Oplossingen als je muis of touchpad niet werkt

Oplossingen als je muis of touchpad niet werkt

Het is een frustratie die veel voorkomt bij de gebruikers van een PC of een laptop; een muis of een touchpad die niet goed of helemaal niet werkt. Gebruikers spenderen uren aan het oplossen van het probleem en vaak wordt het probleem van een muis of een touchpad die het niet doet ook niet goed opgelost. Waardoor het probleem blijft terugkeren. In dit artikel geven wij dan ook handige tips en trucs over hoe je een muis of touchpad die niet werkt weer aan de praat kan krijgen.

De Touchpad

De verschillen tussen een muis en een touchpad

Voordat we verder gaan moeten we even duidelijk zijn in de terminologie. Een touchpad of muis hebben beiden dezelfde functie; het aansturen van de cursor. De cursus is het pijltje in je scherm waar je dingen mee kan aanklikken. Andere benaming voor touchpad zijn mousepad of trackpad. Touchpads of mousepads zitten meestal op laptops. De hele serieuze gebruiker heeft baat bij een aanvullende touchstick. Dit is een aanwijsapparaat dat doet denken aan een steentje in het midden van je toetsenbord. Het kan zijn dat je in plaats van een muis met kabel of een draadloze muis hebt aangesloten. Dat gaat doorgaans via een USB-kabel of met een bijgeleverde USB-dongle.

Computermuis werkt niet

Problemen met een muis of touchpad komen bij alle grote merken voor, zoals: Asus, Acer, Dell, Toshiba, Lenovo, HP en Medion.

 

 1. Opnieuw opstarten van PC of laptop lost problemen op

De eerste logische stap als een muis of een touchpad niet goed of helemaal niet werk is natuurlijk het opnieuw opstarten van de computer of de laptop. Het is een beetje een open deur intrappen, maar veel gebruikers vergeten vaak dat het opnieuw opstarten van het systeem problemen kan verhelpen. Zo kan de muis of de touchpad weer naar behoren functioneren of je kan er ook voor zorgen dat de cursor die je kwijt bent weer op het scherm zichtbaar wordt.

 

2. De verbinding herstellen en muis of touchpad inschakelen

Muis inschakelen

Heb je een draadloze muis ? Dan kunnen verbindingsproblemen de boosdoener zijn als de muis niet goed of helemaal niet werkt. Zowel de muis als de USB-dongle die je in de PC of de laptop steekt bevatten een zender en een ontvanger. Als de ontvangst tussen deze twee componenten niet op orde is, kan je problemen ervaren. Zowel op de muis als de USB zender en ontvanger zit vaak een klein knopje verstopt waarmee je de verbinding kan herstellen. Deze puntjes moet je vaak met behulp van een pen of de punt van een schaartje indrukken. Het liefst tegelijkertijd. Dan zal de verbinding hersteld worden.

Bij een draadloze muis kan je ook problemen ervaren als de batterijen (bijna) leeg zijn. Probeer deze ook eens te vervangen om te kijken of het probleem daarmee verholpen is.

Bij een touchpad of een trackpad is het iets simpeler om deze in te schakelen. De reden dat een touchpad opeens niet meer werkt kan een raadsel zijn. In dat opzicht doet een PC of een laptop soms ook waar het zin in heeft, maar het is vaak te wijten aan een proces dat lekker loopt. Wat precies de boosdoener is, is lastig te ontdekken, maar je kan op een laptop vaak wel de touchpad eenvoudig in- en uitschakelen. Door de combinatie van de FN-toets en de F9 toets in te drukken. Vaak is het ook van belang dat het besturingssysteem helemaal geüpdatet is.

 

3. Windows of macOS werkt niet correct

Eén van de voorkomende problemen kan zijn dat het besturingssysteem in zijn geheel niet meer reageert. Dus dat de cursor bevroren blijft in het scherm. In dat geval krijg je met een touchpad of draadloze muis helemaal geen beweging meer in het scherm. Dit is heel vervelend, maar kan makkelijk gecontroleerd worden.

  • Hoogstwaarschijnlijk heeft je toetsenbord 1 tot meer lichtjes om aan te geven dat een bepaalde functie ingeschakeld is. Bijvoorbeeld of je vakje met nummers aanstaat (numlock) of dat je alleen hoofdletters wilt gebruiken (capslock). Druk een van deze toetsen in. Gaan de lichtjes aan en uit? Dan is je besturingssysteem niet bevroren maar is er iets anders aan de hand. Als de lichtjes niet aan en uitgaan, start dan de computer opnieuw op. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het geheugen te vol zit, en dat er ruimte vrijgemaakt moet worden.
  • Heb je een Windows 11 besturingssysteem? Probeer dan middels de Windows-knop op je keyboard of het Start Menu tevoorschijn komt in je scherm. Met de pijltjes op je toetsenbord en de enter-knop, kan je wellicht verder komen.
  • Bij macOS komt bevriezing weinig voor, maar je kan de Mac of Macbook uitzetten door de aan- en uitknop een aantal seconden ingedrukt te houden.

 

4. Fn-knop is vaak de oplossing

FN knop laptop

De Fn knop, Fn staat voor Function, is een knop die vooral op laptops voorkomt. Hij zit op je toetsenbord vaak in de buurt van de spatiebalk. Meestal heeft hij ook een afwijkende kleur, zoals blauw, omdat deze knop het mogelijk maakt om middels combinaties bepaalde functies af te dwingen. Probeer daarom combinaties te maken met deze knop, bijvoorbeeld Fn + een van de F1 tot F9 knoppen op je toetsenbord. Vaak zie je aan de pictogrammen waar de F-knop voor dient. Je kunt hiermee bijvoorbeeld de helderheid van je scherm aanpassen, maar ook je touchpad aan en uit zetten.

 

5. De touchpad werkt niet door een USB-apparaat

Sommige USB verbindingen zorgen er automatisch voor dat het touchpad of mousepad wordt uitgeschakeld. Dat wil zeggen dat je touch– of mousepad direct wordt uitgeschakeld als je een USB-muis inschakelt. Om er zeker van te zijn dat dit het geval is, kan je de laptop of computer uitschakelen, alle externe verbindingen verwijderen en de computer opnieuw opstarten. Kijk of je touchpad of mousepad nu wel reageert, waarna je eventueel weer een USB verbinding voor je draadloze muis kunt maken.

 

6. Controleer de instellingen van de muis of touchpad

Als onderdeel van het oplossen van het probleem met je touchpad, valt het aan te bevelen even te kijken naar de instellingen voor je aanwijsapparaat. Sluit hiervoor bij voorkeur een USB-muis aan, omdat een draadloze muis veelal accurater reageert dan een mousepad. En voor sommigen beter te bedienen is.

Als je Windows 11 gebruikt, volg dan de volgende stappen:

   • Ga naar het menu Start of druk op de Windows-knop.
   • Ga naar het Zoekbalkje en typ hierin ‘instellingen voor de Muis en touchpad’ en klik op enter.
   • Kijk bij de Muis Instellingen bij de instellingen voor touchpad of mousepad.
   • Onderaan vindt je de ‘Extra Muisopties’ onder ‘Verwante Instellingen’.
   • Pas eventueel je voorkeuren aan in dit venster, vergeet niet op ‘Toepassen’ te drukken rechts onderin het venster, anders worden je voorkeuren niet opgeslagen.

Instellingscherm Windows

Als je een macOS besturingssysteem hebt, probeer dan het volgende;

   • Ga in het Apple menu naar System Preferences.
   • Klik op het Trackpadicoon om de instellingen voor de Trackpad te openen.
   • Stel je gewenste voorkeuren in.
   • Test het trackpad om te kijken of het werkt.

 

7. Probeer een handmatige update

Werkt je touchpad nog steeds niet? Dan kan het zijn dat de software of hardware een update moet krijgen. Probeer als eerste deze volgende tip bij Windows;

   • Het uit- en aanzetten van het Touchpad-icoon bij ‘Instellingen voor de muis en touchpad’ kan ervoor zorgen dat nieuwe updates rondom dit apparaat automatisch worden toegepast. Daardoor kan het zijn dat de mousepad nu wél werkt.
   • Zorg ervoor dat alle software en hardware geüpdatet is. Meestal geeft dit apparaat zelf aan wanneer dit nodig is en dien je enkel zelf toestemming te geven voor het automatisch updaten.

 

8. Controleer de CMOS (BIOS) setup (gevorderde gebruikers)

Voor de wat bedrevener computergebruiker onder ons; controleer of de setup in de BIOS klopt volgens jouw voorkeur. Wanneer je in de BIOS of CMOS-setup zit, kijk dan bij de hardware instellingen of je touchpad uitstaat. Als dat zo is, schakel hem dan in en start het systeem opnieuw op.

Als je niet weet hoe je in de BIOS komt is deze stap waarschijnlijk te gevorderd voor jou!

Doorloop de volgende stappen zodra je in de BIOS zit:

 1. Ga naar ‘Advanced’ en zoek een optie die met je muis of touchpad te maken heeft. De exacte benaming verschilt per laptop/computer, maar meestal staat er ‘Keyboard/Mouse features’.
 2. Hier zie je de optie ‘Internal Pointing Device’, zet dit op ‘Disable’ om te zorgen dat de touchpad niet meer werkt.
 3. Sla de wijzigingen op en start de computer opnieuw op.

 

9. Slechte bestanden hebben effect op de werking van de muis en touchpad

Het kan heel goed zijn dat je systeem gecorrumpeerd is door slechte bestanden. Dan heb je waarschijnlijk al aan je laptop of computer hebt gemerkt dat er meerdere handelingen niet naar behoren werken.

Eveneens voor de geavanceerd gebruik; je kan een herstelpunt op een bepaalde datum ingesteld hebben om in geval van nood naar terug te keren. Maar omdat dit iets is waar alleen een bedreven computergebruiker aan gedacht heeft, heeft een sporadische gebruiker waarschijnlijk niet zoveel aan deze tip. Zorg er daarom voor om in het vervolg een herstelpunt in te stellen op het moment dat je computer of laptop nog gezond is. Wees daarnaast bedacht op het gebruik van antivirusprogramma’s die een hoop leed kunnen voorkomen.

Windows herstellen

10. Hardware defect

Na het volgen van al deze stappen kan het natuurlijk ook zijn dat de hardware defect is. In dat geval zal een expert moeten kijken naar de mogelijke vervanging van je touchpad of andere onderdelen. Let hierbij ook op de reparatiekosten! Soms is het in verhouding goedkoper om een nieuwe laptop aan te schaffen. Hiermee krijg je echter niet je belangrijke opgeslagen bestanden terug. Dit is dus een afweging om rekening mee te houden.

Wanneer de muis defect is, kan je deze natuurlijk gewoon vervangen voor een nieuwe muis. De levensduur van een muis is afhankelijk van hoe intensief je het product gebruikt. Er zijn cases dat een muis 5 jaar of langer meegaat, maar er zijn ook gebruikers die ieder jaar een nieuwe muis moeten aanschaffen.

 

11. Touchpad activeren door 2 keer te drukken

Er zijn laptops waarbij er op het touchpad links- of rechtsboven een klein icoontje staat. Is dit bij jou het geval? Dan kun je met jouw laptop het touchpad in- en uitschakelen door dubbel op het logo te drukken (dus 2 keer achter elkaar). Deze functie kan er ook voor zorgen dat je onbedoeld en per ongeluk de touchpad uitschakelt. Dat natuurlijk heel irritant is. Je kunt dit uitzetten door naar ‘Apparaten’ te gaan en op ‘Touchpad’ te klikken. Vervolgens klik je op ‘aanvullende instellingen’ en ’touchpad invoer’ en vervolgens op ‘instellingen’. Je komt nu in een scherm waarbij je in het menu opzoek moet naar ‘Touchpad uitschakel gebied’, of iets wat hier op lijkt. Hier heb je een knop om deze functionaliteit uit te schakelen.

 

12. Verwijder andere muizen

Vaak werkt het touchpad ook niet meer als je een muis aan de laptop hebt aangesloten. Dit kan zelfs gebeuren als je kort een andere muis hebt gebruikt. Deze muizen schakelen dan automatisch je touchpad uit. Ga dan net als bij stap 7 naar apparaatbeheer, en klik op ‘Muis en andere apparaten’. Bij elk van de muizen kun je nu met je rechtermuisknop drukken, om vervolgens op ‘verwijder apparaat’ te klikken. Doe dit voor iedere muis en test vervolgens of de touchpad het weer doet.

In de onderstaande afbeelding zie je het apparaatbeheer scherm, en hoe je een muis verwijdert.

Muis drivers verwijderen

Werkt nu ook je muis niet, dan hoef je deze alleen opnieuw in de computer te stoppen, waarna de computer de muis opnieuw installeert. Dit kan enkele minuten duren.

 

13. Hoe update ik de drivers van de touchpad?

Bij de vorige stap las je hoe je een muis verwijdert uit apparaatbeheer. Nu ga je weer naar apparaatbeheer, maar update je de driver van de touchpad. Hiervoor klik je op de naam van je touchpad, dit kan van alles zijn, maar vaak heeft de naam o.a. het merk van de laptop. Dus bijvoorbeeld ‘Acer touchpad’. Klik met de rechtermuisknop op de touchpad en klik op update driver. Nu heeft de touchpad weer de laatste driver updates.

 

14. Filmpjes met oplossingen voor veelvoorkomende problemen (Engelstalig)

How To Fix a USB Mouse Not Recognized or Not Working (Windows 10, 8.1, 8, 7 and Vista) / Laptop & PC

Meer hulp nodig?

Wij hopen dat deze tips je hebben geholpen om de muis of de touchpad weer aan de praat te krijgen. Heb je meer hulp nodig als je muis of touchpad niet werkt of als je de cursor kwijt bent? Laat dan een reactie achter voor de productspecialist en wij helpen je graag verder!

Stuur dit artikel door:

41 reacties

 1. Mijn muis laat het ook regelmatig afweten. Goed om hier te lezen over de muisinstellingen. Had hier namelijk nog niet aan gedacht. Ga de stappen volgen en hopen dat deze daarna wel goed werkt!

 2. LET OP: niet alle merken hebben dezelfde toetsenbordindeling dus F9 kan bij een ander merk een heel andere functie hebben dan een touchpad activatie/dé-activatie.

 3. Ik heb juist problemen om het touchpad definitief uit te schakelen, dat lukt niet in Windows 10 op mijn Lenovo laptop, er staat geen optie voor. Het gevolg is dat, ondanks dat ik de FN-knop plus deF6 heb ingedrukt (dat is om de touchpad uit te schakelen) toch nog steeds een verspringende cursor heb, heel irritant.

 4. Artikel is niet helpend, muis laptop heeft geen mous of muispad en de tips leveren niets op en de video laat zien hoe je met de muis (werkend dus) allerlei dingen met de muis kan doen.

  1. Weet niet meer welke. Toetsen ik moet indrukken voor de muis te werken waren er 3 onderaan dacht ik

 5. Voor de oplossingen die hier aangedragen worden voor een niet werkende muis, heb je een werkende muis nodig. Op het toetsenbord zit géén Fn knop. Het probleem ontstond nadat de desktop pc losgekoppeld was vanwege een verplaatsing van de pc. Er is nog een tweede probleem: sinds het installeren van Windows 10 kan niet meer geskyped worden.

 6. Punt 11 gaf de oplossing:
  In mijn touchpad brandde een klein oranje lampje. Door daar 2x achter elkaar op te drukken ging het lampje uit…..en mijn touchpad weer aan. Fijn dat het is opgelost.

 7. Bij verschillende merken werkt dit niet. Bijvoorbeeld bij mijn computer, een ASUS zit er geen fn knop en ook geen icoontje op de touchpad nu moet ik dus alles met de touchscreen doen omdat dit niet werkt en mijn cursor is verdwenen.
  Kunt u misschien ook hiervoor een oplossing voor verzinnen bij dit merk?

 8. Ook mijn muis bleef steeds hangen (na even niet gebruiken). Na links klikken deed ie het weer. Alles gelezen over drivers HID muis, aan uitzetten, opnieuw opstarten etc. Uiteindelijk bleek dat ik de batterij van de muis zelf moest vervangen – probleem opgelost!

 9. De cursor bevriest vrij snel na starten laptop. Maakt niet uit of ik met muis, draad en draadloos of alleen touchpad werk.
  Toetsenbord werkt dan ook niet meer. Stroom eraf en weer opstarten, zelfde probleem. Teruggezet naar een herstelpunt, heeft helaas niet geholpen.
  Laptop Asus NJ53 Windows 10 home met laatste update.

 10. Opgelost door de draadloze ontvanger van de muis in een anders USB ingang van mijn desk top te steken. Had deze eerst in een USB ingang vlak naast de internet aansluiting gestoken maar dat stoort vaak. Probleem was meteen opgelost.

 11. Draadloze muis reageert vaak niet en ik moet dan usb stick wat op en neer bewegen om weer contact te maken. Heb het ook al via de andere ingangen geprobeerd echter dan moet ik ook regelmatig deze handeling uitvoeren. Er zit blijkbaar een gevoeligheid in het contact. Hoe dit op te lossen ?

  1. Hi Anja,

   Ik denk dat de dongle dan defect is. Heb je nog garantie op de muis? Dan zou ik daar zeker aanspraak op maken. Je zou ook een losse dongle kunnen kopen van hetzelfde merk als de muis, maar deze dongles zijn in de regel praktisch net zo duur als het complete product.

 12. Mijn touchpad werkt wel alleen kan ik mijn linker- en rechtermuisknop niet gebruiken. Is hier ook een oplossing voor? Ik kan ze wel indrukken alleen gebeurd er dan niks.

  1. Hoi Annika,

   Op welk besturingssysteem werk je en heb je bij de instellingen van de touchpad gekeken of deze wel goed geconfigureerd staat? Bij een Apple computer of laptop zou je bijvoorbeeld dan secundaire klikken moeten aanvinken.

 13. Als ik mij laptop opstart staat het pijltje al stil als de computer is opgestart .geen enkele letter of FN reageert nog wat moet ik nog graag een tip van uw dat het probleem met de muis oplost.

  1. Hi Rene,

   Wij kunnen helaas geen afstand op hulp aanbieden. U kunt hier het beste voor contact opnemen met de winkel waar u de touchpad gekocht heeft.

 14. Fantastisch deze site! Door een onbewuste handeling van mij werkte ineens de TouchPad niet meer van m’n laptop. Geen idee wat er aan de hand was en begon te zoeken op google. Deze site kwam als eerste in mijn gezichtsveld en geeft mij direct de simpele oplossing die ik nodig had. Thank you so much for this work, I appreciate it :)

 15. Mijn pointer wandelt ongecontroleerd het hele scherm over, zowel als ik hem via de muis aanstuur als via het toetsenbord. Het lukt dus niet om hem uit te schakelen. De knop indrukken om hem hard uit te schakelen lukt ook niet. Functietoetsen hebben geen effect. Uiteindelijk stekker eruit getrokken en wachten tot hij zichzelf uitschakelt. En dan maar hopen dat het over is als ik hem opnieuw opstart….

  1. Goedemorgen,

   Dit kan meerdere oorzaken hebben;

   1) Dit kan te maken hebben met stof. Probeer de onderkant van de muis goed schoon te blazen met bijvoorbeeld geperst lucht.
   2) Dit kan met stof te maken hebben wat op de muismat/het bureau ligt.
   3) De stuurprogramma’s zijn verouderd. Door het downloaden van nieuwe stuurprogramma’s/drivers kan het probleem verholpen zijn.
   4) Defect in de muis wat betekent dat die gerepareerd of vervangen moet worden.

   Succes!

   – Paul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten