbeteren. Mits de stopcontacten in deze ruimte op dezelfde groep zit aangesloten als waar de Wi-Fi router op aangesloten is.

 

TP-Link TL-WPA8631 Kit

De TP-Link TL-WPA8631 Kit is alweer een betere oplossing dan de TL-WPA4220KIT. Deze oplossing biedt ondersteuning aan Gigabit Ethernet (1000mbps) en ondersteunt zowel de 2,4GHz als 5,0GHz frequentiebanden. Seamless roaming en de automatische fasekoppeling zijn eveneens aanwezig. Dat maakt de oplossing zeer compleet en ook betaalbaar. Dit systeem zou ook beter tot zijn recht komen voor taken zoals online werkzaamheden op de laptop en online gaming via de PlayStation 5 en/of Xbox Series X. Terwijl je ook met dit pakket grotere afstanden kan overbruggen.

€95,99
€138,00
Op voorraad
Bol.com

 

Devolo Magic 2 WiFi next multiroom kit

De Devolo Magix 2 WiFi next multiroom kit heeft eigenlijk exact dezelfde functies als de TP-Link TL-WPA8631 Kit, maar is wel iets duurder in de aanschaf. Dat ook logisch is, omdat de Devolo Magic 2 WiFi next multiroom kit ook twee keer zo snel is. De adapters hebben een maximale  ethernet snelheid van 2300mbps terwijl het concurrerende product van TP-Link een maximale ethernet snelheid van 1300mbps heeft. Op het gebied van een draadloze verbinding verschillen de producten niet van elkaar.

€244,53
€259,00
Op voorraad
Bol.com
€255,00
Op voorraad
Coolblue.nl
€259,00
Op voorraad
Alternate.nl

 

Nog even op een rijtje

We zetten de verschillende adapters met de uiteenlopende mogelijkheden nog even op een rijtje.

OplossingSnelheid bedraadSnelheid draadloosGeïntegreerd stopcontactGeschikt voor lange afstandenAutomatische fasekoppelingFrequentiebandenSeamless roamingPrijs

 

TP-Link TL-WPA4220*****NeeNeeNee2,4GHzNee****
TP-Link TL-WPA8631 Kit*********JaJaJa2,4GHZ en 5,0GHzJa*****
Devolo Magic 2 WiFi next multiroom kit**********JaJaJa2,4GHZ en 5,0GHzJa****

Kies de juiste oplossing

Je hebt nu een goed beeld bij wat een Powerline-adapter is, wat het kan en wat zowel de voor- als nadelen zijn. Heb je meer informatie nodig of wil je gericht advies over welke Wi-Fi oplossing het beste bij jou past? Laat dan hieronder een reactie achter voor de product specialist. We vinden het ook leuk om jouw ervaringen aangaande een onlangs aangeschaft systeem te lezen.

 

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten