5 Beste zakelijke laptops voor onderweg of op kantoor


zakelijke laptops verschillende keuzes de beste

 

Het is niet ongebruikelijk dat medewerkers steeds vaker zelf een zakelijke laptop uitzoeken. In het verleden kreeg je vaak de laptop van de werkgever en je had geen invloed op het merk, het model en de bijhorende specificaties. Als je bijvoorbeeld met zware CRM-programma’s werkt of juist dagenlang door ingewikkelde Excelsheets aan het worstelen bent, is een krachtige processor en genoeg heugen van een enorm groot belang.

Of als je een grafische designer bent moet de videokaart wel aan bepaalde eisen voldoen om je werk goed te kunnen doen. Tegenwoordig geeft de werkgever het personeel carte blanche om een laptop aan te schaffen, maar dat brengt weer andere uitdagingen met zich mee. Want welke zakelijke laptop is de beste keuze? In dit artikel geven wij handige tips en trucs om tot de beste koop te kunnen komen.

Wat maakt een laptop een zakelijke laptop

Laptops zijn er in overvloed. Grote retailers en e-commercebedrijven hebben een gigantisch aanbod in uiteenlopende modellen. Als consument word je om de oren geslagen met vakjargon en onduidelijke specificaties die jou niet vertellen hoe deze jouw werk gemakkelijker kunnen maken. En nog onduidelijker is hoe je een reguliere laptop van een zakelijk model kunt onderscheiden. Maar het verschil is er wel degelijk! In de regel kan je ervan uitgaan dat online warenhuizen, maar vooral de grotere winkeliers uitsluitend modellen verkopen voor de consumentenmarkt.

Geïntegreerde software zorgt voor irritaties

Dat houdt in dat laptops vaak met geïntegreerde software, zoals een proefpakket op Microsoft Office of een tijdelijk abonnement op een virusscanner worden geleverd. Software dat niet alleen onmogelijk te verwijderen is, maar je ook tot vermoeiends toe vraagt of je de proefperiode wilt omzetten naar een volledige versie. Voordat je überhaupt aan je werk kunt beginnen moet je eerst een aantal pop-ups wegklikken om een schoon scherm te krijgen.

Bij zakelijke laptops worden deze geïntegreerde softwarepakketten niet geïnstalleerd en je krijgt feitelijk een kaal product dat je naar eigen inzicht kunt configureren. Vaak heeft een werkgever ook bepaalde eisen in welke softwarepakketten en applicaties wel of juist niet geïnstalleerd mogen worden. Overigens staat er wel altijd een besturingssysteem op de laptop. In de meeste gevallen zal dat Windows van Microsoft zijn.

tips bij het kopen voor laptop op kantoor

Windows 10 Home vs. Windows 10 Pro

Maar dat is niet het enige verschil in een laptop voor consumenten en voor de zakelijke markt, want op zakelijke laptops wordt in de regel standaard Windows 10 Pro geïnstalleerd. Een snellere versie van het besturingssysteem dat eveneens een aantal voordelen ten opzichte van Windows 10 Home heeft.

Ten eerste is de beveiliging in Windows 10 Pro vele malen beter en worden bestanden versleuteld om diefstal en misbruik te voorkomen. Daarnaast is het mogelijk om met Windows 10 Pro collega’s toegang te geven tot jouw systeem. Erg handig als je collega van de ICT-afdeling een toepassing moet installeren. En als laatste mooie feature is de communicatie via de Cloud veel simpeler. Dat is voordelig wanneer je bestanden met collega’s wilt uitwisselen en op afstand wilt vergaderen.

Marktfeitjes

Er zijn tientallen merken en verschillende besturingssystemen verkrijgbaar. En dan nog maar te zwijgen over de verschillende processoren die in de markt te verkrijgen zijn. Maar welke merken, besturingssystemen en processoren zijn het populairst in de zakelijke markt?

Het is handig om je te conformeren aan de standaarden die binnen jouw organisatie worden gebruikt. Om niet alleen in de pas te lopen, maar ook om problemen met compatibiliteit te voorkomen. Het is namelijk een pittige uitdaging wanneer het CRM-pakket van je werkgever uitsluitend op een Windows-machine werkt en jij hebt besloten om een Macbook Pro met een MacOS besturingssysteem aan te schaffen.

Microsoft nog altijd de hoofdleverancier, maar MacOS wint marktaandeel

Op bijna de helft van alle laptops die verkocht worden draait Windows 10 Home of Windows 10 Pro. Daarmee is Microsoft nog steeds de hoofdleverancier in besturingssystemen en zijn de meeste softwarepakketten van derde partijen compatible met het systeem.

Voor ICT-managers is Windows vaak het eenvoudigste systeem om te configureren. Ook wanneer systemen op afstand en in bulk geïnstalleerd moeten worden. Dat neemt niet weg dat MacOS ook een behoorlijk aandeel heeft op de zakelijke markt en groeiende is, maar het besturingssysteem dat op de Macbooks van fabrikant Apple staan wordt veelal gebruikt bij webdesigners en grafische ontwerpers. Omdat foto- en videobewerking op een MacOS-apparaat soepeler gaat. Dat heeft te maken met het feit dat de capaciteit van de processor en het geheugen anders verdeeld worden en daardoor draaien applicaties voor videobewerking en fotobewerking stabieler.

De oorlog tussen de fabrikanten van processoren

Intel is met stip de koploper als de leverancier van processoren. Het hart van de laptop en een essentieel onderdeel. De kracht van een processor bepaald eveneens of het systeem genoeg capaciteiten heeft voor het werk dat je erop wilt doen. Voor simpel tekstverwerken en mailtjes beantwoorden is een Intel i3-processor meer dan voldoende, maar heb je meerdere applicaties en vensters tegelijk openstaan, is een krachtigere Intel i5-processor een betere keuze.

Voor het zwaardere werk, zoals het gebruik van CAD-systemen en Adobe Photoshop, heb je meer power nodig en dus ook een zwaardere processor. De Intel i7 is dan de meest geschikte keuze. Daarnaast timmert AMD al jaren aan de weg om het gigantische marktaandeel van Intel te laten krimpen, maar door de reputatie uit het verleden is het vertrouwen in de AMD-processor verloren gegaan.

Desalniettemin produceert AMD op dit moment processoren die beter uit de test komen dan die van concurrent Intel. Vooral de Ryzen processoren zijn stiller en stabieler en zijn zeker de overweging waard wanneer je een nieuw systeem gaat aanschaffen.

beste zakelijke laptop kopen

Welke laptop voor welke zakelijke gebruiker?

Naast al die verschillende in besturingssystemen en specificaties, speelt ook het merk een belangrijke rol. Het is geen geheim dat HP op dit moment de grootste speler in de zakelijke markt is en met de ProBook en EliteBook series producten hebben gemaakt die volledig aansluiten op de wensen van de gebruikers. Hoewel Dell, Lenovo en tot op zeker hoogte ook Apple een interessant assortiment hebben die de concurrentie met HP kunnen aangaan.

Toch wint HP het op een aantal vlakken. Vooral de kwaliteit van de hardware aan boord de laptop, maar ook handige features zoals het privacy glaswerk en de hardware matige beveiliging, maken de HP-laptops een meer dan geschikte keuze. Hoewel, Dell en Lenovo ook unieke proposities maken die aansluiten bij de wensen van de gebruiker. Apple is in dat opzicht een buitenbeentje en zij scoren vooral goed op het gebied van vormgeving en gebruiksvriendelijkheid.

Hoewel het voor een fanatieke gebruiker van Windows wel even wennen zal zijn om van een welbekend systeem over te stappen naar een voor hem of haar onbekend besturingssysteem.

LaptopVoordelenNadelenPrijs (1-5)Voor wie geschikt?
HP ProBook 450 G7. Voorbereid op Wi-Fi 6

. Bluetooth 5.0 chip

. Spatwaterdicht

. Gewicht 2kg

. Accu alleen te vervangen door HP

****Gebruiker die veel onderweg is en alleen e-mail leest en tekstverwerkt
HP EliteBook 845 G7. Compact formaat

. Privacybeveiliging op BIOS-niveau

. AMD Ryzen 7 processor

. Accu alleen te vervangen door HP***Gebruiker die zowel veel onderweg is als op kantoor zit en gevoelige informatie bewerkt op zijn systeem
Lenovo ThinkPad E15. Intel i7 10th generation processor

. 16GB werkgeheugen

. Privacy glass

. Zwart design

. 1,9 kg in gewicht

 

 

****Gebruiker die zowel veel onderweg is als op kantoor zit en zwaardere applicaties, zoals Photoshop, gebruikt
Dell XPS 13. Compact formaat

. Intel i7 10th generation processor

. Privacy glass

. 13,3” beeldscherm**Gebruiker die veel onderweg is en moet multitasken
Macbook Pro (2020) 13”. Strak design

. 1TB SSD opslagcapaciteit

. Intel i5 processor

. 13,3” beeldscherm

. Geen Windows 10 Pro 64-bit

***Grafische designers en web ontwikkelaars die niet vastzitten aan spelregels van de werkgever m.b.t. Windows-applicaties

HP ProBook 450 G7

De HP ProBook 450 G7 is een complete machine. Voor zowel gebruikers die veel op weg zijn als gebruikers die op kantoor zitten. Door de Intel i3 processor is het systeem geschikt voor tekstverwerken, het ontvangen en het beantwoorden van e-mails en het surfen op het Internet.

Door de 256GB SSD-schijf en met een werkgeheugen van 8GB, is de ProBook snel terwijl de ingebouwde veiligheidsmaatregelen jouw systeem beschermen tegen aanvallen van buitenaf, maar ook jouw privacy op het Internet borgen.

HP EliteBook 845 G7

Met een ultradun design en een sterke behuizing, is de HP EliteBook 845 G7 een ideale machine om mee te nemen. Met een gewicht van slechts 1,3kg is de laptop handzaam, maar ook supersnel. Door de krachtige AMD Ryzen 7 processor, 256GB SSD-schijf en 8GB werkgeheugen.

De laptop is geschikt voor Wi-Fi 6 en bevat luidsprekers van Bang & Olufsen voor een optimale geluidskwaliteit. Ingebouwde veiligheidsmaatregelen beschermen jouw systeem tegen aanvallen van buitenaf, maar ook jouw privacy op het Internet wordt geborgen.

Lenovo Thinkpad E15

De Lenovo Thinkpad E15 is een geweldig systeem waarmee je eenvoudig je Powerpoint presentaties kunt presenteren wanneer je een belangrijke klant bezoekt of je collega’s intern moet overtuigen van jouw plannen. Het scherm kan je volledig omklappen terwijl de krachtige Intel i7 processor van de 10de generatie ervoor zorgt dat je met het systeem eenvoudig kan multitasken. En zwaardere applicaties, zoals Pinnacle video- en fotobewerking kunt draaien. Het scherm bevat privacy glass waardoor het voor omstanders onmogelijk is om op jouw scherm mee te kijken tenzij ze recht voor het scherm zitten.

Dell XPS13

Door het 13,3” scherm, is de Dell XPS13 een fijn doch volwaardig systeem. Die niet alleen makkelijk mee te nemen is, maar jou als gebruiker ook de mogelijkheid geeft om optimaal te presteren. Mede te danken aan de krachtige Intel i7 processor van de 10de generatie, 16GB werkgeheugen en een 512GB SSD-schijf. Uitermate geschikt voor de flexwerker en de duizendpoot die minimaal 8 uur per dag moet multitasken. Het scherm bevat privacy glass waardoor het voor omstanders onmogelijk is om op jouw scherm mee te kijken tenzij ze recht voor het scherm zitten.

MacBook Pro (2020) 13”

Apple maakt al jaren prachtige systemen die uitblinken in het design, maar vooral grafische designers en web ontwikkelaars het leven een stuk aangenamer maken. Met een opslagcapaciteit van 1TB kan je jouw grote bestanden eenvoudig opslaan terwijl je de beschikking hebt over de iCloud waar je jouw bestanden kunt bewaren, back-uppen en delen met collega’s. Het MacOS besturingssysteem kan als een beperking worden gezien wanneer jouw organisatie uitsluitend met Windows-machines en applicaties die alleen voor Windows geschikt zijn werkt.

Beeldformaat

Het beeldformaat en de resolutie speelt een belangrijke rol wanneer je een nieuwe laptop aanschaft. Nu zijn de systemen tegenwoordig standaard uitgerust met Full HD schermen, maar een extra functie, zoals privacy glass is ook van belang. Want het laatste wat je wilt is dat mensen naast je in de bus of in de trein op je scherm kunnen meekijken als jij een zakelijke e-mail naar je klant of werkgever aan het typen bent.

De EliteBook 835 G7 is bijvoorbeeld een model van HP die over privacy glass beschikt. Daarnaast is het met een diagonaal van 13,3 inch een handzame laptop, die ook nog eens ultradun is. Voor transport is dat wel zo prettig en je draagt ook weinig gewicht mee. Terwijl je op kantoor of thuis misschien wel behoefte hebt aan een scherm met een diagonaal van 15,5 inch. Dan heb je toch iets meer beeldscherm om die ene grote spreadsheet te kunnen bekijken.

Het formaat 17 inch wordt nagenoeg niet meer gebruikt in de zakelijke markt en derhalve ook niet tot nauwelijks meer geproduceerd.

HDD of SSD?

De harde schijf is eveneens een essentieel onderdeel van de laptop, maar kies je voor een HDD- of een SSD-schijf? Een HDD-schijf is de harde schijf zoals we die kennen. Een draaiend component dat gegevens, zoals WORD-documenten, Excelsheets en foto’s opslaat. Het nadeel van een HDD-schijf is dat dit een laptop zwaarder maakt, maar dat een draaiende schijf ook gevoelig is voor stoten en schokken. Daardoor kan de harde schijf sneller defect raken.

Een SSD-schijf is een flashgeheugen dat niet alleen sneller is dan een HDD-schijf, maar ook geen bewegende onderdelen heeft en de laptop een stuk lichter maakt. Zowel HDD- als SSD-schijven zijn te verkrijgen in verschillende groottes en de meest voorkomende capaciteiten zijn die van 128GB, 256GB en 512GB. Het is afhankelijk hoe groot de schijf moet zijn als je weet wat je gemiddeld opslaat. Sla je grotere bestanden op, zoals High-Res foto’s en videobestanden, dan is meer geheugen geen overbodige luxe.

Je hebt waarschijnlijk meer dan voldoende aan een schijf met een capaciteit van 128GB als je veel in de Cloud werkt. Nu heb je ook mogelijkheden om je harde schijf te vervangen wanneer deze te vol raakt of je sluit simpelweg een externe SSD-schijf aan via de USB-poort. Bijvoorbeeld de Portable van Western Digital waarmee je de opslagcapaciteit opschaalt naar 1TB.

€49,99
54,99
in stock
Bol.com

Geheugencapaciteit

Het werkgeheugen van een computer zorgt er grotendeels voor hoe snel je systeem reageert wanneer je meerdere Internetpagina’s bezoekt en verschillende applicaties tegelijk open hebt staan. Hoe meer schermen en programma’s actief zijn, des te trager het systeem wordt.

Met meer geheugen reageert het systeem sneller. Hoewel, dat ook in verbinding staat met de rekenkracht van de processor die in het systeem aanwezig is. Ook hier geldt dat voor tekstverwerken en een beetje Internetten een werkgeheugen van 4GB voldoende is, maar om meerdere programma’s en vensters tegelijk te gebruiken is een minimaal werkgeheugen van 8GB een betere keuze.

Wanneer je zwaardere programma’s draait kan je kiezen voor een systeem met 16GB of zelfs 32GB werkgeheugen. Het is wel een feit dat een systeem met een groter werkgeheugen ook duurder wordt in de aanschafprijs. Daarnaast is het eveneens mogelijk om het geheugen uit breiden hoewel, dat vaak via de fabrikant geregeld moet worden. Zelfs sleutelen aan een laptop is nooit een slim idee, omdat daarbij de fabrieksgarantie vaak vervalt.

Zakelijke laptop voordelen

Laat het sleutelen aan professionals over

Een voordeel van zakelijke laptops is dat de fabrieksgarantie niet standaard 1 jaar, maar 2 jaar is. Hoewel, dat enkel op de hardware en niet op de software is. Echter blijft het vervelend wanneer een systeem kapot gaat en je de laptop moet inleveren. Want dan kan je je werk niet meer doen. Daarom is het ook slim om altijd een aanvullende garantie af te sluiten. HP heeft evenals Lenovo en Apple een aantal serviceproducten waarmee de garantie verlengd wordt, maar waarmee je ook service aan huis krijgt.

Vaak wordt het probleem dan binnen een dag opgelost en is je downtime minimaal. Deze zogenaamde care packs zijn er in verschillende soorten en in verschillende prijscategorieën. Afhankelijk of je service aan huis wilt of een vervangend product wilt tijdens de reparatie.

Aan de slag

Nu heb je een goed beeld bij wat er veel in de markt wordt gebruikt, wat het verschil is tussen een zakelijke en een reguliere laptop en waar je op kunt letten wanneer je een nieuwe laptop aanschaft. Heb je vragen en/of opmerkingen aan hand van dit artikel? Of heb jij net een nieuwe zakelijke laptop aangeschaft en wil jij jouw ervaringen delen met onze bezoekers? Laat dan hieronder een reactie achter.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 15 Average: 4.7]
Delen
 •  
 • 2
 •  
 • 15
 •  
 •  
 •  
 •  
  17
  Shares
 •  
  17
  Shares
 •  
 • 2
 •  
 • 15
 •  
 •  
 •  

Gerelateerde Artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *