Chromecast kopen en instellen (tips en advies)


Google Chromecast

Je wilt een serie of een film op Netflix, Disney+ of een andere streamingdienst kijken, maar je televisie ondersteunt deze apps niet. Dat is frustrerend, maar eigenlijk geen probleem. Met een Chromecast tover je jouw televisie om in een Smart TV en kan je jouw favoriete televisieprogramma’s, series en films vanaf je smartphone naar je TV streamen. In dit artikel leggen we uit welke Chromecast je het beste kan aanschaffen, hoe je deze instelt en wat je kan doen als je een probleem hebt.

 

Hoe werkt een Chromecast?

Een Chromecast is een klein apparaatje dat je in de HDMI-poort van je televisie steekt. Je hebt dus in ieder geval een vrije HDMI-poort op je TV nodig, maar dan ben je er nog niet. Je hebt ook een stabiele Wi-Fi verbinding nodig, een smartphone met Android of iOS en ook een vrije USB-poort op je televisie.

 

Waarom heb ik een goede Wi-Fi verbinding nodig?

Een Chromecast maakt niet uit zichzelf een verbinding met je netwerk en dat gaat via de Google Home-app op je smartphone. Om de Chromecast in te stellen en goed te laten functioneren, moeten zowel de Chromecast als de smartphone op hetzelfde Wi-Fi netwerk opereren. Wanneer je Internetverbinding instabiel is kunnen er connectie problemen ontstaan. Bij de Chromecast Ultra heb je ook de mogelijkheid om de Chromecast bekabeld aan te sluiten op het netwerk en in de regel is deze connectie stabieler en sneller dan een draadloze Wi-Fi connectie.

 

HDMI- en USB-poorten

De Chromecast wordt aangesloten op de HDMI-poort van je televisie. Het maakt feitelijk niets uit welke HDMI-poort je gebruikt. Hoewel, een aantal apparaten specifiek vragen om een verbinding met een HDMI ARC-poort, is dat bij een Chromecast niet van belang. Een Chromecast hoeft alleen maar beeld en geluid te ontvangen en het niet uit te zenden naar een ander apparaat dan je televisie. De vrije USB-poort is nodig om de Chromecast van stroom te voorzien. In de meeste gevallen zit de USB-poort van de televisie in de buurt van een HDMI-poort om juist het aansluiten van bijvoorbeeld een Chromecast te faciliteren. Heb je geen USB-poort? Geen man overboord, want de Chromecast wordt standaard geleverd met een stroomkabel zodat je het kastje op het stopcontact kunt aansluiten.

 

Is een smartphone noodzakelijk?

Het antwoord is nee. Een smartphone is niet noodzakelijk, maar een apparaat om mee te streamen wel! Maar je kan evengoed een tablet met Android of iOS of een laptop met Windows of MacOS gebruiken om te streamen naar de Chromecast.

 

Welke Chromecast kan ik het beste aanschaffen?

Door de jaren heen zijn er nieuwere en verbeterde versies van de Google Chromecast verschenen en de laatste versies zijn de Google Chromecast V3 en de Chromecast Ultra. De Chromecast V3 heeft een aantal verbeteringen ten opzichte van de vorige versies. Zo is de beeldverversing opgehoogd van 30 naar 60 frames per seconde en kan het beeld nu in 1080p (Full HD) in plaats van 720p (HD) worden weergegeven. Daarnaast is de Chromecast V3 uitgerust met een snellere chip die het gebruikscomfort verbetert.

De Chromecast Ultra is een stuk duurder dan zijn broertje, maar dat is ook logisch gezien het feit dat de Chromecast Ultra krachtiger is en meer functies heeft. Zo kan je met deze krachtige mediaspeler beeld in 3840x2160p (4K) afspelen en de Chromecast Ultra ondersteunt ook HDR (High Dynamic Range). Uiteraard moet de content die je afspeelt en je televisie ook deze formaten ondersteunen. Daarnaast heb je bij de Chromecast Ultra de mogelijkheid om deze bekabeld met het netwerk te verbinden door een UTP-kabel aan te sluiten en ondersteunt de mediaspeler ook Google Stadia.

Google Home app

Wat is Google Stadia?

Google Stadia is een dienst van Google waarmee je de nieuwste games kunt streamen. Voor een vast bedrag per maand heb je beschikking over honderden games die je kunt spelen. Daarnaast kan je ook de nieuwste games aanschaffen. Google Stadia wordt gezien als een geduchte concurrent van de PlayStation 5 en Xbox One X, omdat de dienst vrijwel dezelfde content en resolutie aanbiedt.

 

Welke Chromecast past bij mij?

Om te verduidelijken welke Chromecast je het beste kan aanschaffen, hebben wij deze voor je op een rijtje gezet met de belangrijkste functies;

VersieBeeldVoedingNetwerkFilms en series?GamingGeschikt voor
Chromecast V3Full HDUSB + stroomadapterWi-FiJaNeeTV-, film- en seriekijkers
Chromecast Ultra4K HDRPoE + stroomadapterWi-Fi, bekabeld netwerkJaJaTV-, film-, seriekijkers en gamers

Zowel de Chromecast V3 als de Ultra zijn uitstekende keuzes wanneer je jouw televisie wil omtoveren in een Smart TV en lekker tv, films of series wilt kijken. Maar wanneer je televisie geen 4K en HDR ondersteunt, is de aanschaf van een Chromecast Ultra wellicht niet nodig. Tenzij je van plan bent om op korte termijn een nieuwe OLED- of QLED-televisie aan te schaffen. Want met de Ultra ben je wel voorbereid op de toekomst.

 

De Chromecast installeren

Wanneer de Chromecast wordt geleverd begint de installatie en configuratie. En dat klinkt moeilijker dan het daadwerkelijk is. Wij leggen stapsgewijs uit hoe je de Chromecast V3 en Chromecast Ultra installeert;

 • Sluit de Chromecast met de bijgeleverde HDMI-kabel aan op een vrije HDMI-poort van je televisie.
 • Sluit de Chromecast aan met de bijgeleverde bekabeling op een USB-poort van de TV of het stopcontact. (Bij de Chromecast Ultra is het ook mogelijk om de Chromecast te voeden via een netwerkkabel (PoE)).
 • Ga met je telefoon, tablet of laptop naar chromecast.com/setup en volg de stappen. Hierbij wordt ook de app Google Home op je device geïnstalleerd.
 • Maak met je telefoon, tablet of laptop een verbinding met hetzelfde Wi-Fi netwerk als de televisie.
 • Open een app, zoals Netflix of Videoland en klik op het Cast-icoon dat in beeld verschijnt om te beginnen met streamen naar de Chromecast.

Cast icoon

Wat is PoE?

PoE staat voor Power over Ethernet en het houdt in dat het apparaat zijn voeding krijgt via de aangesloten netwerkkabel. Hierbij is het wel van belang dat de kabel die je gebruikt ook PoE ondersteunt. In de regel ondersteunen de meeste Cat5a en Cat6a kabels PoE.

 

Problemen met de Chromecast V3 en Ultra oplossen

Helaas zijn er soms problemen met de Google Chromecast, maar dat is inherent aan een elektronicaproduct. De meeste problemen zijn eenvoudig op te lossen en wij bespreken de problemen die het meeste voorkomen en hoe je deze kunt oplossen.

 

Probleemoplossing; Ik zie geen Cast-icoontje

Wanneer het Cast-icoontje in je scherm ontbreekt, is de kans groot dat de applicatie die je gebruikt streaming naar een ander device niet ondersteunt. Voordat je jezelf in bochten wringt om het wellicht aan de praat te krijgen, adviseren we om de website van de streamingdienst te raadplegen of de applicaties voor mobile devices Chromecast wel ondersteunen. Zover bekend ondersteunen de volgende applicaties Chromecast;

 • Amazon Prime
 • Disney+
 • HBO GO
 • KPN iTV
 • Netflix
 • Videoland
 • YouTube
 • ZiggoGO

 

Probleemoplossing; Ik heb geen beeld en/of geluid

Het komt soms voor dat je geen beeld en/of geluid hebt en dat is natuurlijk storend. In dat geval kan je via de Google Home app op je device de Google Chromecast opnieuw opstarten en resetten. Dat vaak helpt bij dit probleem. Wanneer het niet lukt om via de app de Chromecast te resetten, kan je de knop de Chromecast 40 seconde ingedrukt houden. De Chromecast zal zichzelf dan resetten. Een ander voorkomend issue bij geen beeld of geluid is verouderde firmware. Het is dus van belang dat zowel de Chromecast als je device waarmee je streams de laatste firmware heeft.

 

Probleemoplossing; Ik heb geen Internetverbinding

Wanneer de Chromecast geen verbinding met het netwerk wil maken zijn er talrijke zaken om na te lopen. Het begint bij de controle of zowel de Chromecast als je device waarmee je streamt deel uitmaken van hetzelfde netwerk. Zo ja, dan is het goed om de firmware van zowel de Chromecast via de Google Home-app te checken en indien nodig te updaten, maar ook om je apparaat van de laatste software update te voorzien. Wanneer dit gedaan is en je hebt nog steeds geen verbinding? Dan adviseren we om je router te resetten. In sommige gevallen wil het ook helpen om de Chromecast te resetten zodat er opnieuw naar een verbinding met het netwerk wordt gezocht.

Heb je een andere probleem waardoor de Chromecast niet werkt, zoals het wegblijven van geluid, beeld of verbinding? Lees dan dit artikel over het oplossen van problemen met een Chromecast.

https://techadviseur.nl/chromecast-probleem-oplossingen/

Kan ik een VPN gebruiken met de Chromecast?

Een Chromecast werkt niet in combinatie met een VPN. Steeds meer huishoudens werken met een VPN om de privacy te borgen, maar een Chromecast zal problemen geven wanneer deze geactiveerd is. Schakel je VPN dan ook uit wanneer je de Chromecast wilt gebruiken.

 

Wat is een VPN?

VPN staan voor Virtual Private Network en is een dienst die je kan afnemen bij een aanbieder van VPN. Tegen betaling kan je via een applicatie op je device een verbinding met een willekeurige locatie tot stand brengen. Een VPN is bedoeld om je privacy te beschermen, want met een VPN wordt je IP-adres en dus je identiteit verborgen. Het nadeel van VPN is dat veel applicaties stagneren als er een VPN wordt gedetecteerd en dat de Internetverbinding een stuk trager is.

 

Tijd om aan de slag te gaan

Ben je klaar om te beginnen met The Mandalorian of een andere populaire serie? Wil jij het laatste seizoen van Mocro Maffia op Videoland volgen of een filmpje huren via Pathé Thuis? Dan heb je met de Chromecast V3 of de Chromecast Ultra de mogelijkheden in huis om aan de slag te gaan! Je hebt nu een goed beeld bij de werking en de functies van de verschillende Goolge Chromecast apparaten en hoe je deze moet installeren. Ook wanneer je een Chromecast hebt aangeschaft en tegen problemen aanloopt, heb je nu ideeën om deze op te lossen. Heb je nog vragen over de Chromecast of een probleem dat wij nog niet hebben besproken? Laat dan een reactie achter.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 22 Average: 4.7]
Delen
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Gerelateerde Artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *