Harde schijf defragmenteren (in 6 stappen)

Harde schijf

Het defragmenteren van de harde schijf klinkt misschien als iets ingewikkelds, maar dat valt best mee. Als je eenmaal weet wat het is en wat voor profijt je ervan kan hebben, dan vergeet je het waarschijnlijk nooit weer. Alleen is defragmenteren niet voor alle harde schijven nodig; voor sommige harde schijven wordt het zelf afgeraden! In dit artikel leggen we je precies uit wat defragmenteren is en wat dit profijt is. Natuurlijk vertellen we ook hoe jij dit voor jouw computer kan toepassen!

Wat is (de)fragmenteren van de harde schijf?

Het defragmenteren van de harde schijf komt erop neer dat je bestanden die gefragmenteerd of verspreid zitten of je harde schijf weer bij elkaar brengt op één locatie. Defragmenteren is dus het terugdraaien van het fragmenteren. Maar daarvoor is het natuurlijk eerst handig om te weten waarom bestanden überhaupt gefragmenteerd worden. Het zou natuurlijk makkelijker zijn om bestanden niet de fragmenteren, dan is het defragmenteren ook niet nodig. Alleen is hier natuurlijk een reden voor.

Wanneer de gebruiker van de computer een bestand wil opslaan wordt dit opgeslagen op de harde schijf. Als er genoeg ruimte op deze schijf is dan zal het opslaan van dit bestand zonder problemen lukken. Alleen het opslaan van een bestand is waar fragmenteren om de hoek komt kijken. Bij het opslaan van een bestand gaat de computer opzoek naar de eerstvolgende vrije ruimte op je schijf. Wanneer de computer vrije ruimte tegenkomt zal hij hier het bestand proberen te plaatsen, maar controleert niet of deze beschikbare ruimte groot genoeg is voor het hele bestand.

foto van een hardeschijf

Mocht dit niet het geval zijn, dan wordt alle beschikbare ruimte in het gaatje vol gezet en zal de computer opzoek gaan naar de volgende vrije ruimte. Zo kan het dus zijn dat één bestand over 10-tallen locaties wordt verspreid. Dit is wat fragmenteren is, en is verder niet erg, want het bestand lijkt voor de gebruiker op één plek te staan. Wanneer de harde schijf daarna gedefragmenteerd wordt, worden alle delen van een bestand weer bij elkaar gezet op de schijf. Het is als het ware alsof de bestanden opnieuw geordend worden.

Het fragmenteren van bestanden kan ook voorkomen worden door de gebruiker zelf. Hoe voller de harde schijf namelijk zit, hoe meer bestanden gefragmenteerd worden. De nog beschikbare ruimte is namelijk schaars, dus daar moet de computer zorgvuldig mee omgaan. Hoe minder bestanden er op de schijf staan, hoe meer ruimte er is om de bestanden in zijn geheel achter elkaar te kunnen plaatsen. Zorg er dus voor dat je je harde schijf nooit te vol laat raken!

Waarom zou ik mijn harde schijf willen defragmenteren?

Het grootste voordeel dat je kunt behalen als de harde schijf gedefragmenteerd wordt, is snelheidswinst. Bij Windows wordt dit ook niet voor niks het ‘optimaliseren’ van de harde schijf genoemd. Als een groot bestand verdeeld over de harde schijf staat kost het veel meer tijd om dit allemaal op te halen vanuit die verschillende locaties. Vergelijk het bijvoorbeeld met bouwen van een voorwerp met lego blokjes die in een ruimte liggen. Als al deze blokjes bij elkaar liggen op een hoop ergens in die ruimte, dan hoef je daar alleen maar heen te lopen en heb je alles wat je nodig hebt om te bouwen. Maar als dit niet het geval is, en alle blokjes liggen verspreid in de ruimte, dan moet je eerst alle blokjes bij elkaar zoeken voordat je het voorwerp kan bouwen.

Het grote voordeel is dus snelheidswinst, maar zijn er ook nadelen? Daar kunnen we kort over zijn; die zijn er eigenlijk niet. Het defragmenteren van bestanden gebeurt op een veilige manier, waardoor je bestanden nooit verloren zullen gaan. Ook de locatie van je bestanden zoals jij ze ziet op je computer zal niet veranderen. Wel is het van belang dat je ervan bewust bent wat voor harde schijf jij in je computer hebt. In oudere, maar ook nog vele nieuwere computers, zit een HDD-schijf. In deze schijf zit een soort kleine CD die snel ronddraait en uitgelezen wordt door een naald. Vergelijkbaar met een LP-speler die een plaat afspeelt, alleen kan deze naald bewegen over de schijf.

Bij deze schijven kan snelheidswinst behaald worden door middel van defragmentatie, doordat de naald minder hoeft te bewegen om een bestand op te halen. In de meeste nieuwe computers zit tegenwoordig een SSD-schijf. Deze schijven werken vergelijkbaar aan een USB-stick. Hier zitten dan ook geen bewegende delen in. Het defragmenteren van een SSD-schijf is alleen interessant als deze flink vol zit. Door dan de schijf te defragmenteren kan de schijf geoptimaliseerd worden. Mocht jouw SSD niet zo vol zitten, dan raden wij het af om deze te defragmenteren, omdat een SSD-schijf langzaamaan trager wordt als deze vaker wordt gebruikt. Het defragmenteren van bestanden zorgt ervoor dat er heel veel data verplaatst wordt in een korte tijd, wat dus niet gunstig is voor de levensduur van de SSD-schijf.

Hoe defragmenteer ik mijn harde schijf?

Voordat je begint aan het defragmenteren is het belangrijk dat je weet wat voor soort harde schijf je hebt. Is dit een HDD-schijf, volg dan de volgende stappen. Is dit een SSD-schijf, dan is defragmenteren (meestal) niet nodig. Zorg er daarnaast voor dat je alle geopende programma’s afsluit. Programma’s die tijdens het defragmenteren bestanden opvragen van de harde schijf kunnen het defragmenteren verstoren.

computer

Defragmenteren bij Windows 10

In Windows is er een bestaand defragmentatie programma beschikbaar die erg goed werkt. Om deze te openen en te gebruiken in Windows 10 volg je de volgende stappen:

  1. Druk op de Windows-toets/Klik linksonder op het Windows-logo/Klik linksonder op het zoek logo
  2. Typ vervolgens ‘Defragmenteren’ of een deel van dit woord en klik op de optie ‘Stations defragmenteren en optimaliseren’
    hdd defragmenteren stap 1
  3. Vervolgens zal er zit een venster openen waar de beschikbare harde schijven te zien zijn die hier stations genoemd worden
  4. Klik op de schijf die je wil defragmenteren en klik op ‘Analyseren’, het systeem zal controleren of defragmentatie van deze schijf nodig is
    hdd defragmenteren stap 2
  5. Als de status laat zien dat het nodig is om te defragmenteren, zorg dan eerst dat alle geopende programma’s afgesloten zijn, en klik dan op ‘Optimaliseren’
  6. Het defragmenteren gaat vaak erg snel, dus in enkele seconden zal dit gereed zijn en zal de status zijn veranderd.
    hdd defragmenteren stap 3

Er zijn ook defragmentatie programma’s beschikbaar van andere partijen, alleen raden wij de defragmentatie tool van Windows aan. De programma’s van andere partijen moeten gedownload en geïnstalleerd worden voordat ze gebruikt kunnen worden, terwijl het programma van Windows al beschikbaar is en zijn werk uitstekend doet. Alleen is het wel zo dat andere programma’s soms nog meer snelheidswinst kunnen behalen.

Alhoewel dit dan niet meer zoveel met het defragmenteren te maken heeft. Voor harde schijven die nog een draaiende schijf hebben, dus bijvoorbeeld HDD, loont het om bestanden die veel gebruikt worden op de buitenkant van die schijf te plaatsen. Op de buitenkant van deze schijf is de data uitwisseling namelijk net wat sneller dan op de binnenkant. Er zijn externe programma’s die de veel gebruikte bestanden op de buitenkant van de schijf zetten en vervolgens daar defragmenteren. Voor sommige mensen zijn dit soort tijdwinsten de moeite waard, maar voor de meesten is af en toe defragmenteren meer dan voldoende om profijt van te hebben.

Defragmenteren bij Apple

Bij Apple werkt het defragmenteren anders dan bij Windows. De eerste reden hiervoor is dat bij Apple het gebruik van SSD-geheugen veel vaker voorkomt dan bij computers met Windows. Zoals we al weten is het defragmenteren bij dit soort schijven niet nodig. Alleen als minder dan 10% van de ruimte op de SSD beschikbaar is kan het handig zijn om te defragmenteren. Daarnaast heeft Apple sinds OS X versie 10.3 ervoor gekozen om de software uit zichzelf actief bestanden te defragmenteren waar nodig.

Mocht jouw Apple computer dus een oudere softwareversie hebben dan OS X 10.3 én een HDD-schijf bevatten of een SSD-schijf met minder dan 10% beschikbare ruimte, dan raden wij defragmenteren aan. Nu is het alleen zo dat Apple hier niet zelf een beschikbaar programma voor heeft. Je zal dus een extern programma moeten downloaden en installeren om dit voor elkaar te krijgen.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten