Logitech MX Keys & MX Master 3 Review

Logitech mx combo review

Draadloze toetsenborden en muizen worden alsmaar beter en veel gebruikers prefereren draadloze producten boven producten met draad. Dat ergens logisch is, omdat je met draadloze apparaten meer bewegingsvrijheid hebt, maar ook niet in de knoei komt met de bedrading. Toch zitten er soms haken en ogen aan het gebruik van draadloze toetsenborden en muizen, maar dat is zeker niet het geval bij de Logitech MX Keys en Logitech MX Master 3. In dit artikel vertellen we meer over deze producten en we leggen uit wat de onlangs geïntroduceerde Logi Bolt technologie is.

 

 

Oplossingen voor iedere (werk)situatie

Logitech biedt al sinds het begin van de jaren ’80 gerichte oplossingen aan voor zowel de zakelijke markt als de thuisgebruikers en in de afgelopen jaren heeft het Zwitserse computerbedrijf hard aan de weg getimmerd om nog betere en betrouwbaardere producten te produceren. Inmiddels bieden zij uiteenlopende oplossingen voor iedere (werk)situatie aan. Of je nu veel onderweg bent of op kantoor werkt of juist jouw taken vanuit een thuiskantoor uitvoert.

 

 

Oplossingen voor op het werk

Als je 40 uur op kantoor zit, dan heb je wel goede spullen nodig om je werk naar behoren te kunnen uitvoeren en een goed toetsenbord en een goede muis zijn dan zeker geen overbodige luxe. Wellicht zijn deze onderdelen net zo belangrijk als de kwaliteit van het systeem en het beeldscherm waarop je werkt. Terwijl je collega’s ook niet wilt storen met luidruchtig getik op een luidruchtig klavier. Het nadeel is alleen dat de meeste werkgevers en de ICT-afdelingen binnen een organisatie uit veiligheidsredenen een versie met draad prefereren.

 

 

Oplossingen voor onderweg

Steeds meer medewerkers en dan voornamelijk accountmanagers, zijn veel onderweg. De auto is tevens het kantoor en eenmaal bij de partner of bij de klant aan tafel komt de laptop met een draadloze muis en in sommige gevallen ook het draadloze toetsenbord tevoorschijn. Als accountmanager wil je niet strak in pak, maar zwaar bepakt bij een klant aankomen. Niet alleen de laptop moet compact en licht in gewicht zijn, maar ook de randapparatuur die hij of zij nodig heeft om het werk te kunnen doen.

Logitech toetsenbord mx keys

Oplossingen voor thuis(werken)

Thuiswerken is tegenwoordig meer regel dan uitzondering terwijl bijna ieder huishouden wel een computer of een laptop heeft waar Netflix op gekeken wordt, maar ook taken zoals photoshop en tekstverwerken op wordt uitgevoerd. Een goed toetsenbord en een goede muis zijn dan cruciaal. Want je gebruikt de apparatuur thuis waarschijnlijk net zo intensief als dat op de zaak. Terwijl je misschien ook wel je eigen toetsenbord en muis van huis meeneemt naar het werk. Dan moet de randapparatuur wel ergens tegen kunnen.

 

 

De uitdagingen die gepareerd moeten worden

Iedere (werk)situatie neemt ook de nodige uitdagingen met zich mee. Draadloze verbindingen die haperen of onveilig zijn, te zware toetsenborden en muizen, die niet graag worden meegenomen en natuurlijk draadloze apparaten waarvan de accu zeer snel leegraakt. Om maar even een paar vervelende situaties te benoemen. Gelukkig weet Logitech inmiddels wel raad met het wegnemen van deze vervelende uitdagingen.

Logitech muis en toetsenbord met logi bolt technologie

De uitdagingen op kantoor

Op kantoor en in drukke kantoortuinen spelen twee grote uitdagingen een rol. Stabiliteit en veiligheid van draadloze verbindingen. Binnen een aantal organisaties is het zelfs verboden om draadloze producten, zoals een toetsenbord en muis te gebruiken. Uit angst voor datadiefstal en achterdeurtjes waarmee kwaadwillende personen zich toegang kunnen verschaffen tot het bedrijfsnetwerk. Ook zien we in praktijk dat draadloze verbindingen instabieler worden naarmate er meer draadloze apparaten, zoals draadloze headsets, smartphones, tablets, laptops en slimme lampen in één ruimte aanwezig zijn.

 

De uitdagingen onderweg

Voor de gebruikers die veel op de weg zitten speelt veiligheid eveneens een belangrijk rol, omdat deze gebruikers ook vaak op een draadloos en voor hen onbekend netwerk moeten inloggen. Daarnaast speelt het gewicht van de producten die ze meesjouwen een belangrijke rol en uiteraard de accuduur van bijvoorbeeld een draadloze toetsenbord en een draadloze muis. Want onderweg hebben zij vaak niet de optie om de draadloze producten op te laden.

 

De uitdagingen die je thuis tegenkomt

Je mag er toch vanuit gaan dat de veiligheid thuis wel op orde is, maar het probleem met instabiele verbindingen is wel een dingetje. Omdat thuis er veel meer draadloze apparaten zijn dan dat je wellicht doorhebt. Ieder draadloos apparaat kan een storing veroorzaken en dat wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Zeker als je net op het punt staat om een belangrijke Microsoft Teams-meeting met je werkgever bij te wonen.

 

 

Wat is Logi Bolt?

Zoals je kunt lezen is veiligheid en stabiliteit een hot topic bij werkgevers, ICT-afdelingen en gebruikers en dat heeft een negatieve weerslag op de aanschaf en de verkoop van draadloze producten. Fabrikanten moeten dan ook innoveren en bewijzen dat draadloze apparaten wel degelijk een bestaansrecht hebben. Vooral in de zakelijke markt. Logitech speelt daar handig op in met de introductie van de Logi Bolt technologie. Maar wat is dat precies?

Met Logi Bolt wil Logitech de IT-uitdagingen die de kop kunnen opsteken overwinnen en dat doen ze door zich te focussen op veiligheid, stabiliteit en compatibiliteit. Logi Bolt is een Secure Connections Only Mode en dat zorgt ervoor dat de omgeving wordt afgeschermd. Daarnaast zorgt Logi Bolt voor een sterk signaal dat kan oplopen tot 10 meter tussen de gekoppelde apparaten. Zelfs als er al meerdere draadloze apparaten in de omgeving actief zijn. En door een systeem te ontwikkelen dat met vrijwel ieder besturingssysteem kan communiceren, hoeft niemand te vrezen dat de producten met Logi Bolt niet op hun computer, laptop, smartphone of tablet werken.

 

 

Logitech MX Combo is het beste voorbeeld

De Logitech MX Combo is wellicht het beste voorbeeld van een draadloos toetsenbord en een draadloze muis dat gebruikmaakt van Logi Bolt. Het pakket bestaat uit de Logitech MX Keys en de Logitech MX Master 3 en wij mochten deze producten uitvoerig testen. Onze bevindingen lees je hieronder.

Logi MX Keys

Logitech MX Keys

Het draadloze Logitech MX Keys toetsenbord is niet de goedkoopste in de markt, maar wel een product dat compleet is en eigenlijk in iedere (werk)situatie past. Het is een toetsenbord van stevig materiaal en door zowel het iets zwaardere gewicht als de antislip voetjes aan de onderzijde, blijft het toetsenbord goed op zijn plaats staan als je deze eenmaal hebt neergezet. De toetsaanslagen voelen heerlijk aan en dat is te danken aan de speciale scharnieren waar de toetsen mee bevestigd zijn, maar ook aan de vorm van de toetsen zelf.

Die licht ingedeukt zijn zodat je ook echt de toetsaanslag voelt. En zelfs in een donkere omgeving is het product goed te gebruiken door de aanwezigheid van de intelligente backlight verlichting. Die ook feller wordt op basis van het licht in de directe omgeving. Met de speciale Logitech software kan je de 15 functietoetsen naar eigen inzicht programmeren en deze software is voor ieder systeem beschikbaar.

Of je nu een machine met Windows, macOS, Android of Linux hebt. Wat tevens opvalt is dat de accuduur behoorlijk lang is en dat het toetsenbord weer eenvoudig en snel op te laden is via de bijgeleverde USB-C kabel. Na een uitvoerige test konden we maar liefst 2 volle dagen op het toetsenbord werken voordat er gevraagd werd om de accu bij te laden.

Logitech MX Master 3

Logitech MX Master 3

Het staat buiten kijf dat de vormgeving van de Logitech MX Master 3 perfect past bij het uiterlijk van de MX Keys, maar dat is zeker niet het belangrijkste. De ergonomische muis ligt lekker in de hand en heeft een zeer stevig scroll wheel dat het scrollen en bladeren veraangenaamd. De reactietijd is zeer goed en precies en je hebt zelfs 5 programmeerbare knoppen die je via de speciale software van Logitech naar eigen inzicht kan programmeren.

Handig als je bepaalde functies meerdere keren moet herhalen. Wat opvalt is dat de accuduur van de draadloze muis behoorlijk lang is. Hoewel, we deze iets eerder moesten opladen dan het draadloze klavier. Maar het opladen gaat razendsnel via de bijgeleverd USB-C kabel. Een klein puntje van kritiek is dat de muis echt voor rechtshandigen is gemaakt en dat is toch een nadeel voor gebruikers die linkshandig zijn.

 

 

Online bestellen

 

 

Wat vinden wij van Logi Bolt?

Dat Logi Bolt een eyeopener is, wisten wij eigenlijk al voordat we de producten gingen testen. Logitech maakt de beloftes meer dan waar en de verbinding komt razendsnel tot stand. Terwijl het bereik zeer goed is en je zelfs meerdere draadloze Logitech producten aan de bijgeleverd USB-dongle kunt koppelen. Zo heb je ook nooit problemen met een te kort aan USB-poorten!

Ook switchen gaat razendsnel en dat is bijvoorbeeld handig in een situatie dat je met het toetsenbord van een vast systeem op het bureau naar een gedeeld systeem in de vergaderruimte verkast. Hoe vaak heb jij wel niet een meeting bijgewoond die 5 minuten later van start ging, omdat de presentator eerst aan het stoeien was met het koppelen van zijn randapparatuur? Dat is met Logi Bolt echt verleden tijd!

 

 

Wat vinden wij van de Logitech MX Combo?

Als je voor een draadloos toetsenbord en draadloze muis gaat shoppen en je wilt er wat geld aan uitgeven, dan is de Logitech MX Combo wel een product om te overwegen. Het is een pakket met een goede draadloze muis en een nog fijner toetsenbord dat lange teksten typen een stuk aangenamer maakt. Installeren en configureren gaat snel een eenvoudig. Mede te danken aan de eenvoudige gratis software van Logitech. Met als minpuntje dat de software een vereiste is als je zowel het toetsenbord als de muis ten volste wilt benutten.

 

 

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen over draadloze toetsenborden en muizen of wil je meer weten over de Logi Bolt technologie? Of wil je gericht advies over draadloze toetsenbord en muizen met deze technologie? Laat dan een reactie achter voor de productspecialist en wij helpen jou graag verder!

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten