HDMI kabel geen beeld of geluid [9 Oplossingen]

9 oplossingen als je problemen hebt met hdmi kabels

Probeer je een laptop of een MacBook met een HDMI-kabel aan te sluiten op de TV en krijg je wel beeld maar geen geluid? Of probeer je een computerscherm via een HDMI-kabel aan te sluiten en werkt die helemaal niet? Er zijn veel mogelijke oorzaken voor een niet werkende HDMI-kabel en wij hebben de oplossingen voor je op een rijtje gezet.

 

 

Hoe los je een probleem op met een HDMI-kabel?

Er kunnen veel redenen zijn waarom de HDMI-kabel het niet doet. Door onderstaande stappen te doorlopen sluit je een hoop oorzaken uit, waardoor het duidelijk wordt waardoor het komt. Sommige stappen zijn gericht op specifieke apparaten, zoals een televisie, een spelcomputer of een MacBook. Gaat het zeker weten om een HDMI-kabel? In de onderstaande afbeelding zie je een Mini Displayport, HDMI en een DVI stekker. De middelste is HDMI.

Mini DisplayPort, HDMI en DVI

1) Zorg dat HDMI op de laptop is ingeschakeld

Dit is het meest voorkomende probleem als je een HDMI-kabel aan je laptop of computer probeert aan te sluiten. Wanneer je HDMI problemen met de laptop hebt, is het probleem vaak dat de laptop niet juist is ingesteld om het geluid via de HDMI-kabel door te sturen. Dit gebeurd namelijk niet bij alle laptops automatisch.

Gelukkig is dit makkelijk op te lossen.

 1. Klik rechts onderin Windows (met de rechter muisknop) op het ‘luidspreker icoontje’, er opent nu een menu.
 2. Klik in dit menu op ‘Afspeelapparaten’.

Zoals je op de volgende afbeelding ziet, is dit een Engelstalige versie van Windows, klik dan op ‘Playback devices’ in plaats van ‘Afspeelapparaten’.

Geluid afspeelapparaten windows laptop

Zo ziet Afspeelapparaten eruit op een Engelstalige versie van Windows 7.

Windows 10 afspeelapparaten

Hierboven zie je hoe het menu voor afspeelapparaten eruit ziet op Windows 10.

Nu opent een scherm waarbij alle afspeelapparaten worden weergegeven, zie onderstaande afbeeldingen:

Alle afspeelapparaten

Het afspeelapparaten scherm op Windows 7.

Audio driver kiezen

Hier zie je hetzelfde scherm (audioapparaten selecteren), maar dan op Windows 10.

Kijk nu goed of er een afspeelapparaat staat met ‘HDMI’ in de naam. Zie je deze er wel tussen staan, dan moet deze ook geactiveerd zijn. Is deze niet geactiveerd? Klik er dan met de rechter muisknop op en klik op ‘inschakelen’. Zoals je ziet staat HDMI er in mijn geval niet tussen.

Staat HDMI bij jou ook niet in de lijst? Klik dan met de rechter muisknop op het witte vlak zodat er een menu zichtbaar wordt. Klik in dit menu op ‘Niet- aangesloten apparaten weergeven’. Nu staat HDMI er als het goed is wel tussen, maar deze is nog niet geactiveerd. Klik met de rechter muisknop op HDMI en klik op ‘Inschakelen’.

Test nu of het geluid het wel doet, is dit niet het geval lees dan verder! Het kan namelijk aan veel verschillende dingen liggen en je zult dus enkele oplossingen moeten uitproberen. Open weer de ‘afspeelapparaten’ zoals hierboven beschreven staat, en klik weer met de rechter muisknop op HDMI. Selecteer dit keer in het menu ‘Als standaard apparaat instellen’. Test nog een keer of het geluid nu wel werkt.

Aansluiting van een HDMI-kabel

Lees ook: Welke HDMI-kabel heb ik nodig?

 

 

2) Probeer een andere HDMI ingang

Veel nieuwere computerschermen, beamers en televisies hebben meerdere HDMI ingangen. Het kan voorkomen dat een HDMI ingang kapot is, dit is niet altijd aan de buitenkant van de ingang te zien. Probeer daarom eens een van de andere ingangen, als het scherm meerdere ingangen heeft. Sommige laptops hebben ook meerdere HDMI ingangen. Ook hier kun je dus een andere ingang uitproberen.

 

 

3) Selecteer het juiste input kanaal

Weet je zeker dat de televisie of het computerscherm op het juiste input kanaal staat? Is dit niet het geval dan krijg je dus geen beeld en geen geluid bij het aansluiten van de HDMI-kabel. Bij de meeste tv’s gebeurd dit niet automatisch, en zul je dus zelf het juiste kanaal moeten selecteren.

Let op! Bij schermen met meerdere HDMI ingangen moet je dus ook de juiste HDMI ingang op de TV selecteren. Heb je de kabel in HDMI poort 2 zitten terwijl het scherm ingesteld staat om het beeld van HDMI poort 1 weer te geven dan werkt deze dus niet. Op de afstandsbediening vind je doorgaans een icoontje van een beeldscherm met een pijltje dat eruit steekt waarmee je het input kanaal kunt wijzigen.

 

 

4) Uitsluiten dat de televisie of het beeldscherm kapot is

Je kunt stapsgewijs uitzoeken waarom de HDMI-kabel niet werkt door enkele mogelijke problemen uit te sluiten. Om uit te sluiten dat de tv of het scherm kapot zijn, kun je simpelweg de HDMI kabel op een ander scherm aansluiten. Werkt die bij een ander scherm wel? Dan kan het zijn dat het scherm waarbij het niet werkt kapot is. Werkt deze wel dan kan het ook nog zijn dat de kabel kapot is.

 

 

5) Ook de HDMI kabel kan kapot zijn en zo test je een kabel

Je kunt makkelijk uitsluiten dat de HDMI kabel kapot is, door het eens te proberen met een andere HDMI kabel. Voordat je een tweede kabel koopt kun je deze misschien lenen van een familielid of van de buren, zodat je niet met 2 kabels opgescheept zit wanneer de kabel het toch blijkt te doen. Werkt de geleende kabel wel dan weet je vrijwel zeker dat  het aan jouw HDMI kabel ligt en zul je toch een andere moeten aanschaffen. Dit zijn twee goede HDMI kabels, een van 1.5 meter van heel hoge kwaliteit, en een van 10 meter voor als je meer lengte nodig hebt. De prijs is gelijk omdat de kabel van 10 meter van mindere kwaliteit is dan de kabel van 1.5 meter.

 

 

6) Soms ligt het aan de (oude) software, lees hier hoe je die kunt updaten

Heb je recent een nieuwe versie van Windows geïnstalleerd? Misschien ben je dan vergeten HDMI drivers te installeren. Ook het updaten van andere apparaten kan problemen verhelpen.

Laptop HDMI drivers installeren

Om de juiste drivers te vinden typ je in Google het merk van je laptop, je windows versie gevolgd door ‘HDMI Drivers’. Bijvoorbeeld: “Asus laptop windows 8 HDMI drivers”. Je komt nu uit op de website van de fabrikant van jouw laptop, hier kun je het type laptop selecteren waarna je de verschillende drivers te zien krijgt die beschikbaar zijn. In het bovenstaande voorbeeld kom je dus bij Asus terecht. Download en installeer hiervandaan de juiste HDMI driver. Vervolgens doe je hetzelfde voor de drivers van je grafische kaart.

Hieronder een video met uitleg (in het Engels) hoe je de grafische kaart update, lukt je dit niet laat dan een bericht achter dan zal ik je proberen te helpen.

How to fix HDMI Audio Output in Windows 8.1

Smart TV

Smart TV’s moeten ook regelmatig geüpdate worden. Ga naar de instellingen en zoek naar software updates. Omdat er veel soorten smart tv’s zijn kan ik hier niet dieper op in gaan, omdat de oplossing dan slechts voor een kleine hoeveelheid mensen toepasbaar is. Wel kun je Googlen op jouw smart tv om uit te zoeken welke software versie je hoort te hebben en of er specifieke HDMI drivers beschikbaar zijn.

Blu-ray Disc-spelers en andere apparatuur

Veel andere apparaten kunnen ook geupdate worden. Soms moet de update via een USB-stick of via een CD geïnstalleerd worden. Zoek ook hiervoor het internet af naar de verschillende mogelijkheden.

 

 

7) Controleer of alle apparaten aan staan

Sluit je de HDMI-kabel niet rechtstreeks op de televisie aan? Zorg dan dat de tussenliggende apparaten, welke gekoppeld zijn naar de tv, ook aan staan.

 

 

8) Neem contact op met een helpdesk

Werkt het nog steeds niet?

Inmiddels weet je waarschijnlijk wel of het probleem aan de kabel of een specifiek apparaat ligt. Je kunt nu contact opnemen met de helpdesk van het apparaat welke het probleem veroorzaakt, deze helpdesk kan je vaak verder begeleiden in de zoektocht naar een oplossing. Ligt het probleem aan een kabel dan zul je toch een nieuwe moeten kopen. Heb je de kabel recent aangeschaft? Neem dan contact op met de (web)winkel waar je deze gekocht hebt en probeer deze in te ruilen voor een nieuwe.

Lees hier welke HDMI-kabel je moet kopen, als je opzoek bent naar een nieuwe.

PlayStation controller

9. Oplossingen voor HDMI problemen bij PlayStations

Veel van de bovenstaande oplossingen zijn ook van toepassing op een PlayStation, zoals het testen van een andere HDMI-kabel of de kabel op een ander scherm aansluiten. Bij spelcomputers is het een bekend probleem dat de HDMI-kabel plotseling niet meer werkt, terwijl deze het eerst wel gewoon deed. Heb je geen beeld of geluid van de PlayStation? Dan kun je de onderstaande oplossingen proberen. De oplossing zijn geschikt voor zowel de PlayStation 4 en PlayStation 5.

Reset de videoverbinding

Bij de Playstation kun je makkelijk de videoverbinding resetten. Hiervoor hoef je alleen de aan/uit knop ingedrukt te houden tot je 2 piepjes hoort, dit reset de verbindingen. Je hoeft de aan/uit knop maar 5-10 sec ingedrukt te houden. Nu zal de Playstation de HDMI verbinding automatisch detecteren.

PlayStation resetten

Door de aan/uit knop van de Playstation  gedurende 30 seconden ingedrukt te houden reset je de Playstation. Wacht een paar seconden voor je de Playstation weer aanzet. De Playstation gaat zichzelf nu op fouten controleren, dit kan enige tijd duren. Haal onder geen enkele omstandigheden de voedingskabel uit de PlayStation om te resetten! Dat kan de harde schijf of het flashgeheugen van de spelcomputer beschadigen.

 

Welke HDMI-kabel kopen?

Ga je een nieuwe kabel bestellen? Dan is het belangrijk om erop te letten dat je een high speed HDMI-kabel koopt. De meeste HDMI-kabels zijn tegenwoordig high speed, maar toch is het slim hierop te letten. Lees meer over welke HDMI-kabel voor jou geschikt is.

 

 

Youtube video’s van mogelijke oplossingen

Hier heb ik enkele Youtube video’s op een rij gezet welke mogelijke oplossingen voor HDMI problemen geven. Let wel op, want de meeste van deze video’s zijn in het Engels.

Geen geluid van MAC naar TV (Display port naar HDMI)

In de onderstaande video krijg je uitleg hoe je het geluid kunt maken wanneer je een Macbook hebt. Deze staat in de lijst omdat er op Youtube veel positieve reacties zijn achtergelaten op de video, en er dus al veel mensen mee zijn geholpen.

MAC to TV no sound fix [MINI DISPLAY PORT to HDMI]

Meerdere oplossing (Engelstalig) voor het krijgen van geluid op de TV via de hdmi-kabel

Deze video behandelt meerdere van de bovenstaande oplossingen, het is wel een lange video (8 minuten) maar de oplossingen worden correct uitgelegd. Hierdoor is de video zeker het kijken waard.

No sound to tv when using HDMI from computer New (2016)

Wat is HDMI en wat zijn de voor- en nadelen?

HDMI is een afkorting voor “High-Definition Multimedia Interface”. Via HDMI kunnen zowel beeld als geluidssignalen doorgegeven worden.

Voordelen van de HDMI kabel ten opzichte van andere kabels.

 • Doordat de HDMI kabel digitale signalen stuurt is er geen verlies in kwaliteit, iets wat bij de oudere ‘scartkabels’ wel het geval was. Daarbij zijn de signalen ook van hogere kwaliteit.
 • Audio èn video, door één kabel.
 • HD kwaliteit, en HDMI kan zelfs hogere resoluties aan.

Nadelen van de HDMI kabel

 • Veel verschillende versies, waarbij nieuwe kabels vaak wel met oudere ingangen werken, maar oudere kabels geen gebruik van nieuwere ingangen kunnen maken.
 • Je kunt de kabel niet vastzetten, dus het gebeurd nog weleens dat je de kabel er per ongeluk uittrekt… Zeker als je HDMI op je laptop gebruikt.

 

Vraag het de productspecialist

Heb je nog steeds problemen met je HDMI kabels en poorten en heb je hulp nodig? Laat hieronder een bericht achter voor de productspecialist en we proberen je op afstand te helpen.

Stuur dit artikel door:

27 reacties

 1. Op mijn laptop werkte de hdmi kabel helemaal niet, geen beeld en geluid. Ik heb een hdmi kabel van de buurman geleend en aangesloten op mijn laptop en toen werkte hij wel. Het ligt dus aan mijn hdmi kabel maar deze is net nieuw dus ik heb de klanteservice gebeld en deze zeiden dat ik de kabel terug mag sturen en ze mij een nieuwe toesturen. Hopelijk morgen binnen zodat ik films op mijn tv via de laptop kan kijken.

  1. Hoi Erik,

   Goed dat je het probleem hebt kunnen vinden. Misschien is een Chromecast ook iets voor jou? Hiermee kun je films vanaf je telefoon naar de televisie streamen, bijv. via de Netflix app. Je hebt er alleen een HDMI ingang voor nodig. Ook kun je met een Chromecast je browser van de laptop naar de tv streamen, alleen dus geen films/foto’s die op je pc zelf staan (Enkel dingen in je browser).

   1. Een HDMI kabel hoort langer mee te gaan dan een paar maanden. Wat voor HDMI kabel gaat het over? Het lijkt mij dat als de kabel zo snel kapot gaat je van de (web) winkel waar je de kabels koopt een nieuwe kunt krijgen. Het kan ook slim zijn om een HDMI kabel van hoge kwaliteit te kopen.

 2. Bij mij werkt de tv weer door een andere ingang te gebruiken. Ik hoop alleen wel dat de ingang die het niet doet niet echt kapot is maar dat het misschien toch aan de kabel ligt.

 3. Na 6 jaar werkt de kabel plotseling niet meer. Toch de stappen doorlopen maar zonder resultaat. Uiteindelijk een andere hdmi kabel geprobeerd en deze werkte wel. Dus toch maar een nieuwe besteld, en we hebben weer beeld en geluid.

 4. De kabel deed het niet maar een paar uur later werkte hij weer opeens. Eens kijken of hij het blijft doen anders bestel ik een nieuwe

 5. Hallo,

  Ik wil zelf een tulpstekker (voor beeld) op een HDMI kabel maken.
  Nu weet ik alleen niet welke kabeltjes uit de HDMI kabel ik moet aansluiten.
  Ik hoop dat hier iemand mij kan helpen.

  Mvg

 6. Ik heb op mijn laptop geen HDMI aansluiting en heb dus een tussenstuk moeten kopen om mijn laptop via HDMI te kunnen aansluiten op de televisie. Ik krijg geluid, maar geen beeld. Ik heb alle stappen al uitgevoerd die hier beschreven staan, maar niets helpt. Wat moet ik doen? Ben echt radeloos. Dit is al mijn tweede tussenstuk en begint toch echt duur te worden.

 7. Bij mij doet het beeld het wel maar het geluid het niet. Ik keek bij audioapparaten en daar staat dat die dat de TV niet aangesloten is terwijl de kabel er gewoon in zit. Op het moment dat ik met mijn rechtermuisknop op het apparaat klik, is alleen uitschakelen een optie. Op de andere opties kan ik niet klikken.

  1. Een HDMI kabel geeft een digitaal signaal door, en heeft dus weinig last van slijtage. Mijn HDMI kabels gaan minimaal enkele jaren mee. Als je zuinig met je kabel omgaat zal deze vaak dus jaren mee kunnen.

 8. Na de stappen te hebben doorlopen heb ik toch maar een andere hdmi kabel geprobeerd, en die werkt wel. Toch maar een nieuwe hdmi kabel besteld voor mijn playstation.

 9. ik heb al de “HDMI Audio/Video Kabel” Gekocht en ik heb al Geprobeerd met HDMI van mijn Laptop en de Apple TV Aangesloten naar Sony RMT-D217P DVD/HDD-Recorder Lukt niet meer goed dan kan ik niet meer Opnemen van mijn Laptop en de Apple TV naar Sony RMT-D217P DVD/HDD-Recorder dat vind ik heel erg RAAR van. Hoe moet Oplossing.

 10. Heb n hdmi kabel voor mIjn Samsung s5..wanneer ik deze aansluit op tv krijg ik altijd een melding op mijn telefoon dat n hdmi kabel is aangesloten..maar dat krijg ik nu niet meer te zien, ook geen beeld meer op tv wel altijd gehad.Wel wordt batterij opgeladen dus dat werkt wel..enig idee wat dit zou kunnen zijn..misschien kabel kapot?

 11. Hallo, ik kocht in Belgie een heel goede en dure hdmi-kabel die ik thuis stestte van mijn laptop naar tv. Het wekte perfect. Nu ben ik in Spanje en ik wil hier van dezelfde laptop beeld en geluid met deze kabel overzetten naar de tv op ons appartement. Het geluid lukt perfect maar ik krijg geen beeld op tv. Ik veronderstel dus dat het bij de instellingen van de tv ligt. Kan iemand mij helpen het euvel te herstellen ? Bedankt, Patrick

 12. Goedemorgen,
  Ik wil graag mijn beveiligingscamera dvr systeem aansluiten op een tv. Het heeft zelf al een kleine monitor maar wil graag groter beeld. Het is een chinees product en heeft 1 hdmi aansluiting net als mijn tv. Ik dacht een simpel klusje te hebben, hdmi erin steken en klaar is kees. Maar helaas.. als ik de dvr aanzet heb ik even beeld voor een paar seconden ( het merk owssoo komt wel in beeld ) maar zodra hij overgaat naar de beelden dan krijg ik een blauw scherm. Ik krijg dan een melding “Niet ondersteund”
  Heeft iemand een idee wat ik zou kunnen doen en of dit uberhaupt mogelijk is.

  Gr

  Chris

  1. Normaal zou ik zeggen neem eens contact op met de fabrikant, maar met Chinese fabrikanten is dit natuurlijk lastiger. Je geeft aan dat het op een kleiner scherm wel werkt, misschien kun je eens proberen de televisie op een lagere resolutie in te stellen. Ik weet niet wat voor tv je hebt, maar dit zou kunnen werken. Heeft het systeem misschien ook een andere uitgang dan HDMI die je kunt gebruiken? Heb je mogelijk nog een tv in huis welke je kunt proberen op de dvr aan te sluiten, om te zien of die wel werkt?

 13. Ik heb een mac book air van 2015 en als ik de pc probeer te concerteren via een hdmi kabel krijg ik 2 problemen

  1: geen 1 poort vind de kabel
  2: het beeldscherm op de Mac veranderd ieder keer van formaat of word zwart dan terug normaal dan heel groot of juist heel klein.

  Hoe kan ik dat oplossen?

 14. Ik heb 4 signaalgevers met hdmi uitgang en 2 tv`s met hdmi ingang. De nieuwere tv laat het signaal zien van alle vier, maar de oude tv slechts van 2 oudere tv-tuners en van mijn pc. Maar hij geeft geen beeld/geluid van de tv-tuner Xsarius Sniper HD+ Combo H.265. Waaraan kan dat liggen?

 15. Goedendag,
  Bij het opstarten gaat hdmi/analog knipperen waardoor de pc niet opstart.De pc is 10 mnd oud zit nog in de garantie.Misschien een tip ,voor oplossing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten