7 beste beveiligingscamera’s (binnen en buiten)

Beveiligings camera buiten

Het huis, de tuin en de garage beveiligen met videobewaking was niet eerder zo eenvoudig. Vroeger kocht je een waakhond die bij het minst geringe tekeer ging. Vaak ook onterecht als de buurman op de late avond nog even naar zijn schuur liep en de hond hem zag als een potentiële inbreker.

Die tijden zijn voorbij, want met een goede beveiligingscamera kan je op afstand je eigendommen in de gaten houden. Terwijl een camera in de regel ook misdadigers afschrikt. Maar er komt een hoop kijken bij het installeren van een camera of een camerasysteem en in dit artikel helpen wij jou op weg om voor het juiste product of systeem te kiezen.

 

Wat zijn de beste camera’s?

Het assortiment in beveiligingscamera’s is enorm breed, maar lang niet iedere webshop is gespecialiseerd in deze relatieve nieuwe productgroep. Dat maakt het lastig om online de juiste keuze te maken. Daarom zetten wij de meest populaire modellen op een rijtje met de essentiële functies. Zodat je eenvoudig kunt bepalen welke beveiligingscamera het beste bij jouw wensen past.

Neem de regels in achtneming

Het belangrijkste waar je rekening mee moet houden voordat je een camera ophangt, zijn de regels. Tegenwoordig zijn er regels en wetten die de privacy van personen beschermen. Met alle smartphones en oplossingen die er tegenwoordig zijn, komt het op beeld vastleggen van personen dagelijks voor. Terwijl de personen die zijn vastgelegd vaak niet eens weten dat zij zijn gefilmd.

Wanneer je in openbare ruimtes personen filmt, zonder dat je ze hebt geïnformeerd over de aanwezigheid van cameratoezicht, ben je strafbaar. Het is een inbreuk op de privacy en dat is simpelweg niet toegestaan. Ook het vrijgeven en publiceren van beeld is onder geen enkele voorwaarde toegestaan. Zelfs niet als het beelden van het privéterrein betreft.

 

Hoe zit dat met filmen in en rondom het huis?

Voor consumenten die hun huis willen beschermen, zijn de regels iets flexibeler. Je woning en de omliggende grond zijn namelijk geen openbare ruimtes en hier mag je iedereen en alles filmen. Mits je aangeeft dat er cameratoezicht aanwezig is. Zo mag je bijvoorbeeld vanaf de woning de tuindeur filmen, maar je moet wel kenbaar maken dat er cameratoezicht aanwezig is. Daarnaast is het bijvoorbeeld niet toegestaan om vanaf de openbare weg of in de poort een camera op te hangen. Want op dat moment leg je beeld vast van een voor iedereen vrij toegankelijke weg en dat wordt dus tevens als openbare ruimte gezien.

 

Mag ik de voordeur filmen?

Ja, dat mag. Maar alleen vanuit huis. Je mag geen camera boven de voordeur hangen die een gedeelte van de openbare weg vastlegt. Ook dan ben je strafbaar. Je mag alleen een camera buiten ophangen en de voordeur filmen als bijvoorbeeld alleen je voortuin in het beeld wordt gevangen. Want een voortuin hoort tevens bij jouw woning en is dus privéterrein. Wat je bij de juiste kennisgeving mag filmen en vastleggen. Zo heb je dus wel mogelijkheden om rondom je huis of pand te filmen, maar de regels zijn er niet voor niets. Volg deze dan ook netjes op om problemen te voorkomen.

Beveiliging camer onder een dak

De resolutie bepaald hoe scherp het beeld is

Wanneer je een camera wilt ophangen, is het handig om duidelijk voor ogen te hebben wat en wie je gaat filmen. In de regel hang je camera’s op om je woning en je bezittingen te beveiligen, maar je hebt er niets aan als er na een inbraak of diefstal geen duidelijke beelden voor handen zijn. Een wazig gezicht is nauwelijks voldoende om een dader op te sporen. Een camera met een hoge resolutie is dan ook meer dan gewenst.

Uiteraard wordt een camera luxueuzer en daarmee ook duurder als de resolutie hoger is. De standaard resolutie is vaak 720×756 pixels terwijl een HD-camera 1280×720 pixels kan weergeven. Voor een scherper beeld is een Full HD-camera met een resolutie van 1920×1080 gewenst terwijl 4K ook zijn opmars maakt in de wereld van beveiligingscamera’s. Hoewel de hoogst haalbare resolutie op dit moment misschien een beetje overdreven is.

 

Waarom is 4K overbodig?

De resolutie van 4K beeld is extreem scherp en goed, maar dat is Full HD ook. In de regel zijn camera’ met een 4K resolutie enorm prijzig en de grote vraag is of het nodig is om de ongewenste bezoekers in de hoogst haalbare kwaliteit op beeld vast te leggen. Terwijl je met een Full HD resolutie ook al enorm goed kan zien wie of wat jouw terrein heeft betreden. Het geld dat je uitspaart kan je bijvoorbeeld investeren in het ophangen van meerdere camera’s en de bijhorende bevestigingsmogelijkheden.

 

Met draad of draadloos

Wanneer je hebt bepaald voor welke resolutie je kiest, kan je gaan nadenken of je camera’s met draad of draadloze camera’s wilt installeren. Wanneer je voor draadloos kiest, hebben de camera’s die je installeert een draadloze verbinding met bijvoorbeeld een NVR* of de cloud**. Waarop de beelden worden opgeslagen. Een draadloze verbinding gaat via het Wi-Fi netwerk en dat houdt dus in dat je een zeer goede Wi-Fi moet hebben om een systeem te laten functioneren. Zeker als je Full HD of 4K beelden wilt vastleggen en streamen.

Daarnaast is er vaak een uitdaging om draadloze camera’s van een stabiele verbinding te voorzien in bijvoorbeeld de tuin. Want het Wi-Fi signaal is beperkt en je zou dan met access points aan de slag moeten gaan om ook bijvoorbeeld deze locaties van een stabiel netwerk te voorzien. Dan is wellicht een oplossing met draad beter. Hoewel je soms ook op deze locaties geen netwerkaansluiting voor handen hebt.

 

*Wat is een NVR?

NVR staat voor Network Video Recorder en de naam verklapt het al een beetje. Het is een systeem waarmee je de vastgelegde beelden kunt opslaan en kunt bekijken. Als er een monitor met HDMI op aansluit tenminste. Een NVR heeft ook vaak een ingebouwde PoE-swtich. Met Power of Ethernet kan je de camera’s tevens van stroom voorzien mits je deze met draad op de NVR hebt aangesloten.

 

**Wat is een cloud?

De cloud is een breed begrip, maar zie het als een virtuele opslagplaats voor je bestanden. Met andere woorden, het is een stukje ruimte op het Internet dat je gebruikt om je videofragmenten op te slaan en te bekijken. Veel leveranciers van beveiligingscamera’s bieden cloudopslag aan in een abonnementsvorm en dat maakt het voor jou als gebruiker overbodig om met opslagkaarten, een NAS of een NVR aan de slag te gaan.

 

Type camera’s

Wanneer je weet of je voor een camera met draad of een draadloze oplossing wilt gaan, is het moment aangebroken om te bepalen welke soort camera’s je wilt ophangen. In de basis zijn er twee soorten die op dit moment het meeste worden verkocht. De zogenaamde bullet en dome camera’s. Maar wat is nu het verschil? Een bullet camera heeft wel iets weg van de loop van een pistool en het product kan worden gezien als de traditionele beveiligingscamera. Terwijl een dome vaak een ronde camera is die tegen de muur of aan het plafond hangt. Beiden modellen hebben zowel voor- als nadelen die in de onderstaande tabel duidelijk worden gemaakt.

ModelZichtbare dradenVandaalbestendigBinnen of buitenZichtbaarheid
BulletIn de regel is de bedrading van een bullet zichtbaarEen bullet is eenvoudig te herkennen en in veel gevallen te saboterenZowel voor binnen als buitenDuidelijk herkenbaar als beveiligingscamera
DomeIn de regel is de bedrading van een dome niet zichtbaarEen dome is vaak niet prominent aanwezig, maar ook afgeschermd door een sterke behuizingVoor binnen gebruikNiet prominent aanwezig en wordt soms niet herkend als een beveiligingscamera

 

Installatie

De installatie van zowel een bullet als een dome is verschillend. Een bullet camera kan je op verschillende manieren monteren met de daarvoor bestemde muur- en plafondbeugels terwijl een netwerk van meerdere bullet camera’s eenvoudig uit te breiden is. Bij een systeem van dome camera’s is dat lastiger, omdat deze camera’s niet alleen lastig te herplaatsen zijn, maar ook de bedrading vaak goed is weggewerkt in bijvoorbeeld een systeemplafond. Met een bijkomend voordeel dat een dome camera wel een stuk steviger en daarmee dus ook vandaalbestendig is.

Camera in huis

Stroomvoorziening

In de verlenging hiervan is het ook goed om na te denken over hoe de camera’s van stroom worden voorzien. IP-camera’s kunnen op verschillende manieren worden gevoed. Daaronder met een 12Volt adapter of via de netwerkkabel. Dat ook wel PoE (Power over Ethernet) wordt genoemd.

Wanneer er geen mogelijkheden zijn om op de locatie van de camera een netwerkkabel ter beschikking te hebben, is een camera met een 12Volt voedingsadapter de meest voor de hand liggende keuze. Maar je kan de camera eventueel ook voeden met een PoE-injector*. Komen de kabels van de camera’s op een centraal punt uit, zoals in de meterkast, dan kan je werken met een PoE-switch**. Mocht je kiezen voor een oplossing met een NVR, dan heb je vaak de mogelijkheid om via de Network Video Recorder de mogelijkheid om je camera’s te voeden via Power over Ethernet.

 

*Wat is een PoE-injector?

Een PoE-injector is een mooie oplossing als je slechts één camera hoeft te voeden. De injector, dat niet meer dan een soort adapter is, sluit je aan op het lichtnet en vanuit de adapter ga ja met een UTP-kabel naar de camera. Op deze manier kan je de camera toch voeden met een netwerkkabel in plaats van met een stroomadapter.

 

**Wat is een PoE-switch?

Een PoE-switch is een module met meerdere netwerkpoortjes. Het is een product die in de regel 1U (4,45cm) hoog is en verschillende apparaten van zowel het Internet als stroom kan voorzien. Bij het gebruik van meerdere apparaten die via Power of Ethernet gevoed kunnen worden, zoals IP-camera’s, intercomsystemen en IP-telefoons, is een PoE-switch enorm handig. Hoewel, het te adviseren is dat de bekabeling van de verschillende apparaten op één punt in de woning of het pand uitkomen. Zoals in een meterkast of een serverruimte.

 

Welke functies zijn er en heb je nodig?

Natuurlijk is er een ruim assortiment in beveiligingscamera’s beschikbaar en je hebt inmiddels een goed beeld bij welke camera’s er zijn, dat je kan kiezen voor verschillende beeldkwaliteiten en op welke manieren je de camera’s kunt aansluiten en voeden. Maar er is meer om rekening mee te houden, want in dat enorme aanbod lopen ook de functies van de verschillende systemen uiteen. Zo kan ja nadenken of je een camera wilt die bewegingssensoren bevat, in nachtzicht beelden kan vastleggen of juist extra verlichting produceert wanneer er beeld in een donkere omgeving moet worden opgenomen.

 

Night Vision

Night Vision of gewoon in het Nederlands nachtzicht, zorgt ervoor dat de camera in het donker in staat is om beelden vast te leggen. Vooral inbrekers en verdachte situaties vinden in het donker plaats en dan is het wel een fijn idee dat de misdadigers goed op beeld worden vastgelegd. Fabrikanten zoals Hikvision en Foscam hebben hen eigen ontwikkelde technieken waarmee camera’s beelden in het donker prima kunnen vastleggen.

 

Zoom

Als gebruiker van een camerasysteem wil je af en toe kunnen inzoomen. Om bijvoorbeeld de persoon die je hebt opgenomen beter wilt bekijken. De camera’s beschikken vaak over een zoomfunctie waarbij het belangrijk is om te kijken naar de optische zoom functie. Optische zoom geeft in vergelijking met digitale zoom een betere beeldkwaliteit zonder dat personen of hen gezichten wazig worden. De regel is; hoe hoger het zoombereik des te verder je kunt inzoomen.

 

Remote Pan/Tilt

Misschien voor velen een onduidelijke term, maar remote pan/tilt stelt de gebruiker van de camera in staat om deze te bewegen. Zowel horizontaal als verticaal. Wanneer een camera een beperkte kijkhoek heeft en je toch een groter gebied wilt vastleggen, kan je met de pan/tilt functie de camera laten bewegen. Door de ingebouwde gemotoriseerde kop die kan draaien. Een andere optie zou zijn om meer camera’s op te hangen wanneer je na het plaatsen ontdekt dat de dekking van het gebied dat je wilt filmen toch niet volledig is.

 

Motion detection

Motion detection is wellicht één van de belangrijkste functies van een camera. Zeker wanneer je opslagcapaciteit op een SD-kaart of op een NVR beperkt is. Dan is het lastig om een camera continu te laten opnemen. Met motion detection gaat de camera alleen opnemen wanneer er beweging plaatsvindt. Als voorbeeld nemen we het beveiligen van de tuin. Wanneer er een camera op je tuin gericht staat en iemand het terrein betreedt, activeert de camera de opnamefunctie. Zo worden alleen de beelden opgeslagen als er beweging plaatsvindt. Dat scheelt ook wanneer je de beelden gaat terugkijken, want niemand zit te wachten op het doorspitten van uren aan beeldmateriaal waar feitelijk niets op te zien is.

Opslaan en bedienen

De bediening van een camera is natuurlijk essentieel, want je hangt niet voor niets camera’s op. Om continu op een monitor mee te kijken is geen oplossing en het is dus prettig wanneer je op afstand camera’s kunt bedienen en beelden kunt ophalen. Daar zijn verschillende mogelijkheden in.

 

De NVR

Via een NVR worden beelden vastgelegd op de ingebouwde harde schijf die je ook via de recorder weer kunt oproepen. Een NVR wordt in de regel met een HDMI-kabel aangesloten op een monitor. Waarmee het dus ook mogelijk is om live mee te kijken.

 

Camera’s met een SD-kaart slot

Veel camera’s maken gebruik van een SD-kaart en zo worden dus de opnames lokaal vastgelegd. Het is alleen interessant als je één camera hebt hangen, want je wilt niet dagelijks meerdere SD-kaarten vol met beeldmateriaal bekijken en wissen. Dat is een hoop gedoe. Daarnaast heb je ook geen optie om live mee te kijken, want het beeldmateriaal is lokaal opgeslagen. Tenzij je de camera ook via een Wi-Fi verbinding laat praten met een clouddienst.

 

NAS

Soms kiezen gebruikers voor een NAS oplossing. Een NAS is een centrale opslagplaats binnen je netwerk, die je ook vaak kunt uitbreiden met meerdere harde schijven met een gigantische capaciteit. Synology is wegens de ingebouwde beveiligingsmaatregelen de koploper binnen de NAS-systemen terwijl de harde schijven van Western Digital vaak worden gekozen als het opslagmedium.

Het voordeel van een NAS is dat je meerdere bronnen erop kunt aansluiten en het systeem multifunctioneel is. Daarnaast kan je met de juiste configuratie een beveiliging inbouwen dat er op een andere harde schijf in de NAS een back-up wordt gemaakt zodat beeldmateriaal nooit verloren gaat wanneer er een harde schijf crasht of defect raakt. Helaas moet je wel altijd een extern apparaat gebruiken, zoals een laptop, om het opgeslagen beeldmateriaal te kunnen raadplegen.

 

App en clouddienst

De makkelijkste methode is om het gefilmde materiaal op te slaan in de cloud. De virtuele opslagplaats die vaak toegankelijk is via een app op verschillende apparaten. Vrijwel iedere fabrikant van een beveiligingscamera biedt wel een app aan. Waarmee je niet alleen je bestanden in de cloud kunt beheren, maar ook live kunt meekijken.

Erg handig als je bijvoorbeeld op vakantie gaat en op je vakantieadres even wilt kijken of je huis er nog veilig bij staat. Het nadeel is dat het gebruik van een cloud vaak gepaard gaat met een abonnement en er maandelijkse (of jaarlijkse) kosten worden gemaakt om hier gebruik van te maken. De app is ook handig als je de camera op afstand wilt bedienen. Zo kan je de camera bewegen als deze een remote pan/tilt functie heeft of in- en uitschakelen.

 

Aan de slag

Je hebt nu een goed beeld bij welke camera’s er zijn, welke mogelijkheden er zijn in het voeden en het aansluiten van camera’s en hoe je beelden kunt opslaan en beheren. Nu is het moment om aan de slag te gaan en je huis of pand goed te beveiligen. Let ook op voordeelpakketten waarbij er vaak bundels van meerdere camera’s en bijhorende apparatuur, zoals bevestigingsmaterialen en opslagapparaten worden aangeboden.

Heb je nog vragen over beveiligingscamera’s of wil je advies van een specialist? Laat dan hieronder een reactie achter. Ook als je jouw ervaringen met en door jou aangeschaft camerasysteem met onze bezoekers wilt delen.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Score: 45 Gemiddelde: 4.7]
Stuur dit artikel door:

3 reacties

 1. Beste Paul ik ben aan het uitzoeken wat voor camera beveiliging systeem voor buiten voor en achter moet aanschaffen kan je mij adviseren hier mee ik hou van kwalitijd geen rommel dus maar er zijn zoveel mogelijkheden dat ik van de bomen het bos niet meer ziet het volgende op rij camera met draad full HD resolutie? nvr netwerk video recorder HDMI PoE spits inzoom mogelijkheid dome of bullet camera ?? nacht vision kleur of zwart wit ? en eventueel draaibaar aansluiting van monitor naar de modem WiFi en uiteraard via smartphone of tablet op afstand mee kijken is er mogenlijk een voordeel pakket samen toestellen? En bij wie is het aan te schaffen met zaak van kennis van het aan leggen hier van gaarne je reactie hier over vriendelijke groeten van Thom

  1. Hi Thom,

   Bent u akkoord dat ik uw e-mailadres deel met een specialist op dit gebied zodat hij contact met u kan opnemen? Dan kunt u met hem de mogelijkheden en de kosten bespreken.

   Met vriendelijke groet,
   Paul Hauer

 2. ik zoek ook en beveiliging met camera en opname voor mijn huis en garage. ik zou zelf alles bekabelen en er lopen 2 katten door het huis. graag uw advies ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten