De beste TV muurbeugels

Tv muurbeugel monteren

Televisiekijken doen wij graag en we hebben de keuze uit prachtige LED- en OLED-TV’s. Deze mooie platte schermen willen we natuurlijk graag neerzetten of ophangen. Vooral het ophangen van de TV wordt steeds populairder, omdat je dan geen grote televisiekast meer nodig hebt. Toch vinden veel mensen het een hoop gedoe om de televisie aan de muur te hangen. Maar toch is het helemaal niet zo lastig om een goede muurbeugel voor de TV aan te schaffen. In dit artikel geven we meer informatie over muurbeugels, tips en trucs en we bespreken de beste TV muurbeugels die je momenteel kunt kopen.

 

Wat is een muurbeugel?

Een muurbeugel behoeft eigenlijk geen introductie, maar voor de mensen die nog niet weten wat een muurbeugel is vertellen we er iets meer over. Een muurbeugel is een beugel die je op de muur monteert. Vaak wordt deze vastgeschroefd en vervolgens kan je jouw LED- of OLED-TV hieraan ophangen. Het grootste voordeel van een muurbeugel is dat je geen grote televisiekast meer nodig hebt terwijl het boren van gaten in de muur als het grootste nadeel wordt gezien.

 

Zijn er muurbeugels die je kunt monteren zonder gaten te boren?

De ondergrond van de muur waar je het muurbeugel aan wilt monteren bepaald uiteindelijk of je gaten moet boren of niet, maar in de basis moet je altijd boren. Waarom? Omdat je een stevige muur nodig hebt. Die sterk genoeg is om de televisie te kunnen dragen. Daarom moet je altijd boren om pluggen of draagconstructies te plaatsen en uiteraard moet je ook schroeven. Met bijvoorbeeld een schroefboormachine. Later vertellen we meer over aan welke muren je televisies kunt ophangen.

 

Waarom een TV muurbeugel?

Een TV muurbeugel wordt vaak gekozen om de reden dat mensen niet graag een grote televisiekast willen plaatsen. Of er simpelweg niet genoeg ruimte voor hebben. Een muurbeugel is niet alleen handig, maar ook ruimtebesparend. Een andere reden kan zijn dat mensen graag de televisie iets hoger willen ophangen. Een televisiekast zorgt voor een hoogte van 50 tot 80 centimeter, maar veel mensen willen de TV hoger hebben staan. Dan ontkom je er haast niet aan om een muurbeugel te gebruiken.

 

Verschillen soorten

Er zijn verschillende soorten muurbeugels verkrijgbaar en de meest bekende beugels zijn vaste beugels, draaibare beugels en kantelbare beugels. Er zijn ook gecombineerde beugels beschikbaar die je zowel kunt draaien als kantelen. Met een vaste muurbeugel komt de televisie strak tegen de muur te hangen. Dat is een voordeel. Echter is een vast muurbeugel alleen handig als je een vaste zitplek hebt als je televisie wilt kijken. Heb je verschillende zitplekken? Dan is een draaibaar beugel een betere keuze, want dan kan je televisie zowel naar links als naar rechts draaien. Zo zit je altijd perfect voor de TV!

Een kantelbare beugel is handig als je de TV hoog aan de muur hangt. De kijkhoek is dan niet meer ideaal en met een kantelbare beugel kan je de televisie tot maximaal 15 graden naar beden of omhoog kantelen. Omhoog kantelen is vooral handig als je bijvoorbeeld bij de aansluitingen aan de onder- of achterzijde van de televisie wilt komen. Met een combinatie van een draaibaar en kantelbaar muurbeugel heb je de volledige vrijheid in hoe je de TV positioneert.

 

Verschillende maten

Muurbeugels heb je niet alleen in verschillende soorten, maar ook in verschillende maten. De maat van een muurbeugel is afhankelijk van hoe graat en ook hoe zwaar de televisie is. Bij de muurbeugels wordt altijd netjes aangegeven voor welke inch-formaten en gewichten de beugel geschikt is. Bij een te klein of een te groot muurbeugel is de kans groot dat de TV niet bevestigt kan worden of dat de televisie van de beugel valt. En dat wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen

Een ander belangrijk punt zijn de VESA maten. VESA maten zorgen ervoor dat fabrikanten universele beugels voor televisies kunnen produceren. De VESA maten van de TV en de beugel moet dus overeenkomen zodat je het scherm stevig aan de muurbeugel kunt bevestigen. Dit gebeurt doorgaans met schroefjes.

Muurbeugels voor de tv

Aan welke muren kan ik een TV ophangen?

Veel vragen die in winkels en op het Internet worden gesteld is aan welke muren een televisie gehangen kan worden en het goede nieuws is dat je vrijwel altijd een TV kunt ophangen! Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je aan de slag gaat. Per muur leggen wij uit op welke zaken je moet letten.

 

Muur van beton/steen

Een muur van beton of steen komt het meeste voor en hier kan je vrij eenvoudig een muurbeugel aan bevestigen. In de basis gebruik je een klopboor en boor je kleine gaatjes op de punten waar de beugel mee aan de muur wordt bevestigd. Vervolgens bepaal je de dikte van de plug en daar stem je ook de boor op af. Vervolgens boor je de gaten op de juiste maat en positie om de pluggen te kunnen plaatsen. Gratis tip! Maak de gaten schoon met een stofzuiger voordat je de pluggen plaatst en de muurbeugel installeert.

 

Gipswanden

Een televisie kan je niet ophangen aan een gipswand. Toch? Fout! Dat kan zeker wel, maar je moet wel rekening houden met een aantal zaken. De gipswand zelf kan geen zware TV dragen, maar het frame van hout of staal wel! Als je weet waar de constructie zich bevindt kan je dus gaten boren en een muurbeugel monteren. Dit is wel een stuk uitdagender dan de installatie op een muur van beton of steen, maar dus niet onmogelijk. Ben je niet zo handig of bang dat je het fout doet? Schakel dan de hulp in van een specialist.

 

Geperforeerde muren, holle baksteen muur en cellenbeton muur

Bij geperforeerde muren, holle baksteen muren en cellenbeton muren moet je opletten dat je de muur niet ernstig beschadigd. Een boormachine op de hamer- of klopstand kan ernstige schade veroorzaken en dat wil je natuurlijk voorkomen. Voor de rest werkt de installatie van een muurbeugel op dezelfde wijze als bij een muur van beton of steen. Ook bij deze muren boor je voor en maak je de gaten schoon met een stofzuiger voordat je de pluggen plaatst en met de installatie van een beugel begint.

 

Dot & Dab muur

Dot & Dab muren zijn muren waar gipsplaten met lijm op bevestigd zijn en hier kan je ook prima een televisie aan ophangen. Echter moet je dieper boren dan bij de eerdergenoemde muren en heb je dus ook langere pluggen en schroeven nodig. Daar moet je op letten als je een TV aan een Dot & Dab muur wilt ophangen.

 

Kabelmanagement

Het grootste nadeel van een muurbeugel is dat je in de knoei komt met de kabels. Want je moet extra apparaten, zoals een mediabox, Blu-ray Disc-speler, spelcomputer en/of Soundbar op de TV aansluiten. Wat doe je dan met deze kabels? Je kunt een aantal dingen doen en de mooiste oplossing is dat je een geul in de muur freest en daar met bijvoorbeeld een pijp van PVC een ruimte creëert waar je de kabels door laat lopen. Maar dit is wel echt voor de klusser die weet waar die mee bezig is. Je kan ook werken met kabelgoten. Dat is makkelijker en ook toegankelijker mocht je kabels willen/moeten vervangen.

Veel fabrikanten van muurbeugels creëren ook handige accessoires, zoals bijpassende kabelgoten en zelfs stevige kabelgoten met plateaus. Op deze plateaus kan je ook je randapparatuur, zoals de ontvanger van de televisie en de Sony PlayStation 5 op kwijt.

 

Tips & Trucs

Voordat we de beste muurbeugels voor je op een rijtje zetten, hebben we nog een aantal handige tips & trucs betreffende het aanschaffen en het installeren van muurbeugels;

  • Hang de televisie nooit rechtstreeks op aan schroeven en gebruik altijd een muurbeugel! Bij het ophangen aan schroeven loop je het risico dat de televisie niet alleen valt, maar ook beschadigd raakt.
  • Check altijd of het muurbeugel jouw televisie kan dragen. Controleer hoe zwaar de TV is en of de beugel die je wilt kopen dit gewicht kan dragen.
  • Bepaal of je een vast, draaibaar of kantelbaar muurbeugel wilt installeren! De keuze is afhankelijk van waar je de TV wilt ophangen en of je een vaste zitplek of wisselen zitplekken gebruikt.
  • Controleer het materiaal van de muur! Check het goed voordat je de boormachine op de muur zet. Boor ook niet direct grote gaten, maar begin met kleine gaatjes en bepaal uiteindelijk op basis van de schroeven en de pluggen hoe groot het gat moet zijn. Stem je boor hier op af.
  • Doe-het-niet-zelf! Ben je niet handig of heb je simpelweg twee linkerhanden? Schakel dan de specialist in. De meeste winkels bieden tegen betaling een installatie service aan.

Muurbeugel monteren

Beste muurbeugels voor kleine TV’s

Heb je een televisie met een beeldformaat van 32 tot 48 inch? Dan zijn de volgende muurbeugels voor jouw televisie geschikt! Let er wel op dat de VESA maat van je scherm overeenkomt met die van de beugel die je wilt kopen.

 

Beste muurbeugels voor middelgrote televisies

Onder middelgrote televisies verstaan wij schermen met een beeldformaat van 50 tot en met 55 inch. Heb je een middelgrote TV? Dan zijn de volgende muurbeugels voor jouw geschikt! Let er wel op dat de VESA maat van je scherm overeenkomt met die van de beugel die je wilt kopen.

 

Beste muurbeugels voor grote TV’s

Heb jij een monster van een TV? Met een beeldformaat tussen de 65 en 85 inch? Dan zijn de volgende muurbeugels voor jou geschikt. Let er wel op dat de VESA maat van je scherm overeenkomt met die van de beugel die je wilt kopen.

 

Tijd om te boren en te schroeven

Je hebt nu een goed beeld bij waar je op moet letten als je een muurbeugel voor de TV aanschaft en we hebben ook de beste muurbeugels voor je op een rijtje gezet. Heb je vragen over muurbeugels en wil je gericht advies? Laat dan een reactie achter voor de productspecialist.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten